به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، سیدعباس صالحی در آیین پایانی چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، خطاب به رئیسجمهور، گفت: کتاب در ایران سه موسم دارد؛ در هفته کتاب آبان ماه، که هم در روز کتابدار، و هم کتابگردی و هم در دیدار با اساتید فرهنگ ایران در محضر شما بودیم و امروز در بهمن ماه هم این افتخار را داریم که در مراسم کتاب سال در خدمت شما باشیم و انشالله در موسم سوم در نمایشگاه کتاب هم این افتخار را خواهیم داشت.
وی افزود: کتاب؛ مبدا، ریشه و میوه فرهنگ است، کتاب مبدا تمدنسازی است، تمدنها ایدههایشان را از کتاب میگیرند، تمدن بیکتاب نداریم و هر تمدن بشری کارش را با کتاب آغاز کرده است و تا زمانی بالنده بوده که کتاب داشته است و زمانی به افول گراییده که کتاب را فراموش کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه جریان تالیف و قلم در انقلاب اسلامی روبه رشد بوده است و باید برای روندهای پدید آمده شکرگذار باشیم، تصریح کرد: تعداد کتابهای چاپ اول و مجدد در دهه ۵۷ تا ۶۷، سی و پنج هزار کتاب بوده است اما در دهه چهارم انقلاب اسلامی از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۳۹۷ هجری شمسی به ۷۲۶ هزار کتاب رسیده است که حکایت از رشد بیست برابری دارد.
صالحی ادامه داد: این اتفاق محصول فرایندی اجتماعی بوده است، فرایندی که در آن جریان دانش و علم، مسیرِ رشد کمی و تا حدودی کیفی را طی کرده است.
وی افزود: نکته دیگر این است که عدالت جنسیتی در سالهای پس از انقلاب در حوزه پدید آورندگان کتاب، مسیر خود را به خوبی طی کرده است، در سال ۱۳۵۷ مترجمان و مولفان مرد سی برابر بانوان بودهاند اما در سال ۱۴۰۲، در حوزه تالیف از حدود ۹۴ هزار پدید آورنده حدود ۳۳ هزار نفر از مولفان بانوان بودهاند که اگر بخواهیم آن را در مقایسه با مردان بیان کنیم ۵۷ درصد آثار برای مردان و ۴۳ درصد آثار برای زنان بوده است علاوه بر آن ۶۵۰۰ زن از بانوان ایران زمین در بخش ترجمه نقش داشتهاند یعنی در مجموع ۵۶ درصد آثار برای مردها و ۴۴ درصد برای زنان بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: این امر نشان میدهد کشور در مسیر همگرایی و همراهیِ بهتر در مساله عدالت جنسیتی در حوزه پدیدآورندگان حرکت کرده است.
صالحی تصریح کرد: بی تردید شاهد رویشهایی هستیم که باید قدردانشان باشیم؛ جریان نشر خصوصی ایران در سالهای پس از انقلاب پایگاه خودش را یافته است.
وی گفت: هشت ناشر از ده ناشری که در حوزه کودک فعال هستند و بیش از ۲۳۰ عنوان کتاب چاپ کردهاند جزو فعالان بخش خصوصی محسوب میشوند و این یعنی بارِ صنعت نشر حرفهای ایران بر دوش ناشران خصوصی قرار دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نباید صنعت نشر را فراموش کرد و بار قابل توجهی از فرهنگ ایران بر دوش ناشران خصوصی قرار دارد، افزود: در حوزه ناشران خصوصی ترکیب اقتصاد و فرهنگ را باید جدی گرفت.
صالحی تصریح کرد: مسیری که طی کردهایم فرصتهایی برای حوزه فرهنگ بهویژه فرهنگ مکتوب پدید آورده است؛ اما در کنار این نکات تقاضاهایی نیز وجود دارد با این وجود قصد ندارم فضای جشن را با مطالبات بیالایم.
وی ادامه داد: هزینههای فرهنگ مکتوب افزایش یافته است و به علل مختلف سبد فرهنگی خانوار کاهش یافته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت افزود: یکی از پیشنهادها این است که علاقهمندان کتاب را از دسترسی به کتاب محروم نکنیم، قیمت و هزینههای کتاب افزایش یافته است. از این رو پیشنهاد میکنم که ریاست محترم جمهوری اسلامی دستور دهند که توان خرید کتابخانههای عمومی، کتابخانههای مدارس و دانشگاهی و همه مراکزی که میتوانند با تهیه کتابهای روز فرصتی برای علاقهمندان کتاب ایجاد کنند، افزایش بیابد که حتما به اقتصاد نشر، اقتصاد تالیف و به عدالت فرهنگی کمک میکند.
صالحی تصریح کرد: امیدواریم نگاهی که شما به درستی در حوزه آموزش دارید و بارها در مورد آن اشاره کردهاید که هدف من در مدرسهسازی صرفا کالبد نیست بلکه تغییر نظام نرمافزاری نیز هست، معطوف به تقویت کتابخانههای مدارس شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان تاکید کرد: اگر میخواهیم دانش آموزان را از حافظه محوری رها کنیم و به آنها دانایی بیاموزیم قطعاً کتاب از جایگاه مطلوبی در این مسیر برخوردار است و کمک به آنچه بتواند محیطهای آموزشی را از کتابهای روز آمد غنی سازد قطعاً به کمک این مسیر میآید؛ امیدوار هستیم سال ۱۴۰۴ سال پررونقی برای کتاب، فرهنگ و ایران عزیز باشد.
انتهای پیام