شناسهٔ خبر: 67266150 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

عملکرد شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در دولت سیزدهم (بخش 1):

آغاز عمليات اجرايي فاز 2 شهر فرودگاهي امام خميني(ره) و رشد 143 درصدي درآمدها

صاحب‌خبر -
آغاز عمليات اجرايي فاز 2 شهر فرودگاهي امام خميني(ره) و رشد 143 درصدي درآمدها
خبرگزاری آریا - عملکرد شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در دولت سیزدهم در بخش‌های مختلف از جمله بهره برداری، توسعه زیرساخت و مدیریت منابع و درآمدها تشریح شد که از آغاز عملیات اجرایی فاز 2 این شهر به ارزش 2.5 میلیارد یورو تا رشد 143 درصدی درآمدها را شامل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری آریا، با روی کار آمدن دولت سیزدهم در پی توافق 25ساله ایران و چین و رایزنی‌های صورت گرفته و موافقتی که دولت با وزارت راه و شهرسازی انجام داد، چند پروژه از جمله طرح توسعه فاز دو شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) معرفی و اولین جلسه آن در شهریورماه سال 1401در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد. پس از برگزاری 76 جلسه، شرکت هاکان انرژی چین پیشنهاد استفاده از ظرفیت داخلی ایران را با توجه به حساسیت‌های این پروژه مطرح کرد و می‌طلبید که پیمانکارهای قابلی برای این پروژه انتخاب شوند به همین خاطر قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا انتخاب شد.
در جریان سفر معاون اول رئیس جمهوری به چین قرارداد عملیات اجرایی فاز دو شهر فرودگاهی امام به امضا رسید و در روز 4 آذر 1402 با حضور مقامات کشوری و لشگری اجرایی شد که شامل ساخت یک ترمینال 410 هزار متری و کلیه عوامل پروازی و کلیه ساختمان‌ها و تاسیسات مورد نیاز یک فرودگاه می‌شود. مدت قرارداد با چینی‌ها برای اجرای فاز دو شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) پنج‌ساله و به ارزش 2.5 میلیارد یورو است و در پایان نیمه اسفندماه سال 1403 باندها و عوامل پروازی و تاکسی وی به بهره برداری می‌رسند که با در نظر گرفتن برج مراقبت هزینه‌ای بالغ بر 500 میلیون یورو در برخواهد داشت که این مبلغ تامین اعتبار شده است.
در زیر گزارش عملکرد شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در بخش‌های بهره‌برداری فرودگاهی، توسعه زیرساخت، توسعه مدیریت و منابع، شهر فرودگاهی الکترونیک، ایمنی و تضمین کیفیت و منطقه آزاد شهر فرودگاهی را می‌خوانید:
اعزام و پذیرش بیش 14 میلیون مسافر و نزدیک به 546 هزار زائر حج و اربعین
عملکرد حوزه بهره برداری شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) بیانگر اعزام و پذیرش شش میلیون و 635 هزار و 294 مسافر با 45 هزار و 61 پرواز و جابه‌جایی 62 هزار و 32 تن بار در سال 1401، همچنین اعزام و پذیرش هفت میلیون و 597 هزار و 837 مسافر با 49 هزار و 256 پرواز و جابه‌جایی 68 هزار و 477 تن بار در سال 1402 است.
در زمینه انجام عملیات پروازی ویژه حج تمتع نیز در سال 1401 تعداد 22 هزار و 700 زائر با 95 پرواز، 53 هزار و 297 زائر با 232 پرواز در سال 1402 و 56 هزار و 500 زائر در سال 1403 از طریق شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) جابه‌جا شدند.
در زمینه انجام عملیات پروازی ویژه اربعین نیز در سال 1401، تعداد 177 هزار و 376 زائر با 1هزار و 432 پرواز و در سال 1402 نیز 235 هزار و 907 زائر با یک هزار و 775 پرواز از طریق این فرودگاه جابه‌جا شدند.
از جمله اقدامات شاخص حوزه بهره برداری فرودگاهی می‌توان به اجرای پروژه ILS/DME باند 11L/29R بعد از 5 سال، استریپ‌سازی و روکش باند پروازی به منظور ارتقای سطح ایمنی پروازها، پیگیری انعقاد قرارداد و شروع عملیات اورهال پل‌های تلسکوپی، راه‌اندازی مرکز (AOCC)، اجرای دکل‌های مرتفع روشنایی توسعه پارکینگ‌های 3 و 4، ایجاد مرکز تلفن 09633 به منظور پاسخ‌گویی 24ساعته با تماس‌ها خدمات گیرندگان، پیگیری و به‌روزرسانی تجهیزات و اورهال خودروهای نجات فرودگاهی، یک‌پارچه‌سازی و هوشمندسازی تاکسی‌های فرودگاه به منظور مدیریت نوبت‌دهی و مدیریت سازمان اشاره داشت.
همچنین خرید 6 دستگاه خودرو مارشالر و استقرار در ایرساید، پیاده‌سازی الزامات وزارت بهداشت به منظور مقابله با ویروس کرونا، نصب و استقرار باجه‌های ارزی به منظور ارائه خدمات مطلوب به متقاضیان دریافت ارز در قالب بانک‌های ملی، ملت و سامان، تکمیل و اصلاح روشنایی سطوح پروازی و پارکینگ‌ها و اپرون غربی برای پارک 13 فروند هواپیما، راه‌اندازی مرکز مانیتورینگ هوانوردی در بستر فیبر نوری از دیگر اقدامات انجام شده در این دوره است.
اقدامات دیگری نیز در حوزه بهره برداری طی سال 1401 انجام شد که مهم‌ترین آن‌هاها عبارت‌اند از؛ بهسازی سیستم‌ها و اماکن شامل احیاء خطوط سطوح پروازی، تعمیرات اساسی آسانسور و پله برقی‌های منصوبه در ترمینال یک و سلام، تعمیر اساسی دیزل ژنراتورهای سطوح پروازی، ایجاد زیرساخت به منظور استقرار CUPSS و CUTE بومی، نظارت بر عملکرد شرکت‌های هواپیمایی و شرکت‌های خدمات زمینی و ذی‌نفعان تجاری، نظارت بر عملکرد شرکت‌های هواپیمایی و شرکت‌های خدمات زمینی و ذی‌نفعان تجاری، راه‌اندازی پل‌های تلسکوپی ترمینال سلام به منظور ارائه خدمات مطلوب به زائرین.
همچنین در سال بعد یعنی 1402 نظارت بر عملکرد شرکت‌های خدمات زمینی و شرکت‌های تجاری که خدمات مسافری در فرودگاه را بر عهده دارند. پیگیری و انعقاد قرارداد خرید سیستم سوئیچینگ برج مراقبت و فرستنده و گیرنده‌های رادیویی، پیگیری جهت خرید تجهیزات های‌تک در حوزه هوانوردی، اخذ پروانه فرکانسی بی‌سیم - مستقل شهر فرودگاهی، راه‌اندازی واحد مدیریت اپرون، پیگیری و انعقاد قرارداد و خرید تجهیزات بازرسی شامل ایکس‌ری دو منبع، EDX و ایکس‌ری یی و دستگاه‌های تشخیص مواد مخدر و منفجره توسط این شرکت در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد.
عملیات اجرایی 10 پروژه زیربنایی به همراه میزان پیشرفت فیزیکی
در ادامه این گزارش مجموعه‌ای از اقدامات انجام شده در حوزه توسعه زیرساخت‌های شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به سمع و نظر مخاطبین می‌رسد. این اقدامات شامل 10 پروژه عمرانی است که اولین مورد پروژه توسعه فاز اول پایانه مسافری جدید شهر فرودگاهی (اقدامات زودهنگام – اقدامات توسعه فاز 2) شامل؛ باند تاکسی وی و اپرون موجود، تونل کارگو باند شمالی و جاده‌های دسترسی، پل‌های تاکسی وی، باند جنوبی، تاکسی وی و جاده دسترسی در مجموع به ارزش 2.5 میلیون یورو است.
میزان پیشرفت فیزیکی پروژه توسعه زیرساخت‌های هسته پیشران منطقه آزاد تجاری در بخش 240 هکتاری 41.42 درصد و در بخش 107 هکتاری 66.97 درصد است. پروژه ساختمان چند منظوره-بخش سه قرارداد احداث دو دستگاه ساختمان اداری و تکمیل و بهسازی دو دستگاه ساختمان پروژه به مساحت 3000 متر زیر بنا و 3400 متر محوطه از 59.55 درصد پیشرفت واقعی برخوردار است.
پروژه ساختمان امنیت پرواز-بخش یک قرارداد احداث دو دستگاه ساختمان اداری و تکمیل و بهسازی دو دستگاه ساختمان موجود و نصب دوربین‌های مدار بسته در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) پروژه به مساحت 4200 متر زیر بنا و 4500 متر محوطه به پیشرفت 100 درصدی رسیده است.
پروژه طراحی و تکمیل تجهیز سالن آمفی تئاتر نیز با گنجایش 208 عدد صندلی عادی و 15 VIP و 6 ویلچردار بیش از42 درصد پیشرفت داشته است. همچنین پروژه طراحی، اجرا و راه اندازی 4 عدد آسانسور در ضلع جنوب غرب و جنوب شرق ترمینال مسافری شماره یک نیز هم اکنون از پیشرفت 98 درصدی برخوردار است.
پروژه بعدی پروژه اصلاح استریپ‌ها و بهسازی رویه سطوح پروازی شمالی فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) است که جهت ایجاد شرایط ایمن جهت نشست و برخاست پروازها بر اساس آئین‌نامه‌های بین‌المللی هوانوردی (ایکائو) اجرا شد و هم اکنون نزدیک به 13 درصد پیشرفت داشته است.
نهمین مورد، پروژه عملیات تکمیلی پارکینگ محوطه پایانه مسافری سلام شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) است که با هدف 6000 پارکینگ رایگان خودرو برای تسهیل در ارائه خدمات به زائران عتبات عالیات در ایام اربعین حسینی در دستور کار قرار گرفت که به پیشرفت 100 درصد رسیده است و در این پروژه 164 هزار و 165 مترمربع عملیات روکش آسفالت انجام شده است.
و آخرین مورد پروژه تهیه، حمل و نصب تابلوهای راهنمایی شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) به تعداد 100 عدد بود که به طور کامل اجرا شد.
بر اساس این گزارش، طبق اطلاعات اداره کل پیمان‌ها و امور قراردادها مجموع رقم قراردادهای منعقد شده در شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در سال‌های 1401 و 1402 بیش از 20 هزار میلیارد ریال بوده که بیانگر رشد بیش از 2 برابری در سال دوم نسبت به سال اول است.
رشد 143 درصدی درآمدهای شهر فرودگاهی امام خمین(ره) در دو سال
در ادامه این گزارش به مقایسه درآمدهای هوانوردی و غیر هوانوردی سال‌های 1401 و 1402 می‌پردازیم؛ بر این اساس درآمد هوانوردی (نشست و برخاست و 2 درصد سهم فروش سوخت) بیش از 110 درصد، درآمد غیر هوانوردی (اجاره اماکن، تبلیغات و…) بیش از 325 درصد و مجموع درآمدها بیش از 143 درصد رشد داشته است.

نظر شما