شناسهٔ خبر: 69949457 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تبلور نهایی میراث فلسفه انسانی در فلسفه صدرالمتألهین شیرازی

با همکاری دبیرخانه طرح ملی نهضت بازخوانی آثار حکمی مدرسه علمیه علوم عقلی عباس‌قلی خان و بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی «بازخوانی حکمت اسلامی ضرورت فلسفه زمان اندیش»، برگزار شد.

صاحب‌خبر -

رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در این نشست علمی که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به تبیین موضوع «ظرفیت‌های اصالت وجود و حرکت جوهری در چالش‌های علوم‌انسانی اسلامی» پرداخت و گفت: معمولاً با نیم‌نگاهی به فلسفه غرب و تاریخ فلسفه اگر مثلثی را با سه راس در نظر بگیریم، در یک راس واقعیت در راس دیگر ذهن و در راس سوم زبان قرار می‌گیرد.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین عسکر دیرباز، ادامه داد: در بحث‌های فلسفی، هر سه این مؤلفه‌ها تحولاتی را پشت سر گذاشته است، اما این سؤال مطرح است که آیا واقعیت‌های اجتماعی انسان اعم از اجتماع، روابط بین انسان‌ها و ارزش‌های انسانی را هم می‌توانیم جزو این رئوس قرار دهیم.  
وی تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی تشکیل و ذیل آن، شورای تحول در علوم‌انسانی تشکیل شد که دارای ۴ شاخص عمده؛ روزآمدی، کارآمدی، بومی‌سازی و اسلامی‌سازی است که برای تحول در علوم انسانی، مطرح شده است.  
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه علوم‌انسانی باید در خدمت انسان و در بهبود و رفاه زندگی او باشد، گفت: تبلور و تجسم نهایی میراث فلسفه انسانی به‌عنوان فلسفه صدرالمتألهین، مطرح است.  
وی تصریح کرد: ما می‌توانیم سرنخ‌هایی را برای نگاه خاصی که اصالت وجود، حرکت جوهری و سایر اصول فلسفه صدرالمتألهین در اختیار ما می‌گذارد، به واقعیت‌های طبیعی و اجتماعی داشته باشیم و این نگاهی است که می‌تواند به سه راس مثلث کمک کند تا بتوانیم نگاه و چشم‌اندازهای جدیدی در علوم‌انسانی باتکیه‌بر فلسفه صدرالمتألهین، داشته باشیم.  
استاد دانشگاه شیراز نیز در ادامه این نشست، به بررسی «نقش علامه طباطبائی در احیای فلسفه و شاخه‌های مختلف آن در ایران معاصر» پرداخت و «جایگاه برهان انسان معلق در فضای فلسفه ذهن» نیز توسط دکتر علیرضا کهنسال، تبیین و بررسی شد.