تب تبلیغاتی پاسپورت دومینیکا، جزیرهای کوچک در آمریکای لاتین چنان توسط برخی صفحات مجازی داغ شده است طوری که تصور غالب بر این است این گذرنامه جهانی که امکان سفر به ۱۴۳ کشور جهان را بدون نیاز به دریافت ویزا فراهم میکند، به راحتی قابل دسترس برای تمام ایرانیها است.
به گزارش ایلنا، دومینیکا جزیرهای زیبا و کوچک در شرق دریای کارائیب در منطقه آمریکای لاتین است. این کشور، سالهاست که برنامه اعطای شهروندی از طریق سرمایهگذاری را اجرا میکند. آزادی تجارت، بازگشایی حساب بانکی در بانکهای جهان و ارزش اقتصادی مزایای اصلی داشتن گذرنامه دومینیکاست که بسیاری از تجار و بازرگانان ایرانی را برای خروج از تاثیر تحریمها بر کسب و کار تجاری خود به فکر داشتن پاسپورت دومینیکا انداخته است.
پاسپورت دومینیکا در رتبهبندی موسسه هنلی و شرکا در لندن در رتبه ۳۵ قویترین و معتبرترین پاسپورتهای جهان در سال ۲۰۲۴ قرار گرفت. اما آیا پاسپورت دومینیکا با هدف مهاجرت بیدردسر به کشور کوچکی در دریای کارائیب که مقر سرمایه داران جهان است صادر میشود؟ آیا این پاسپورت ارزش مهاجرتی دارد و میتوان با دریافت آن به مهاجرت آسان و بیدردسر بدون طی مراحل سختگیرانه در سفارت کشورهای مختلف جهان رسید؟ آیا دارندگان پاسپورت دومینیکا مانند مهاجران به ترکیه ارزبری از کشور دارند و سرمایه از ایران خارج میکنند؟
تصویر غیر واقعی در ایران برای مهاجرت آسان با دومینیکا
محسن قادری (مدیرعامل گروه گردشگری ژیوار و از فعالان صنعت گردشگری) میگوید: متاسفانه تب دروغین گرفتن پاسپورت دومینیکا در فضای مجازی چنان داغ شده که این تصور عمومی را ایجاد کرده که این گذرنامه معتبر در دسترس همه افراد جامعه است و میتوان با دریافت آن مهاجرت کرد و مقیم یکی از ۱۴۳ کشور جهان شد. در حالی که چنین نیست.
این فعال گردشگری با اشاره به وضعیت اقتصادی و شرایط اجتماعی کشور و داغ شدن تب مهاجرت در ایران گفت: در شرایطی که گرفتن ویزای کشورهای عضو شینگن برای اتباع ایران به شدت سخت شده است، مردم تحت تاثیر برخی تبلیغات رویاساز تصور میکنند میتوانند در مسیر مهاجرت خود با داشتن پاسپورت دومینیکا مراحل سخت دریافت ویزاهای اروپا و آمریکا و… را به راحتی پشت سر بگذارند و با این پاسپورت از ایران مهاجرت کنند و دیگر به کشور بازنگردند. در حالی که این فقط یک رویا است و شرایط موجود موجب تشدید این رویا شده است.
وی با اعلام این مطلب که پاسپورت دومینیکا ارزش مهاجرتی ندارد و تنها با هدف تسهیل سفر صادر میشود، تاکید کرد: عمده مشتریان دریافت پاسپورت دومینیکا، بازرگانان و تجار و دانشمندان ایرانی هستند که تنها برای تسهیل پروسههای تجاری و صادرات و حضور آسان در نمایشگاههای بین المللی با هدف وارد کردن تکنولوژی و دانش و مهارت علمی و تجاری به ایران منقاضی دریافت آن هستند.
او تاکید کرد: این افراد هرگز قصد ترک ایران را ندارند و تنها در فکر تسهیل سفر و معطل نشدن پشت دروازههای چندین ماهه پروسه دریافت ویزای کشورهای عضو شینگن، ژاپن، کره جنوبی و… هستند. چون تجارت آنها با جهان در گروه دریافت پاسپورت دومینیکا است و این گذرنامه نیز به دلیل گران بودن در دسترس همگان در ایران قرار ندارد. مثلا پاسپورت دومینیکا نه به درد دانشجویان و مهاجران کاری میخورد و نه آنها توان پرداخت هزینههای دریافت این گذرنامه معتبر بین المللی را دارند.
کدام ایرانیها پاسپورت دومینیکا میگیرند؟
قادری ادامه داد: کشورهای حوزه شینگن، ژاپن، کره جنوبی و حتی چین مقررات سختگیرانهای برای ارایه ویزا به متقاضیان ایرانی وضع کردهاند که پروسه دریافت ویزا را شش ماه و گاه تا یکسال به تعویق میاندازد. به همین دلیل تاجر و بازرگانی که قصد حضور در یک نمایشگاه تجاری و واردات ماشین آلات و محصولات به ایران و حتی صادرات کالاهای ایرانی را دارد با توجه به تحریمهای ظالمانهای که علیه ایران وضع شده و پروسه سفرها را نیز مختل کرده است، نمیتواند در این صف زمانبر در انتظار بماند و به همین دلیل ترجیح میدهد گذرنامه دومینیکا را با هدف تسهیل سفرهای خارجی خود در اختیار داشته باشد.
وی با اشاره به هزینه بالای دریافت پاسپورت دومینیکا و سختگیریهای اخیر در دریافت این پاسپورت از سوی کشور دومینیکا اعلام کرد: هزینه فعلی دریافت پاسپورت دومینیکا بین ۱۷۰ هزار دلار تا ۲۷۰ هزار دلار ست و به همین دلیل این پاسپورت هرگز در اختیار افراد معمولی قرار نخواهد گرفت.