به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، سوادآموزی در کشورمان در سالهای اخیر سرعت بسیار مطلوبی داشته است و عزم جدی در خصوص ریشه کنی بیسوادی در کشور وجود دارد.
در گذشته روند سوادآموزی کندتر پیش میرفت و سختی و مشقتهای خاص خود را داشت اما اکنون با به روز شدن آمارهای سوادآموزی و همچنین کنترل نرخ بازگشت به بیسوادی، هر روز تعداد بیسوادان در کشور کاهش مییابد.
تمام استانهای کشور بنا بر برنامههای پیش بینی شده برای آنها باید سرعت سوادآموزی در شهرها را بالا برده و هر روز از تعداد بیسوادان کم کنند.
اما «استان قم» که در نزدیکی پایتخت است با عزم جدیتری موضوع سوادآموزی را پیش میبرد و در تلاش است تا هر چه سریعتر نرخ بیسوادان این استان مقدس را کاهش دهد.
با هماهنگی سازمان نهضت سوادآموزی بازدید نیم روزی از کلاسهای سوادآموزی بانوان در استان قم داشتیم.
**آموزش، کتاب و لازم التحریر رایگان در اختیار سواد آموزان
نخستین مدرسه «حاجی میرزا آقا سرکشیک» در آموزش و پرورش ناحیه 3 استان قم بود که علی رغم اینکه در فصل تابستان قرار داریم، اما دایر بود و 28 بانوی سوادآموز در دو کلاس درس مشغول آموزش بودند.
یکی از مهمترین موضوعات امروزی در خصوص سوادآموزی، رایگان بودن آموزش سواد است که افراد بیسواد را ترغیب میکند تا بدون پرداخت هیچگونه هزینهای در کلاسهای سوادآموزی شرکت کنند و حتی از کتاب و لوازم التحریر رایگان نیز بهرهمند شوند.
*مادران دانشآموزان پشت میز و نیمکت مدرسه درس میخوانند
وارد یکی از کلاسهای سوادآموزی که میشویم حدود 14 بانوی سوادآموز پشت میز و نیمکتهای مدرسه نشستهاند و حالا تمام این بانوان، مادران دانشآموزانی هستند که فرزندانشان در همین مدرسه تحصیل میکنند.
به چهره هر کدام از این بانوان که نگاه میکردی، نگاه مادرانه داشتند و مشخص بود هر کدام فرزندانی دارند که بیشتر برای اینکه بتوانند کمک حال تحصیل آنها باشند حاضر به آموختن سواد شدهاند، البته از شوق سواد دار شدن خوشحالی خاصی هم در چهره داشتند.
*بانوی سوادآموز: به خاطر کمک به فرزندم در امور تحصیلی به کلاس سوادآموزی آمدم
یکی از بانوان سوادآموز در گفتوگو با فارس گفت: یکی از علتهای اصلی حضورم در کلاسهای سوادآموزی این است که تا پیش از این نمیتوانستم به فرزندم در امور تحصیلی کمک کنم اما حالا خوشحالم که میتوانم سواد دار شوم و به فرزندانم کمک کنم.
همچنین، حضور یک بانوی پاکستانی در جمع بانوان سوادآموز یکی از موضوعات جالب این کلاس است که به واسطه طلبه بودن همسرش در قم، او اکنون در کلاسهای سوادآموزی شرکت میکند.
*حجت الاسلام و المسلمین قاسمینیا: وجود 130 هزار بیسواد در استان قم
به گفته حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا قاسمینیا معاون سوادآموزی استان قم، کلاسهای «دوره سوادآموزی» مخصوص افراد بیسواد مطلق است و برای این افراد 400 ساعت آموزشی که 4 ماده درسی دارد و حدود 4 ماه به طول میانجامد در نظر گرفته شده است که پس از آزمون پایانی کارنامه قبولی به سواد آموزان معادل سوم ابتدایی داده میشود.
وی با اشاره به اهمیت سوادآموزی در استان قم گفت: امسال حتی آموزش فرد به فرد را هم در دستور کار قرار دادیم و حدود 20 تا 25 نفر بیسواد را در منزل خودشان آموزش میدهیم، اما اغلب دوست دارند به کلاس بیایند و گروهی آموزش ببینند.
حجت الاسلام و المسلمین قاسمینیا با اشاره به آمار بیسوادان در استان قم، تصریح کرد: بر اساس آمار سرشماری که در سال 1390 از سوی مرکز آمار و مطابق خود اظهاری مردم استخراج شد، 44 هزار و 66 نفر در گروه سنی 10 تا 49 سال شناسایی شدند، اما مجموع بیسوادان مطلق در تمام گروههای سنی در استان قم، 130 هزار نفر است.
وی افزود: اکنون 283 کلاس در 5 ماه ابتدای سال در قم تشکیل شد و از طرفی 900 نفر در دوره سوادآموزی شرکت داشتند که 300 نفر آنها از اولیای دانشآموزان بودند.
به گزارش فارس، در گذشته بیسوادان آنچنان تمایلی برای سوادآموزی نداشتند و معمولا از حضور در کلاسهای آموزش سواد سر باز میزدند، اما چند سالی است که وقتی از طرف آموزش و پرورش با آنها تماس گرفته میشود، تمایل خوبی برای حضور در کلاسها نشان میدهند.
*آموزش رایگان سوادآموزی و قرآن به بانوان ایرانی و اتباع
در جلوی درِ این مدرسه بنری نصب شده بود که روی آن نوشته شده است «کلاسهای قرآن و نهضت سوادآموزی ویژه خواهران ایرانی و اتباع به صورت رایگان برگزار میشود.»
اما انتهای نخستین کلاس درس سوادآموزی اما نکتهای جالب توجه داشت و خانمی با یک کودک 2 ساله به کلاس سوادآموزی آمده بود؛ با او هم کلام شدم و در خصوص چرایی حضورش در کلاس با داشتن فرزندی خردسال به فارس، گفت: پنج فرزند دارم که چهار تای آنها محصل هستند؛ خودم اصلاً سواد نداشتم و تازه به مدرسه آمدهام، حتی نمیتوانستم تلفن را شمارهگیری کنم و حتی نمیتوانستم ساعت را بخوانم.
وی در خصوص سوادآموزی به همراه خردسالش، تصریح کرد: این تحصیل ارزش دارد چون با سواد میشوم و الان میتوانم حتی تابلوهای شهر را هم بخوانم.
یکی دیگر از مادران که به تازگی مقداری خواندن فرا گرفته است، چند آیه قرآن برای خواهر مرحوم خود تلاوت کرد و نشان داد که باسواد شدن باعث تلاوت قرآن هم میشود.
با بانوی سوادآموز دیگری هم کلام شدم و گفت: فرزند خودم هم در همین مدرسه مشغول تحصیل در کلاس ششم است؛ چند ماهی میشود که به کلاسهای سوادآموزی میآیم. سواد نداشتم و برایم سخت بود زیرا نمیتوانستم هیچ کاری انجام دهم اما الان می توانم به بچه خودم کمک کنم.
وی اضافه کرد: حتی کم کم میتوانم به فرزند خودم در منزل دیکته بگویم، قبلاً حتی نمیتوانستم از تلفن استفاده کنم اما الان احساس میکنم از لحاظ اجتماعی هم جایگاه بهتری دارم.
*بیگدلی: پوشش سوادآموزی 600 هزار نفر از اولیای دانشآموزان
محمدرضا بیگدلی مشاور رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به طرحی با عنوان شناسایی اولیای بیسوادان، خاطرنشان کرد: در سال گذشته 300 هزار نفر از اولیای بیسواد دانشآموزان را آموزش دادیم و تا امسال مجموع پوشش سوادآموزی به اولیای بیسواد دانشآموزان به 600 هزار نفر میرسد.
**دانشآموزان و سواد آموزان اتباع رایگان تحت تحصیل هستند
دومین مدرسه اما مربوط به اتباع بود؛ مدرسه دوم اما نکات جالبی را با خود به همراه داشت؛ مدرسهای که اتباع مختلف را در دل خود جای داده است و حالا که فصل تعطیلی مدارس است، سواد آموزان اتباع را با آغوش پذیرفته است.
«مدرسه شهدای هفتاد و دو تن» در یک شیفت و «مدرسه 15 خرداد» در شیفت دیگر است که حالا محل اسکان فرهنگیان در تابستان هم شده است. مدرسهای که رفت و آمدهایش بیشتر از جاهای دیگر بود اما در کلاس درسی که داخل این مدرسه بود، حدود 20 بانوی اتباع خارجی که غالباً افغانستانی بودند، مشغول آموختن سواد شدهاند.
*حجت الاسلام و المسلمین قاسمینیا: پوشش 3 هزار اتباع خارجی بیسواد در دورههای سوادآموزی
حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا قاسمینیا معاون سوادآموزی استان قم در خصوص سوادآموزی اتباع خارجی، اظهار داشت: سال گذشته 3 هزار اتباع خارجی در دوره سوادآموزی و همچنین در دوره انتقال حضور داشتند؛ امسال نیز 300 نفر را در دوره سوادآموزی تحت پوشش داریم.
وی افزود: مکاتباتی را با کمیساریای عالی پناهندگان برای افزایش تحت پوشش اتباع داشتهایم و اگر این سهمیه داده شود تعداد بیشتری را تحت پوشش قرار میدهیم.
*همسر سوادآموزی که مدافع حرم در سوریه است
یکی از بانوان سوادآموز اتباع به خبرنگار فارس گفت: افغانستانی هستم و حدود 18 سالی است که در ایران هستم؛ همسرم مدافع حرم است و اکنون در سوریه حضور دارد. دو فرزند دارم و بسیار علاقمند بودم تا باسواد شوم.
یکی دیگر از بانوان اتباع با تشکر از اینکه کلاسهای سوادآموزی رایگان است، گفت: 20 سال است در ایرانم و 20 روز است که در کلاسهای سوادآموزی شرکت میکنم. همسرم مغازه دارد و خداراشکر میکنم که بچههایم در ایران درس میخوانند.
وی افزود: اهل مزار شریف هستم و به هم ولایتی هایم توصیه نمیکنم به اینجا بیایند، اما با توجه به اینکه در ایران همه چیز خوب است و در افغانستان ناآرامی وجود دارد، ایران بسیار خوب است.
مدیر مدرسه 15 خرداد در خصوص حضور اتباع خارجی در این مدرسه تصریح کرد: حدود 300 دانشآموز در این مدرسه هستند که یک سوم آنها را اتباع تشکیل میدهند.
وی افزود: هزینه ثبت نام دانشآموزان اتباع رایگان است و در کنار کلاس درس دانشآموزان کلاس سوادآموزی را هم دنبال میکنیم.
*حقوق آموزش دهنده های سوادآموزی چقدر است؟
معصومه صدیقیان آموزش دهنده بانوان در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: حدود هفت سالی است که تدریس میکنم و قبلا هم در خانه کلاس قرآن دایر کرده بودم، با توجه به اینکه فارغ التحصیل جامعه الزهرا هستم، لذا دلم نمیخواست بیکار باشم.
وی با بیان اینکه استخدام نیستم و به صورت قراردادی کارم را دنبال میکنم، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط کاری، 6 ماه بیمه دارم اما با افتخار کار سوادآموزی را انجام میدهم و امیدوارم روزی برسد که بیسواد در کشور نداشته باشیم.
صدیقیان در پاسخ به این پرسش که «حقوق یک آموزش دهنده سوادآموزی چقدر است»، گفت: بستگی به کار دارد اما با توجه به هزینهای بین 650 تا 750 هزار تومانی برای هر سوادآموز، هر چقدر بیشتر جذب سوادآموز داشته باشم حقوقم بیشتر است، اما در سال گذشته حدود 26 سوادآموز داشتم که حدود 13 میلیون تومان بابت آن دریافت کردم.
**ثبت نام اتباع پاکستانی، عرب و افغانستانی در مدرسه فخری
مدرسه سوم «هنرستان کاردانش فخری» در ناحیه 2 آموزش و پرورش قم بود که در جلوی درب ورودی آن روی یک بنر مطلبی تحت عنوان «محل ثبت نام افراد بیسواد و کم سواد؛ جهت شرکت در کلاسهای سوادآموزی همراه با آموزش روخوانی قرآن و آموزش احکام» نوشته شده بود.
همچنین کاغذی هم روی درب ورود این مدرسه با این مضمون که «ثبت نام اتباع پایه اول تا ششم اعم از اتباع پاکستانی، عرب و افغانستانی پذیرفته میشود» وجود داشت.
در این مدرسه بانوانی حضور داشتند که در دوره انتقال مشغول آموختن سواد بودند، به طوری که با پایان آموزش این دوره میتوانند مدرک پایان ششم ابتدایی دریافت کنند.
آنقدر تسلطشان در این دوره بیشتر شده بود که درس حماسه حسینی کتاب فارسی را به راحتی و به نوبت روخوانی می کردند. این اتفاق تداعی کننده حضور در کلاس دانش آموزان ابتدایی بود که پشت سر هم قسمتی از درس را روخوانی می کنند.
*بانوی سوادآموز: وقتی بیسواد بودم حتی یک فرم هم نمیتوانستم تکمیل کنم
یکی از بانوان سوادآموز حاضر در این کلاس گفت: خوشحالم که به کلاسهای سوادآموزی آمدم زیرا قبل از این وقتی به بانک میرفتم نمیتوانستم یک فرم را کامل کنم و معطل میشدم.
بانوی سوادآموز دیگری هم گفت: تازه به این دوره آموزشی آمدهام و چهار فرزند دارم که همگی محصل هستند و خوشحالم که میتوانم باسواد شوم و به آنها در درس کمک کنم.
**مادرانی که با فرزندانشان برای آموزش سواد به مدرسه میآیند
اما آخرین مدرسه در بازدید نیم روزی، «مدرسه ابتدایی خاتم الانبیا» در قم بود که به نظر مدرسهای با قدمت بسیار بالاتری نسبت به دیگر مدارس بود.
حدود 10 بانوی سوادآموز که جالب است با چهار کودک در کلاس درس نشسته بودند و برای آموختن سواد به مدرسه آمده بودند.
یکی از بانوان سوادآموز علت حضورش را به خاطر فرزندانشان اعلام کرد و گفت: یک پسر و یک دختر دارم و همسرم هم کارگر و بیسواد است، اما با توجه به اینکه یکی از فرزندانم از سال آینده به مدرسه خواهد رفت، به خاطر او برای آموختن سواد آمدهام.
*بانوی آموزش دهنده سواد: در مدت زمان پنج سال حدود 60 نفر را باسواد کردهام
فریبا گزاوند آموزش دهنده بانوان سوادآموز با شور و شوق در خصوص آموزش سواد گفت: هر روز از ساعت 10 تا 12 ظهر کلاس داریم و این روند تا جلسه پنجاهم ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه طرح درس برای سوادآموزی دارد، خاطرنشان کرد: مطابق طرح درس آموزش میدهم؛ از سال 1390 تاکنون تدریس میکنم و حدود 50 تا 60 نفر را در این حدود پنج سال باسواد کردهام.
به گزارش فارس، یکی از موضوعاتی که از تأکیدات بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران و همچنین مقام معظم رهبری است، سوادآموزی در کشور است و در سالهای اخیر با ساز و کارهایی که برای این موضوع در نظر گرفته شده است، به سمت جامعهای با سواد در حرکت هستیم.
مطابق آمارهای بین المللی، اکنون سطح باسوادی ایرانیان به 90 درصد رسیده است، یعنی 90 درصد مردم ایران حالا باسواد هستند و فقط حدود 10 درصدی از مجموع جامعه باید در طرحهای سوادآموزی شرکت کنند که باید قبول داشت این موضوع برای افراد با سنین بالا کمی سخت است.
اما امیدواریم در کنار توجه خوب به سوادآموزی بانوان، فکری هم برای موضوع آموزش سواد به مردان شاغل شود تا در کنار بانوان خانهدار باسواد، مردان باسواد هم در خانوادهها وجود داشته باشند.
گزارش و عکس از میثم حاجیپور
انتهای پیام/
∎