شناسهٔ خبر: 54030352 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

دستاورد دانشگاهی؛

حذف فلزات سنگین از آب تولیدی میادین نفتی به روشی جدید

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به حذف فلزات سنگین از آب تولیدی میادین نفتی به روشی جدید شدند.

صاحب‌خبر -

مهدیه مهری گفت: تا کنون در مقالات علمی منتشر شده حذف فلزات سنگین از آب تولیدی میادین نفتی با استفاده از روش انعقادسازی الکتریکی مورد پژوهش قرار نگرفته بود.

از این رو بر اساس نتایج این تحقیق با استفاده از روش انعقادسازی الکتریکی می توان آب تولیدی میادین نفتی را که دارای آلاینده های آلی و فلزات سنگین گوناگون است را تصفیه کرد و به بازدهی جداسازی و سینتیک حذف قابل قبولی دست یافت.

محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان این که در نهایت می توان مطابق با استانداردهای زیست محیطی پس از نمکزدایی، از این آب برای مصارف گوناگون مانند آبیاری کشاورزی یا آب آتش نشانی و ... استفاده کرد، گفت: همچنین می توان این آب را در چاه ها بدون آسیب زیست محیطی تخلیه کرد.

به گفته مهری، به دلیل حضور همزمان آلاینده های آلی و فلزات سنگین و همچنین شوری بسیار زیاد آب های تولیدی پیچیدگی های زیادی در ارتباط با بازدهی حذف هر گروه آلاینده و مدت زمان مورد نیاز برای فرآیند به وجود می آید که پرداختن به هر عامل نیازمند شناخت دقیق از برهمکنش ها و فعل و انفعالات داخل راکتور دارد.

دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: به صورت کاربردی می توان از این روش، برای تصفیه آب های تولیدی میادین نفتی در صنعت نفت و گاز و استفاده مجدد از حجم عظیم آب تولید شده برای کاربردهای مفید در صنعت بدون آسیب به محیط زیست بهره برد. به عبارت دیگر، با توجه به میزان زیاد آب تولیدی نیازی به انتقال آب شیرین شده دریا نیست و با نمک زدایی از این آب می توان برای کشاورزی و سایر کاردبردها استفاده کرد.

مهری ادامه داد: اين طرح با استفاده از راكتوری با طراحی نسبتا ساده و با استفاده از فلزات در دسترس مانند آهن، آلومينيوم، مس و روی به همراه هوادهی با استفاده از كمپرسور هوا اجرا شده است.

وی تاکید کرد: مصرف برق مهمترين عامل در كنترل مصرف انرژی و بهبود بازدهی این فرآيند است؛ زیرا میزان تولید ذرات جاذب آلاینده ها به آن وابسته است.

مهری با بیان این که پيش از اين در مقالات علمی و نشريه های صنعتی از روش انعقادسازی الكتريكی برای حذف فلزات سنگين يا آلاينده های آلی از آب ها و پساب های گوناگونی مانند آب های زيرزمينی يا پساب فلزكاری يا صنايع چرم و صنايع پالايشگاهی استفاده شده بود، عنوان کرد: ولی حذف همزمان فلزات سنگين و گونه های هيدروكربنی از آب توليدی ميادين نفتی مورد پژوهش قرار نگرفته بود.

این محقق با اشاره به مزیت رقابتی پروژه گفت: مزيت رقابتی طرح قابليت اجرای آن در نقاط جغرافيايی گوناگون كه دسترسی به برق و فلزات پركاربرد مانند ورق آهن يا آلومينيوم وجود داشته باشد بدون نياز به افزودن مواد شيميايی مختلف است.

وی ادامه داد: از این طرح می توان در تصفیه آب ها و پساب های صنعتی دارای فلزات سنگین که اغلب سرطان زا هستند و انواع آلاینده های هیدروکربنی مانند اجزای نفتی استفاده کرد.

نظر شما