شناسهٔ خبر: 70424703 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

طرز تهیه میوه خشک + خواص و انواع روش ها

یکی از تنقلات سالم و خوشمزه به عنوان میان وعده میوه خشک است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، از آنجایی که میوه‌ها معمولاً به طور فصلی تولید می‌شوند، برای اینکه بتوانیم در طول سال از میوه‌هایی که دوست داریم، استفاده کنیم، لازم است تا به شیوه‌های مختلف آن‌ها را ذخیره کنیم. شیوه‌های مختلفی برای نگهداری طولانی مدت میوه‌ها وجود دارد مثل استفاده از میوه‌ی کنسروی، میوه‌ی منجمد یا میوه خشک. یکی از کاربردی‌ترین، این شیوه‌ها، خشک‌کردن آن‌هاست. میوه‌های خشک محبوبیت زیادی دارند چرا که سالم و بسیار مغذی هستند. می‌توانید خودتان در خانه با استفاده از روش‌های مختلف، در هر فصلی میوه مورد علاقه‌تان را خشک کنید. این روزها در هوای سرد زمستان، می‌توان از وسایل گرمایشی مانند بخاری یا شوفاژ در هر خانه‌ای به عنوان یکی از ابزار برای خشک کردن میوه‌ها استفاده کرد.

چرا میوه‌ها را خشک می‌کنیم؟

با توجه به تغییر فصل‌ها میوه‌ها نیز تغییر می‌کنند. با اینکه بیشتر میوه‌ها در فصول مختلف وجود دارند اما به دلایلی مانند قیمت بالا یا نداشتن کیفیت زیاد یا در دسترس نبودن برای همگان، استفاده از آن‌ها برای تمام افراد امکان‌پذیر نیست و بنابراین بهتر است میوه‌ها را خشک کرده تا بتوان در همه فصول از آن‌ها استفاده کرد.

فواید میوه خشک

محتوای مواد مغذی میوه تازه و خشک تقریباً مشابه است. یک تفاوت عمده این است که میوه خشک در اغلب موارد ویتامین ث کمتری دارد. چون این ویتامین در برابر گرمای خشک برای خشک کردن میوه تجزیه می‌شود. میوه‌های خشک منبع خوبی از مواد مغذی، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد سیستم گوارش و تأثیرات آن برای لاغری و کاهش وزن از جمله خواص میوه‌های خشک است. با همه فوایدی که این خوراکی دارد، نباید از کالری بالا و کربوهیدرات موجود در آن‌ها غافل شد. میوه‌های خشک دارای قند طبیعی هستند، از این رو نباید در مصرف آن‌ها زیاده‌روی کرد به ویژه افراد مبتلا به دیابت باید دقت بیشتری در مصرف آن‌ها داشته باشند.

میوه خشک

روش‌های خشک کردن میوه‌ها

خشک کردن میوه در آفتاب

معمول‌ترین و ابتدایی‌ترین روش خشک کردن میوه استفاده از آفتاب است. در این روش میوه را نصف یا خرد کرده و به مدت چند روز در فضای بیرون و در معرض نور آفتاب قرار می‌دهند. این شیوه خشک کردن میوه‌ها برای تابستان که معمولاً دمای هوا بالاست، کارایی بیشتری دارد.

  • برای این کار، در ابتدا میوه‌هایی که می‌خواهید خشک کنید را شسته و برش زده و روی سینی، توری یا یک تخته چوبی را با یک دستمال نخی نازک بدون پرز بپوشانید سپس میوه‌های برش‌خورده را با فاصله روی دستمال بچینید. برای اینکه حشرات یا گردوغبار به میوه‌ها آسیب نرسانند، روی آن‌ها را با یک توری نازک پوشانیده سپس در برابر نور مستقیم آفتاب قرار دهید
  • برای خشک کردن میوه یک روز گرم آفتابی را انتخاب کنید. این کار چند روز طول می‌کشد بنابراین لازم است که هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب باشد.
  • سینی میوه را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله بگیرد. قرار دادن سینی روی آجر سبب بهتر جریان یافتن هوا و سریع‌تر خشک کردن میوه می‌شود.
  • برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن میوه‌ها، در زیر سینی یک ورق آلومینیوم یا قلع قرار دهید. هوای خنک شب می‌تواند میوه را دوباره مرطوب کند. پس سینی را در شب در جای سرپوشیده قرار دهید.
  • هر روز چند بار به میوه‌ها سر بزنید و میوه‌ها چروکیده و جویدنی (ترد) را جمع‌آوری کنید.

خشک کردن میوه در فر

یکی دیگر از روش‌های خشک کردن میوه، خشک کردن با جریان هوا بوده که ترکیبی از جریان هوا و حرارت کم است، این کار معمولاً در فر انجام می‌شود. خشک کردن با فر بهترین روشی است که می‌توانید استفاده کنید، زیرا شکر یا ماده افزودنی دیگری به آن نمی‌افزایید و تنها چندین ساعت زمان برای این کار نیاز دارید.

  • سینی فر را با کاغذ مومی بپوشانید و تکه‌های میوه را با حفظ فاصله بچینید. فر را با کمترین درجه حرارت ممکن (به عنوان مثال ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه فارنهایت یا ۵۰ درجه سانتی‌گراد) گرم کرده و پس از چند دقیقه که فر به خوبی گرم شد سینی را داخل فر قرار بدهید. به درجه فر دقت کنید چرا که هدف خشک‌کردن میوه‌ها است، نه پختن آن‌ها.
  • نوع میوه‌ها و برش‌هایی که برای آن‌ها داریم دماهای متفاوتی را برای خشک شدن نیاز دارند بنابراین با توجه به این موضوع اجازه دهید میوه‌ها به مدت ۴ تا ۸ ساعت در فر بمانند تا خشک شوند. برای اینکه میوه‌ها نسوزند مدام باید آن‌ها را چک کنیم. خشک‌کردن میوه در این شیوه چند ساعت طول می‌کشد، بنابراین نباید عجله کنیم و برای زودتر خشک شدن میوه‌ها درجه فر را زیاد کنیم، چرا که این کار باعث می‌شود میوه‌ها بسوزند.
  • میوه‌ها را به صورت هم اندازه برش بزنید تا در زمان یکسانی خشک شوند. میوه‌های کوچک مثل انگور، توت فرنگی، گیلاس و گوجه فرنگی مینیاتوری را می‌توان به صورت درسته خشک کرد. میوه‌های متوسط را می‌توان نصف یا حلقه حلقه کرد و میوه‌های بزرگ یا خیلی سفت مثل انبه، آناناس و نارگیل را باید ورقه ورقه کرد.
  • هنگامی که میوه خشک بافتی مانند چرم پیدا کرد و حدی منعطف بود، آماده بیرون آوردن از فر است.
  • بعد از بیرون آوردن میوه‌های خشک از فر آنها را در ظرف‌های پلاستیکی یا شیشه‌ای بریزید و برای ۴ تا ۵ روز سر ظرف‌ها را باز بگذارید تا رطوبت باقی مانده آنها تبخیر شود. در طی این روزها ظرف را، تکان دهید تا میوه‌ها کمی جابه جا شوند. پس از ۵ روز، در ظرف را ببندید.

میوه خشک

استفاده از دستگاه میوه خشک کن

دستگاه میوه خشک کن باعث می‌شود آب میوه به صورت خیلی آرام، آهسته و با حرارت خیلی کم تبخیر شود. اکثر این دستگاه‌های میوه خشک کن در کف خود المنت برقی مشبک دارند که روی آن‌ها هواکش قرار دارد.

بسته به نوع میوه و نوع دستگاه میوه خشک کن، ۲۴ ساعت وقت لازم است تا میوه‌ها به صورت کامل خشک شوند. اگر قصد خشک کردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات را داشته باشید استفاده از دستگاه‌های میوه خشک کن یکی از بهترین گزینه‌هاست.

  • میوه خشک کن را روی تنظیمات خشک کردن میوه قرار دهید.
  • میوه‌ها را درون خشک کن بچینید.
  • میوه‌ها در این دستگاه با توجه به میوه و ضخامت آن به ۲۴ تا ۴۸ ساعت زمان برای خشک شدن نیاز دارند.
  • بعد از ۲۴ ساعت اول برای جلوگیری از خشک شدن بیش از حد میوه‌ها، آنها را مدام چک کنید.
  • میوه‌ها خشک و ترد شده را جمع‌آوری کنید.

خشک‌کردن میوه‌ها با استفاده از بخاری و شوفاژ

یکی از روش‌های معمول برای تهیه میوه‌های خشک استفاده از شوفاژ یا بخاری است. این شیوه خشک کردن میوه در زمستان کاربرد زیادی دارد چرا که همواره وسایل گرمایشی مانند بخاری و شوفاژ در حال استفاده بوده و ما می‌توانیم میوه‌ای مورد علاقه‌مان را به راحتی بر روی آن‌ها خشک کنیم.

  • در این روش خشک کردن روی بخاری ابتدا داخل یک سینی مناسب کاغذ روغنی قرار می‌دهیم و میوه‌ها را روی کاغذ روغنی چیده و برای خشک شدن روی بخاری قرار می‌دهیم. برای اینکه میوه‌ها زودتر خشک شود، بهتر است هر دو ساعت یک‌بار میوه‌ها را برگردانیم. همچنین می‌توان به جای سینی از فویل آلومینیومی استفاده کرده، میوه‌ها را روی آن چیده و همان فرایند بالا را ادامه داد.
  • برای خشک‌کردن میوه‌ها روی شوفاژ، نیز ابتدا روی شوفاژ را با یک فویل آلومینیومی می‌پوشانیم سپس میوه‌ها را روی فویل آلومینیومی چیده و هر چند ساعت یک بار زیر و رو کرده تا خشک شوند.