انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا در ۵ نوامبر برگزار شد و دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا برای مدت چهار ساله و دومین دوره غیر متوالی انتخاب شد.
پس از موفقیت ترامپ، مهمترین سؤال اذهان عمومی این است که آیا نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و سیاستهای دونالد ترامپ و شرایط و تحولات خارجی پیشرو به صورت معنادار بر جمهوری اسلامی ایران، اثرگذار خواهد بود یا این اثرگذاری قائم به فرد نیست بلکه وابسته به سیاستهای کلی و عملی واشنگتن است؟
در این راستا حجتالاسلام وحید احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، درباره تأثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه و عرصه بینالملل گفت: برای پاسخ به این سؤال باید به چند مقوله پرداخت؛ اول اینکه اگر کسی فکر میکند با رفت و آمد رؤسای جمهور در آمریکا، سیاست خارجی کلان آمریکا تغییر پیدا میکند، چنین چیزی با توجه به پیشینه آنها، صحیح نیست زیرا سیاست خارجی آمریکا جای دیگری تنظیم میشود.
بیشتر بخوانید:
وی با تأکید بر اینکه دموکرات یا جمهوریخواه بودن رئیسجمهور آمریکا صرفاً ممکن است تغییراتی را در روشهای اجرای سیاستها ایجاد کند اما در اصل سیاستهای آنها تفاوت چندانی پیدا نخواهد کرد، گفت: در طول 45 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد برخورد خصمانه این دو حزب با جمهوری اسلامی ایران بودیم لذا نباید تصور کنیم با حضور یک دموکرات یا جمهوریخواه در رأس قدرت در آمریکا تفاوت جدی را نسبت به ایران شاهد خواهیم بود. در واقع نسبت به خصومت و ستیزهجویی آنها با جمهوری اسلامی ایران و حمایت از رژیم صهیونیستی، هیچ شکی نیست.
تصورات غیر قابل قبول با روی کارآمدن ترامپ
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصورات و تحلیلهای برخی افراد کمعمق نسبت به انتخاب ترامپ و امیدواری به تغییر سیاستها نسبت به ایران، اظهار کرد: اینها تصورات قابل قبولی نیست. روند تحریمها و دشمنیهای آمریکا نشان میدهد که تفاوتی میان دموکراتها و جمهوریخواهها نیست.
وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست مستقل و روشنی دارد و این بر کسی پوشیده نیست. هیچ تغییرات محسوسی در دوره ترامپ نسبت به ایران رخ نخواهد داد و جمهوری اسلامی ایران خیلی نسبت به روی کارآمدن این فرد خوشبین نیست و بعید است آنها دست از دشمنی بردارند.
حجتالاسلام احمدی به رویکرد جنگطلبانه آمریکا در دوره ترامپ اشاره و تصریح کرد: بحث جنگطلبی به شرایط و مجموعهای از عوامل در سطح جامعه آمریکا و مسائل بینالمللی بستگی دارد. امروز آمریکا به دلیل شرایط اقتصادی، جنگهای فراوان و هزینههای سرسامآور بر شهروندان آمریکایی به واسطه تحمیل مالیاتها و هزینهکرد آن برای جنگهای دیگر از جمله جنگ اوکراین یا کمکهای تسلیحاتی و غیرتسلیحاتی به رژیم صهیونیستی وضعیت بغرنجی دارد. شاید یکی از دلایلی که جو بایدن در وسط کار ماند و کاملاً هریس نیز در رقابتهای انتخاباتی، شکست خورد، این است که مردم آمریکا به این روند نه گفتند و نمیخواهند هزینههای جنگ سایر کشورها را پراخت کنند.
ترامپ؛ شخصیتی غیرقابل پیشبینی
وی با تأکید بر اینکه آینده رفتار ترامپ غیرقابل پیشبینی است، ادامه داد: رفتار ترامپ بستگی به مجموعهای از عوامل دارد اما آنچه میتوان تا این لحظه تحلیل کرد این است که جامعه آمریکا، اروپا و نظام بینالملل توان درگیری و راهاندازی جنگ در جای دیگر را ندارند و شاید به این سمت پیش روند که حتی حمایتهای تسلیحاتی را قطع کنند. اگر این اتفاق بیفتد با توجه به شرایط پرمخمصهای که هم رژیم صهیونیستی و هم غربیها در آن قرار دارند، جنگ هم خاتمه پیدا میکند.
حجتالاسلام احمدی با توجه به تجربه نخست ریاست جمهوری ترامپ درباره آینده تحولات منطقه به ویژه در مسئله فلسطین، اظهار کرد: ترامپ در دور گذشته رفتارهایی داشت که بخشی از آن به دلیل نبود تجربیات فردی نسبت به مسائل بینالمللی بود. از سوی دیگر شرایط آن روز بسیار متفاوتتر از شرایط امروز بود؛ آن زمان کشورهای عربی در پشت پرده ارتباطاتی را با رژیم صهیونیستی برقرار کرده بودند و با «پیمان ابراهیم» به دنبال علنی کردن و عادیسازی روابط بودند.
وی ادامه داد: با طوفانالاقصی در سال گذشته به طور کل، وضعیت 70 سال سرمایهگذاری غرب و صهیونیستها بر باد رفت به طوری که شرایط کنونی رژیم صهیونیستی، شکننده شده است. اسرائیل برای موجودیت و بقای خود میجنگد و به هیچ یک از اهداف خود دست پیدا نکرده و بیش از 50 هزار نفر از مردم بیگناه غزه را به شهادت رسانده و در سطح لبنان نیز در کنار شهادت فرماندهان، تخریبهای زیادی به وجود آورد. بنابراین وضع امروز منطقه نسبت به گذشته بسیار متفاوت است و احیای عادیسازی روابط به سادگی ممکن نیست.
رویکرد کاسبکارانه ترامپ
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: اینکه تصور شود ممکن است در دوره ترامپ، اتفاقات جدیدتری رخ دهد و یا در راستای اقدامات گذشته، اقداماتی انجام شود، هیچ کدام با وضعیت گذشته قابل قیاس نیست و این امکان و ظرفیت وجود ندارد. ترامپ دارای رویکردی کاسبکارانه است به طوری که همواره به دنبال تأمین منافع مادی است و به نظر میآید ترامپ نسبت به جنگ در منطقه علی رغم آنچه بر زبان میآورد، نوع دیگری عمل خواهد کرد.
حجتالاسلام احمدی درباره تمرکز جمهوری اسلامی ایران بر سیاست همسایگی و ضرورت تقویت این موضوع در دوران ترامپ، تأکید کرد: سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران، سیاست ثابت و تثبیتشدهای است. اگر در مقاطعی وضعیت به آن شکل مورد انتظار نبوده، بحث خاص خودش را دارد. بنابراین سیاست خارجی درباره همسایگان سیاست ثابت و فعالی باید باشد که هست و این با آمد و رفت افراد در اروپا و غرب تفاوتی نمیکند. البته با آمدن ترامپ و رویکردهای ایرانهراسانه وی باید بیش از پیش این سیاست اصولی را تقویت کرده و در جهت خنثیسازی اقدامات ضد ایرانی ترامپ گام برداشت.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: سیاست ما درباره اروپا و غرب هم سیاست روشن و مشخصی است؛ چناچه آنها دشمنی خود را کنار بگذارند و از بازیهای تحریم، اذیت و آزار دست بردارند، جمهوری اسلامی ایران میتواند نسبت به ارتباط و گفتوگوی خود با آنها تغییراتی ایجاد کند.
حجتالاسلام احمدی گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه اعلام کرده اگر اروپاییها دست از دشمنی، تخریب و تنش بردارند، قطعاً بر روی روابط بهتر فکر خواهد کرد. حتی مشکل اصلی رابطه ایران با آمریکاییها، رفتار ظالمانه و ناجوانمردانه آمریکا، بلوکه کردن اموال ایران و حمایتهای بی حد و حصر آنها از دشمنان جمهوری اسلامی ایران است. آنها به دنبال تجزیه ایران و توطئه در کشور هستند اگر چنانچه این رویکردها را کنار بگذارند قطعاً شرایط جدیدی پیش خواهد آمد و جمهوری اسلامی ایران نیز به رابطه بهتر با آنها فکر خواهد کرد مشروط بر اینکه آنها نسبت به رفتاری که دارند تجدیدنظر کنند و به سمت رفتار منصفانه و عاقلانه با هدف تأمین منافع متقابل، حرکت کنند.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام