به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، دولت چهاردهم فعالیت خود را از ۷ مردادماه ۱۴۰۳ و بعد از تنفیذ رای مردم توسط مقام معظم رهبری با هدایت مسعود پزشکیان به شکل رسمی و بعد از رای مجلس به اعضای هیات دولت در ۳۱ مرداد به شکل عملیاتی و اجرایی آغاز کرد.
حسین سیمایی نیز شانزدهمین وزیر علوم جمهوری اسلامی بود که در همان روز با کسب ۲۲۱ رأی از بین ۲۸۸ آرای ماخوذه، سکانداری آموزش عالی را به دست گرفت و روز سوم شهریور به وزارتخانه رفت تا از آن به بعد در اتاق طبقه شانزدهم ساختمان خوردین، امور آموزش عالی را انسجام بخشد.
وی در این مراسم با حضور وزیر علوم پیشین و نیروهای وزارت علوم گفت: امیدواریم کرامت همه را در اقدامات حفظ کنیم. این ایام که در مجلس حاضر می شدم، دیدم همه درباره چالشها و راهحلها وفاق داریم؛ اما موانعی وجود دارد که نمی گذارد پیش برویم.
وزیر علوم گفت: مرزهای علوم تصنعی است؛ برای توسعه کشور نیازمند هستیم همه علوم با هم متوازن حرکت کنند. یکی از چالش ها این است که در خط مقدم با انسان سر و کار داریم و با ماشین سر و کار نداریم. امید، نشاط، حفظ حرمت انسان و به رسمیت شناختن انسان ضروری است تا همه با هم تلاش کنیم و به هدف برسیم.
وی همان روز در شورای معاونان وزارت علوم نیز حاضر شد و گفت: قرار نیست کارها در وزارت علوم از اول شروع شود و به طور قطع از تجربیات به دست آمده در مدیریت امور بهره خواهیم برد. باید از ریلگذاریهای انجام شده در گذشته بهره بگیریم و از تجربیات مدیران استفاده کنیم.
وی ضمن تأکید بر ضرورت آمادهسازی آییننامههای برنامه هفتم توسعه در حوزه آموزش عالی، از معاونان وزارت علوم خواست برنامههای اولویتدار و آنی حوزه خود را که در دست اجرا دارند، فهرست و ارائه کنند. اقدامات بر اساس اولویتبندی برنامهریزی و اجرا خواهد شد و در روزهای آینده به صورت اختصاصی با معاونان جزئیات امور را بررسی کرده و منطبق بر اولویتها اقدام میشود.
عجلهای برای تغییر روسای دانشگاهها نداریم
وزیر علوم در حاشیه اجلاس روسای دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که اولین برنامه خبری با حضور خبرنگاران در دوره جدید آموزش عالی بود، در پاسخ به این پرسش که سازو کار وی برای تغییر روسای دانشگاه ها چیست؟ توضیح داد: صرف اینکه رئیس دانشگاهی در گذشته منصوب شده دلیل کافی برای برکناری نیست و بنا داریم از تجارب مدیران گذشته استفاده کنیم. ولی دولت تغییر کرده است و شعار اساسی رئیس جمهور به وفاق ملی است؛ بنابراین یکی از معیارهای ما برای تداوم همکاری با روسای دانشگاهها و انتخاب مدیران جدید مدیری است که بیشترین قدرت را در توافقسازی داشته باشد؛ یعنی در دانشگاه فراگیرتر از بقیه عمل کند و با تنوع سلایق و تکثر روش ها سازگار باشد.
وزیر علوم تاکید کرد: عجلهای برای تغییر روسای دانشگاهها نداریم البته طبق آمار در ۶ ماهه نخست فعالیت دولت گذشته ۸۰ رئیس دانشگاه و موسسه تغییر کردند اما دولت چهاردهم هیچ برآوردی از اینکه چه تعداد تغییرات و در چه بازه زمانی داشته باشیم ندارم.
سیمایی صراف تاکید کرد: مبنا را بر همکاری با روسای دانشگاهها قرار دادیم و چنانچه شکایتی نسبت به عملکرد برخیها به دست ما برسد مجبور هستیم رسیدگی کنیم؛ البته اقدام ما نیز روشمند خواهد بود و طبق یک یا دو اعتراض عمل نخواهیم کرد. هیاتهای بیطرفی را به دانشگاهها اعزام میکنیم تا تحقیقات لازم را انجام دهند و با حوصله به امور رسیدگی خواهیم کرد.
سیمایی صراف در جلسه شورای معاونان اعلام کرد که قرار نیست هر کاری را از ابتدا مجدد شروع کنیم، قطعاً از مسیری که ایجاد شده و از تجربیاتی که به دستآمده در مدیریت امور بهره خواهیم برد و از معاونان وزارتخانه خواست برنامههای اولویتدار و آنی حوزه خود را که در د ست اجرا دارند ارائه دهند.
توجه به تخصص در انتصابها
با گذشت نزدیک به صد روز از سکانداری مسعود پزشکیان رئیس دولت چهاردهم و حسین سیمایی صراف در وزارت علوم ۹ رئیس دانشگاه، همچنین ۴ معاون، دو مشاور و ۳ رئیس پارک علم و فناوری را پس از تحویل گرفتن وزارت علوم منصوب کرده است.
نگاهی جزئیتر به انتصابها نشان میدهد توجه به تخصص و شایستگی مولفه اصلی در انتصابها بوده است و بر همین اساس حتی نیروهایی که خارج از تهران بودهاند و کارنامه مطلوبی داشتهاند در این انتصابها دیده شدهاند. برای نمونه محمدنبی شهیکی که به عنوان معاون فناوری وزارت علوم منصوب شد، از سال ۱۳۹۳ تا کنون رئیس پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان بود و به عنوان برترین پارک استانی در پیشبرد برنامههای معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شناخته شده بود.
انتصاب چهرههایی با کارنامه کاری روشن
وزیر علوم دو روز پس از آنکه وارد وزارتخانه شد نخستین انتصاب را داشت و سید احمدرضا خضری استاد دانشگاه تهران را به عنوان مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی انتخاب کرد.
وی فردای آن روز (۶ شهریور) محمد روشن از معاونان سابق حقوقی و مجلس وزارت علوم در دولت دوازدهم و استادیار دانشگاه شهید بهشتی را به عنوان مشاور خود انتخاب کرد. سپس در همین روز بهزاد سلطانی را در دولت یازدهم رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بود، به سرپرستی دانشگاه کاشان منصوب کرد و با این انتخاب نخستین تغییر در روسای دانشگاهها را کلید زد.
وزیر یازدهم شهریورماه سعید حبیبا را به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان امور دانشجویان منصوب کرد، حبیبا که استاد دانشگاه تهران و عضو هیاتعلمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است سوابقی هم در زمینه معاونت دانشجویی و وظایف زیاد و کارهای دشوار این معاونت در حوزه دانشجویی دارد. وی از سال ۱۳۹۸ و با حکم محمود نیلی رئیس پیشین دانشگاه تهران به عنوان معاون دانشجویی این دانشگاه انتخاب شده بود؛ دانشگاهی که با داشتن نزدیک به ۴۰ هزار دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی میتواند نمونه کوچکی از کل آموزش عالی کشور باشد. البته حبیبا در سمتهای مختلف دیگری از جمله عضو هیأت ممیزه دانشگاه، نماینده وزیر علوم در هیأت ممیزه دانشگاههای دیگر و عضو شورای حقوقی دانشگاه تهران هم خدمت کرده است.
وزیر علوم همچنین ۱۵ شهریور در انتصاب دیگری حسینعلی قبادی را به عنوان رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی جانشین، محمد خلج امیرحسین کرد. قبادی نیز چهره نسبتا شناختهشده در حوزه علوم انسانی است. وی از سال ۱۳۹۴ و با حکم محمد فرهادی، وزیر علوم پیشین به عنوان سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منصوب شد و تا سال ۱۴۰۰ این سمت را در اختیار داشت. وی که دانشآموخته زبان و ادبیات فارسی است، به عنوان نویسنده، منتقد، محقق شناخته میشود و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز هست.
انتصاب بلوچ اهل سنت به عنوان معان فناوری
وی ۱۸ شهریورماه با انتصاب محمد نبی شهیکی بلوچ اهل سنت به عنوان معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم مهمترین انتصاب را انجام داد. وزیر علوم همچنین در این روز علی خاکی صدیق، معاون اسبق آموزشی وزارت علوم را به عنوان رئیس مرکز هیاتهای امنا و ممیزه وزارت علوم منصوب کرد.
سیمایی صراف چند روز بعد (۲۱ شهریورماه) با صدور حکمی حجتالاسلام و المسلمین ابراهیم ابراهیمی را به عنوان سرپرست ادارهکل هماهنگی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان و انتظامی اعضای هیئت علمی وزارت علوم منصوب کرد.
انتصاب سرپرست دانشگاه تهران پیش از آغاز سال تحصیلی
مهمترین انتصاب وزیر علوم در یک ماهه نخست فعالیت وی به ۲۷ شهریور بازمیگردد که سید حسین حسینی را به عنوان سرپرست دانشگاه تهران معرفی کرد. وی همچنین در این روز با پذیرش استعفای فرهاد دانشجو، یوسف حجت را به عنوان سرپرست دانشگاه تربیت مدرس منصوب کرد. بنابراین پیش از آغاز رسمی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ سرپرستهای دو دانشگاه مهم کشور منصوب شدند. این امر به ویژه از آن جهت مهم بود که فرهاد دانشجو رئیس دانشگاه تربیت مدرس پیش از این دو بار استعفا کرده بود و خبر استعفای وی نیز رسانهای شده بود.
مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یک روز بعد در مراسم تکریم و معارفه سرپرست دانشگاه تهران که با غیبت محمد مقیمی رئیس پیشین دانشگاه تهران همراه بود، با تأکید بر پرهیز از کنجکاوی نسبت به مدیریتهای گذشته، گفت: پیام وزارتخانه در این دوره به همه ارکان دانشگاه، آرامش، همراهی و همکاری است.
سید احمدرضا خضری در این نشست ضمن اشاره به سوابق مدیریتی و اجرایی دکتر حسینی، افزود: ایشان دو دوره موفق در معاونت آموزشی دانشگاه را برعهده داشتهاند، همچنین توانمندی ایشان در سوابق مدیریتی در دانشکده دامپزشکی و وزارت علوم به اثبات رسیده است.
وی یکی از مشخصههای دکتر حسینی را مدیریت همراه با آرامش و مدارا عنوان کرد و گفت: با توجه به سوابق موفق مدیریتی دکتر حسینی ، ایشان برای این دوره سرپرستی انتخاب شدهاند و امیدوارم بتوانند با همکاری و همراهی شما یک دوره پر افتخار دیگر را در دانشگاه تهران رقم بزنند.
اما وزیر علوم در ادامه انتصاب روسای دانشگاهها، سوم مهرماه شجاع احمدوند را به عنوان سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی منصوب کرد و چهار روز بعد غلامرضا زمانی عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند از سوی وزیر به عنوان سرپرست دانشگاه ملی مهارت منصوب شد.
وزیر علوم ۲۵ شهریورماه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از انتصاب مدیران زن در سطوح معاونت این وزارتخانه، دانشگاهها و پژوهشگاهها خبر داده و گفته بود که به زودی اسامی را اعلام میکند و هفتم مهرماه نسیم نهاوندی دانشآموخته رشته مهندسی صنایع و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی صنایع و سیستمهای دانشگاه تربیت مدرس را به عنوان رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم منصوب کرد و این نخستین انتصاب زن در این سطح در ستاد وزارت علوم بود.
سیمایی صراف پس از گذشت ۱۰ روز از آغاز سال تحصیلی جدید سعدالله نصیری قیداری، رئیس پیشین دانشگاه شهید بهشتی، معاون پیشین آموزشی دانشگاه زنجان و دانشمند شناخته شده عرصه فیزیک را به عنوان سرپرست این دانشگاه منصوب کرد. وی همچنین در همان هفته مهدی پندار را به عنوان معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم برگزید.
انتخاب اصغر بیات به عنوان سرپرست مرکز حراست وزارت علوم نیز در ۱۶ مهرماه از دیگر انتصابهای وزیر علوم بود و فردای آن روز سیمایی صراف دومین انتصاب زن را در وزارت علوم انجام داد و مهری رجایی را به عنوان سرپرست پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان منصوب کرد.
در روزهای پایانی مهرماه وزیر علوم اقدام به تغییر رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی کرد و حمیدرضا دخت تقیراد را به عنوان سرپرست این دانشگاه صنعتی منصوب کرد. در همان روز روسای دو دانشگاه هنر را هم برکنار کرد و سید بهشید حسینی را به سرپرستی دانشگاه هنر تهران و محمد تقی پیربابایی را به عنوان سرپرست دانشگاه هنر اسلامی تبریز منصوب کرد.
همچنین وزیر علوم در ۲۹ مهرماه در احکام جداگانهای سید علیرضا ذوالفقاری را به عنوان سرپرست پارک علم و فناوری خراسان جنوبی و امیر ملکپور را به عنوان سرپرست پارک علم و فناوری گیلان منصوب کرد.
نخستین انتصاب حسین سیمایی صراف در آبان ماه مربوط به انتخاب اعضای حقیقی هیات امنای دانشگاه تربیت مدرس بود. براساس احکام وزیر علوم محمدرضا عارف، حسین افشین، ابراهیم عزیزی، جعفر توفیقی، احمد نادری و احمد دنیانور به عنوان اعضای حقیقی هیأت امنای دانشگاه تربیت مدرس منصوب شدند.
وزیر علوم در ادامه انتصابهای خود در ۱۳ آبان ماه سید مهدی ابطحی فروشانی را به سمت رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برگزید. همچنین وزیر علوم برای سومین بار دست به انتصاب خانمها در وزارتخانه متبوع خود زد و فریبا محمدی عضو هیاتعلمی گروه پژوهشی طب ورزشی پژوهشگاه تربیتبدنی و علوم ورزشی را به عنوان سرپرست پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی را منصوب کرد.
مهاجرت معاون فرهنگی وزارت علوم به وزارت فرهنگ
عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگیاجتماعی وزارت علوم که از سال ۱۴۰۰ به این سمت منصوب شده بود، مانند سه معاون پیشین وزارت علوم، از استادان جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بود. وی در دوره مسئولیت خود بر واگذاری امور دانشگاه به دانشجویان و تشکلهای دانشجویی اهتمام زیادی داشت و تلاش کرد با راهاندازی سامانه فرنما فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها را شفاف کرده و نسبت بودجه اختصاصی دانشگاهها را با این فعالیتها واضحتر کند.
به نظر میرسید همین فعالیتها باعث شده است که وزیر علوم مایل به ادامه همکاری با کلانتری به عنوان معاون فرهنگیاجتماعی این وزارتخانه باشد؛ اما پیشنهادی که عضو دیگر کابینه چهاردهم یعنی سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کلانتری داد، گویا جذابتر بود و کلانتری را از ساختمان بلوار خوردین در شهرک غرب به ساختمان بهارستان کشاند.
عبدالحسین کلانتری روز ۲۸ مهر به عنوان معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معارفه شد و با اینکه از معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم استعفا نکرده بود ولی عملا در این سمت دیگر مسئولیتی نداشت. برهمین اساس وزیر علوم ۲۸ آبان ماه با صدور حکمی وحید شالچی عضو هیات علمی گروه آموزشی جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبائی را به عنوان معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم منصوب کرد.