شناسهٔ خبر: 69776765 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

توسعه روستاهای گچساران بر بستر طرح منظومه روستایی+ فیلم

گچساران- ایرنا- چند سال از اجرای طرح توسعه پایدار منظومه روستایی که منجر به ایجاد اشتغال و تولید محصولات جدید کشاورزی در گچساران شده می گذرد و این طرح هنوز به نیمه راه هم نرسیده توانست علاوه برتنوع بخشی به تولید موجب یافتن بازارهای فروش مناسب و کسب درآمد برای اهالی مناطق روستایی نیز شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، طرح توسعه پایدار منظومه روستایی به دلیل وجود زیرساخت های اولیه مطلوب روستایی چون طرح های هادی برای نخستین بار سال ۹۸ در گچساران کلید خورد و موفقیت نسبی آن متولیان امر را مصمم به گسترش آن کرده و در همین راستا طرح منظومه روستایی طرح ۴۰۴۰ بصورت پایلوت کشوری در بویراحمد گرمسیری گچساران آغاز شد.

تاکنون ۱۸۱ طرح اشتغالزا در زمینه های پرورش کرم ابریشم، کشت زعفران، طرح های بومگردی، پرورش گیاهان دارویی، پرورش کرم میلورم، فراوری محصولات باغی در قالب طرح توسعه پایدار منظومه روستایی گچساران اجرا شده که علاوه بر ایجاد فرصت جدید شغلی موجب افزایش انگیزه اهالی برای ماندگاری در مناطق روستایی این شهرستان شده است.

این طرح توانسته پای فعالیت هایی زیادی چون نوغانداری و کشت زعفران را در روستاهای گچساران باز کند و به گفته کارشناسان این طرح می تواند چشم اندازی روشن را برای رونق اشتغال و تولید منطقه ایجاد کند بطوریکه تداوم و فراگیر شدن آن در وضعیت معیشتی ساکنان مناطق روستایی این شهرستان تاثیر بسزایی دارد.

طرح توسعه پایدار منظومه روستایی براساس شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی و قابلیت و ظرفیت های شغلی، اجتماعی و اقتصادی روستاها به تفکیک، منظومه هایی را تشکیل می دهند و هر یک به قطبی تبدیل خواهند شد و این طرح به مثابه نخ تسبیحی عمل می کند که مهره های زنجیره تولید را به هم متصل کرده تا بهترین بهره وری از ظرفیت های مناطق روستایی انجام گیرد.

طرح توسعه پایدار منظومه روستایی از آغاز تاکنون

طرح توسعه پایدار منظومه روستایی براساس بند ح ماده ۱۹۴ قانون برنامه پنجم توسعه به پیشنهاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و در چارچوب طرح توسعه و عمران (جامع) ناحیه ای یا سایر طرح های فرادست تهیه و تدوین شده است.

طرح توسعه پایدار منظومه روستایی مطالعات آن سال ۹۵ در گچساران آغاز و با مشارکت بنیاد مسکن، جهادکشاورزی، میراث فرهنگی و سایر دستگاه های اجرایی این طرح در سال ۹۸ به دلیل وجود زیرساخت های اولیه مطلوب روستایی از جمله طرح هادی به صورت پایلوت در این شهرستان کلید خورد و موفقیت نسبی آن مسئولان را مصمم به گسترش در نقاط دیگر کشور کرد.

به گفته رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران هم اکنون کارشناسانی به عنوان تسهیل گر برای شناسایی ظرفیت های توسعه و اشتغال ، انجام اقدام های آموزشی و جلب مشارکت اهالی متقاضی در قالب این طرح در حال فعالیت هستند.

توسعه روستاهای گچساران بر بستر طرح منظومه روستایی+ فیلم

محمدمراد راغ پور تاکیدکرد: اجرای طرح توسعه منظومه روستایی موجب تعامل و هم‌افزایی هرچه بهتر دستگاه‌های اجرایی در راستای توسعه پایدار و هدفمند روستاها می شود.

به گفته وی، منظومه‌های روستایی به‌عنوان طرحی که ماهیت یکپارچه و فرابخشی دارد در گچساران به صورت پایلوت در حال انجام است و تجربه ای خوب برای اجرا در روستاهای سایر نقاط کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود.

به دلیل موفقیت این شهرستان در طرح منظومه روستایی در همین راستا طرح ۴۰۴۰ بصورت پایلوت کشوری روز جمعه با حضور جمعی از مسئولان کشوری و استانی در بویراحمد گرمسیری گچساران آغازشد.

دستاوردهای طرح توسعه منظومه روستایی/شناسایی ۳۵۳ طرح منظومه روستایی در گچساران

سرپرست معاونت عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: بیش از ۱۶۶ میلیارد ریال تاکنون برای اجرای طرح های منظومه روستایی گچساران هزینه شده است.

عیسی شهامت افزود: طرح توسعه پایدار منظومه روستایی منجر به ایجاد اشتغال و تولید محصولات جدید کشاورزی در گچساران شده و این طرح با پیگیری جدی تر می تواند منجر به شکوفایی ظرفیت های پنهان اقتصادی در این شهرستان شود.

وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۵۳ طرح منظومه روستایی در گچساران شناسایی شده افزود: هم اکنون ۱۷۲ طرح منظومه روستایی با موضوع های مختلف در قالب همه ابعاد توسعه از جمله زیست محیطی، اقتصادی و معیشتی در این شهرستان در دست اجراست.

توسعه روستاهای گچساران بر بستر طرح منظومه روستایی+ فیلم

وی بیان کرد: تاکنون بیش از ۱۸۱ طرح منظومه روستایی در دهستان های بویراحمد گرمسیری، لیشتر ، امامزاده جعفر و بی بی حکیمه به بهره برداری رسیده است.

شهامت اظهار کرد: این طرح ها در زمینه پرورش دام سبک و سنگین، کشت گیاهان دارویی، فرآوری محصولات زراعی ، باغی و دامی، کرم میلورم، کشت پاپایا(خربزه درختی ) ، پخت نان محلی، پرورش قارچ، گاوداری نیمه صنعتی،بوم گردی، مرغ بومی و تولید سازه های بتنی مسلح و غیر مسلح در۳۰ روستای این شهرستان اجرا شد.

وی ادامه داد: با توجه به موقعیت جغرافیای کهگیلویه و بویراحمدو و سخت گذر بودن برخی مناطق اجرای طرح هادی در روستاهای این استان ضروری است و برخی از دهیاری های این استان برای اجرای طرح هادی در روستاها از جمله آسفالت معابر ، بیس ریزی با کمبود اعتبارات مواجه هستند به همین دلیل انتظار می رود اعتباراتی برای رفع این مشکل اختصاص داده شود و در صورت تزریق اعتبارات و ایجاد اشتغالزایی یک کارگروه در روستاها ایجاد خواهیم کرد.

سرپرست معاون امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: روستاهای دیل گچساران به‌عنوان پایلوت اجرای طرح منظومه روستایی در کشور انتخاب شده است.

طرح توسعه منظومه روستایی در ۱۱۵ روستای گچساران در دست اجراست

فرماندار گچساران با بیان اینکه طرح منظومه روستایی در محرومیت زدایی روستاها نقش مهمی دارد افزود: در طرح توسعه پایدار منظومه های روستایی، روستاها براساس شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی و ظرفیت‌ها، به تفکیک منظومه‌هایی را تشکیل داده و هر یک به قطب های فرهنگی ، کشاورزی ، صنعتی و اقتصادی تبدیل می شوند.

سید مسعود حسینی گفت: در راستای طرح آبادانی پیشرفت منظومه روستایی ۱۹ کمیته روستایی تاکنون تشکیل شده که ۲۰۰ نفر عضو دارد.

توسعه روستاهای گچساران بر بستر طرح منظومه روستایی+ فیلم

وی اظهار کرد: هم اکنون طرح توسعه منظومه روستایی در ۱۱۵ روستای گچساران در دست اجراست و در قالب طرح منظومه روستایی بیش از ۱۴ تفاهم نامه با دستگاه های اجرایی و کارآفرین برتر کشوری و کارخانه گیاهان دارویی اکسیر سبز سربیشه بسته شد.

حسینی بیان کرد: همچنین بیش از۷۰ دوره آموزشی در زمینه، کشت زعفران ، پرورش قارچ، نوغانداری، گیاهان دارویی، میلورم و گلیم و گبه و زنبورداری و دامداری و باغداری برگزار شد.

فیلم- رضایت مندی مردم از اجرای طرح هادی و منظومه روستایی

اهالی روستاهای گچساران گفتند: طرح هادی موجب بازسازی، توسعه، ارتقاء کیفیت، آسایش، بهداشت محیط های مسکونی و سالم سازی محیط زیست برای جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه روستاییان به شهرها شده است.

آنها می گویند با اجرای طرح هادی علاوه بر زیبایی معابر روستایی موجب جذب گردشگر در این منطقه شده است.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بیش از ۱۲ هزار متر مربع سنگفرش در معابر روستایی دیل گچساران با اعتباری بیش از ۷۵ میلیارد ریال انجام شده است.

چرا طرح ۴۰۴۰ در گچساران آغاز شد و مسئولان در این زمینه چه می گویند

موفقیت گچساران در طرح منظومه روستایی موجب شد که دهستان بویراحمد گرمسیری از توابع شهرستان گچساران به عنوان طرح پایلوت ۴۰۴۰ در کشور انتخاب و عملیات اجرایی این طرح با حضور آقا محمدی رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس بنیاد مسکن کشور روز پنجشنبه ۲۴ آبان به شهرستان گچساران آغاز شد.

رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ۳۹ هزار و ۵۰۰ روستا در کشور داریم و طرح ۴۰۴۰ (منظومه روستایی) هم اکنون در دست اجراست و این طرح بیش از ۶ هزارو ۳۰۰ نفر از جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش خواهد داشت و این روستاها در این طرح ارتقا پیدا خواهد کرد.

علی آقامحمدی ۲۴ آبان ماه امسال در بازدید از دهستان گرمسیری گچساران با بیان اینکه این طرح یک سوم جمعیت کشور را تحت پوشش دارد ادامه داد: در طرح ۴۰۴۰ بین نهادهای مرتبط توافق نامه تحول و رشد اقتصادی امضا شده و از تمامی روستاییانی که قصد دارند در سطح روستاها اشتغال آفرینی کنند، حمایت کرده و بسته های مکمل تشویقی از قبیل تسهیلات نیز برای این امر در نظر خواهیم گرفت.

وی با بیان اینکه در طرح منظومه روستایی برای نشان دادن ظرفیت روستاها، ۱۰۰ روستا پیشرو را انتخاب کردند که باید در آنها کار انجام شود گفت: برای توسعه روستاهای کم برخوردار در قالب طرح منظومه روستایی تمام دستگاه‌های مربوطه اعم از بنیاد مسکن ،ستاد اجرایی فرمان امام و .... پای کار آمدند.

وی عنوان کرد: حمایت از اشتغال روستایی و توانمند سازی روستاها اولویت دولت است و به دنبال رفع محرومیت هستیم و از کسانی که قصد راه اندازی کسب و کار در روستاها دارند، حمایت می‌شود.

وی با بیان اینکه با اجرای طرح ۴۰۴۰ رفع معضل بیکاری در روستاهای برطرف خواهد شد افزود: انتخاب گچساران به عنوان پایلوت کشوری اجرای طرح ۴۰۴۰ با هدف محرومیت زدایی از روستاهای کمتر برخوردار آغاز شد.

آقا محمدی اظهار کرد: طرح ۴۰۴۰ یک طرح توانمندسازی و تحول در روستاهای کم برخوردار کشور، طرحی منسجم است و مبنای آن کمک به دولت‌هاست.

رئیس بنیاد مسکن کشور اظهار کرد: بنیاد مسکن چندین فعالیت مهم را به‌صورت محوری در روستاهای کشور انجام می‌دهدو اجرای طرح هادی روستایی یکی از آن طرح‌هاست که در زمینه عمران و آبادانی روستاها نقش مهمی دارد.

غلامرضا صالحی تصریح کرد: متوسط اجرای طرح هادی روستایی در کشور ۶۳ درصد است و این ضریب در گچساران ۸۳ درصد می‌باشد، لذا حوزه عمرانی روستاهای گچساران شاهد پیشرفت‌های بسیار خوبی هستیم .

وی عنوان کرد: موضوع اشتغال و درآمد پایدار در روستاها از اولویت های مهم بنیاد مسکن کشور است که به مهاجرت معکوس و پایداری جمعیت کمک می‌کند و در این زمینه در سنوات گذشته منظومه‌های روستایی را داشتیم که اشتغال پایدار در روستاها را دنبال می‌کند در بخش‌هایی که این منظومه‌های روستایی انجام شده امروز شاهد اقدامات بسیار خوبی هستیم.

صالحی گفت: منظومه‌ها و اشتغال در روستاهای گچساران ادامه پیدا خواهد کرد و در صورتی‌ که در روستاهای هدف و شورای برنامه‌ریزی مصوب شود اعتبار لازم را هم برای مطالعه و هم اجرا برای شهرستان لحاظ می‌کنیم.

رئیس بنیاد مسکن کشور بیان کرد: طرح منظومه‌های روستایی به‌صورت پایلوت در استان‌ها انجام شده هر استان بین یک یا ۲بخش و روستاهای سطح بخش و شهرستان اجرا می‌شود و در بیش از یکهزارو ۲۰۰ روستای کشور منظومه‌ها اجرا شده و با حمایت‌های دولت و مجلس در بودجه ۱۴۰۴ شاهد توسعه و تحت پوشش قرار دادن روستاهای بیشتری در سطح کشور خواهیم بود.

مزایای طرح توسعه پایدار منظومه روستایی

بیشتر روستاهای گچساران دارای زیرساخت های مختلفی چون جدول گذاری،آسفالت معابر، ایجاد فضای سبز، پارک های تفریحی و تاسیسات زیربنایی چون آب،برق و گاز هستند و اکنون با اجرایی شدن طرح توسعه پایدار منظومه روستایی ،مسیری مطمئن برای بهبود معیشت و افزایش درآمد اهالی این روستاها گشوده شده است.

توسعه روستاهای گچساران بر بستر طرح منظومه روستایی+ فیلم

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران گفت: هدایت صحیح بهره برداران به مسیرهایی با بازده بهتر هدف اصلی این طرح است که بر اساس طرح مطالعات برنامه‌ریزی و آموزش به بهره برداران با همکاری دستگاه های اجرایی انجام می شود.

محمدمراد راغ پور تاکید کرد: اجرای طرح توسعه منظومه روستایی موجب تعامل و هم‌افزایی هرچه بهتر دستگاه‌های اجرایی در راستای توسعه پایدار و هدفمند روستاها می شود.

از آنجا که گچساران ۳۲ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و کارشناسان تاکید می کنند که تنوع بخشی به تولید مهمترین راهکار برای ایجاد اشتغال پایدار در روستاهای این شهرستان است قطعا ادامه

طرح منظومه توسعه پایدار روستایی با فراهم کردن زنجیره تولید تا فروش مطالبه روستاییان از مسئولان دولت چهاردهم است.