صاحبخبر - دیروز و یک روز پس از ناتوانی یونان برای پرداخت دیونش به صندوق بینالمللی پول، اتحادیه اروپا قصد دارد یک بسته نجات مالی اضطراری برای این کشور را مورد بررسی قرار دهد. سهشنبه گذشته یونان در بازپرداخت 5/1 میلیارد یورو به صندوق بینالمللی پول ناکام ماند.
دولت چپگرای یونان پنج ماه است که با اعتباردهندگان به این کشور درگیر جدلی مستمر است تا شرایط پرداخت اعتبار و بازپرداخت آن را آسانتر کنند اما تا روز سهشنبه توافقی حاصل نشد و یونان از پرداخت قسط خود ناتوان ماند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزیران دارایی حوزه یورو دیروز بار دیگر گرد هم آمدند تا یک کمک دوساله دیگر به یونان را مورد بررسی قرار دهند. اگر این بسته به تصویب برسد سومین بسته نجات مالی در طول پنج سال خواهد بود.
یونان از اتحادیه اروپا درخوست 1/29 میلیارد یوروی بیشتر کرده است. بانکها در یونان به مدت یک هفته تعطیل هستند و نقل و انتقال پول به خارج از کشور ممنوع اعلام شده است. عابربانکها نیز بیش از ۶۰ یورو در روز پرداخت نمیکنند.
با این حال دیروز هزار شعبه از بانکهای یونان برای پرداخت حقوق بازنشستگان باز هستند. صندوق بینالمللی پول در حال بررسی تمدید مهلت بازپرداخت بدهی یونان است. یونان، ثروتمندترین کشوری است که تاکنون از پرداخت دیونش به این صندوق ناکام مانده است.
پیشنهاد جدید نخستوزیر یونان
روزنامه فایننشالتایمز گزارش داده الکسیس سیپراس، نخستوزیر یونان، در نامهای به وامدهندگان اعلام کرده یونان حاضر است برای تداوم کمک مالی امتیازهای بیشتری بدهد.
بنا به آنچه در این نامه آمده است، یونان حاضر میشود تا اغلب شرایط وامدهندگان را بپذیرد اما تنها میخواهد تخفیف مالیات بر ارزشافزوده برای جزایر یونان تداوم داشته باشد و همچنین روند افزایش سن بازنشستگی به ۶۷ سال سه ماه دیگر آغاز شود نه بلافاصله پس از توافق.
فایننشالتایمز میگوید به این ترتیب نخستوزیر یونان حاضر است در صورت تغییرات جزیی، عمده شرایطی را که وامدهندگان هفته گذشته به این کشور ارایه کردند، بپذیرد. خبر نامه سیپراس به وامدهندگان در حالی منتشر میشود که یونان از پرداخت یک قسط 5/1 میلیارد یورویی بدهی خود به صندوق بینالمللی پول در موعد مقرر باز ماند.
هفته گذشته یونان و وامدهندگانش نتوانستند در مورد شرایط بازپرداخت وام این کشور و تداوم کمک مالی به آن به توافق برسند و دولت یونان با توافق پارلمان میخواهد پذیرش شرایط وامدهندگان را به همهپرسی بگذارد.
رهبران اروپایی هشدار دادهاند که رای منفی به منزله خروج یونان از حوزه یورو است. خبر احتمال پذیرش شرایط وامدهندگان تاثیر مثبتی بر بازارها در اروپا گذاشته است.
یونان برای مقابله با بحران اقتصادی ناچار به گرفتن کمک مالی از اتحادیه اروپا، صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی بود اما سیاستهای ریاضت اقتصادی که از شرایط این کمک مالی بود، اقتصاد این کشور را در رکود فرو برده و مشکلات زیادی برای مردم این کشور به دنبال داشته است. دولت چپگرای یونان نمیخواست ادامه سیاستهای ریاضت اقتصادی را بپذیرد اما در عین حال یا باید برای بازپرداخت وامها به توافقی با وامدهندگان برسد یا اینکه باید از حوزه یورو خارج شود.
در این رابطه صفحه 4 را هم بخوانید∎