شناسهٔ خبر: 70088767 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

اصولی در تشویق کودکان که حتماً باید بدانید

حتماً دلیل تشویق و پاداش خود را برای کودک‌تان مشخص کنید و از کلی‌گویی دوری کنید. دقیقاً اشاره کنید که چه رفتار و عملکرد او را پسندیده‌اید و مورد تشویق قرار داده‌اید

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: هر کودکی منحصربه‌فرد و خاص است و رفتار‌ها و سلیقه متفاوتی دارد. انواع تشویق کلامی و عملی می‌تواند به فرزند شما کمک کند تا بهتر رفتار کنند. تشویق‌کردن مهارت می‌خواهد که در ادامه به استناد گزارشی از پایگاه «آویژه» به‌مرور برخی از نکات مهم در این خصوص پرداخته‌ایم:
۱) دلیل تشویق‌کردن کودک را مشخص کنید و از کلی‌گویی دوری کنید: حتماً دلیل تشویق و پاداش خود را برای کودک‌تان مشخص کنید و از کلی‌گویی دوری کنید. دقیقاً اشاره کنید که چه رفتار و عملکرد او را پسندیده‌اید و مورد تشویق قرار داده‌اید. مثلاً به او نگویید تو پسر خیلی خوبی هستی. این جمله خیلی عامیانه و کلی است و فرزند شما نمی‌تواند تشخیص دهد که کدام رفتار او باعث شده، تشویق شود. جزئی‌گویی باعث می‌شود که فرزند شما متوجه شود کدام رفتارش موردپسند بوده و مجدد آن را تکرار کند. 
۲) تلاش و کوشش را تشویق کنید: همیشه تشویق را برای بهترین عملکرد و کامل‌ترین رفتار فرزند خود در نظر نگیرید. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که سعی و تلاش آنها را نیز مورد تشویق و قدردانی قرار دهید حتی اگر موفق نبوده‌اند. پس فرقی نمی‌کند توانایی‌های آنها درجه یک باشد یا نه، مهم این است که او تمام سعی و تلاش خود را کرده است. پس ناامیدشان نکنید و برای داشتن انگیزه بیشتر آنها را تشویق کنید. 
۳) از تشویق به‌عنوان ابزاری برای کنترل فرزند استفاده نکنید: این درست است که تشویق کردن بچه‌ها می‌تواند آنها را به سمت انجام دادن کار‌های خوب ببرد، اما به‌گونه‌ای رفتار نکنید که این‌گونه برداشت شود آنها را صرفاً به خاطر کار‌های خوب‌شان دوست دارید. هنگامی‌که از تشویق برای کنترل فرزندان خود استفاده می‌کنید، آنها فکر می‌کنند که تأیید و خوشحالی شما تنها به عملکرد و نتایج عالی آنها بستگی دارد نه خودشان. در نتیجه احساساتی مانند هیچ‌وقت خوب نیستم و تلاش برای کمال‌گرایی مفرط در او به وجود می‌آید. 
۴) برای تشویق‌کردن از مقایسه بپرهیزید: هنگام تحسین و تشویق‌کردن فرزند خود از مقایسه‌کردن خودداری کنید، زیرا این کار به‌جای انگیزه‌دادن به آنها برای تلاش بیشتر، می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. هنگامی که فرزند خود را با دیگران مقایسه می‌کنید و آنها را به دلیل برتر بودن نسبت به دیگران می‌ستایید، در برابر شکست‌هایی که ممکن است در آینده تجربه کنند، آسیب‌پذیرتر می‌شوند. همچنین یاد می‌گیرند که خودشان را دائم با دیگران مقایسه کنند. آنها هنگامی‌که شکست می‌خورند، به‌جای اینکه به نقاط قوت خود نگاه کنند، به این فکر می‌کنند که تا چه حد از دیگران بدتر بوده‌اند. 
۵) تشویق کردن کودک را به یک عادت تبدیل نکنید: هرگز به گونه‌ای رفتار نکنید که کودک تمام کار‌های خوب را به خاطر تشویق کردن شما انجام دهد. در تشویق کودک خود زیاده‌روی نکنید. دائم او را مورد تشویق قرار ندهید یا از جملات شرطی مانند اگر این کار را انجام بدهی برایت جایزه می‌خرم، استفاده نکنید. همیشه به طور غیرمنتظرانه و واقع بینانه به دور از اغراق، فرزند خود را تشویق کنید. این کار باعث می‌شود که تشویق کردن به یک عادت برای کودک تبدیل نشود. 
۶) به وعده‌های خود عمل کنید: هرگز میان گفتار و عملکرد خود فاصله نیندازید. اگر کودک‌تان را تشویق کرده‌اید کاری انجام دهد و برای او هدیه بخرید. پس از انجام دادن کار به وعده خود عمل کنید. بدقولی یا دروغگویی را به فرزندان خود آموزش ندهید. اگر به وعده‌های خود عمل نکنید، فرزندتان دیگر به حرف‌ها یا قول‌هایی که به او می‌دهید، اعتمادی ندارد. 
۷) تغییرات کوچک را نیز تشویق کنید: همیشه به دنبال این نباشید که فرزندتان یک کار بزرگ و عالی انجام دهد و بعد او را تشویق کنید. به دنبال تغییرات و موفقیت‌های کوچک باشید. کودک خود را در طول فرایند‌هایی که دارد تشویق کنید. هنگامی‌که او در تلاش است تا پازل بچیند یا در حال مطالعه کتاب است، او را به خاطر فعالیت مثبت خود تشویق کنید. مهم نیست که پازل درست چیده شود یا نه. مهم این است که او تلاش کرده است. اگر به موفقیت‌ها و تغییرات کوچک و مثبت فرزند خود توجه نکنید، باعث می‌شود که او بیش از اندازه کمال‌گرا شده و دائم به دنبال انجام دادن کار‌های بزرگ و خارج از توان خود باشد.