حسن روحانی چهارم مهر ماه امسال برای هفتمین بار به عنوان رئیس جمهور اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی و مواضع جمهوری اسلامی ایران را برای تمام کشورهای دنیا تشریح کرد. این سخنرانی دو محور مهم داشت؛ یکی «عدم مذاکره تحت شرایط تحریم» و دیگری «پیشنهاد ائتلاف صلح هرمز» بود.
سایت «جماران» در این راستا، با سه تن از اعضای مجلس خبرگان رهبری گفتوگو کرده است. آیتالله قربانعلی دری نجف آبادی در این خصوص به جماران گفت: سخنرانی رئیس جمهور اسلامی ایران در این راستا باید تجزیه و تحلیل شود. اگر آنها انتظار دارند که با زور ما را پای میز مذاکره بنشانند، انتظار صددرصد غلطی است. موضع جمهوری اسلامی ایران موضع حقی است که رئیس جمهور ما و مقام معظم رهبری در بیانات گوناگون خودشان ابراز داشتهاند.
وی با بیان اینکه «صلح هرمز» مسأله بسیار به جایی است، گفت: معنای «صلح هرمز» این میشود که آمریکاییها، انگلیسیها و دیگران در منطقه دخالت نکنند. آنها چه کاره هستند که از چندین کیلومتر آن طرفتر دنیا، به خاطر منافع خودشان، به خاطر اینکه گاو شیرده داشته باشند و اسلحههای خود را به فروش برسانند، برادرکشی در مسلمانان راه بیاندازند؟ فروش اسلحه در برابر نفت بزرگترین خیانتی است که آمریکاییها و غربیها به کشورهای منطقه و دنیای اسلام میکنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: اگر آل سعود، اماراتیها و بعضی اذنابشان بپذیرند که با برادری، صفا و اخوت در خصوص مسائل منطقه تصمیمگیریهای حکیمانه داشته باشیم، و منافع ملتها برای آنها اصل باشد، قطعا ما میتوانیم راهبردهایی پیدا کنیم و قدمهای مثبتی در جهت وحدت، تفاهم، همدلی و حل مسائل منطقه از جمله یمن، بحرین و مسائل دیگر برداریم. قطعا این یک وظیفه شرعی و تکلیف تاریخی و اخلاقی است. به نفع خودشان، منطقه و دنیای اسلام است.
آیت الله محمدی ری شهری نیز در خصوص سخنرانی رئیس جمهور روحانی اظهار داشت: ایشان در خصوص عدم مذاکره تحت تحریم رهنمودهای رهبری را منعکس کردند و هیچ چیزی کم نگذاشتند. پیشنهاد «صلح هرمز» هم پیشنهاد بسیار خوبی است. یعنی اگر کشورهای منطقه خودشان همت کنند، جلو توطئههای دشمنان، به خصوص آمریکا، گرفته میشود.
آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری نیز در این خصوص گفت: موضع جمهوری اسلامی بارها از طریق مسئولین نظام مقدس مطرح شده است. یعنی هم از زبان رهبر معظم انقلاب و هم از زبان ریاست جمهوری و دیگر مسئولین نظام مطرح شده است. مذاکرهای که آمریکاییها به دنبال آن هستند، آن هم تحت شرایط تحریم، در حقیقت یک نوع تسلیم شدن در برابر دشمن است. عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز با بیان اینکه مذاکره عزتمندانه را همه قبول دارند، افزود: آمریکا و اروپاییهایی که بدعهدی کردند و آمریکا از برجام خارج شد و اروپاییها به تعهد یازدهگانه خود عمل نکردند، هیچ راه و زمینهای برای مذاکره مجدد باقی نگذاشته است. آنچه که ریاست جمهوری در سازمان ملل مطرح کردند این بود که اول تحریمها را بردارید، بعد ما برای مذاکره آمادگی داریم.