شناسهٔ خبر: 71570591 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

کتاب مبدا تمدن سازی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: همه تمدن‌های بشری با کتاب آغاز شده‌اند و زمانی به افول گرویده‌اند که کتاب را فراموش کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما سید عباس صالحی در اختتامیه چهل و دومین جایزه کتاب سال افزود: کتاب در ایران سه موسم دارد پاییز که هفته کتاب است، زمستان که جشن کتاب سال است و بهار که نمایشگاه کتاب در ان برگزار می‌شود.
وی با بیان این که مبدا و ریشه حوزه فرهنگ کتاب است گفت: کتاب مبدا تمدن سازی است، تمدن‌ها ایده هایشان را از کتاب می‌گیرند و وقتی می‌خواهند به ثمر بنشینند با کتاب‌ها به ثمر می‌نشینند و این مسیر را ادامه می‌دهند.
صالحی با اشاره به انقلاب اسلامی افزود:خوشبختانه در فضای انقلاب اسلامی شاهد این هستیم که جریان تالیف و قلم، جریان رو به رشدی بوده است. از دهه پنجاه هفت تا شصت و هفت تعداد کتاب‌های ما در طول یک دهه کتاب چاپ اول و چاپ مجددسی و پنج هزار بوده است، اما در دهه چهارم انقلاب اسلامی از هشتاد و هفت تا نود و هفت به بیش از هفتصد عنوان کتاب داشته‌ایم یعنی رشد بیست برابری داشته است. این اتفاق محصول یک فرایند بوده، فرایندی که جریان دانش به علم وسیله رشد کمی تا حدودی کیفی را طی کرده است.
وی با اشاره رشد بانوان نویسنده در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت:عدالت جنسیتی مسیر خودش را به خوبی طی کرده است ما در سال پنجاه و هفت پدیدآورندگان کتاب "مولف و مترجم مرد" سی برابر خانم‌ها بودند یعنی یک سی‌ام پدیدآورندگان زن بودند. اما در همین سال هزار و چهارصد و دو در تالیف از نود و چهار هزار پدیدآورنده اعم از چاپ اول و چاپ مجدد حدود چهل و پنج هزار و پانصد مرد و سی و سه هزار زن بوده یعنی پنجاه و هفت درصد مرد و چهل و سه درصد زن و در ترجمه هشت هزار و صد و سی و چهار مرد و حدود شش هزار و پانصد خانم یعنی نسبت پنجاه و شش به چهل و چهار است.
صالحی افزود:این موضوع نشان دهنده این است که فضای کشور در مسیر همگرایی و همکاری عدالت جنسیتی در حوزه پدیدآورندگان حرکت کرده است و این حرکت پیام‌های خوب و خبر‌های خوب حوزه کتاب است.
وی ادامه داد: در این روز‌هایی که خبر‌های بد می‌شنویم می‌خواهم خبر‌های خوب را هم عرض کنم البته به این معنی نیست که در حوزه کتاب و فرهنگ حالش خوب است، اما ما شاهد رویش‌ها و اتفاقاتی هستیم که این اتفاقات را باید قدردان باشیم.
صالحی گفت: جریان نشر خصوصی ایران در ایام بعد از انقلاب و در دهه‌های جدید پایگاه‌ها و جایگاه‌های خودش را پیدا کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ناشران عمومی که بیش از سیصد عنوان کتاب منتشر کردند، جزء ده تای اول نشر هستند و در حوزه کودک، ناشرانی که از دویست و سی عنوان کتاب به بالا چاپ کرده‌اند از ده ناشرش ۸ ناشر خصوصی است. یعنی صنعت نشر ایران بر روی بر دوش ناشران خصوصی سنگینی می‌کند.
وی تاکید کرد: نباید صنعت نشر ایران را فراموش کرد. ترکیب اقتصاد و فرهنگ را در در حوزه ناشران خصوصی باید دید و جدی گرفت. 
صالحی گفت: گسترش‌هایی که زمینه‌های دانش عمومی و دانش دانشگاهی در ایران فرصت‌هایی را برای حوزه فرهنگ مکتوب پدید آورده که ما باید جدی بگیریم.
وزیر فرهنگ با بیان اینکه هزینه‌های عرصه فرهنگ مکتوب بالا و بالاتر رفته و سبد سبد کالای فرهنگی خانوار‌ها به علل مختلف پایین و پایین‌تر آمده افزود: با ید نگاه عدالت گرایانه و فرهنگ گرایانه باشد تا ما علاقه‌مندان به کتاب را از دسترسی به کتاب محروم نکنیم، خرید کتاب برای کتاب خانه‌های عمومی کتابخانه‌های مدارس کتابخانه‌های دانشگاهی و همه آن جایی که می‌توانند حداقل حضور کتاب را در آن جا تامین کرد تا در دسترس عموم قرار گیرد باید مدنظر قرار داد.
وی گفت: اگر می‌خواهیم دانش آموزان از حافظه محوری رها شوند اگر می‌خواهیم واقعا به آن دانایی بیاموزیم طبعا کتاب جای خودش را دارد و کمک به آنچه که بتواند این محیط‌های آموزشی کتابخانه‌های عمومی را از کتاب‌های روزآمد فراهم بکند طبعا به کمک این مسیر خواهد آمد.
جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی، قدیمی‌ترین جایزه حوزه کتاب است که بیش از چهار دهه قبل کلید خورد.