تنوع سوپ به طور کلی در جهان بسیار قابل توجه بوده و در کشور ما نیز انواع سوپها با رنگ و لعاب و طعمهای مختلفی تهیه میشوند. برای مثال در مهمانیها بیشتر از سوپ جو و برای دوره بیماریها مثل سرماخوردگی و آنفولانزا از سوپ شلغم استفاده میکنند.
خواص شلغم
از جمله خواص شلغم میتوان به مواردی مانند حفظ سلامت استخوان، جلوگیری از سرطان، درمان کم خونی، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود هضم، جوان سازی پوست صورت، حفظ شادابی پوست، رفع ترک کف پا، تقویت و افزایش رشد مو، افزایش باروری در زنان، درمان سرماخوردگی (خواص شلغم پخته برای سرماخوردگی)و گلودرد، حفظ سلامت دستگاه گوارش، لاغری، کاهش سطح قند خون، درمان اختلال نعوظ، کاهش فشار خون، حفظ سلامت قلب، درمان یبوست، درمان آسم، حفظ سلامت چشم، حفظ سلامت ریه، افزایش گردش خون، سم زدایی و حفظ سلامت تخمدان اشاره کرد.
مواد لازم برای تهیه سوپ شلغم
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
شلغم |
۵ عدد |
پیاز |
۱ عدد |
سیب زمینی |
۱ عدد |
هویج |
۲ عدد |
آب مرغ |
۲ پیمانه |
جوز هندی یا زنجبیل |
نصف قاشق چایخوری |
جعفری تازه |
۱ پیمانه |
آبلیمو |
۲ قاشق غذاخوری |
میتوانید به این مواد قارچ نیز اضافه کنید.
آموزش مرحله به مرحله پخت سوپ شلغم
مرحله اول
ابتدا هویج و سیب زمینی را خوب بشویید و رنده کنید. البته در صورتی که مایل باشید، میتوانید به جای رنده کردن، هویج و سیب زمینی را به شکل نگینی خرد کنید. در همین مرحله، خرد کردن پیازها را نیز به صورت نگینی انجام دهید. البته از آن جایی که قرار است شلغمها را رنده کنید، معمولا توصیه میشود که دیگر مواد سوپ نیز رنده شوند تا ظاهر آن یکدست به نظر برسد.
مرحله دوم
یک قابلمه با اندازه متوسط بردارید و تا نیمه از آب پر کنید. ۲ لیوان آب مرغ را به همراه هویج، سیب زمینی و پیاز خرد یا رنده شده داخل قابلمه بریزید. سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده و اجازه دهید تا بپزد.
مرحله سوم
در این مرحله شلغمها را کامل بشویید و رنده کنید. توجه داشته باشید که شلغمها را نباید نگینی خرد کرده و یا به صورت درسته در سوپ قرار دهید، زیرا در این حالت شلغمها کامل پخته نمیشوند. شلغمهای رنده شده را به محتویات قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید تا کامل پخته شوند.
مرحله چهارم
در مرحله آخر نیز ادویهها را به همراه جعفری تازه و ساطوری شده به سوپ اضافه کنید و اجازه دهید تا سوپ جوشیده و به غلظت کافی برسد. در انتها در صورت تمایل میتوانید مقداری آبلیمو نیز به سوپ اضافه کنید.
نکات پخت سوپ شلغم
-
سعی کنید از شلغمهای کوچکتر استفاده کنید تا راحتتر پخته شود. به طور کلی به یاد داشته باشید که اکثر صیفیجات در سایزهای کوچکتر، از کیفیت به مراتب بالاتری برخوردار بوده و جذب کود کمتری از خاک دارند.
-
برای خوش طعم شدن سوپ میتوانید از ۲ حبه سیر استفاده کنید. البته نباید در استفاده از سیر برای پختن این سوپ زیادهروی کرد، چون در این صورت عطر سیر بیش از اندازه در سوپ پیچیده و طعم آن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
-
اگر آب مرغ آماده ندارید، میتوانید به جای آن، در پخت این سوپ از عصاره مرغ استفاده کنید.
طرز تهیه سوپ شلغم با عدس و برنج
سوپ شلغم با عدس و برنج یک نوع متفاوت از سوپ شلغم ساده است که با ترکیب حبوبات و برنج، طعمی غنیتر و بهتر پیدا میکند. این سوپ به دلیل افزودن عدس یا دال عدس و برنج، نه تنها از نظر طعم بلکه از نظر ارزش غذایی هم کاملتر میشود.
ابتدا پس از تفت دادن پیاز، شلغم، عدس یا دال عدس و برنج را به قابلمه اضافه میکنید. این کار باعث میشود که طعم سوپ بهتر شده و بافت آن از نظر تغذیهای کاملتر و سیرکنندهتر شود. در این مرحله، اگر از دال عدس استفاده کنید، زمان پخت کوتاهتر خواهد بود چون دال عدس سریعتر از عدس معمولی میپزد. برنج هم به این ترکیب اضافه میشود تا سوپ از حالت رقیق به یک غذای پرانرژی تبدیل شود.
بعد از اضافه کردن این مواد، سوپ باید برای مدت طولانیتری روی حرارت کم بجوشد تا عدس و برنج به خوبی پخته و نرم شوند. این مرحله تفاوت دیگری با سوپ شلغم ساده دارد، چرا که در سوپ شلغم ساده معمولاً به دلیل نبود حبوبات و برنج، زمان پخت کوتاهتر است. در نهایت، سبزیها هم به سوپ اضافه میشوند تا عطر و طعم خوبی به آن بدهند. به طور کلی، سوپ شلغم با عدس و برنج یک گزینه عالی برای کسانی است که به دنبال یک وعده غذایی کامل و مقوی هستند. این سوپ به دلیل ترکیب شلغم با حبوبات و برنج، علاوه بر طعم خوشمزه، خواص تغذیهای بیشتری دارد و برای روزهای سرد زمستانی انتخابی مناسب است.
طرز تهیه سوپ شلغم با جو و گندم
سوپ شلغم با جو و گندم، شبیه سوپ شلغم ساده است، اما با افزودن جو یا گندم، طعم و بافت متفاوتی پیدا میکند. برای تهیه این سوپ، ابتدا پیاز را تفت میدهید، سپس شلغم خرد شده را به آن اضافه میکنید. بعد از تفت دادن شلغم، جو یا گندم (که میتوانید از جو پوست کنده، جو پرک، گندم پوست کنده یا بلغور گندم استفاده کنید) را به مواد اضافه میکنید. اگر از جو پوست کنده استفاده میکنید، بهتر است که آن را از قبل خیس کنید تا زمان پختش کوتاهتر شود.
بعد از اضافه کردن جو یا گندم، به مواد آب اضافه میکنید و اجازه میدهید که سوپ به جوش بیاید. اینجا هم مثل سوپ شلغم ساده، بعد از به جوش آمدن، حرارت را کم میکنید و اجازه میدهید که سوپ به آرامی بپزد. اگر از جو پرک استفاده میکنید، زمان پخت کوتاهتر میشود چون جو پرک سریعتر میپزد. پس از ۴۰-۵۰ دقیقه، وقتی جو یا گندم و شلغم به خوبی پخته شدند، سوپ آمادهست.
در نهایت میتوانید نمک، فلفل و سبزیجات دلخواه را هم به سوپ اضافه کنید و به سلیقهی خودتان طعم سوپ را تنظیم کنید. این سوپ، به دلیل وجود جو یا گندم، نه تنها طعمش از سوپ شلغم ساده متفاوتتر میشود بلکه کمی بهتر نیز میشود.
طرز تهیه سوپ شلغم با مرغ و گوشت قرمز
سوپ شلغم با گوشت قرمز و مرغ با سوپ شلغم ساده تفاوتهای عمدهای دارد، چون در این سوپ گوشت به عنوان یک ماده اصلی اضافه میشود که نه تنها طعم سوپ رو بهتر میکند بلکه باعث میشود سوپ حجیمتر و سیرکنندهتر شود. تفاوت عمده این سوپها، در زمان و نحوه اضافه کردن گوشت به قابلمه است.
اگر از گوشت قرمز استفاده میکنید، بهتر است که ابتدا گوشت را همراه با پیاز و ادویهها تفت دهید تا رنگ بگیرد و طعم بهتری پیدا کند. سپس باید گوشت را برای مدتی بپزید تا به طور کامل نرم شود و گوشت به خوبی پخته شود. در این مرحله، شما میتوانید شلغم و سایر سبزیجات را هم اضافه کنید و بعد از آن آب را به قابلمه اضافه کنید. این مدت زمان پخت بیشتر به گوشت قرمز نیاز دارد و سوپ باید برای مدت بیشتری بجوشد تا گوشت به طور کامل نرم شود.
اما اگر از مرغ استفاده میکنید، فرایند پخت سریعتر میشود. پس بعد از تفت دادن پیاز و اضافه کردن شلغم، مرغ را به قابلمه اضافه میکنید و بعد از آن به راحتی میتوانید آب را اضافه کرده و بگذارید سوپ به آرامی بپزد. اگر مرغ را به صورت تکهای استفاده میکنید میتوانید در نیمههای پخت سوپ، مرغ را ریشریش کرده و به سوپ اضافه کنید تا طعم مرغ به خورد سوپ برود.
در نهایت پخت سوپ شلغم با گوشت یا مرغ میتواند یک غذای کامل و مقوی برای روزهای سرد باشد و حس سیری طولانیتری به شما دهد.