شناسهٔ خبر: 70466962 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

لِول آپ | از سهم ناچیز ما تا درآمد میلیاردی در تورنمنت دوتا۲

اگه اهل بازی‌ رایانه‌ای نباشید، با شنیدن اسم «گیمر» یه جوون بی‌کار و علاف رو تصور می‌کنید که پای سیستم یا کنسول بازی نشسته، اما حالا زمین بازی عوض شده؛ انگار وقتش رسیده ببینیم دقیقا جهان داره چه استفاده ای از گیم می بره

صاحب‌خبر -

اگه اهل بازی‌ رایانه‌ای نباشید، با شنیدن اسم «گیمر» یه جوون بی‌کار و علاف رو تصور می‌کنید که پای سیستم یا کنسول بازی نشسته، زل زده تو مانیتور و مشغول تیراندازی به ملت یا فیفا زدنه؛

قیافه‌ش دوسال حبس داره و از شدت بی‌خوابی چشاش از حدقه زده بیرون .

می گن، توی جامعه‌ی ما باید جوونا رو از پای بازی رایانه‌ای بلند کرد چون آینده‌ش در خطره و باید بره برای کسب درآمد و تحصیل و کار و موفقیت خودش یه فکری بکنه، اما آخرش که چی؟

اونا فکر میکنن نهایت کار گیمر فقط یه چیزه، بازی کردن و بازی کردن! و در نهایت آینده ای که قراره تباه بشه، کسایی که هیچ تأثیری رو اجتماع هم ندارن!

***

ولی انگار زمین بازی داره عوض می شه؛ آینده ای که قرار بود با درس و بحث ساخته بشه تو یه سری از موارد می تونه با بازی کردن هم پا بگیره و بره جلو. انگار وقتش رسیده جای «بچه پاشو برو درستو بخون» یا «کورشدی اینقدر تو مانیتور زل زدی» ببینیم دقیقا جهان داره چه استفاده ای از گیم می بره ...

داستان از سال 2003میلادی شروع شد؛ زمانی که «آیس فراگ» یه مود از بازی وارکرافتو طراحی کرد و اسمشو به اختصار، dota گذاشت.

یه بازی گروهی آنلاین که پلیرهای جدید بیشتر از هر بازی دیگه ای برای یادگرفتنش وقت می ذاشتن. شیش سال بعد، شرکت «ولو» که سابقه‌ی ساخت بازی «کانتر استریک» رو داشت توجهش به محبوبیت دوتا جلب شد. پس، از طراح بازی دعوت کرد تا نسخه‌ی به‌روزتر اونو طراحی کنه. نسخه‌ی dota2 با وجود پیچیدگیای بیشتر، دیگه پلیر جدیدو به سختی نمینداخت. در نتیجه محبوییت بازی اونقد زیاد شد که بعد از بیست سال همچنان توی لیست محبوب‌ترین بازیای دنیاست.

حتی خود شرکت ولو توی نمایشگاه «گیمزکام» 2011 برای تبلیغ دوتا2 یه مسابقه برگزار کرد و براش جایزه‌ی 1میلیون و  600هزار  دلاری تعیین کرد. اسم مسابقه رو هم گذاشت «اینترنشنال» یا «تی آی».

محبوبیت نسخه‌ی جدید دوتا و جایزه‌ی وسوسه کننده‌ی ولو، توجه گیمرا رو جلب کرد، استقبال اونقدر زیاد بود که شرکت ولو اعلام کرد قراره هرسال این رقابت‌ برگزار بشه. گروهای جمع‌وجور، تبدیل شدن به تیمای بزرگ و حرفه‌ای. مردم برای تماشای بازی پلیرا توی سالنای بزرگ جمع می‌شدن یا از شبکه‌های اینترنتی بازیشونو تماشا می‌کردن.

کم‌کم این مسابقه‌‌ از حاشیه‌ی یه نمایشگاه بازی‌های رایانه‌ای تبدیل شد به یه مسابقه‌ی مستقل. سالنای بزرگ پر از تماشاچی شدن و میلیون‌ها نفر از طریق اینترنت شاهد برگزاری رقابتا بودن.

هیجان تی آی، با افزایش مبلغ جایزه بیشتر شد. ولو تصمیم گرفت از سود فروش آیتمای بازی، جایزه رو ارتقا بده. حالا وقتش بود، پلیرا رسمیت پیدا کنن، حرفه‌ای بشن و روشون سرمایه گذاری بشه.

مثلا باشگاه پاریسن ژرمن، تیم psg رو به مسابقات تی ای معرفی کرد، باشگاه اتومبیل‌رانی رد بول هم با تیم og وارد این بازیها شد. این تیما اونقدر اعتبار داشتن که پلیراشون مثل بازیکنای فوتبال خرید و فروش می‌شدن و تیما بابت جذبشون پول زیادی هزینه می کردن.

حالا کشورها توی رقابت با همدیگه، حاضرن چند ده میلیون دلار هزینه کنن تا میزبان مسابقات جهانی TI باشن آلمان ،ایالات متحده آمریکا ،کانادا ،چین ،رومانی ،سنگاپور و سال 2024 هم دانمارک

***

جایزه‌ی یک میلیون و ششصد دلاری ولو، بدون در نظر گرفتن وقفه‌ی سال 2020 و همه‌گیری کرونا، بعد از گذشت 10دوره مسابقات تی ای، تو سال 2021میلادی به 40میلیون دلار رسید. به پول ما چیزی حدود «دو هزار و چهارصد میلیارد تومن»! جایزه‌ای که سودای رسیدن به اون و شهرت حاصل ازش می‌تونه سبک زندگی جدیدی رو به دنیا معرفی کنه.

حالا گیمرا یکی از مهره‌های مهم جذب شهرت و ثروت برای بنگاه‌های سرمایه‌گذارین. به جز تی ای ، مسابقات دیگه‌ای هم با محوریت dota2 برگزار میشن. مثلا عربستان علاوه بر معرفی تیم فالکون به لیگ بازیای رایانه، چندماه قبل تو ریاض یه مسابقه برگزار کرد که 5میلیون دلار هم جایزه ش بود.

تی آی 2024 که از 4سپتامبر شروع شده بود بعد از گذشت 11 روز و در روز 15 سپتامبر با برگزاری بازی فینال تموم شد؛ 16تیم با همدیگه رقابت کردن که ده ها شبکه تلویزیونی اینترنتی اونو به زبون های انگلیسی، روسی، چینی، اسپانیایی، چک و چند زبان دیگه پوشش دادن.

در نهایت تیم لیکوئید در میان هیاهو و تشویق تماشاچی ها و در مقابل بهت و حسرت تیم گیمین گلادیاتورز برای بار دوم "ای جیس" رو بالای سر برد تا تبدیل به پرافتخار ترین تیم مسابقاتTI بشه.

***

در حالی که عربستان به طور رسمی میزبان اولین المپیک بازیای الکترونیکی شد و دنیا در تکاپوی قدرتمند شدن توی این رقابتاست، بازیای رایانه‌ای تو کشور ما هنوز وجهه و شأنی نداره.

گیمرها هنوز همون جوونای بی‌هدف و ضداجتماعی شناخته می‌شن که قراره بخاطر گذروندن وقتشون پای بازی رایانه‌ای آسیب ببین و آینده‌شون به خطر بیفته.

دقیقا در زمانی که گیمرا توی جهان سرمایه‌های بزرگی رو برای اسپانسراشون جذب می‌کنن، توی ایران کمترین میزان توجهو دارن.

آره! هیچ گلی بدون خار نیست و هیچ کاری هم بدون سختی به ثمر نمی شینه. قرار نیست همه گیمرا و استیمرا پولدار بشن و قرارم نیست هرکس بازی می کنه آینده ش به فنا بره.

زمان نو شده، بازی دیگه فقط یه ابزار آسیب زننده به چشم و عقل و هوش انسان نیست.

عصرنوین گیم تو دنیا خیلی وقته شروع شده و انگار بهتره ماهم، دیگه گیمرا رو یه عده جوون آسمون جل تصور نکنیم و بدونیم حذف کردن و نادیده گرفتنشون اونم دقیقا زمانی که گیمرا در دنیا به رسمیت شناخته شدن با هیچ منطقی همخون نیست. وقتشه جامعه ما هم قسمت خودشو از سیزن جدید سریال گیم پیدا کنه و ژنرال هاش رو بشناسه

... و این تازه اول ماجراست...