شناسهٔ خبر: 75243291 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

لطفاً این ۵ خوراکی را کمتر بخورید!

خوراکی‌هایی وجود دارند که به دلیل داشتن مواد مضر بهتر است تا جایی که می توانیم کمتر مصرف کنیم. این خوراکی‌ها شامل سوسیس و کالباس، نوشابه‌های گازدار، کنسرو تن ماهی، قهوه و چیپس و اسنک‌های صنعتی هستند.

صاحب‌خبر -

سوسیس و کالباس

سوسیس

برخی از کارخانه‌ها برای اینکه کالباس و سوسیس ظاهر جذاب تری برای مشتری داشته باشد از نیترات استفاده می‌کنند که باعث می‌شود که این فرآورده‌ها به رنگ صورتی و قرمز در بیایند.

توجه داشته باشید که نیترات و نیتریت بعد از مصرف به نیتروژآمین تبدیل می شوند که برای سلامتی بدن بسیار خطرناک هستند. سوسیس و کالباس جزء فرآورده‌های پروتئینی دست دوم محسوب می‌شوند که علاوه بر اینکه دیر هضم هستند، جذب پروتئین آنها بسیار کم است.

از مضرات سوسیس و کالباس می‌توان به افزایش فشار خون اشاره کرد. طبق مطالعات انجام شده مصرف پنجاه گرم محصولات فرآوری شده مثل سوسیس، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را 42 درصد و دیابت را 19 درصد افزایش می‌دهد. شاید تصور کنید که محصولات گران، سالم تر هستند و سلامتی بدن را تهدید نمی‌کنند؛ در حالیکه اصلا اینطور نیست حتی ممکن است نمک موجود در این محصولات نیز بیشتر باشد.

یکی دیگر از مضرات سوسیس و کالباس افزایش خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی است. گوشت‌های فرآوری شده مثل همبرگر، کالباس، سوسیس و ژامبون دشمن قلب هستند و باید از مصرف آنها خودداری کنید.

 

نوشابه‌های گازدار

نوشابه

نوشیدن نوشابه ممکن است با تحریک هورمون‌های گرسنگی، تغییر گیرنده‌های طعم شیرین و تحریک پاسخ‌های دوپامین در مغز، اشتها را افزایش دهد؛ همچنین یک قوطی نوشابه حاوی 140 کالری است و اگر به مدت 30 روز به هر وعده غذایی یک نوشابه اضافه کنید، تا زمانی که ماه تمام می‌شود، شما اضافه وزن پیدا می‌کنید. در ضمن تحقیقات نشان می‌دهند که افراد تمایل دارند تا نوشابه‌های شیرین را همراه با غذاهای پُرکالری بنوشند. یکی از دلایل آن، این است که فروکتوز موجود در نوشابه‌ها، مقادیری کمتری از هورمون‌هایی را که به شما احساس سیری می‌دهند، ایجاد می‌کند.

دیابت

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی و نوشابه، با خطر بالاتر دیابت نوع 2 یا تغییرات در سطح قند خون و انسولین مرتبط می‌باشد؛ همچنین شیرین‌کننده‌های مصنوعی امکان دارد که میل شما را به قند واقعی افزایش داده و شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دهند.

آکنه

شکر به دلیل اثراتی که بر سطح انسولین و بعد از آن بر هورمون‌های مرتبط با آکنه دارد، آکنه را تحریک می‌کند و وضعیت آن را بدتر می‌کند. نوشابه‌های معمولی در هر قوطی، تا 10 قاشق چای‌خوری شکر دارند و بدون شک عامل بروز آکنه هستند؛ بنابراین همه افراد (خصوصاً کسانی که با آکنه دست و پنجه نرم می‌کنند و یا مستعد ابتلا به آن هستند) باید از نوشیدن نوشابه خودداری کنند.

افزایش سرعت پیری

در نوشابه، قند و فسفات وجود دارد. این دو ماده سرعت فرآیند پیری را افزایش می‌دهند؛ بنابراین اگر دوست ندارید بر روی صورتتان چروک‌های زودرس نمایان شوند، از مصرف نوشابه اجتناب کنید.

نارسایی کلیوی

قند شیرین قطعاً دلیل نارسایی کلیه نیست؛ امّا شیرین‌کننده‌های مصنوعی دلیل آن هستند؛ بنابراین ثابت شده است که مصرف نوشابه ممکن است به کلیه آسیب برساند.

پوکی استخوان

سطح PH نوشابه حدود 2.3 است؛ بنابراین ماهیت این نوشیدنی اسیدی می‌باشد و می‌تواند منجر به مشکلات مربوط به استخوان شود. مصرف مکرر نوشیدنی‌های مصنوعی، ممکن است خطر پوکی استخوان و استخوان‌های ضعیف را افزایش دهد، به ویژه در افرادی که شیر را با نوشابه جایگزین کرده‌اند.

 

کنسرو تن ماهی

کنسرو تن ماهی

زمانی که وقت ندارید غذا درست کنید تن ماهی گزینه عالی به نظر می‌رسد. پر از پروتئین و با کالُری مناسب. اما نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنید و در هنگام انتخاب نوع کنسرو تن‌ماهی نیز باید به بعضی نکات توجه کنید که در ادامه ذکر خواهد شد.

جیوه

یکی از مهم‌ترین و نگران‌کننده‌ترین مضرات تن ماهی جیوه موجود در آن است. در حال حاضر با گسترش فعالیت‌های صنعتی، آلودگی آب‌های جهان رو به افزایش است. با ورود جیوه ناشی از این فعالیت‌ها به بدن ماهی، در صورت استفاده مکرر از این فرآورده، فلز سنگین جیوه به بدن وارد شده و باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامت ما می‌شود. ضعیف کردن سیستم اعصاب مرکزی تنها یکی از اثرات استفاده از جیوه است.

ماهی تن در آب از ماهی‌های کوچک تغذیه می‌کند، به همین دلیل معمولا بیشترین مقدار جیوه در بین ماهی‌ها، در بدن ماهی تن یافت می‌شود. میزان جیوه موجود در بدن یک ماهی تن به نوع آن بستگی دارد؛ مثلا ماهی‌های تن‌ با جثه بزرگ‌تر جیوه بیشتر و ماهی تن‌ با جثه کوچک جیوه کمتری را در بدن خود دارند. به همین علت تولیدکنندگان بیشتر از ماهی‌های جوان و کوچک برای تولید کنسرو ماهی استفاده می‌کنند.

طبق تحقیقاتی که انجام شده جیوه اثرات متفاوتی در هر رده سنی دارد که در ادامه به ‌طور مختصر به آن‌ها اشاره‌ای گذرا خواهیم کرد.

  • تاثیر جیوه بر بزرگسالان: افراد بزرگسالی که در هفته حداقل یک‌بار از ماهی با جیوه بالا استفاده می‌کنند با علایمی مانند کوفتگی و خستگی بیشتر مواجه خواهند شد.

  • تاثیر جیوه بر کودکان: جیوه بر روی سیستم عصبی کودکان به ‌ویژه در سنین رشد تاثیر منفی دارد. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند و استفاده از تن ماهی را در رژیم غذایی کودکان خود محدود کنند. بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو کودکان بین 2 تا 10 سال بهتر است دو یا سه بار در هفته حداکثر 28 گرم ماهی سبک مصرف کنند.

  • تاثیر جیوه بر زنان باردار و شیرده: مصرف کنسرو تن ماهی با جیوه بالا برای زنان باردار و شیرده ممنوع است؛ توصیه شده تا این افراد از کنسروهای تن سبک و به میزان مناسب استفاده کنند.

سدیم

همان‌طور که می‌دانید عنصر سدیم درتمامی انواع تن ماهی یافت می‌شود. استفاده زیاد از این عنصر از مضرات تن ماهی محسوب می‌شود. میزان مشخصی از سدیم برای بدن ضروری است؛ اما به این نکته باید توجه داشت که زیاده‌روی در مصرف این ماده موجب بروز نفخ شکم می‌شود.

علاوه بر این‌ها به دلیل وجود سدیم مصرف مکرر تن ماهی به افرادی که فشار خون دارند توصیه نمی‌شود. افرادی که فشار خون دارند بهتر است از کنسرو تن ماهی تازه با میزان نمک کم، استفاده کنند.

بیس‌فنول

در بسته‌بندی کنسرو تن از ماده‌ای شیمیایی به نام بیس‌فنول (BPA) برای افزایش ماندگاری استفاده می‌کنند. این هم یکی دیگر از مضرات تن ماهی است. برخی افراد معتقدند این ماده تاثیر منفی بر سلامت بدن دارد، به همین دلیل توصیه می‌کنند تا از محصولاتی که بر روی آن‌ها عبارت BPA-free (بدون بیس‌فنول) درج شده، استفاده کنید.

با توجه به آنچه گفته شد، میزان مناسبی از تن ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.اگر نگران‌ هستید که تن ماهی آلوده به جیوه نباشد، می‌توانید از کنسروهایی که بر روی آن برچسب لایت تن وجود دارد، استفاده کنید. افرادی که نگران چربی موجود در تن ماهی‌اند می‌توانند به جای کنسرو تن ماهی با روغن، کنسرو تن ماهی با آب را تهیه کنند.

 

قهوه

قهوه

مصرف مناسب قهوه به خود شما بستگی دارد. ممکن است حتی با خوردن یک فنجان قهوه در وسط روز، خواب شبانه شما دچار اختلال شود یا تپش قلب شما بالا رود. مصرف قهوه فواید زیادی دارد اما بعضی از افراد ممکن است با بی خوابی و تپش قلب و اضطراب و به طور کلی علایم زیر روبرو شوند که باید مصرف آن را قطع و یا به حداقل برسانند.

  • افزایش فشار خون

  • سردرد

  • اضطراب

  • خستگی

  • سرگیجه

  • سوزش معده

  • لرزش عضلات

  • بی‌خوابی (دشواری در به خواب رفتن یا کسب خواب کافی)

  • تپش قلب یا ریتم غیر عادی ضربان قلب

  • تکرر ادرار

  • کم‌آبی

  • پوکی استخوان بیشتر در دوران پس از یائسگی (اگر رژیم غذایی حاوی کلسیم کافی نباشد)

  • افزایش سطح کلسترول خون (ناشی از قهوه فیلتر و جوشانده‌نشده)

 

چیپس و اسنک‌های صنعتی

چیپس

چیپس خوشمزه است و گاز زدن به این خوراکی ترد، لذت بخش است. اما ضررهایی دارد که باید بررسی کنیم که آیا ارزش دارد به خاطر چند لحظه لذت با این بیماری‌ها روبرو شویم؟

فشار خون بالا

چیپس‌ها اغلب طعم‌دار و نمکی هستند که وجود نمک باعث افزایش سدیم در آن‌ها می‌شود. مصرف غذاهایی با سدیم بالا می‌تواند منجر به افزایش فشار خون و مشکلات قلبی شود. افزایش فشار خون ریسک سکنه قلبی و بیماری‌های کلیوی را افزایش می‌دهد. هر ۳۰۰ گرم چیپس دارای ۱۲۰ تا ۱۸۰ میلی‌گرم سدیم دارد. میزان سدیم مصرفی روزانه باید در حدود ۲۳۰۰ میلی‌گرم محدود شود اما افرادی به دیابت، فشار خون بالا و مشکلات کلیوی مبتلا هستند نباید بیش از ۱۵۰۰ میلی‌گرم در روز مصرف کنند.

افزایش احتمال ابتلا به سرطان

می‌توانیم به جرات بگوییم که این مورد جدی‌ترین مورد از مضرات چیپس است. آکریلامید به عنوان ماده سرطانزا شناخته شده‌است. اگرچه در مواد غذایی دیگر نیز می‌تواند وجود داشته باشد اما مقدار آن در سیب‌زمینی و به دلیل فرآیند سرخ‌کردن بسیار زیاد است. تحقیقات نشان داد که مصرف روزانه سه بسته چیپس به مدت یک هفته مقدار آکریلامید موجود در بدن را تا حدود ۴۶٪ بالا می‌برد. همچنین این مطالعه نشان داد که چیپس‌های قهوه‌‌ای رنگ نسبت به چیپس‌های طلایی کمرنگ، آکریلامید بیشتری دارد.

در صورت سرخ کردن چیپس در روغن آفتابگردان با حرارت کم میزان کمی آکریلامید تولید خواهد کرد. بنابراین در صورتیکه چیپس خانگی تهیه می‌کنید از این روغن در حرارت کم استفاده کرده و مراقب باشید چیپس‌ها نسوزند. همچنین از خوردن چیپس‌های سوخته و قهوه‌ای رنگ موجود در بسته‌بندی‌ها جدا خودداری کنید.