شناسهٔ خبر: 69758650 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

دمنوش پونه + خواص مصرف و طرز تهیه

پونه به عنوان یکی از گیاهان مصرفی و دارویی شناخته شده و کاربردهای فراوانی دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، پونه گیاهی از خانواده نعنائیان با کاربردهای فراوان است. از پونه در غذاهای مختلف و به عنوان گیاه دارویی استفاده می‌شود. برای بهره‌مندی از خواص درمانی پونه، می‌توان آن را به صورت تازه در سالادها، یا به صورت خشک شده بر روی ماست و دوغ یا به صورت چای، دمنوش و شربت استفاده کرد. نوشیدن روزانه انواع دمنوش‌ها بهترین و ساده‌ترین راه برای تسکین دردهای عمومی بدن و پیشگیری از انواع بیماری‌ها است.

طبع پونه

پونه جز گیاهان دارویی است که در طب سنتی برای انواع بیماری‌ها استفاده می‌شود و دارای خواص دارویی و درمانی بیشماری است. مزاج آن گرم و خشک و مفید برای سرماخوردگی و ضد ویروس و باکتری است.

طریقه مصرف پونه

پونه را می‌توان به روش‌های مختلف استفاده کرد و از خواص آن بهره‌مند شد.

دمنوش پونه: برای تهیه این دمنوش یک قاشق از برگ پونه تازه یا یک قاشق چای‌خوری به میزان ۳ گرم، پونه خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و اجازه داده شود تا ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی رد کرده و سپس میل شود.

استفاده در غذا و سالاد: از کاربردهای پونه می‌توان به استفاده از برگ‌های خشک آن به عنوان ادویه، سبزی معطر روی پیتزا یا ماکارونی یا تهیه‌ی انواع غذا، از سالاد و سوپ گرفته تا خورشت‌ها، اضافه کردن آن به سس پستو، سس سالاد یا سس گوشت اشاره کرد.

پونه

خواص پونه

  • سرشار از آنتی اکسیدان

از مهم‌ترین خواص پونه می‌توان به وجود میزان زیادی آنتی‌اکسیدان در آن اشاره کرد. آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که با رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه می‌کنند و جلوی آسیب رسانی آن‌ها به سلول‌های بدن را می‌گیرند. در نتیجه مصرف این گیاه می‌تواند در جلوگیری از ابتلاء به سرطان و بیماری‌های قلبی مؤثر باشد.

  • مبارزه با باکتری‌ها

پونه حاوی ترکیبات خاص ضد باکتریایی است که می‌تواند به بدن در مبارزه با باکتری‌ها کمک کند. دانشمندان با بررسی خواص ضد میکروبی پونه کوهی، مریم گلی و آویشن متوجه شده‌اند که پونه بعد از آویشن یکی از مؤثرترین اسانس‌ها در برابر باکتری‌ها را دارد.

  • کاهش عفونت ویروسی

خواص پونه برای عفونت یک امر ثابت شده در طب سنتی است. پونه می‌تواند از بدن در برابر برخی ویروس‌ها محافظت کند. کارواکرول و تیمول دو ترکیب موجود در پونه‌ی کوهی هستند که با خواص ضد ویروسی آن کاملاً ارتباط دارند.

  • کاهش التهاب

التهاب پاسخ ایمنی طبیعی بدن در نتیجه‌ی بیماری یا آسیب است. با این حال التهاب مزمن می‌تواند به مرور زمان باعث ایجاد بیماری‌هایی مثل بیماری قلبی، دیابت و خود ایمنی شود. پونه‌ی کوهی، به دلیل سرشار بودن از آنتی‌اکسیدان، می‌تواند نقش مؤثری در خنثی کردن رادیکال‌های آزاد و کاهش التهابات داشته باشد. همچنین ترکیباتی مثل کارواکرول هم که در پونه وجود دارند می‌توانند خواص ضدالتهابی داشته باشند.

  • افزایش لاغری

از خواص عرق پونه افزایش متابولیسم و افزایش سرعت سوخت‌وساز بدن است. همچنین با بهبود عملکرد سیستم گوارش بدن می‌تواند هضم را آسان‌تر کند. در نتیجه مصرف آن می‌تواند باعث کاهش وزن و لاغری شود.

  • بهبود سرماخوردگی

ترکیب پونه و آویشن به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی می‌تواند در درمان سرماخوردگی مؤثر باشد. همچنین به باز شدن مجاری تنفسی در طول بیماری کمک می‌کند.

  • بهبود پوست

خاصیت ضد باکتریایی پونه می‌تواند در درمان آکنه و جوش مؤثر باشد. مصرف بخور، چای، دمنوش و ماسک پونه می‌تواند به شما در تأمین سلامت پوست صورت کمک بسیار زیادی کند.

  • مفید برای گوارش و درد معده

از پونه برای بهبود سلامت عمومی دستگاه گوارش و برای درمان چندین اختلال شایع در گوارش استفاده می‌شود. برای کمک به معالجه نفخ، گاز یا درد معده می‌توانید مقدار کمی چای پونه بنوشید. این گیاه همچنین دارای خواص ضد اسپاسم است که می‌تواند به تسکین درد معده یا گرفتگی معده کمک کند.

  • مؤثر در درد عضلات و مفاصل

روغن پونه از کیفیت گرم و بی حس کنندگی برخوردار است و در ماساژ برای کمک به درمان درد عضلات و مفاصل استفاده می‌شود. همچنین، به دلیل ویژگی‌های قابض، پونه درمان خوبی برای روماتیسم و آرتریت است.

  • سایر خواص پونه

استفاده از این گیاه می‌تواند به درمان بیماری‌های گوارشی، درمان درد عضلات و مفاصل، آرام بخش، تنظیم چرخه قاعدگی، روغن پونه برای سلامتی پوست، مبارزه با عفونت‌ها، برطرف کردن سکسکه، درمان اسهال، درمان گلودرد، درمان سینوزیت، رفع کرم روده، رفع سرفه و سیاه سرفه، رفع اسپاسم عضلات، تقویت لثه‌ها، استحکام استخوان‌ها و درمان آبله مرغان و سیفلیس کمک کند.

پونه

موارد منع مصرف پونه

این گیاه دارویی علاوه بر خاصیت درمانی برای برخی افراد مضر است.

  • استعمال آن به افراد دارای مشکلات کبدی، کلیوی و برای زنان در دوران بارداری منع مصرف دارد و توصیه می‌شود مصرف آن به مادران در دوران شیردهی با احتیاط صورت پذیرد.
  • زیادی روی در مصرف پونه می‌تواند منجر به سر درد، افزایش شدت پمپاژ قلب و افزایش فشار خون مؤثر است و همچنین از دیگر عوارض پونه که در هنگام مصرف بیش از حد نمایان می‌شود مسمومیت است.
  • کسانی که به صرع و یا تشنج دچار می‌شوند باید از مصرف این داروی گیاهی خودداری کنند.