شناسهٔ خبر: 28768976 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

کنگره آمریکا مجازات عربستان را در دستور کار خود قرار داد

صاحب‌خبر -
سرویس خارجی: نمایندگان کنگره آمریکا برخلاف مماشات رئیس جمهوری کشورشان در برخورد با رژیم عربستان و علیرغم تمایل ترامپ، بررسی اعمال مجازات هایی را علیه «ریاض» به دلیل ترور احتمالی «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار مخالف سعودی آغاز کردند.
روزنامه واشنگتن تایمز گزارش داد: فشارهای کنگره برای بازنگری در روابط آمریکا با عربستان با قوت گرفتن نقش ریاض ، متحد دیرینه آمریکا در ناپدید شدن و احتمالا قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار مخالف سعودی افزایش یافته است و در همین راستا نمایندگان کنگره طرح اعمال مجازات های سنگینی را علیه عربستان در دستور کار خود قرار داده اند.
این روزنامه آمریکایی افزود: «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا گفته است تلاش می کند تا حقایق درباره ناپدیدشدن این روزنامه نگار را جمع آوری کند و درباره تبعات آن هشدار داده است اما جمهوریخواهان و دموکرات ها در ساختمان کنگره بسیار جلوتر از او هستند و از هم اکنون طرح مجازات ها علیه سعودی ها را در دست بررسی قرار داده اند ، آنها وعده داده اند تا برای رای گیری درباره تحریم های اقتصادی و لغو کمک?های نظامی به عربستان در جنگ با کشور یمن تلاش کنند. به نوشته این روزنامه، نامه ای بین دموکرات های کنگره دست به دست می شود که از جامعه اطلاعاتی آمریکا می خواهد هر آنچه را که درباره تلاش های سعودی ها علیه خاشقجی، شهروند عربستانی و دارای اقامت دائمی در آمریکا می دانند، فاش کنند. برخی از دموکرات ها حتی دولت ترامپ را به سوء مدیریت در ناپدیدشدن خاشقجی متهم کرده اند.
واشنگتن تایمز در ادامه آورده است: کنگره سکوت سعودی ها را هرگز نمی پذیرد و «ریچارد دوربین» سناتور دموکرات آمریکایی گفته است که وی با «خالد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» سفیر آمریکا در عربستان گفتگو کرده و از فقدان توضیحی درباره ناپدیدشدن خاشقجی ناراضی است.
این سناتور آمریکایی که دومین مقام بلندپایه دموکرات در سنا محسوب می شود، گفت: به سفیر عربستان گفته است که اگر خاشقجی ربوده شده و به قتل رسیده باشد، سعودی ها باید انتظار واکنش های بسیار منفی از هر دو طیف اصلی در کنگره داشته باشند ، وی گفته است: در این مورد خاص باور نمی کنم که آمریکا باید به حمایت از عربستان در خشونت و خونریزی در یمن ادامه دهد.
از طرفی،«سی ان ان» نیز اعلام کرد: سناتور ارشد دموکرات ایالت «ورمونت» و نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا درباره پرونده جمال خاشقجی گفته که در صورت دست داشتن ریاض در قتل این روزنامه‌نگار، آمریکا باید به حمایت از جنگ در یمن پایان دهد.
طبق گزارش این شبکه خبری، چندین سناتور ارشد آمریکایی از هر دو حزب این کشور نیز ضمن هشدار درباره دست داشتن سعودی ها در ناپدید شدن یا مرگ احتمالی «جمال خاشقجی»، به کاخ سفید برای قطع کمک‌های واشنگتن به ائتلاف ریاض در «جنگ یمن» فشار آورده‌اند.
در همین حال، «برنی سندرز»، از سناتورهای برجسته امریکا به «سی‌ان‌ان» گفت: به نظر من یکی از کارهای قوی که ما می‌توانیم انجام بدهیم آن است که نه تنها فروش تسلیحات به عربستان سعودی را متوقف کنیم و تحریم‌هایی علیه آنها اعمال کنیم ، بلکه مهم‌تر از این کارها آن است که باید از این جنگ وحشتناک در یمن که سعودی‌ها آنرا رهبری کرده‌اند، خارج شویم. وی گفت: در صورت دست داشتن عربستان سعودی در ناپدید شدن و قتل احتمالی خاشقجی، این موضوع سبب تغییری بزرگ در روابط واشنگتن با ریاض خواهد شد.از سویی، انتقاد قانونگذاران ارشد آمریکایی از دست داشتن احتمالی عربستان سعودی در ماجرای خاشقجی و همچنین جنگ ائتلاف سعودی در یمن، تنها منحصر به دموکرات‌ها نیست.
«جف فلیک» سناتور ارشد جمهوریخواه ایالت «آریزونا» هم در مصاحبه با شبکه «ای‌بی‌سی نیوز» گفت: در صورت اثبات دست داشتن عربستان سعودی در قتل احتمالی خاشقجی ، فروش تسلیحات آمریکا به عربستان سعودی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
از طرفی، مدیر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا با انتقاد شدید از تاثیر مواضع کاخ سفید بر «جسور شدن» ولیعهد عربستان سعودی، انکار ریاض درباره ناپدید شدن «جمال خاشقجی» را غیرقابل باور خواند. «جان برنان» رئیس سابق آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) با ابراز تردید در توانمندی ذهنی پادشاه عربستان، گفت: «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی مستقیما در مفقود شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد عربستانی مسئول است و امکان ندارد قتل احتمالی «خاشقجی» بدون اطلاع بن سلمان انجام شده باشد.
«لری کودلو» مشاور اقتصادی ترامپ نیز گفت: در صورتی که مشخص شود سعودی‌ها خاشقجی را به قتل رسانده‌اند، دولت آمریکا قطعا علیه آن‌ها وارد عمل می‌شود. در چنین شرایطی، «ترامپ» علیرغم تمامی واکنش های منفی مقامات آمریکا علیه این جنایت عربستان در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی گفت: قتل احتمالی «جمال خاشقجی» او را عصبانی می‌کند، اما به توقف صادرات سلاح از آمریکا به عربستان منجر نمی‌شود.
ترامپ با بیان اینکه کشته شدن خاشقجی می‌تواند تبعات گسترده‌ای داشته باشد، گفت: به خصوص از این بابت که این مرد یک خبرنگار بوده ، از اینکه این حرف را از زبان من بشنوید متعجب می‌شوید، اما اگر این اتفاق افتاده باشد، این مسئله‌ای واقعا هولناک و زننده است ، به زودی حقیقت موضوع را متوجه می‌شویم ، مجازات سختی در انتظار عاملان آن خواهد بود.
«جرمی هانت»، وزیر خارجه انگلیس نیز بار دیگر از سعودی‌ها خواست با تحقیقات درباره سرنوشت روزنامه‌نگار مفقود عربستانی همکاری کنند.همچنین سخنگوی دفتر نخست وزیری انگلیس نیز در این باره گفت: لندن انتظار دارد دولت عربستان یک پاسخ دقیق برای پرسش‌ها در مورد ناپدید شدن جمال خاشقجی داشته باشد.
«جوزف بُرل» وزیر خارجه اسپانیا نیز خواستار انجام تحقیقات فوری و شفاف درباره ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول شد. در همین حال، « فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا اظهار داشت: این اتحادیه انتظار دارد عربستان در پرونده جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار مخالف این کشور تحقیقی شفاف انجام داده و با ترکیه همکاری کند. «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اما با در نظر گرفتن روابط مناسب و بهبود یافته «تل آویو» با «ریاض» و از بیم تخریب این مناسبات، با خودداری از اظهار نظر درباره مفقود شدن «جمال خاشقجی»، روزنامه‌نگار مخالف عربستانی در سخنانی مضحک گفت: در این مورد هیچ اطلاعاتی ندارد !!
«مولود چاووش‌اوغلو»، وزیر خارجه ترکیه نیز بار دیگر اعلام کرد که کشورش منتظر همکاری عربستان در پرونده خاشقجی است.وی با بیان اینکه این همکاری در حال حاضر کمتر از آنچه که باید باشد، است، گفت: باید همه چیز آشکار شود . در همین حال،اتحادیه عرب با صدور بیانیه‌ای با هر گونه اعمال مجازات علیه عربستان سعودی یا تهدید این کشور در ارتباط با پرونده جمال خاشقجی مخالفت کرد.وزارت خارجه مصر و بحرین نیز در اقدامی شتابزده پیش از روشن شدن نتایج تحقیقات مربوط به ناپدید شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، حمایت خود از عربستان سعودی را اعلام کردند.وزارت خارجه مصر با صدور بیانیه‌ای درباره آنچه سوء‌استفاده سیاسی از «پرونده جمال خاشقجی» علیه عربستان سعودی خواند، هشدار داد.
در چنین شرایطی، همزمان با بحران ناشی از ربوده شدن جمال خاشقجی و احتمال اعمال تحریم های واشنگتن علیه ریاض، ارزش ریال سعودی در مقابل دلار آمریکا به پایین ترین میزان خود در ۱۴ ماه گذشته رسید.