شناسهٔ خبر: 69792906 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ماندگاری روستاییان خراسان‌شمالی در سایه طرح هادی

بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی از استان‌های پیشتاز در اجرای طرح هادی روستایی است به طوری که توسعه این خدمت انگیزه ماندگاری در روستا و مهاجرت معکوس به این مناطق را در سال های اخیر افزایش داده و رضایت روستاییان را به همراه داشته است.  

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، اجرای طرح هادی خدمتی ارزنده از نظام اسلامی به شمار می رود که چتر آن در مناطق روستایی خراسان شمالی گسترده تر از سایر استان ها است.

توسعه این خدمت که پیشرفت عمران زیربنایی روستاها را به دنبال دارد، سبب ماندگاری روستاییان در این مناطق و البته افزایش رغبت برای مهاجرت معکوس می شود.

۴۴ درصد از جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در روستاها سکونت دارند و اقتصاد مردم این مناطق بر پایه کشاورزی است و این خود بیانگر اهمیت اجرای این طرح در استان به شمار می رود.

خراسان شمالی ۷۲۲ روستای بالای ۲۰ خانوار دارد که مشمول اجرای طرح هادی است و تمامی این روستاها از این طرح برخوردار شده‌اند.

براساس اعلام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، اکنون در ۵۲۰ روستای استان دست کم یک فاز طرح هادی اجرا و ۷۰ درصد از این طرح مهم در روستاها اجرا شده است.

«سعید رئوفی» ، معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی در این باره بیشتر توضیح می دهد.

ایرنا: طرح هادی با چه هدفی در روستاها اجرا می شود؟

رئوفی: طرح هادی ابزار مهم برای توسعه روستاها است، در این طرح تلاش می شود تا کالبد سکونتگاه‌ های روستایی مورد توجه قرار گیرد، طرح هادی روستایی شامل اجرای اقداماتی از جمله ساماندهی و اصلاح بافت روستا است و گستره آن منازل و مناطق مسکونی، تجاری، کشاورزی و سایر نیازمندی های یک روستا را در بر می گیرد.

طرح هادی روستایی تلاش دارد تا رفاه اجتماعی و اقتصادی روستاها تامین و توسعه یابد و اجرای این طرح در خراسان شمالی از روستاهای بزرگ و پرجمعیت آغاز شده است از این رو بخش زیادی از روستاهای استان از طرح هادی بهره مند است.

این طرح با هدف و رویکرد کمک به توسعه روستاها اجرا می شود، در این طرح تلاش شده است که امکانات به صورت عادلانه از طریق ایجاد بهبود مسکن روستائیان و خدمات عمومی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی داده شود.

ایرنا: طرح هادی در چند روستای استان اجرا شده؟

رئوفی: ۷۲۲ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان وجود دارد که مطالعات طرح هادی در تمامی این مناطق انجام شده است و خراسان شمالی در این زمینه از استان های پیشتاز کشور است.

اکنون در ۵۲۰ روستای استان دست کم یک فاز طرح هادی اجرا شده و بر این اساس ۷۰ درصد از این طرح مهم در روستاها اجرا شده است. همچنین اکنون طرح هادی در ۲۹۴ روستای استان ناتمام است.

طرح هادی در ۵۹ روستای استان در حال اجرا است و پیمانکاران مشغول کار هستند البته این رقم در ماه های آتی افزایش می یابد.

اجرای طرح هادی روستایی در استان از روستاهای بزرگ و پرجمعیت آغاز شده است از این رو جمعیت بسیار زیادی از روستاییان این استان از مزایای این طرح بهره مند هستند و خراسان شمالی از استان های پیشتاز در اجرای این طرح به شمار می رود.

ایرنا: طرح هادی روستایی امسال در چه تعداد روستا اجرا شد؟

رئوفی: ۵۳۰ هزار مترمربع معابر روستاهای استان نیمه نخست امسال آسفالت شد که این طرح با قوت تداوم دارد. این میزان طرح عمرانی در ۱۸۲ روستای استان اجرا شد که ارزش ریالی آن سه هزار و ۱۸۰ میلیارد ریال برآورد می شود.

در این مدت اجرای ابینه شامل اجرای جوی، جدول و آبنما در ۶۵ روستا اجرایی که در این زمینه ۲۳۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شد.

برای زیرسازی طرح های عمرانی مربوط به اجرای طرح هادی روستایی امسال ۲ هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال اعتبار صرف شد که بخشی از آن از محل اعتبارات دهیاری ها و بخشی از منابع اعتباری این اداره کل تامین شد. ۷۰۰ میلیارد ریال از این منابع مربوط به اختصاص قیر رایگان برای اجرای طرح های عمرانی در روستاها است.

ایرنا: روستاییان معتقدند که طرح هادی پاسخگوی نیاز آنها نیست، چه توضیحی در این خصوص دارید؟

رئوفی: طرح هادی روستایی برای افق و در دوره ۱۰ ساله تهیه می شود و این طرح باید پس از ۱۰ سال بازنگری شود تا نیازهای جدید برای توسعه روستا شناسایی و برنامه ریزی لازم براساس نیازهای جدید انجام شود.

اکنون افق طرح در بسیاری روستاهای استان به پایان رسیده و بازنگری در روستاهای مهم و دارای اولویت قرار دارد به طوری که طرح هادی در ۲۶۵ روستای استان نیازمند بازنگری است، بازنگری طرح هادی با هدف بررسی نیاز روستا به سمت توسعه در ۳۲۰ روستا انجام شده است و امسال در صورت تخصیص اعتبار سفر دولت به استان طرح هادی ۳۰ روستا بازنگری و از محل منابع استانی نیز ۵۰ روستا بازنگری می شود.

ایرنا: حرف آخر؟

رئوفی: یکی از دغدغه های بزرگ ما، نگهداری و مراقبت از طرح هادی روستایی است، هزینه های بسیار زیادی برای اجرای طرح هادی صرف می شود و انتظار می رود دهیاران و روستاییان در حفاظت از این طرح ها حساس باشند.

متاسفانه مشاهده می شود آسفالت و زیرساخت های ایجاد شده برای آبادی و عمران روستاها براثر بی توجهی ساکنان روستاها و رهاسازی پساب ها تخریب شده و از بین رفته است. با توجه به اینکه اعتباری برای نگهداری طرح هادی روستایی دیده نشده است، انتظار می رود روستاییان و دهیاران در این باره حساسیت های لازم را داشته باشند.

تخریب های انجام شده به وسیله شرکت های خدمات رسان به زیرساخت های طرح هادی روستایی خسارت های زیادی به طرح هادی تحمیل می کند، شرکت های خدمات رسان مکلف هستند پس از انجام طرح های عمرانی در روستاها، نسبت به ترمیم و آسفالت معابر اقدام کنند و وضعیت را به حالت قبل بازگردانند اما این اقدام به درستی انجام نمی شود.

سال های اخیر با توسعه خدمات رسانی شرکت گاز به روستاها، شاهد تخریب و خسارت های ناشی از گازرسانی به این مناطق بودیم که البته بخش زیادی از این خسارت ها جبران نشد و بنیاد مسکن خود نسبت به ترمیم آسفالت اقدام کرد.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند.