شناسهٔ خبر: 70075283 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: سازمان بهزیستی | لینک خبر

درباره استفاده از ظرفیت معلولان و مشارکت آن‌ها در رشد و توسعه جامعه

در رسانه| جهانی پایدار با مشارکت فراگیر معلولان

در حالی به سی‌ودومین سالروز جهانی گرامیداشت معلولان رسیدیم که براوردهای سازمان جهانی بهداشت حاکی از افزایش جمعیت این افراد به یک میلیاردو 300 میلیون نفر در سراسر جهان است. به عبارت دیگر 16‌درصد از جمعیت کره زمین با نوع شدیدی از ناتوانی جسمی- حرکتی یا هرگونه دشواری دیگر در تعامل با جهان بیرون به زندگی ادامه می‌دهند. زندگی توان‌یابان به دلیل دشواری‌هایی که در مسیر زندگی با آن روبه‌رو می‌شوند، به‌ویژه در مناطق کمتر توسعه‌یافته تا 20‌سال زودتر از دیگران به پایان می‌رسد. مشکلات توان‌یابان البته محدود به چالش‌های برقراری ارتباط با دیگران نیست و آن‌ها دوبرابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به افسردگی، آسم، دیابت، سکته قلبی، اضافه وزن یا مشکلات دهان و دندان هستند.

صاحب‌خبر -

تقویت نقش رهبری توان‌یابان برای آینده پایدار و همه‌شمول
سازمان ملل در سال جاری میلادی و در روز جهانی معلولان یک گام به جلو برداشته و همراه با شعار «جنبش جهانی حقوق توان‌یابان» خواستار ایفای نقش رهبری این افراد شده است. جنبش جهانی حقوق معلولان  بر این باور است که بدون حضور آن‌ها در مناصب مختلف اداری و مراکز تصمیم‌گیری، اتفاقی برای آن‌ها رخ نمی‌دهد. سازمان ملل تحقق این شعار را مستلزم مشارکت و فعالیت هر چه بیشتر توان‌یابان می‌داند و از آن‌ها می‌خواهد که به طور فعال برای آن تلاش کنند.

 

آگاهی و ایجاد حساسیت
همکاری در محل کار با آگاهی آغاز می‌شود. کارکنان و مدیران باید در مورد چالش‌های متنوعی که همکاران دارای نیازهای ویژه با آن روبه‌رو هستند، آموزش ببینند. برنامه‌های آموزشی حساسیت‌زایی می‌تواند به حذف باورهای نادرست و تقویت احترام متقابل کمک کند. تشویق کارمندان معلول به گفت‌وگو، اجازه می‌دهد تا نیازها و ترجیح خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و محیط حمایتی‌تری ایجاد کنند.

 

تطبیق فضاهای کاری
اطمینان از دسترسی‌پذیری باید به عنوان یک امر اساسی پذیرفته شود. این امر می‌تواند شامل ارائه فناوری‌های کمکی، مبلمان ارگونومیک و ترتیبات کاری انعطاف‌پذیر باشد. کارفرمایان باید نسبت به ایجاد دسترسی‌های دیجیتال نیز آگاه باشند؛ مانند صفحه‌خوان‌ها برای کارمندان کم‌بینا یا زیرنویس برای محتوای ویدئویی. انطباق فضای کاری فیزیکی و مجازی پیام حمایتی قوی به کارکنان توان‌یاب ارسال می‌کند.

 

تیم‌سازی
تعامل و همکاری زمانی رشد می‌کند که نقاط قوت همه شناخته و مورد استفاده قرار گیرد. مدیران باید بر مهارت‌ها و استعدادهای کارکنان دارای توانایی‌های خاص تمرکز کنند و وظایفی را که با توانایی‌های آن‌ها هم‌خوانی دارد، محول کنند. تمرینات تیم‌سازی می‌تواند رفاقت را تقویت کند و تعصب ناخودآگاه را کاهش دهد. ایجاد محیطی که در آن همه کارکنان احساس ارزشمندی و قدرت برای مشارکت داشته باشند ضروری است.

 

شفافیت
سازمان‌ها باید سیاست‌های روشنی را اتخاذ کنند که شامل دربرگیرندگی و رفع تبعیض باشد. این سیاست‌ها شامل تسهیلات، سازوکارهای رسیدگی به شکایات و برنامه‌های راهنمایی و کمک به کارمندان معلول است. سیاست‌های شفاف نه‌تنها عدالت را تضمین می‌کند، بلکه روحیه و بهره‌وری گروهی را نیز افزایش می‌دهد.