دولت ترکیه به مقامات آمریکایی اطلاع داده که صدا و تصاویر ویدیویی در اختیار دارد که نشان میدهد جمال خاشقجی چگونه به قتل رسیده است. ظاهراً اسناد صوتی از این واقعه به طور ویژهای اثرگذار و تأثربرانگیزند.
جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی. ابعاد پرونده هردم گستردهتر میشود
جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد سعودی ظهر سهشنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشته و همچنان اثری از او نیست. ریاض میگوید او از کنسولگری خارج شده اما نمیتواند این موضوع را اثبات کند. روزنامه صباح در ترکیه صبح چهارشنبه تصاویر، اسامی و تاریخ تولد ۱۵ شهروند سعودی را منتشر کرده که ۲ اکتبر/ ۱۰ مهر وارد فرودگاه استانبول شدهاند. مقامات ترکیه فیلمی هم منتشر کردهاند که نشان میدهد این اشخاص وارد کنسولگری عربستان در استانبول شدهاند. نیویورک تایمز به نقل از یک مقام امنیتی که نام او افشا نشده گفته است که هیأت ۱۵ نفره روزنامهنگار منتقد را کشته و او را تکه تکه کردهاند.
روزنامه واشنگتنپست به نقل یک مقام امنیتی دولت ترکیه گزارش داده که تصاویر ویدیویی و اسناد صوتی که اکنون در اختیار دولت ترکیه قرار دارد نشان میدهد که مأموران چگونه خاشقجی را بازداشت میکنند،و بعد از بازجویی از او، این روزنامهنگار را به قتل میرسانند و جنازه او را تکه تکه میکنند.
این مقام امنیتی دولت ترکیه که نام او افشا نشده میگوید اسناد صوتی به دست آمده از این واقعه به روشنی ثابت میکند که مأموران سعودی خاشقجی را به قتل رساندهاند:
«صداهای ضبطشده از درون کنسولگری نشان میدهد که بعد از ورود جمال به کنسولگری چه اتفاقی برای او افتاده است. صدای او و صدای مردانی که به عربی صحبت میکنند را میتوان شنید. میتوان شنید که چگونه او را بازجویی میکنند، شکنجه میدهند و بعدش هم او را میکشند.»
یک مقام امنیتی دوم هم به واشنگتنپست گفته است که خاشقجی قبل از آنکه به قتل برسد، شکنجه شده.
این مقامات امنیتی سندی برای صحت اظهارات خود به دست ندادهاند.
روزنامه واشنگتنپست روز گذشته یادآوری کرده بود که هدف ترکیه این است که به تدریج فشار سیاسی بر پادشاهی عربستان سعودی را افزایش دهد و در همان حال زمینه سرمایهگذاری عربستان سعودی در ترکیه را فراهم بیاورد و روابط فیمابین را هم که به دلیل حضور نظامی ترکیه در قطر و سوریه به تیرگی گراییده بود بیش از این به خطر نیندازد. دولت ترامپ هم اعلام کرده که پرونده خاشقجی را پیگیری میکند. رئیس جمهور آمریکا به فاکس نیوز گفته است که به دلایل اقتصادی مایل نیست صدور سلاح به عربستان سعودی را متوقف کند. باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هم اعلام کرده که از نظر او تردیدی وجود ندارد که سعودیها جمال خاشقچی را به قتل رساندهاند. در کنگره آمریکا زمزمههایی هم از درخواست تحریم عربستان سعودی به گوش میرسد. در این میان جمهوری اسلامی هم به این پرونده بیعلاقه نیست. سفیر ایران در لندن گفته است: «برای مدتهای طولانی، عربستان از انتقاد به دلیل ترویج تروریسم و نقض گسترده حقوق بشر، مصون بوده است. حالا به نظر میرسد حتی منتقدان سعودی هم در روز روشن و در خارج از کشور به قتل میرسند. آیا غرب بالاخره حاضر است از این استاندارد دوگانه دست بردارد؟»
بیشتر بخوانید:
- تردید ترامپ در توقف فروش سلاح به عربستان در واکنش به ناپدید شدن روزنامهنگار منتقد
- یک داستان تکراری: آدمربایی سیاسی در عربستان سعودی
- دامنه پرونده ناپدید شدن روزنامهنگار سعودی گسترش یافت
- اردوغان: ناراحتیم که روزنامهنگار منتقد سعودی ناپدید شده
- به باور پلیس ترکیه روزنامهنگار منتقد در کنسولگری عربستان «به قتل رسیده»
- دیدهبان حقوق بشر: عربستان محل اقامت روزنامهنگار منتقد را اعلام کند
- یک روزنامهنگار منتقد سعودی در ترکیه ناپدید شد