به گزارش ایکنا؛ نشست خبری نخستین «جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی» به همت مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، صبح یکشنبه؛ 21 بهمن با حضور سعید پورابوالقاسم؛ رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی و جمال رحمتی؛ دبیر بخش تصویرسازی این رویداد به میزبانی مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی برگزار شد.
پورابوالقاسم در آغاز این نشست با اشاره به آنکه نسل جدید در حوزه اصالت فرهنگی با سرمایه ادبی ایران بسیار غریب است، یادآور شد: محتواهای اصالت فرهنگی و تمدن ایران در حوزه ادب فارسی بسیار غنی است؛ اما نسل امروز با این داشتههای هویتبخش فاصله گرفته است.
وی ادامه داد: رویه نسل جوان برای غنی کردن محتواهای فضای مجازی نیازمند فعلیت کنشگران در ارائه چنین دست از محتواهایی در فضای مجازی دارد. ما به واسطه این جشنواره تلاش کردیم تا پاسخی به این مهم بدهیم.
رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی با اشاره به آنکه این جشنواره نخستین دوره خود را تجربه میکند و ما چندان به دنبال استقبال خاص نبودیم اما برخلاف انتظار با استقبال بسیار که در بخشهای چهارگانه این رویداد در حوزههای شاهنامهخوانی؛ نقالی؛ متون مکتوب و تصویرسازی انجام شد بسیار شگفتزده شدیم افزود: امروز فضای مجازی، زیستی موازی با زندگی حقیقی همه ما دارد و در این میان نسل نوجوان و جوان بیشترین همراهی را با این فضا دارند و تأثیرگیری از آن را درحال تجربه کردن هستند.
پورابوالقاسم با اشاره به آنکه در دفتر توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی تلاش کردیم تا لبیکی به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم در حوزه یکی از کلانبرنامههای این وزارتخانه با محوریت پاسداشت زبان فارسی دهیم خاطرنشان کرد: توجه به نسل جوان به عنوان سرمایههای آیندهساز ایران غنا بخشیدن به تفکر فرهنگ ادبی و زبان آنها درنهایت تعالی فرهنگی ایران را با خود به همراه دارد.
رئیس دفتر توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری مراسم تقدیر از استاد داوود فتحعلیبیگی به عنوان یکی از پیشکسوتان حوزه توسعه زبان و ادب فارسی در مراسم اختتامیه یادآور شد: همه محتواهایی که به واسطه این جشنواره فراهم شده و به مقام برگزیده در بخشهای چهارگانه خواهند رسید توسط خود شرکتکنندگان و بعد توسط ما در فضای مجازی منتشر خواهد شد. همچنین به دنبال کنشگری درباره ارائه محتواها خواهیم بود.
پورابوالقاسم در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا با این رویکرد که با توجه به سرعت و شتاب بالای ارائه اطلاعات در فضای مجازی، این رویداد چگونه بهدنبال اثرگذاری و جریانسازی و استمرار خود در این بستر است تصریح کرد: مبحثی که درباره تأثیر کنشگران درباره ارائه محتوای فرهنگی ارائه شد به همین مهم بازمیگردد. یعنی فقط قرار نیست که ما محتوای فرهنگی را در فضای مجازی بارگذاری کنیم و آن را رها کنیم. درباره آن محتوا؛ دیگر کنشگران و فعالان فضای مجازی را پای کار خواهیم آورد تا به شکل مستمر با استناد به این مؤلفهها دست به تولید محتواهای جدید با محوریت غنای فرهنگ زبان و ادب فارسی بزنند.
تلاش برای افزودن به گنحینههای تصویری مرتبط با شاهنامه
در ادامه این نشست، جمال رحمتی؛ دبیر بخش تصویرسازی نخستین جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی با اشاره به آنکه محتوای اصلی و پایه نخستین جشنواره ادبیات است گفت: اما این را میدانیم که در سیر تحول ادبیات به عنوان میراثی غنی که به دست ما رسیده تصویرسازی و تصویرگری نیز همواره همراه آن بوده است.
وی به شیوه نقالی به عنوان یکی از کهنترین شیوههای شاهنامهخوانی در فرهنگ و تمدن ایرانی اشاره کرد و یادآور شد: نقالان همیشه پردهای با تصویرهای مختلف برآمده از نقلی که مدنظر داشتند با خود حمل میکردند. امروز سیر تحول و تطور همان تصاویر ما را بر عرصه تصویرگری شاهنامه فردوسی استوار کرده است.
دبیر بخش تصویرسازی جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی با اشاره به آنکه دو بخش حرفهای و آماتور را برای طراحان حرفهای و کودکان و نوجوانان جهت بخش داوری در نظر گرفته بودیم یادآور شد: برخلاف تصور ما آثاری بسیار درخشان و حرفهای از کودکان و نوجوانان با حوزه تصویرسازی به این جشنواره رسید. درنهایت از میان 212 اثر ارائه شده به بخش تصویرسازی؛ 11 اثر در بخش کودک، 6 اثر در بخش نوجوان و 12 اثر در بخش بزرگسال به مرحله نهایی داوری رسیدهاند که برگزیدگان آنها در مراسم اختتامیه معرفی خواهند شد.
رحمتی با تأکید بر آنکه گنجینهها و میراث کتابت امروز در حوزه تولید محتوا با محوریت شاهنامه و همچنین تصویرسازی برای این شاهکار حماسی ایران سروده حکیم ابوالقاسم فردوسی به دست ما رسیده که گنجینهای سترگ است، تصریح کرد: خوشحالیم که به واسطه این رخداد و رویداد در فضای مجازی ما نیز به ذخایر این گنجینه اضافه خواهیم کرد.
این طراح گرافیک و تصویرساز با اشاره به آنکه همزمان با برگزاری مراسم اختتامیه این جشنواره در روز 27 بهمن در تماشاخانه سنگلج؛ 21 نفر از طراحان سرشناس کشور را گرد هم آوردهایم، یادآور شد: هفت گروه سه نفره از این طراحان به خوانش خود دست به طراحی «هفتخوان رستم» خواهند زد و مجموعه آثار این هنرمندان در کنار دیگر آثاری که به بخش نهایی رقابت این جشنواره رسیدهاند در فضای مجازی منتشر؛ به ذخایر تصویرسازی کشورمان با محوریت شاهنامه فردوسی اضافه و در اختیار کنشگران برای ادامه فعالیتهای محتوایی و غنیسازی فرهنگی در فضای مجازی خواهد گرفت.
به گزارش ایکنا؛ نخستین جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی به همت مرکز توسعه فرهنگ و هنر فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ 27 بهمن ساعت 17 در تماشاخانه سنگلج شاهد مراسم اختتامیه خود خواهد بود.
در این مراسم از استاد داوود فتحعلیبیگی از پیشکسوتان عرصه شاهنامهخوانی و نقالی تجلیل خواهد شد.
همچنین، بهمن نامورمطلق، شاهنامهپژوه با رویکرد «شاهنامه و اسطوره در متنهای آسیایی» و دکتر محمدجواد یاحقی، پژوهشگر ارشد ادبیات و شاهنامهپژوه مبحثی ذیل عنوان «شاهنامهخوانی در گذار تاریخ» را در این مراسم خطاب به حضار در قالب کنفرانسی ارائه خواهد داد.
اعضای دبیران بخشهای چهارگانه این رویداد به همراه اعضای هیئت داوران نخستین جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی را نامهایی چون محمود جعفری دهقی؛ علیرضا قیامتی؛ پریسا سیمینمهر؛ جمال رحمتی؛ اردشیر صالح پور؛ محمدحسین ناصربخت؛ کمال طباطبایی و قطبالدین صادقی شامل میشوند.
انتهای پیام