شناسهٔ خبر: 15057899 - سرویس فرهنگی
منبع: پانا | لینک خبر

گزارش پانا از سوادآموزی زنان در استان قم؛

از آمادگی وزارت آموزش و پرورش تا ریشه کنی بیسوادی در استان قم

وزارت آموزش وپرورش آمادگی دارد تا در جهت ریشه كنی بی سوادی در كشور گام های مؤثری را با كمك دیگر نهادهای دولتی و غیردولتی كشور بردارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش پانا، در حال حاضر وظایف دستگاه ها برای سوادآموزی احصاء و ابلاغ موضوع سواد به استان ها است، لذا انتظار می‌رود دستگاه‌هایی که ماموریت یافتند تا سازمان نهضت را در بحث ریشه کنی بیسوادی همراهی کنند، برنامه‌های خود را اجرایی کنند.

 

سازمان نهضت سوادآموزی برای تأمین مدرسین دوره های سوادآموزی خود باید از ظرفیت 760 هزار بازنشسته وزارت آموزش وپرورش كه حداقل 30 سال در مدارس كار كرده اند استفاده كند و وزارت آموزش وپرورش آمادگی دارد تا در جهت ریشه كنی بی سوادی در كشور گام های مؤثری را با كمك دیگر نهادهای دولتی و غیردولتی كشور بردارد.

 

در حال حاضر یك میلیون و 277 هزار بی سواد زیر 50 سال داریم که باید برنامه منسجم و زمان بندی شده ای تدوین شود تا طی چندسال آینده این تعداد بی سواد، تحت پوشش برنامه های سوادآموزی قرار بگیرند.

 

در راستای تبیین ریشه کنی موضوع بیسوادی در کشور تور رسانه ای خبرنگاران حوزه سوادآموزی از 4 مدرسه نهضت در استان قم روز 4شنبه 10 شهریورماه برگزار شد.

 


در این تور رسانه ای ابتدا از مدرسه راهنمایی حاجی میرزا آقا سرکشیک که جمعی از زنان بیسواد در آن مدرسه توسط خانم صادقی آموزش می دیدند، بازدید شد.

 


در این بازدید حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا قاسمی نیا معاون سوادآموزی استان قم گفت: این کلاس برای افراد بیسواد و بی مدرک 400 ساعت آموزش دارد که 4 ماده درسی در مدت 4 ماه به آن ها آموزش داده می شود.


وی ادامه داد: پس از برگزاری آزمون این کلاس کارنامه قبولی افراد معادل دوره سوم ابتدایی است و افراد پس از دریافت این مدرک به دوره انتقال یا دوره ششم ابتدایی می آیند .


قاسمی نیا افزود: بخشی از این سوادآموزان فرزندانی دارند که در همین مدرسه مشغول به تحصیل هستند. طرح آموزش اولیای بیسواد دانش آموزان که یکی از اولویت های ما است در حال انجام است.

 

 


خانم صادقی سوادآموز این کلاس نیز گفت: 7 سال است در این مدرسه تدریس می کنم اکنون با دریافت اسامی افراد بیسواد می توانیم آموزش آن ها را پیش گیریم.


وی عنوان کرد: در این کلاس زنان 25 تا 50 سال هستند در واقع هدف گذاری این طرح باسواد کردن افراد بین 10 تا 49 سال است.


صادقی افزود: شرکت در این کلاس ها رایگان است و 139 هزار تومان نیز به همراه کتاب و دفاتر درسی به افراد شرکت کننده در این طرح داده می شود.


خانم کلهری مدیر این مدرسه نیز با اشاره به اینکه زنان باسواد می توانند به فرزندان خود در زمینه های مختلف کمک کنند، افزود:در 2 سال فعالیت من ورودی های این مدرسه بسیار در جامعه موثمرثمر شده اند.


وی بیان کرد: در این مدرسه 28 سوادآموز داریم که تقریبا 80 درصد آن ها از فعالیت های سوادآموزی راضی هستند. در سطح کشور 600 هزار اولیای بیسواد داریم که تاکنون یک سوم آن ها پوشش داده شده اند.


به گفته کلهری در طول تابستان این افراد 4 روز در هفته در کلاس ها شرکت می کنند.


قاسمی نیا معاون سوادآموزی استان قم نیز در ادامه گفت: ما آموزش در منازل هم داریم امسال 20 تا 25 نفر در منزل آموزش سوادآموزی دیده اند این آمادگی را هم داریم که هزینه ویژه ای برای افراد آموزش دهنده در این طرح درنظر بگیریم.


قاسمی نیا عنوان کرد: سال 90 طبق خود اظهاری افراد 44 هزار و 66 نفر در گروه سنی 10 تا 49 سال بیسواد اعلام شده اند که تعداد بیسوادان مطلق 130 هزار نفر بود.


وی افزود:283 کلاس از 5 ماهه اول سال در استان قم تشکیل شد تا افراد بیسواد در این مدارس آموزش سوادآموزی ببینند. تاامروز 900 نفر در دوره های سوادآموزی در کلاس ها ثبت نام کرده اند که 300 نفر آن ها اولیای دانش آموزان هستند.

 

 


در بازدید از مدرسه دبستان شهدای هفتاد و دو تن (مدرسه اتباع خارجی) قاسمی نیا معاون سوادآموزی استان قم گفت: سال گذشته 3 هزار اتباع خارجی را به صورت رایگان آموزش دادیم امسال نیز 300 نفر سازمان نهضت سوادآموزی برای استان قم سهمیه بندی کرده است.


وی اظهار امیدواری کرد: اگر سهمیه از کمیساری پناهندگان اعلام شود سهم بیشتری از اتباع را برای آموزش تحت پوشش می گیریم.

 

زهرا حسینی در گفت و گو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا، اشاره کرد: اکنون یک ماه است که زیر نظر یک آموزش دهنده در حال آموزش سواد هستم.


وی ادامه داد: اکنون فرزندم به مدرسه نمی رود یقین دارم تا زمان مدرسه او بتوانم در درس هایش کمک حالش باشم.


حسینی بیان کرد: خیلی دوست داشتم باسواد شوم تاکنون که در این کلاس ها شرکت کرده ام آموزش ها را بسیار مفید می بینم زیرا احساس می کنم خیلی به مسایل جامعه تسلط پیدا کرده ام.
 


خانم حاجی بابایی معلم این کلاس نیز بیان کرد: 3 سال است که در کلاس های نهضت سوادآموزی فعالیت و تدریس می کنم در آموزش ها اتباع افغانستان هستند.

 


خانم معصومه صدیقیان مدیر این مدرسه نیز افزود: در این مدرسه 300 دانش آموز داریم که یک سوم آن ها اتباع هستند و به صورت رایگان تحت فعالیت های سوادآموزی قرار گرفته اند.

 

فاطمه وکیل زاده یکی از سوادآموزان این کلاس در گفت و گو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا، افزود: اکنون یک ماه است که در این کلاس ثبت نام کرده ام.

 

وی بیان کرد: با شرکت در این کلاس خواندن و نوشتن را یاد گرفتم از ارائه خدمات این کلاس راضی بودم فرزندم محصل نیست اما بعد از مدرسه رفتنش می توانم به او در درس هایش کمک کنم.

 

این سوادآموز اشاره کرد: خودم دوست داشتم در کلاس های سوادآموزی ثبت نام کنم اکنون که می توانم برای فرزندانم مفید باشم خوشحالم.
 

 


قاسمی نیا معاون سوادآموزی استان قم در بازدید از هنرستان کاردانش فخری اشاره کرد: در کلاس انتقال 8 ماده درسی در 800 ساغت آموزش که 200 ساعت آن به صورت غیرحضوری و 600 ساعت آن به صورت حضوری است، به افراد آموزش داده می شود.


وی بیان کرد: مدرک این افراد معادل پایه ششم ابتدایی است که افراد پس از آن به متوسطه اول خواهند رفت.


در طی بازدید از این مدرسه قاسمی نیا از آموزش دهندگان خواست تا چند لحظه ای کلاس را اداره کنند چند تن از افراد سوادآموز این کلاس به خواندن کتاب فارسی در حضور افراد پرداختند.

 

زهرا شکری که اکنون 3 ماه است تحت آموزش سوادآموزی استان قم است در گفت و گو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا، گفت: پس از تحصیل تا کلاس دوم دبستان اکنون در حال ادامه تحصیل هستم.


وی اظهار کرد: یک فرزند محصل دارم که در همین مدرسه مشغول به تحصیل است با درس خواندن و باسواد شدن من، می توان به دخترم در درس هایش کمک کرد.


این سوادآموز بیان کرد: به نظرم باسواد شدن من برای دخترم بسیار موثر است همچنین می توانم با مسایل جامعه آشنا شوم و پیشرفت کنم.


شکری با بیان اینکه باسواد بودن می تواند به شناخت دین اسلام نیز کمک کند، افزود: دید انسان جامعه با سواد باز می شود اکنون خیلی خوشحالم که در حال سوادآموزی هستم .

 

مدیر این مدرسه در گفت و گو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا، با اشاره به اینکه سطح سواد افراد حامعه برای من بسیار مهم است، اظهار کرد: در بحث اطلاعات روز و شبکه های مجازی بحث سواد بسیار موثر است.

 

وی ادامه داد: زمانی که فرزندان ما در بسیاری از مسایل از دبیرانشان جلوتر هستند، سطح افراد اولیا نیز بسیار مهم است تا دانش آموزان بهتر هدایت شوند.


وی تصریح کرد: حتی در حقوق بشری ایران سطح سواد بسیار موثر است ما در این آموزش ها برای خانواده ها بسیار وقت می گذاریم و شاید ساعت ها برای آموزش آن ها با خانواده ها مشاوره داریم .


مدیر این مدرسه با بیان اینکه سطح سواد اولیا به عنوان یکی از اولویت های کاری من برای هدایت دانش آموزان است، تصریح کرد: در این 4 سال فعالیت همکاری با سازمان نهضت سوادآموزی، از مدرسین خوب نهضت استفاه کرده ایم.


وی بیان کرد: 27 نفر در این آموزش ها از 40 نفر قبولی داشته ایم امیدواریم با بهتر ارائه کردن آموزش ها تعداد قبولی ها نیز بیشتر شود.

 

وی گفت: هزینه اخذ کتب درسی برای این سوادآموزان رایگان است و مبلغی نیز برای آموزش دهندگان در نظر گرفته می شود که پس از آموزش به آن ها داده می شود.

 

 


در طی بازدید از مدرسه خاتم الانبیا فریبا گزاوند آموزش دهنده این کلاس چند لحظه ای تدریس کرد و پس از آن بیان کرد: 30 ساله هستم و 6 سال در کلاس نهضت در حال فعالیت هستم کار خود را با آموزش 3 بیسواد آغاز کردم اما اکنون عاشق کارم شده ام.

 

 


وی ادامه داد: 50 تا 60 نفر تاکنون به دست من در استان قم باسواد شده اند امسال نیز 20 را برای ارائه فعالیت های سوادآموزی جذب کرده ام که امیدوارم همه قبول شوند.

 



 
در ادامه این بازدید میدانی قاسمی نیا معاون سوادآموزی استان قم در یک نشست خبری با خبرنگاران حاضر که به مناسبت روز جهانی سوادآموزی در خانه معلم استان قم برگزار شد، اظهار کرد: یکی از محصولات سازمان نهضت سوادآموزی از آغاز فعالیتش تاکنون وجود چهره های موفق سوادآموزی است.


وی ادامه داد: افرادی که در بزرگسالی در سن غیررسمی مدرسه به هر دلیلی نتوانستنه اند به مدرسه بروند، در کلاس های سوادآموزی شرکت کرده و ادامه تحصیل دادند و به عنوان چهره شاخص شناخته شده اند.


روح الله ذوقی احسان به عنوان یکی از این چهره های موفق گفت: 11 ساله بودم که درس را با نهضت سوادآموزی آغاز کردم دوست داشتم در جامعه موثر باشم به نظرم اگر نهضت نبود فعالیت های اکنون نیز نبود.


وی ادامه داد: تمام فعالیت های ما به برکت کلاس های نهضت است اثر درس را نمی توان منکر شد بیسواد بیکار بهتر از بیکار بیسواد است.


ذوقی احسان بیان کرد: در رشته علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی قم درس خوانده ام  و به عنوان کارآفرین برتر استان هستم.


خدیجه فلاح از دیگر چهره های شاخص سوادآموزی بیان کرد: از 9 سالگی آغاز به درس خواندن کردم زمانی که به نهضت آمدم آموزشیار شدم درس خواندن من یواشکی بود اما پس از دیپلم استخدام آموزش و پرورش ناحیه 2 شدم.


وی ادامه داد: پس از رفتن دانشگاه و گرفتن لیسانس اکنون معاون دبیرستان ناحیه 2 استام قم هستم.


معصومه قره باغی نیز از چهره های دیگر بود که از سال 60 با وجود یک فرزند شروع به تحصیل کرده است.


وی با اشاره به اینکه ابتدا شوهرم اجازه نداد دانشگاه شرکت کنم، افزود: سال 78 دانشگاه شرکت کردم و در رشته تاریخ کارشناسی ارشد را در استان قم گرفتم پس از دفاع پایان نامه در سال 86، سطح  2 حوزه را آغاز کردم.


این چهره موفق در سوادآموزی بیان کرد: کتاب امام علی و صحیفه را چاپ کرده ام و اکنون خانه دار هستم.


در ادامه سید علی عاشوری همسر این چهره موفق گفت: تشویق نهضت سوادآموزی بسیار خوب است بنده یاور ادامه دهندگان تحصیل هستم.


وی افزود: زمانی که همسرم خواست ادامه تحصیل دهد بنده کارمند بودم و نتوانستم تحصیل کنم اما همسرم اکنون به عنوان موفق ترین چهره در سوادآموزی است.


عاشوری تصریح کرد: 2 تا از پسران ما روحانی و یکی دیگر حافظ قرآن است خدارا شاکر هستم که خانواده موفق داریم.


رحیمه فندرسی نیز یکی دیگر از این چهره ها بیان کرد: در یکی از شهرها ی کوچک شمال زندگی می کردم از سال 67 وقتی که 16 ساله بودم تحصیل را از نهضت آغاز کردم پس از گرفتن دیپلم غیرحضوری وارد کلاس های درس شدم.


وی ادامه داد: در تحصیل نفر اول شهر و روستا شدم توانستم ثابت کنم خواستن توانستن است من مشوقی نداشتم اما از طرف خانواده خود حمایت می شدم.


فندرسی بیان کرد: اکنون فوق دیپلم دارم و در حوزه سطح 3 که معادل ارشد است، را می خوانم همچنین خادم مسجد جمکران و در دفتر مقام معظم رهبری در بخش پاسخگویی هستم.


قاسمی نیا در ادامه این نشست با تاکید بر آموزش برای همه گفت: حضرت آقا در سال 87 در جمع فرهنگیان فارس گفتند باید ترتیبی داده شود تا گواهینامه و مدرک دوره ابتدایی مانند شناسنامه برای افراد واجب شود.


وی ادامه داد:همه زیرساخت تحول با تاکید بر ریشه کنی بیسوادی است ما رشد کمی و کیفی فعالیت های خود را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشته ایم.


معاون سوادآموزی استان قم اظهار کرد: این 4 چهره موفق از بین 100 چهره موفق سوادآموزی انتخاب شده اند تا از موفقیت های خود برای ما بگویند.


وی عنوان کرد: فعالیت های سوادآموزی حول 3 دوره سوادآموزی، انتقال و تحکیم سواد است. در دوره سوادآموزی 400 ساعت آموزش 4 ماده درسی صورت می گیرد که مدرک معادل سوم ابتدایی به فرد داده می شود.


قاسمی نیا افزود: در دوره انتقال برای جلوگیری از ترک تحصیل 800 ساعت آموزش 8 ماده درسی که 200 ساعت آن غیرحضوری است صورت می گیرد که پس از 9 ماه مدرک معادل 6 ابتدایی به فرد داده می شود.


وی تصریح کرد: در دوره تحکیم سواد نیز هدف در راستای آموزش مادام العمر و جلوگیری از بازگشت بیسوادی است که 11 کتاب اصلی، 200 ساعت آموزش حضوری و 130 ساعت آموزش غیرحضوری دارد.


وی گفت: در شهر 700 هزار تومان پاداش به آموزش دهنده داده می شود که این مبلغ در روستا یک میلیون است. همچنین امسال به فرد شرکت کننده در این دوره ها 139 هزار تومان داده می شود.


معاون سوادآموزی استان قم اظهار کرد: افرادی که به هر دلیل نمی خواهند حضور فیزیکی در کلاس داشته باشند به صورت خودآموز در کلاس ها شرکت می کنند و تمام خدمات سوادآموزی برای آن ها رایگان است.


قاسمی نیا عنوان کرد: 698 هزار تومان به حساب آموزش گیرنده به عنوان پاداش واریز می شود که این مبلغ در دوره تحکیم نفری 130 هزار تومان برای آموزش دهنده و نفری 830 هزار تومان به نفر قبولی برای دوره انتقال به آموزش دهنده خواهد بود.


وی ضمن ارائه پیشنهاداتی ادامه داد: لازم می دانم این پیشنهادات در جهت ریشه کن کردن بیسوادی صورت گیرد:


_ لزوم ایجاد شبکه گسترده و ملی آموزش زنان خانه دار در جهت آموزش برای همه به عنوان موثرترین رکن بزرگسالان کشور در راستای تلاش برای تربیت خانواده های ایرانی اسلامی


_ ایجاد یک معاونت در ریاست جمهوری برای آموزش بزرگسالان


_ دستور کار قرار گرفتن سوادآموزی در کمیته تخصصی بشر زن و خانواده


_ تشکیل گروه خبرنگاران حامی سوادآموزی در سطح جهان


_ توجه ویژه به آموزش اتباع و مهاجران ساکن ایران


_ تشویق سوادآموزی در مجلس شورای اسلامی


_ ورود جدی رسانه ها به ویژه صدا و سیما به فعالیت های سوادآموزی


_ بازسازی محتواهای آموزشی


_ توجه به کودکان کار و بی سرپرست


_ بازگرداندن دانش آموزان ترک تحصیل به مدرسه که اکنون از 54 درصد به بالای 94 درصد رسیده است

 

به گزارش پانا، در تمام ادیان الهی مکاتب فلسفی و اسناد و قوانین ملی و المللی، سواد آموزی و آموزشهای پایه جزو حقوق اولیه و اساسی شهروندان محسوب می شود. علاوه بر این سواد آموزی هسته اصلی فعالیت های یونسکو از بدو تاسیس تا کنون بوده و محور کلیدی سند جهانی آموزش برای همه و برنامه عمل دستور کار آموزش 2030 یا اهداف توسعه پایدار است.

 

دولت تدبیر و امید با اعتقاد به اهمیت و تاثیر سواد آموزی در توسعه همه جانبه و پایدار جامعه، اراده خود را برای حل معضل بیسوادی نشان داده و علاوه بر این با حمایت مقام عالی وزارت، روند کمی و کیفی در سه سال متوالی اخیر رو به پیشرفت بوده است.

 

گزارش و عکس از مریم احمدی