دکتر شهلا کاظمیپور با اشاره به اینکه سن تجرد قطعی برای مردان، بالای50سال و برای زنان 45سال در نظر گرفته میشود، ادامه میدهد: چنانچه مردی تا50سالگی ازدواج نکرده باشد تمایل او به ازدواج کمتر شده و احتمال ازدواج وی به حداقل میرسد.جمعیتشناسان سن تجرد قطعی در زنان را از 45سال به بالا در نظر میگیرند، چراکه معمولاً زنان در ازدواج پنج سال جوانتر از مردان هستند. این جمعیتشناس براساس محاسباتی که سال 1400 انجام داده، میگوید: در سال 1400 تعداد مردان مجرد 50سال به بالا حدود 55هزار و 600نفر و زنان بالای 45سال حدود 330هزار نفر بوده که به تجرد قطعی رسیدهاند.
آخرین آمار افراد مجرد در ایران چقدر است؟
کاظمیپور بیان میکند: چنانچه آمار مجردهای جامعه را از سن 15سال به بالا محاسبه کنیم، 8میلیون و 600هزار نفر مرد مجرد و 5میلیون و 800نفر زن مجرد داریم، اما اگر تعداد آقایان مجرد را از 20سال به بالا محاسبه کنیم 5 میلیون نفر مرد مجرد خواهیم داشت.بر اساس محاسبات انجام شده در سال 1400، از جمعیت دهه شصتیها تقریباً 85هزار مرد مجرد و حدود یک میلیون و 100نفر زن، مجرد بودند.تعداد مردان مجرد دهه هفتادی نیز در سال 1400 حدود 2میلیون و 800 و تعداد زنان مجرد در همین سال یک میلیون و 400نفر است.
تعداد دختران مجرد بیشتر است یا پسران مجرد؟
این جمعیتشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه میگوید: چنانچه دامنه سنی را یکسان بگیریم و همه را از 20سال به بالا محاسبه کنیم، تعداد پسران مجرد بیش از دختران است.
اما اگر با فاصله پنجسال محاسبه کنیم و برای مثال پسران را بالای 20سال و دختران را بالای 15سال در نظر بگیریم، در این صورت تعداد دختران مجرد بیش از پسران مجرد خواهد بود.
وی ادامه میدهد: در حقیقت ما مشکل تجرد نداریم؛ به عبارتی معمولاً در تمام سالها حتی براساس محاسبات 1402، 10درصد از مجردها در سال ازدواج میکنند و درست نیست بگوییم همه مجردها باید همان سال ازدواج کنند، بلکه ازدواج بر مبنای 10درصد جمعیت مجردها، یک روند طبیعی است که از سالها پیش وجود داشته و همچنان ادامه دارد.
این جمعیتشناس با انتقاد از اعلام برخی آمارها میگوید: گاهی آمار کاهش ازدواج را به عنوان زنگ خطر اعلام میکنند در حالی که اصلاً چنین استدلالی اشتباه است، چراکه ما باید عدد ازدواجها در یک سال را نسبت به جمعیت در معرض محاسبه کنیم.مثلاً در تاریخی که 800هزار ازدواج داشتیم 8میلیون زن مجرد در جامعه وجود داشت، در حالی که سال گذشته که 500هزار ازدواج صورت گرفت تعداد زنان مجرد نیز به 5میلیون نفر کاهش یافته بود.بنابراین هیچ تغییری اتفاق نیفتاده و در حقیقت همین استدلالهای اشتباه است که در اذهان جوانان، مدیران و مسئولان تنش ایجاد میکند و جوانان نگران شده و با خود میگویند این همه افراد مجرد ماندهاند پس تکلیف من چه میشود!
محاسبات ما نشان میدهد هر سال 10درصد افراد مجرد ازدواج میکنند و این موضوعی طبیعی است.
دلایل کاهش آمار ازدواج چیست؟
کاظمی بیان میکند: کاهش تعداد جمعیت در معرض (کاهش تعداد مجردها) یکی از دلایل کاهش آمار ازدواج است. یعنی هم تعداد مجردهای زن و هم مجردهای مرد کمتر شده است.
تنها اتفاقی که رخ داده این است سن ازدواج بالا رفته است. در حال حاضر میانگین سن ازدواج مردان 29سال و در زنان 25 سال به بالاست. بنابراین میانگین سن ازدواج بالا رفته است اما این موضوع دلیل بر انجام نشدن ازدواج نیست.
کاظمی پور تحصیلات، شهرنشینی، آگاهیهای اجتماعی و... را از عواملی میداند که سبب شده افراد با مطالعه بیشتر و انتخاب بهتر ازدواج کنند و میگوید: تأخیر در ازدواج جوانان امروزی با هدف انتخاب بهتر صورت میگیرد.
در حال حاضر برای زنان حدود 300 تا 400هزار تجرد قطعی داریم که این عدد ثابت نیست و ممکن است کمتر شود، چراکه تعداد دختران دهه هفتادی کمتر از پسران دهه هفتادی است، بنابراین این گروه از دختران، کمتر به تجرد قطعی خواهند رسید. کاظمی در این باره تصریح میکند: مردان جوانگرا هستند. برای مثال مرد پنجاهساله با زن چهلوپنجساله ازدواج نمیکند، بنابراین برای دختران جامعه نگرانی نداریم به جز گروهی از دختران دهه شصتی که به تجرد قطعی رسیدهاند.
خبرنگار: عفت زارع