دکتر جوانمرد خوشدل در این باره می گوید: عمل توبکتومی یا بستن لوله های رحم در زنان یک جراحی ساده و بی خطر است که برای جلوگیری از انتقال اسپرم ها به تخمک انجام می شود.
وی بیان کرد : روش های مختلفی برای بستن لوله های رحمی مثل عمل لاپاراسکوپی، مینی لاپاراتومی و لاپاراتومی وجود دارد اما رایج ترین آنها، عمل لاپاراسکوپی است. پزشک با توجه به شرایط هر شخص تصمیم می گیرند که چه روشی برای جراحی بهتر است.
این متخصص زنان و زایمان مطرح کرد : به طورکلی درعمل بستن لوله های رحم ، جراح مسیر لوله فالوپ را می برد،
می سوزاند یا با گیره آنها را طوری مسدود می کند که
اسپرم ها نتوانند از آن ناحیه عبور کنند. در بعضی موارد نیز لوله فالوپ یا لوله رحمی بریده و خارج می شود.
وی تصریح کرد: یکی ازمزایای عمل بستن لوله های رحم، بدون درد بودن آن است چون این جراحی با بیهوشی موضعی یا عمومی در بیمارستان انجام می شود.
دکتر جوانمرد خوشدل عنوان کرد : عمل بستن لوله های رحم با لاپاراسکوپی بدین صورت است که برش کوچکی در زیر ناف برای ورود دوربین لاپاراسکوپ به شکم ایجاد
می شود. در بالای ناحیه شرمگاهی برای ورود ابزارهای لازم برای بستن لوله ها نیز یک برش دیگر زده می شود. این جراحی حدود نیم ساعت طول می کشد.
این متخصص زنان و زایمان اظهارداشت : بانوانی که بالای 35 سال دارند، می توانند جراحی بستن لوله های رحم را انجام دهند اما به طور کلی این جراحی به خانم هایی توصیه می شود که بارداری برای آنها خطرناک است ،با روشهای دیگر نمی توانند پیشگیری از بارداری را انجام دهند و
به تعداد کافی فرزند دارند و اصلا قصد آوردن فرزند دیگری ندارند .
وی می گوید : زنانی که زیر 30 سال دارند، توصیه می کنم جراحی بستن لوله های رحم را انجام ندهند و این کار را تا سنین بالای 35 سال به تعویق اندازند.
دکتر جوانمرد خوشدل ابرازکرد : برخلاف تصور برخی از خانم ها که تصور می کنند بستن لوله های فالوپ باعث چاقی، گرگرفتگی، پوکی استخوان و غیره می شود، این عمل چنین عوارضی ندارد. این جراحی اگر توسط جراح با تجربه و ماهر انجام شود کاملا بدون عوارض است اما یکی از مهمترین معایب عمل بستن لوله های رحم این است که این جراحی تقریبا غیرقابل برگشت است. یعنی احتمال اینکه عمل باز کردن لوله ها با شکست روبرو شود بسیار بالاست. پس زمانی باید اقدام به بستن لوله ها کنید که مطمئن باشید فرزند دیگری نمی خواهید.
این متخصص زنان و زایمان افزود : به جز عوارض بیهوشی، درد و تورم در محل بخیه ها که کاملا عادی هستند، در بعضی موارد ممکن است عمل بستن لوله های رحم با عوارض دیگری هم همراه باشد. مثلا تب و عفونت ،آسیب به اندام های لگنی مثل مثانه یا روده ها حین جراحی ،دردهای شکمی که شدید می شوند یا از بین نمی روند، اختلال در سیکل قاعدگی وبروز پریودی های سنگین یا سبک .
وی افزود :به ندرت نیزدربعضی افراد دیده شده که بعد از جراحی بستن لوله های رحم دچار بارداری خارج رحمی
یا کیست تخمدان شده اند.
دکتر جوانمرد خوشدل متذکرشد:بانوانی که قصد انجام جراحی بستن لوله های رحم را دارند، باید چند روز قبل از جراحی، مصرف داروهای رقیق کننده خون را قطع کنند. همچنین باید برخی کارها را قبل از عمل انجام دهند که عبارتند از انجام آزمایش های لازم مثل آزمایش خون، معاینات لگنی، تست پاپ اسمیر و غیره ، اگر بیماری خاصی دارید یا داروی خاصی مصرف می کنید باید به جراح تان اطلاع دهید ، در صورت بیهوشی عمومی نباید حداقل تا هشت ساعت قبل از جراحی چیزی بخورید ، استحمام یک شب قبل از عمل و همچنین در روز جراحی باید لباسهای تمیز و راحت بپوشید که به شکم و بخیه ها فشار وارد نشود.
این متخصص زنان و زایمان در پاسخ به این پرسش که "بعد از بستن لوله رحم چه باید کرد"، می گوید : بعد از جراحی حتما باید داروهای مسکن، آنتی بیوتیک و داروهای دیگری را که پزشکتان تجویز کرده را سر موقع مصرف کنید و همچنین باید مراقبتهای بعد از عمل بستن لوله های رحم را به دقت رعایت کنید. به طور مثال محل بخیه ها را تمیز و خشک نگه دارید ، تا چند هفته نباید کارها یا ورزشهای
سنگین انجام دهید یا چیزهای سنگین بلند کنید ، در صورت درد شدید، تب یا خونریزی زیاد به سرعت به
پزشک تان مراجعه کنید ومی توانید هر روز حمام کنید ولی باید جای بخیه ها را کاملا خشک کنید.
وی ادامه داد : به شما توصیه می شود بعد از این جراحی باید آب، سبزیجات و غذاهای فیبردار زیادی مصرف کنید تا دچار یبوست نشوید. چون یبوست به شکم و بخیه ها فشار می آورد.
>عمل بستن لوله رحم یک عمل سرپایی است
دکتر جوانمرد خوشدل مطرح کرد : عمل بستن لوله رحم یک عمل سرپایی است که اگر با لاپاراسکوپی انجام شود، چند ساعت بعد از جراحی می توانید ترخیص شوید. اما اگر بعد از زایمان سزارین این عمل را انجام دهید، باید یک روز در بیمارستان بمانید و استراحت کنید. بعد از عمل توبکتومی باید دو تا سه روز در منزل استراحت مطلق داشته باشید.
این متخصص زنان و زایمان هشدار داد : زنانی که در دوران بارداری یا بعد از زایمان شان مشکلاتی داشته اند و یا زنانی که سرطان یا التهاب لگنی یا بیماری های جنسی فعال دارند، نمی توانند جراحی بستن لوله رحم را انجام دهند.
وی گفت : عمل بستن لوله رحم در زنان یک عمل پیچیده تر و سخت است اما بستن لوله های مردان یا وازکتومی عمل ساده تری است و خیلی برگشت پذیرتر است. پس بهتر است آقایان این جراحی را انجام دهند.
>بستن لوله های رحم در خانم ها یک عمل جراحی نسبتا ساده می باشد
در ادامه نیز دکتر نعمت اللهی در اینباره خاطرنشان کرد : بستن لوله های رحم در خانم ها یک روش جراحی است که باعث عقیم شدن خانم ها می گردد. در این روش لوله های رحم بسته می شود و از انتقال تخمک به رحم جلوگیری
می کند. همچنین با این کار، از رسیدن اسپرم به لوله رحم و ایجاد لقاح جلوگیری می شود.
وی اظهار کرد : روشهای جراحی مختلفی برای بستن لوله های رحم وجود دارد که در این روش ها، لوله رحم بریده، سوزانده و یا با استفاده از یک حلقه، کلیپس یا نوار بسته می شود.
این متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی مطرح کرد: بستن لوله های رحم در
خانم ها یک عمل جراحی نسبتا ساده می باشد و این کار را
می توان هم بااستفاده از بیهوشی عمومی و هم با استفاده از بیحسی موضعی انجام داد.
وی بیان کرد: دو روش جراحی که امروزه بیشتر از آنها برای بستن لوله های رحم استفاده می شود عبارتنداز مینی لاپاراتومی ولاپاراسکوپی و سایر روشهای جراحی برای بستن لوله های رحم شامل لاپاروتومی،
کولپوتومی، کولدوسکوپی، هیستروسکوپی می باشد. هرکدام از این روشها دارای معایب و مزایایی می باشند. شما می توانید با مشورت با پزشکتان بهترین روش را برای بستن لوله ها انتخاب نمایید.
دکتر نعمت اللهی تصریح کرد : در روش جراحی لاپاروسکوپی، شکم را با گاز دی اکسید کربن پر می کنند به طوری که حفره شکم به صورت یک بادکنک از رحم و لوله های رحم جدا می شود. سپس جراح با ایجاد یک برش کوچک در زیر ناف، دستگاه لاپاروسکوپ را که شبیه یک تلسکوپ می باشد را از این سوراخ وارد بدن می کند. یک برش کوچک دیگر، درست در بالای خط رویش موهای عانه ایجاد می گردد تا از طریق آن دستگاهی که برای بریدن، دوختن یا سوزاندن لوله ها مورد استفاده قرار می گیرد وارد بدن شود. کل زمان جراحی حدود نیم ساعت طول خواهد کشید.
این متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی افزود : بعد از جراحی بستن لوله های رحم توصیه می شود که دو تا سه روز استراحت مطلق صورت پذیرد و به مدت یک هفته نیز فعالیت های سبک انجام شود.
وی گفت : مزایای بستن لوله های رحم عبارتند از جلوگیری دائمی از بارداری ، تاثیر سریع آن بعد از عمل جراحی،عدم اختلال در فعالیت جنسی ،عدم نیاز به مراقبت های روزانه و ارزان بودن آن .
دکتر نعمت اللهی اشاره کرد : معایب بستن لوله های رحم نیز عبارتند از اینکه از انتقال بیماریهای عفونی مقاربتی جلوگیری نمی کند ، نیاز به عمل جراحی دارد، ممکن است نتوان دوباره لوله ها را باز نمود (در صورت پشیمانی از بستن لوله ها)، نسبت به عمل بستن
لوله ها در مردان (وازکتومی)، عمل مشکل تر و پیچیده تری می باشد، امکان حاملگی مجدد در صورت باز نمودن
لوله ها .
این متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی تشریح کرد : بستن لوله های رحمی را معمولا به عنوان یک روش دائمی در جلوگیری از حاملگی در نظر می گیرند. با این حال در بعضی از موارد می توان دوباره اقدام به باز نمودن لوله رحم نمود، هرچند که این، روش مشکل و گران می باشد.
وی مطرح کرد : بیشتر تحقیقات تغییری در الگوی خونریزی بعد از بستن لوله ها پیدا نکردند. به عنوان مثال، زنانی که از روش قرص های خوراکی پیشگیری از حاملگی استفاده می کردند نسبت به زنانی که لوله هایشان را بسته بودند، در صورت قطع قرص خونریزی قاعدگی بیشتر داشتند. البته ناگفته نماند که با نزدیک شدن زن به زمان یائسگی معمولاً خونریزی ماهیانه نظم کمتری پیدا می کند .
دکتر نعمت اللهی اظهار داشت : بستن لوله ها در زن یکی از روش های خیلی موثر و تقریباً دائمی است. اگرچه صد درصد موثر نیست لکن احتمال حاملگی بسیار پایین است. طبق تحقیقات احتمال بروز حاملگی بعد از بستن
لوله ها 50 مورد از هر 1000 زن طی یک سال بعد از عمل می باشد و بعد از یک سال احتمال حاملگی ناخواسته بسیار
ناچیز است.
این متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی در پاسخ به این پرسش که "آیا بستن لوله ها در زن نسبت به مرد (وازکتومی) ارجح است"، گفت: هر زن و شوهری باید هر دو روش را بررسی کنند و با شرایط خودشان بسنجند. هر دو روش خیلی موثر و بی خطر و دائمی اند و اگر هر دو روش برای هر دو فرد قابل قبول باشد، بهتر است وازکتومی انتخاب شود زیرا راحت تر و بی خطر تر و آسان تر و ارزانتر از بستن لوله ها در زن
می باشد.
وی توضیح داد : زن هایی که بی حسی موضعی جهت انجام عمل بستن لوله های رحمی دریافت می کنند
به جز در موارد نادر احساس درد ندارند ولیکن آنها در طی عمل هوشیارند و متوجه حرکت رحم و لوله های رحمی توسط پزشک می شوند که می تواند برای زن استرس ایجاد کند. در صورت ایجاد وحشت و یا درد برای زن و در دسترس بودن متخصص بیهوشی و تجهیزات مناسب بیهوشی عمومی انتخاب گردد. بعد از جراحی احساس درد و ضعف برای چندین روز یا حتی هفته وجود دارد اما فرد به زودی توانایی خود را به دست خواهد آورد.
وی مطرح کرد: از آنجایی که بستن لوله های رحمی احتمال حاملگی را کاهش
می دهد بنابراین خطر حاملگی خارج رحم نیز کاهش می یابد و تقریباً نادر است (حدود 6 نفر در هر 10.000 زن در سال). اگر چه در صورت شکست این روش و ایجاد حاملگی ناخواسته، خطر وجود دارد و در صورت بروز می تواند حاملگی خارج از رحم تهدید کننده حیات و زندگی فرد باشد. بنابراین پزشک باید مادر را از احتمال حاملگی خارج رحمی آگاه کند.
دکتر نعمت اللهی گفت : روش بستن لوله های رحمی از طریق دهانه رحم (ترانس سرویکال) شامل روشهای جدید دسترسی به لوله های رحمی از طریق دهانه رحم است، بدین صورت که essure یک حلقه فنر مانند می باشد که توسط هیستروسکوپ از میان واژن به داخل رحم و از آنجا به داخل هر لوله رحمی برده می شود و باعث انسداد مسیر عبور اسپرم از طریق لوله ها می گردد. این وسیله هزینه بالایی دارد و گذاشتن آن دشوار است
> بستن لوله رحم روشی دائمی
برای جلوگیری از بارداری است
در ادامه نیز دکتر موسوی در اینباره اظهار داشت : برای جلوگیری از بارداری به صورت دائمی روشهای اورژانسی و موقت کارساز نیستند و باید به روشی متوسل شد که خاطری آسوده فراهم کند. گاهی اوقات بارداری برای زنان با خطر همراه است و پزشک توصیه میکند که شخص از بارداری جلوگیری کند، در این مواقع روش بستن لوله رحم برای این افراد مفید خواهد بود.
وی توضیح داد : بستن لوله رحم روشی دائمی برای جلوگیری از بارداری است و از طریق جراحی انجام می شود.
لولههای فالوپ یا همان لولههای رحم در واقع اندامهای تولیدمثل زنان هستند که وظیفه اتصال تخمدان و رحم را بر عهده دارند. بستن لوله رحم نوعی پیشگیری دائمی از بارداری است. با انجام این عمل لولههای رحمی بسته یا در واقع مسدود میشوند تا احتمال باردار شدن را به صفر برسانند.
این متخصص زنان و زایمان ادامه داد : زمانی که لوله رحم بسته میشود، امکان حرکت تخمکها از تخمدان که از طریق لولههای رحم انجام میشوند، وجود ندارد همچنین در این روش اسپرمها نیز نمیتوانند وارد لوله رحم شوند. توجه داشته باشید که روش بستن لوله رحم هیچ تاثیر مخربی بر روی چرخه قاعدگی شما نخواهد گذاشت.هر چند در تجربه ،تعدادی از خانمها پس از بستن لوله ،تغییراتی در سیکل قاعدگی تجربه
می کنند.
وی خاطرنشان کرد : عمل بستن لولههای رحمی محدود به زمان خاصی نیست و در هر موقعیتی حتی پس از زایمان طبیعی «7 تا 42 روز بعد از زایمان» نیز انجام آن امکانپذیر است. در دوران چرخه قاعدگی به خصوص دو هفته اول آن، زمان مناسبی برای بستن لولههای رحم است. همچنین زمانی که برای زایمان سزارین در حال عمل شدن هستید نیز امکان بستن لولهها وجود دارد.
دکتر موسوی عنوان کرد : کسانی که عمل بستن لولههای رحمی را انجام میدهند، معمولاً نمیتوانند دوباره به شرایط قبل از بستن لوله بازگردند. با این حال روشهای جراحی برای این منظور وجود دارند اما به دلیل آسیب وارد شده به لولهها ممکن است بارداری مجدد به سختی یا هرگز انجام نگیرد.َ
این متخصص زنان و زایمان تصریح کرد : بعد از بستن لولههای رحمی شما دیگر نیازی به کنترل و جلوگیری از بارداری نخواهید داشت. توجه به این نکته ضروری است که این عمل به معنای محافظت از بدن در برابر انواع عفونتها و بیماریهای مقاربتی نیست.
وی با بیان این نکته که " یکی از مزایای این روش کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان است " ، مطرح کرد : با اینکه بستن لوله رحم روشی موثر در جلوگیری از بارداری است اما چون از طریق عمل جراحی انجام میشود، شرایط انجام آن برای همه یکسان نخواهد بود. قبل از این عمل شما باید با پزشک متخصص مشورت کنید تا خطرهای احتمالی را کاهش دهید.به عنوان مثال عمل بستن لوله رحم برای افرادی که سابقه جراحی لگن یا شکم داشتهاند، افرادی که به چاقی یا دیابت مبتلا هستند، ممکن است همراه با عوارض باشد.
دکتر موسوی بیان کرد : بستن لولههای رحمی به دو روش کلی انجام میشود که عبارتند از روش شکمی و واژینال. روش شکمی با سه عمل متفاوت لاپاراسکوپی، لاپاراتومی و مینی لاپاراتومی صورت میگیرد و همچنین در روش واژینال، این عمل «هیستروسکوپی» از طریق دوربینهای مخصوص «هیستروسکوپ» که از طریق دهانه رحم به درون فرستاده میشود، انجام میشود.
این متخصص زنان و زایمان اظهارکرد : روشهای لاپاراسکوپی و مینی لاپاراتومی از روشهای رایج در بستن لولههای رحم هستند که نسبت به دیگر روشها بیشتر استفاده میشوند.
وی ابراز کرد : روش جراحی لاپاراسکوپی برای بستن لولههای رحم به دو شکل بیحسی موضعی در ناحیه نخاع و بیهوشی کامل امکانپذیر است. برای ایجاد فاصله بین دیوارههای شکمی و رحم، داخل شکم از گاز کربن دی اکسید پر میشود.بعد از این مرحله پزشک جراح دو برش بر روی بخش پایینی شکم بیمار ایجاد میکند تا بتواند دستگاه لاپاراسکوپ را داخل بدن کرده و از برش دیگر برای بستن لوله رحم استفاده میکند.
دکتر موسوی افزود : بعد از ایجاد برشهای کوچک 2 تا
3 سانتیمتری، جراح قسمتی از لوله را برداشته و میسوزاند یا به وسیله ابزاری مانند نخ، حلقه و گیرههای مخصوص لوله را مسدود میکند.مدت زمان عمل بستن لولههای رحم نسبت به روش جراحی از نیم ساعت تا چند ساعت تخمین زده میشود.
این متخصص زنان و زایمان درباره نکات مهم قبل از عمل بستن لولههای رحمی گفت : توجه داشته باشید که قبل از عمل بستن لوله رحم در مورد داروهایی که مصرف میکنید، با پزشک خود مشورت کنید.بعضی از داروها مانند داروهای ضد انعقاد خون، ضد التهاب یا مصرف داروهایی مانند آسپرین و ایبوپروفن ممکن است جراحی لاپاراسکوپی را تحت تاثیر قرار دهد.توجه داشته باشید که حداقل 8 ساعت قبل عمل، از خوردن و آشامیدن خودداری
کنید.
وی ابراز کرد : قبل از عمل بستن لوله رحم انجام معاینه و آزمایشهایی مانند کنترل فشار خون، تست پاپ اسمیر، آزمایش خون و… ضرورت دارد.
دکتر موسوی عنوان کرد : با توجه به وضعیت جسمانی شما و واکنش بدن به بیهوشی، احتمال یک شب بستری در بیمارستان پس از عمل بستن لوله رحم وجود دارد.بعد از جراحی ممکن است در ناحیهای که برش ایجاد شده، احساس درد یا ضربان داشته باشید که بعد از یک تا دو روز درد کاهش پیدا کرده و از بین میرود. سرگیجه، درد شانه، نفخ شکم و خستگی از دیگر عوارض بعد از عمل هستند. معمولاً یک هفته زمان نیاز دارید تا بتوانید فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید.
این متخصص زنان و زایمان هشدار داد : در صورت بروز برخی موارد بعد از عمل بستن لوله رحم شما باید بلافاصله به پزشک خود یا بیمارستان مراجعه کنید و نسبت به درمان اقدامات لازم را انجام دهید که مهمترین آن عبارتند از درد شدید و ممتد در ناحیه شکم ، خونریزی محل زخم، اسهال،احساس بیحالی و ضعف، لکه بینی در دوران قاعدگی و خونریزی شدید واژن، احساس خستگی، خارج شدن بوی نامطبوع از ناحیه زخم، تهوع و استفراغ، اختلال در دفع ادرار، سرفه و تنگی نفس و افزایش دمای بدن
«تب 38 درجه یا بیشتر».
وی ابراز داشت : بعد از عمل بستن لوله رحم برای کاهش خطر لخته شدن خون انجام فعالیتهای سبک، مفید واقع میشود. البته این نکته را توجه داشته باشید که برای مراقبتهای بعد عمل، از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
دکتر موسوی ادامه داد : پوشیدن لباسهای گشاد بعد از عمل بستن لوله رحم نیز شرایط آسایش و راحتی را برای شما فراهم میآورد و مصرف نوشیدنیهای گازدار تا
24 ساعت بعد از عمل ممکن است عوارضی برای بیمار ایجاد کند ، همچنین شخص حداقل تا 24 ساعت نباید رانندگی کند، ناحیه زخم عمل را با آب و صابون شستشو داده و خشک کنید و از خوردن غذاهای سنگین بعد از عمل خودداری کنید.
این متخصص زنان و زایمان در پایان گفت : در برخی شرایط نمیتوانیم عمل بستن لولههای رحمی را انجام دهیم که مهمترین آنها عبارتند از داشتن سابقه ابتلا به بیماری قلبی حاد ، ابتلا به بیماریهای التهابی لگن و سرطان لگن ، ابتلا به آمبولی ریه یا ترومبوز وریدهای عمقی ، سقط عفونی ، اضافه وزن شدید و سابقه جراحی شکم و لگن متعدد و چسبندگی شدید .