جوان آنلاین: افسران و فرماندهان اسرائیلی هم از صدور حکم بازداشت خود از سوی دیوان کیفری بینالمللی نگران هستند.
پس از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان کیفری بینالمللی که با استقبال جهانی همراه شد، دیگر مقامات امنیتی اسرائیل از جمله رئیس ستاد ارتش نیز که دستش به خون هزاران فلسطینی آغشته است، دچار وحشت شدهاند که مبادا سرنوشت نخستوزیر و وزیر جنگ سابق گریبانگیر آنها شود. با این حال، گروه «صدای یهودی» با مهم خواندن رأی دیوان معتقد است که این حکم به تنهایی نمیتواند جلوی ماشین کشتار اسرائیل را بگیرد.
درحالی که دیوان کیفری بینالمللی تنها صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و استفاده از گرسنگی به عنوان یک سلاح علیه مردم غزه، صادر کرده است، تبعات این رأی دامن دیگر مقامات صهیونیستی را هم گرفته است. سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی روز شنبه گزارش کرد نهاد امنیتی این رژیم نگران صدور حکم جلب افسران و فرماندهان ارشد اسرائیلی از جمله «هرتزی هالوی» رئیس ستاد ارتش توسط دیوان کیفری بینالمللی است، زیرا دستورات بازداشت مخفیانهای وجود دارد که این دادگاه احتمالاً در زمان مناسب آن را اجرایی خواهد کرد. این رسانه عبری گزارش کرد که اسرائیلیها نگران این هستند که کشورها اقداماتی را برای ممنوعیت تسلیحاتی تلآویو حتی به صورت غیرعلنی از طریق تأخیر در مجوزهای سلاح یا تعلیق آن اتخاذ کنند. روزنامه «آینیوز» نیز دیروز به نقل از یک منبع صهیونیست نوشت: «پس از صدور حکم دیوان کیفری سفر نتانیاهو به اروپا با توجه به چگونگی واکنش دولتها به این حکم سخت خواهد شد.»
رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش کرد: «براساس پیشبینیهای مقامات اسرائیلی، لغو حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت بسیار دشوار است، برای همین کابینه رژیم صهیونیستی اقداماتی را برای تغییر حکم دیوان لاهه بررسی کرده است که این اقدامات سیاسی است نه قانونی. از جمله ادعای اینکه دیوان کیفری بینالمللی فاقد صلاحیت قضایی است یا اینکه اسرائیل دارای اختیارات تحقیقاتی و اجرایی مستقلی است که میتوان به آنها اعتماد کرد. همچنین اسرائیل تلاش میکند بر امریکا برای اقدام بزرگتر علیه لاهه تکیه کند.» با توجه به اینکه دیوان کیفری برای اولین بار علیه جنایتکاران جنگی اسرائیل حکم صادر کرده است، این احتمال وجود دارد که با تداوم ماشین کشتار صهیونیستها در غزه، سایر مقامات تلآویو هم به چنین سرنوشتی دچار شوند.
همزمان با صدور حکم دیوان کیفری علیه نتانیاهو، موج انتقادات در داخل اراضی اشغالی هم نسبت به عملکرد کابینه نتانیاهو افزایش یافته است. بر اساس یک نظرسنجی که نتایج آن را کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی منتشر کرده، حدود دو سوم صهیونیستها یعنی ۶۴درصد به روش اداره اسرائیل توسط کابینه نتانیاهو در سایه جنگ غزه اعتماد ندارند و بیشتر آنها تشکیل کمیته تحقیقاتیاب مستقل درباره شکست ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را تأیید میکنند.
درخواستها برای اجرای حکم دیوان
برای اینکه این حکم بیسابقه به سرانجام برسد و صهیونیستها را نسبت به کشتار بیشتر فلسطینیان تحت فشار قرار دهد، کشورها در کنار دیوان کیفری بینالمللی ایستادهاند. به گزارش خبرگزاری المعلومه، دولت عراق با اشاره به اعلام بسیاری از کشورهای جهان به اجرای این حکم قضایی در صورت حضور این دو جنایتکار جنگی در اراضیشان و بازداشت آنها گفته است که از تمامی کشورهای جهان میخواهد که این حکم قضایی را به اجرا بگذارند و این دو فرد محکوم را تحویل دادگاه ویژه دهند تا به سزای آنچه از جرائم برضد بشریت مرتکب شدهاند، برسند. «هیثم ابوسعید» رئیس کمیته بینالمللی حقوق بشر در خاورمیانه نیز طی تماس تلفنی با شبکه قاهره اظهار داشت: «کشورهای عضو دادگاه کیفری که تعدادشان ۱۲۴کشور مستقل است، حق دارند نتانیاهو و گالانت را در صورت حضور در کشورهایشان بازداشت کنند. وی درباره ادامه حمایت امریکا از نتانیاهو گفت: «ایالات متحده توانایی درگیر شدن با تمام جهان به خاطر اسرائیل را ندارد و به زودی تصمیمات دیوان کیفری بینالمللی را انجام خواهد داد زیرا با معضلی بزرگ در مقابل کشورهای جهان مواجه است.»
اقدامی ناکافی برای توقف ماشین کشتار
با اینکه بسیاری از کشورها از حکم دیوان کیفری بینالمللی حمایت کرده و خود را متعهد به اجرای این رأی تاریخی میدانند، با توجه به حمایتهای امریکا از سران اسرائیل، احتمال کمی وجود دارد که این تصمیم دیوان رژیم کودککش صهیونیستی را متوقف کند. یک گروه از یهودیان امریکایی در واکنش به حکم دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت سران صهیونیست، آن را گامی مهم، اما ناکافی دانست. به گزارش شبکه الجزیره، گروه «صدای یهود» در این باره اعلام کرد: حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت هرگز به تنهایی نمیتواند مانع از کشتار ارتش اسرائیل در غزه شود. این گروه اعلام کرد: «حکم دیوان لاهه با وجود آنکه خیلی دیر صادر شد، اما یک اقدام جدی است.» عدم خوشبینی به اجرای حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه سران اسرائیل، از این مسئله ناشی میشود که امریکا و برخی شرکای آن، این حکم را محکوم کرده و گفتهاند که از رأی دیوان کیفری تبعیت نخواهند کرد. حمایتهای امریکا از رژیم صهیونیستی در برابر دادگاههای بینالمللی، سبب میشود سران این رژیم بدون هیچگونه نگرانی، جنایات خود را در سرزمینهای اشغالی و لبنان ادامه دهند، زیرا میدانند که به خاطر نسلکشیها بازخواست نخواهند شد و این مسئله نهتنها تنشها را در خاورمیانه کاهش نمیدهد بلکه دامنه جنگ را گسترش میدهد. جامعه جهانی از این نگران است که با رویکرد دوگانه امریکا در قبال احکام دیوان کیفری و سرپوش گذاشتن بر جنایات صهیونیستها، صفآرایی در برابر دادگاههای قضایی را به رویه تبدیل کند و هیچ یک از متحدان واشینگتن، تبعات بینالمللی علیه جرایم خود را جدی نگیرند و با این دیدگاه که عامل بازدارنده در برابر جنایات آنها وجود ندارد، به هر اقدامی برای رسیدن به مقاصد خود متوسل شوند.