شناسهٔ خبر: 64317767 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

ستاره صبح گزارش می‌دهد

اینترنت گران شد

گروه اجتماعی: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور اعلام کرد: «حداکثر افزایش قیمت بسته‌های اینترنتی حدود ۳۰ درصد است.» بر اساس این مصوبه 30 درصد به قیمت اینترنت افزوده می‌شود و قرار است که ظرف 6 آینده به سرعت اینترنت افزوده شود. این در حالی است که پس از ناآرامی‌های اجتماعی از شهریور 1401 شبکه‌های اجتماعی فیلتر شدند و این اتفاق باعث شد تا مخاطبان برای دسترسی به شبکه‌های اجتماعی فیلتر شکن بخرند و بازار آنها داغ شود. بر اساس گزارش‌ها گردش مالی فیلتر شکن ها 50 هزار میلیارد تومان در سال بوده است. این پول از جیب مردم برداشته و به جیب تولیدکنندگان فیلتر شکن ها، دلالان و واسطه‌ها می‌رود. فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی باعث شده تا افراد برای تأمین نیاز به اینترنت مجبور به خرید فیبر نوری و فیلترشکن های قوی شده‌اند. همچنین ایلان ماسک مدعی شده بود که دستگاه‌های فرستنده اینترنت را در اطراف ایران نصب خواهد کرد. آذری جهرمی وزیر ارتباطات در دولت روحانی به این موضوع واکنش نشان داده که در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

افزایش قیمت اینترنت
رگولاتوری اعلام کرد: «اپراتورها باید بسته‌های جدید و بلندمدت را در اختیار عموم مردم قرار دهند و به فوریت جدول مقایسه قیمت قبل و بعد به‌روزرسانی بسته‌ها را اطلاع‌رسانی کنند.»
ایرنا نیز گزارش داد روز گذشته پیامکی برای کاربران اینترنت ارسال شد که حکایت از یک بسته اینترنت هدیه برای آنها داشت که از روز ۱۲ دی‌ و با مراجعه به پنجره ملی خدمات هوشمند قابل دریافت است.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات نیز روز چهارشنبه ۶ دی در حاشیه جلسه هیئت دولت اعلام کرده بود در صورت افزایش تعرفه اینترنت یک بسته اینترنت هدیه برای کاربران در نظر گرفته خواهد شد.
درحالی‌که اپراتورها خبر رسمی از افزایش تعرفه را اعلام نکردند اما نگاهی به بسته‌های اینترنت اپراتورها نشان می‌دهد که این افزایش قیمت اتفاق افتاده است. در سایت ایرانسل اکنون بسته‌های یک‌روزه تا یک‌ماهه قابل‌دسترسی است که قیمت آنها نیز شامل افزایش شده است. در همراه اول اما همه بسته‌ها با محدوده زمانی بلندمدت نیز وجود دارد که آنها نیز مشمول افزایش قیمت شده‌اند. (خبر آنلاین)

انتقاد از گران شدن اینترنت
آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات در واکنش به گرانی اینترنت نوشت: «مارپیچ سیاست‌گذاری و تنظیم گری فناوری اطلاعات را به سوی منافع مردم هدایت کنید نه به سوی جیب ایلان ماسک! دو پیامد مهم و بارز فیلترینگ گسترده عبارت‌اند از: افزایش نارضایتی اجتماعی و کاهش درآمد اقتصادی صنعتگران. نارضایتی اجتماعی در کوتاه مدت و بلندمدت منجر به بروز دو نتیجه می‌شود: اول بزرگ شدن بازار سیاه فیلترشکن فروشی و دوم کاهش سرمایه اجتماعی نظام؛ روشن است که بزرگ شدن اولی باعث تشدید دومی می‌شود. صنعتگران هم که سرمایه خود را در این بخش مورداستفاده قرار داده‌اند، با فشار بر سیاست‌گذار به دنبال افزایش تعرفه خواهند رفت. اقدامی که در دو سال اخیر پنهان و آشکار دنبال و اجرایی شده و در آخرین مورد، اینترنت ظاهراً ۳۴ درصد افزایش تعرفه داشته است. نتیجه این افزایش تعرفه نیز دو پیامد اجتناب‌ناپذیر است. اول کاهش استفاده مردم و به ویژه مستضعفین از فناوری و درنتیجه افزایش شکاف دیجیتال و افزایش نا عدالتی که همه این‌ها خود را در افزایش بیشتر نارضایتی اجتماعی نشان خواهد داد و دوم اقتصادی‌تر شدن راه‌حل‌های اتصال آزاد به اینترنت مثل استارلینک. هنوز بین تعرفه امروز استارلینک با اینترنت ایران فاصله معناداری است، اما اولا این مارپیچ سیاست‌گذاری همین جا متوقف نخواهد شد و افزایش تعرفه‌ها اجتناب‌ناپذیر و در راه‌اند و دوم هم اینکه کاهش تعرفه استارلینک با فراگیری بیشتر، محتمل است. نتیجه ظاهراً واضح است، انتهای این مارپیچ به تأمین منافع اقتصادی اینترنت‌های ماهواره‌ای و ایجاد فاصله بیشتر بین مردم و نظام ختم خواهد شد. جناب آقای رئیس‌جمهور: ایلان ماسک را ناجی مردم ایران نکنید. ملت خود را دریابید!» (آفتاب نیوز)