فناوری پیشرفته و تکنولوژی انسان را به حدی وابستهی خود کرده که سفرکردن بدون اینترنت و صحبت با دوستان تقریباً غیرممکن به نظر میآید؛ در نتیجه افراد غالباً میپرسند چرا باید در هواپیما گوشی خاموش باشد؟ یا حتی ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که روشن بودن گوشی باعث سقوط هواپیما میشود؟ در این مطلب قصد داریم درمورد دلایل علمی خاموش بودن تلفن همراه در سفر هوایی صحبت کنیم و به تمام سؤالات شما پاسخ دهیم.
آیا امواج گوشی در سیستم ناوبری هواپیما اختلال ایجاد میکند؟
در گذشته میگفتند تلفن همراه خود را خاموش کنید، چرا که روشن بودن آن روی سیستم ناوبری هواپیما اثر منفی داشته و باعث اختلال میشود. در واقع بهتر است بگوییم این مشکل در هواپیماهای مدرن و مجهز رفع شده و تقریباً سپری ساختهاند تا امواج نتوانند تداخل جدی ایجاد کنند. اما همچنان بیشتر ایرلاینها قانون خاموشکردن گوشی را رعایت میکنند.
این مورد را هم در نظر داشته باشید که اغلب هواپیماهایی که در ایران استفاده میشوند قدیمی هستند و ممکن است تجهیزات مدرن را نداشته باشند؛ پس وقتی بلیط هواپیما یک ایرلاین را رزرو میکنید موظف هستید به قوانین آن ایرلاین احترام گذاشته و پایبند باشید.
اگر گوشی را در پرواز خاموش نکنیم چه اتفاقی میافتد؟
شاید با خود بگویید من باید از تلفن همراهم استفاده کنم یا کنجکاو شوید که ببینید چه اتفاقی میافتد اگر گوشی شما روشن بماند. باید بدانید که تلفن همراه شما روی زمین به برجهای مخابراتی متصل میشود تا بتواند سیگنال لازم برای آنتندهی را پیدا کند. طبق گفته مدیر ارشد فناوری یکی از شرکتهای ساخت تلفن همراه، وقتی روی زمین هستید گوشی شما نزدیکترین دکلهای مخابراتی را پیدا میکند و به آنها متصل میشود.
اما وقتی در آسمان و ارتفاع بالاتر هستید، گوشی شما برای دریافت سیگنال امن و پرسرعت به تمام دکلهایی که در مسیر از بالای آنها عبور میکند سیگنال ارسال میکند تا با دریافت پاسخ، آنتندهی بهتری را برایتان رقم زند و این موضوع باعث میشود همزمان چندین گوشی (تمام افراد توی هواپیما که حداقل 100 نفر میشوند) به دکلهای مختلف سیگنال بفرستد.
امواجی که از این تعداد گوشی ارسال میشود، بهصورت نویز در شنودهای خلبانها خود را نشان داده و آلودگی صوتی بسیار شدیدی ایجاد میکند؛ بهطوریکه خلبان دیگر نمیتواند صدای برج کنترل و مراقبت را بشنود و ممکن است فرایند پرواز دچار اختلال جدی شود.
به گفته مدیر ارشد ساخت گوشی، وقتی هواپیما در ارتفاع کروز (ارتفاع برای پرواز در مسیر اصلی) قرار میگیرد تمام آنتن و اتصالات آن از دسترس خارج میشوند و عملاً روشن بودن این اتصالات هیچ سودی برایتان نخواهد داشت؛ زیرا از ارتفاع معین دکلهای مخابراتی دور شده و هرچقدر دورتر میشود سیگنالهای ارسالی قویتر میشوند، اما بینتیجه خواهند بود.
خالیشدن باتری گوشی
جدای از مورد ذکر شده در بالا، گوشی موبایل موفق به دریافت سیگنال قوی نمیشود و تمام انرژی باتری شما برای پیداکردن سیگنال به هدر میرود. در نهایت وقتی از هواپیما پیاده شوید با یک گوشی بسیار داغ شده و البته خاموش (در اثر تمامشدن باتری) روبهرو خواهید شد!
حفظ سکوت و آرامش حین پرواز
تصور کنید در یک پرواز قرار گرفتهاید که تمام افراد مدام با تلفن صحبت میکنند یا اعلان گوشیها با صدای بلند آرامش شما را به هم میزند! شاید بتوان گفت یکی از ویژگیهای خاموشکردن گوشی یا قراردادن آن روی حالت پرواز، کمی فاصلهگرفتن از هیاهو و شلوغی دنیا و صرفاً ریلکس شدن در حین پرواز است.
چطور در هواپیما از اینترنت استفاده کنیم؟
هواپیماهای امروزی و مدرن سیستم وایفای درون هواپیما دارند. در این پروازها شما میتوانید با استفاده از وایفای داخل هواپیما به شبکه اینترنت متصل شده و از نت پرسرعت در طول پرواز بهره ببرید. البته برخی ایرلاینها با دریافت هزینه خدمات اینترنت را ارائه میدهند و برخی بهصورت رایگان.
کدام ایرلاینها اینترنت درون پرواز را ارائه میدهند؟
در بین ایرلاینهای ایرانی، با رزرو بلیط هواپیما ماهان میتوانید در کلاس پروازی بیزینس با پرداخت هزینه بابت اینترنت، از نت پرسرعت لذت ببرید و در حین پرواز به مهمترین کارهای خود بپردازید.
همچنین با رزرو بلیط هواپیما تابان در برخی از هواپیما امکان دریافت اینترنت درون پرواز برایتان وجود دارد. استفاده از اینترنت پرسرعت مشمول هزینه خواهد بود.
در ایرلاینهای خارجی میتوان به امارات، فلای دبی، ترکیش ایرلاین، لوفتهانزا و دیگر ایرلاینها اشاره کرد که برخی بهصورت رایگان و برخی دیگر امکان استفاده را با پرداخت هزینه ممکن کردهاند. با رزرو بلیط هواپیما خارجی ترکیش ایرلاین میتوانید از یک گیگ اینترنت رایگان درون پروازی بهره ببرید.
حالت پرواز گوشی یعنی چه؟
در سالهای گذشته شرکتهای هواپیمایی متوجه شدند که امواج موبایل روی سیستم ناوبری هواپیما اختلال ایجاد میکند و قانون خاموشکردن گوشی را در پروازها تنظیم کردند. ایرلاینها اقدامات سختگیرانهای درمورد استفاده از تلفن همراه در پرواز داشتند تا جایی که شرکتهای ساخت تلفن همراه درصدد بهوجودآوردن حالت پرواز در گوشیها آمدند.
حالت پرواز در گوشی حالتی است که تنها امواج مخابراتی را از دسترس خارج میکند و شما نمیتوانید به کسی زنگ بزنید و یا پیامک بدهید. این وضعیت در ابتدا بهگونهای طراحی شد که بلوتوث، وایفای و GPS هم از دسترس خارج شوند. اما امروزه هواپیماییها اجازه استفاده از وایفای درون پروازی را به مسافران خود دادهاند.