گروه جامعه ایرنا، آیین پیاده روی اربعین حسینی بزرگترین گردهمایی جهان است که به منظور بزرگداشت سالار شهیدان و یارانش برگزار می شود، این مراسم در سالهای اخیر مورد استقبال بسیاری از دوستداران حسینی قرار گرفت به طوری که بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ شمار زائران به ۲۰ تا ۴۵ میلیون نفر رسیده است اما در این مسیر طولانی به علت گرمای هوا مشکلاتی مانند گرمازدگی، کمآبی بدن، تاول و زخم پا، درد عضلات و اسپاسم، عرقسوز شدن پوست، سرماخوردگی و آنفلوآنزا ، اسهال عفونی و آفتابسوختگی گریبان زائران را می گیرد.
زائران معمولاً از ۱۶ یا ۱۷ ماه صفر پیادهروی را آغاز میکنند تا در روز اربعین به کربلا برسند؛ مسیر اصلی پیادهروی نجف تا کربلا حدود ۸۰ کیلومتر است که طی ۲۰ ساعت انجام میشود؛ برخی زائران ایرانی از مرزهای مهران، شلمچه، چذابه یا خسروی وارد عراق شده و کل مسیر تا ۳۰۰ کیلومتر را پیاده میپیمایند، موکبها یا همان ایستگاههای خدمترسانی در طول مسیر، به صورت رایگان به زائران غذا، آب، استراحتگاه و خدمات درمانی ارائه میدهند.
با وجود تمام این خدمات اما به علت طولانی بودن مسافت و گرم بودن هوا، زائران با مشکلات و چالش های بهداشتی زیادی از جمله گرمازدگی، کم آبی بدن به ویژه تاول و زخم پا مواجه می شوند که لیلا محسنیان متخصص طب اورژانس با اشاره به این مشکلات برای زائران اربعین، گفت: این موارد هرچند اورژانسی محسوب نمیشود، اما توجه به پیشگیری و مراقبت، میتواند از بروز آنها جلوگیری کند.
نوشیدن مایعات فراوان به ویژه مایعات دارای الکترولیت و پوشیدن کفش مناسب
وی به راهکارهای موثر در پیشگیری از گرما زدگی پرداخت و افزود: نوشیدن مایعات فراوان به ویژه مایعات دارای الکترولیت، مانند دوغ و محلول ORS، اهمیت زیادی دارد، همچنین توصیه میشود زائران قرص جوشان ORS به همراه داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه بهتر است زائران پیادهروی را در ساعتهای خنکتر روز مانند اوایل صبح، غروب و شب انجام دهند، بیان کرد: زائران لازم است از حداقل لباس استفاده کنند و لباسهای نخی بپوشند؛ استفاده از کلاه، چتر، نقاب و کرم ضدآفتاب و همچنین استراحت های مستمر در طول مسیر در محلهای سایه و خنک از دیگر توصیه ها برای جلوگیری از گرمازدگی است.
این متخصص طب اورژانس، استفاده از کفش مناسب و راحت که قبلاً پوشیده شده را برای پیشگیری از تاول پا در طول مسیر پیادهروی، حائز اهمیت دانست و گفت: همچنین تعویض مرتب جوراب و شستوشوی مکرر پاها در مسیر میتواند در جلوگیری از ایجاد تاول پا، کمک کننده باشد.
محسنیان با تاکید بر اینکه در صورت ایجاد تاول پا، تا حد امکان نباید آن را تخلیه کرد یا ترکاند، افزود: توصیه می شود که زائران در طول شب، از پماد ویتامین A و D روی پاشنه پا استفاده کنند و در صورت امکان، پاها را ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر بالاتر نگه دارند.
پیاده روی آرام و منسجم و در ساعات خنک داشته باشید
وی از زائران خواست که پیادهروی آرام و منسجم داشته باشند، چراکه پیادهروی با شتاب و زیاد در روز اول باعث گرفتگی عضلات و اسپاسم میشود.
استفاده از کولهپشتی و حمل نکردن وسایل با دست
محسنیان افزود: همراه داشتن وسیله ای در یک دست، فشار زیادی روی شانهها و ستون فقرات وارد میکند و باعث خستگی زودرس میشود از این رو بهتر است برای حمل وسایل از کوله پشتی استفاده شود.
وی با بیان اینکه در این مسیر زائران ممکن است دچار عرق سوز شدن بدن شوند، از آنها خواست که کرمهای زینک اکساید، کالاندولا یا پودر تالک را به همراه داشته باشند، همچنین همراه داشتن لباس زیر برای تعویض مکرر به حفظ سلامت پوست کمک میکند.
این متخصص طب اورژانس نکاتی درباره مصرف داروها به زائران ارائه داد و گفت: زائران لازم است داروهای خود را با نسخه پزشک به همراه داشته باشند و با مصرف به موقع داروها از بروز آسیب های جدی در طول مسیر پیاده روی جلوگیری کنند.
محسنیان در ادامه به بیماران دیابتی توصیه کرد که از جوراب سفید استفاده کنند و مرتب پای خود را بازدید کنند تا دچار عفونت و زخم پای دیابتی نشوند.
وی از زائران خواست که ضمن رعایت بهداشت فردی به ویژه بهداشت دست ها، مقداری خرمای خشک، انجیر خشک، کشمش، مغز دانههای آجیل و کشک خشک در طول مسیر پیاده روی به همراه داشته باشند.