شناسهٔ خبر: 71276787 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

یاحقی مطرح کرد؛

آثار برگزیدگان جشنواره فضای مجازی فردوسی منتشر می شوند؛ راه‌یابی ۹ شاهنامه خوان کودک به مرحله نهایی

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی گفت آثار برگزیدگان و شرکت کنندگان جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی در فضای مجازی منتشر می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی، پیش از ظهر امروز یکشنبه ۲۱ بهمن با حضور سعید پورابوالقاسم رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، محمدجعفر یاحقی دبیر بخش تصویرگری جشنواره، محمود جعفری دهقی دبیر بخش شاهنامه‌خوانی جشنواره در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی برگزار شد.

سعید پورابوالقاسم با اشاره به برگزاری رویداد فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: از آنجا که نسل جدید با اصالت و سرمایه‌های فرهنگی کشور غریبه شده‌اند، سعی کردیم وارد حوزه محتوای زبان و ادبیات فارسی شویم، حوزه‌ای که بسیار غنی است و نسل جدیدمان با آن فاصله گرفته‌اند. سعی داریم محتوای فضای مجازی را در این حوزه غنی‌تر و کنش حوزه کنشگران را بیشتر کنیم.

وی افزود: جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی با آنکه برای نخستین بار برگزار شد، اما مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. از آنجا که فضای مجازی تأثیر زیادی در زندگی واقعی دارد و به نوعی زیست موازی با زیست فعلی است، آنچه در آن شکل می‌گیرد، تأثیر بسیاری در نسل جدیدمان همچون نسل Z، آلفا و بتا دارد.

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی گفت: آقای صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید بسیاری به موضوع پاسداشت زبان فارسی دارد که این اتفاق بسیار مهمی است. همه اینها سبب شد بتوانیم در این حوزه به برگزاری جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی بپردازیم. قرار است در این جشنواره از داوود فتحعلی بیگی تقدیر کنیم که یکی از سرمایه‌های کشورمان محسوب می‌شود.

«گیم آف ترونز» از شاهنامه فردوسی برداشت شده است

پورابوالقاسم گفت: جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی روز شنبه ۲۷ مهر ساعت ۱۷ در تماشاخانه سنگلج با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار و از برگزیدگان تقدیر می‌شود. آثار برگزیدگان و شرکت کنندگان جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی در فضای مجازی منتشر می‌شوند. این کنشگری‌ها جذاب است و همه لایه‌های جامعه را دربر می‌گیرد. اختتامیه جشنواره به معنای پایان کار نیست، بلکه ما جشنواره را با انتشار آثار در فضای مجازی ادامه خواهیم داد. این رویداد سبب افزایش کنش کنشگران، تولید محتوای بیشتر در فضای مجازی، ترغیب و انگیزه بخش بودن کاربران نسبت به حوزه ادبیات فارسی و به ویژه حکیم ابوالقاسم فردوسی است.

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی گفت: بیش از ۸۰۰ اثر در چهار بخش شاهنامه خوانی، نقالی، متون مکتوب و تصویرسازی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. همه تلاش مان این است که محتوای فرهنگ و ادب فارسی را در فضای مجازی منتشر کنیم و به آن غنا بخشیم. قرار است هر سال در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، به یکی از مفاخر بپردازیم. در اولین اقدام حکیم ابوالقاسم فردوسی را مدنظر قرار دادیم و جشنواره‌ای را در این راستا در حال برگزاری هستیم. متأسفانه نسل جوان مان گرایش بسیاری به انیمه های مختلفی دارند درحالی که ما مفاخر بسیاری داریم که نسل جدید هنوز با آن غریبه هستنند. باید از همه ظرفیت‌های کشور بهره مند شویم و در این راستا تلاش کنیم.

کودکان و نوجوانان آثار درخشانی ارسال کرده‌اند

در ادامه محمدجعفر یاحقی گفت: جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی شامل چهار بخش است که می‌توان به شاهنامه خوانی، نقالی، متون مکتوب و تصویرسازی است. تصویرسازی شاهنامه همیشه به واسطه نقالی نسل به نسل منتقل شد و در کنارش تصویرسازی بود. به همین جهت تصمیم گرفتیم تا در این جشنواره بخش تصویرسازی را جدی بگیریم و این بخش را در دو حوزه حرفه‌ای (بزرگسال) و آماتور (کودک و نوجوان) فراخوان دادیم. تصور نمی‌کردیم که در حوزه کودک و نوجوان آثار درخشانی به دست مان برسد اما انصافاً آثار ارسالی در این بخش بسیار در سطح مناسبی قرار داشت.

وی افزود: در زمینه شاهنامه کارهای فاخری انجام شده است اما معتقدم هر اندازه در این حوزه کار شود، کم است. جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی سبب شده است تا آثار تصویری اضافه شود و کارهای خلق شده بسیار درخشان است.

دبیر بخش تصویرگری این رویداد گفت: پیش از مراسم اختتامیه جشنواره، یعنی روز شنبه ۲۷ بهمن در تالار سنگلج، ۲۱ طراح به نام دعوت شده‌اند تا در بخش غیررقابتی به طراحی هفت خوان رستم بپردازند. یعنی هر سه طراح برای طراحی تصاویر از یک خوان درنظر گرفته شده است و با الهام از آن تصاویری را طراحی می‌کند. علاوه بر آنکه طرح‌های آنها در فضای مجازی منتشر می‌شود، مجموعه آثار در قالب یک کتاب به چاپ می‌رسد. البته یکی از شرایط حضور طراحان، انتشار آثار در صفحات مجازی شأن بود. زیرا همین امر سبب گسترش آثار در فضای مجازی می‌شود. هر طراحی دارای دنبال کنندگان بسیاری است. جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی صرفاً یک جشنواره نیست بلکه به ذخایر ادبی کشور در قالب‌های مختلف از جمله تصویر اضافه می‌شود.

«گیم آف ترونز» از شاهنامه فردوسی برداشت شده است

یاحقی گفت: موضوع شخصیت پردازی یک فرآیند است که باید طی شود. این موضوع با برگزاری یک جشنواره تحقق نمی‌یابد. صداوسیما یکی از بازوهایی است که می‌تواند با اقتباس از شاهنامه در این عرصه مؤثر باشد. برگزاری این جشنواره یک قدم در این مسیر بوده که برداشته شده است. ما هنرمندان و طراحان بسیار قوی داریم که مهاجرت کرده‌اند و در سطح بین الملل فعالیت چشمگیری دارند. «گیم آف ترونز» از شاهنامه فردوسی برداشت شده چون یکی از عوامل آن یک هنرمند ایرانی است. نمونه‌های بسیار دیگری را هم در سطح بین الملل شاهد هستیم. ادبیات ایران به ویژه شاهنامه قابلیت این موضوع را برای بحث شخصیت پردازی دارد.

وی در پایان با اشاره به نمای تندیس جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: تندیس دارای دو طرف است. یک طرف آنکه نام جشنواره بوده و طرف دیگر آن برگرفته از گل لوتوس که سمبل ایران باستان و نمادی از ۱۲ ماه سال است. ما سعی کردیم در این تندیس حس ایرانی بودن را ایجاد کنیم.

راه‌یابی ۹ شاهنامه خوان کودک به مرحله نهایی جشنواره

در ادامه محمود جعفری دهقی گفت: در بخش شاهنامه خوانی آثار مناسبی ارسال شد که در بخش بزرگسال ۲۰ اثر، بخش نوجوان ۵ اثر و بخش کودک ۹ اثر به مرحله نهایی راه یافت. آثار در بخش شاهنامه خوانی به صورت ویدئویی برای مان ارسال شد که تک تک آثار به صورت مستقل مورد داوری قرار گرفت.

در پایان نشست، تندیس جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی رونمایی شد.

جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی به همراه بزرگداشت داوود فتحعلی بیگی روز شنبه ۲۷ بهمن در تماشاخانه تالار سنگلج برگزار می‌شود. در این مراسم محمدجعفر یاحقی با عنوان شاهنامه خوانی در پویه تاریخ و بهمن نامور مطلق با عنوان شاهنامه اسطوره - متن آسیایی به ایراد سخنرانی می‌پردازند.

محمود جعفری دهقی، علیرضا قیامتی، اردشیر صالح پور، قطب الدین صادقی، پریسا سیمین مهر، محممدحسین ناصر بخت و کمال طباطبایی از داوران این جشنواره به شمار می‌رود.