به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، به مناسبت روز دانشجو میزگرد «16 آذر و دغدغههای جنبش دانشجویی» با حضور مسئولان اتحادیههای بزرگ دانشجویی کشور در خبرگزاری فارس، برگزار شد.
* سلیمی: پاسخگویی و شفافیت حلقه مفقوده فرهنگ مدیران کشور/ تلاش برخی برای کمرنگکردن ماهیت استکبارستیزی 16آذر
محمد امین سلیمی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در این میزگرد گفت: مسئول شدن در جمهوری اسلامی به روحیهای خاص نیاز دارد، مسئول در نظام ما با هر سمتی که دارد، باید پاسخگو باشد ولی متأسفانه در سالهای اخیر خلاء این روحیه در میان مسئولان بهشدت احساس شده است.
وی افزود: مسولان همواره باید خود را در معرض سؤال قرار دهند، ولی متاسفانه اینگونه نبوده و این مسئاله در هر سه قوه هم وجود داشته است ولیکن در قوه مجریه این مسئله ظهور و بروز بیشتری دارد.
سلیمی تاکید کرد: البته نیت مسئول هم باید پاسخگویی باشد نه اینکه با حاشیهپردازی و به صورت تشریفاتی مراسم را طوری جهتگیری کنند که حرفهای خودشان را بزنند. بنده تنها جلسهای که میبینم در آنجا واقعاً به سوالات پاسخ داده میشود، جلساتی است که با مقام معظم رهبری داریم.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور با اشاره به جلسه سخنرانی رئیسجمهور در مراسمی که به مناسبت روز دانشجو برگزار شد، گفت: این جلسه هم از این ماجرای عدم پاسخگویی مستثنی نبود.
وی افزود: نفس اینکه رئیسجمهور در یک دانشگاه شهرستانی حضور پیدا کرده، مورد تأیید است ولی اینکه مناسبات یک مراسم ملی و تنها تریبون دانشجویان در طول سال با رئیسجمهور رعایت نشود، پذیرفته نسیت.
سلیمی تصریح کرد: در مراسم روز دانشجو در دانشگاه سیستان بلوچستان تنها 4 نفر از دانشجویان مجوز سخنرانی داشتند، طبق آماری هم که ما داریم اکثریت مخاطبین حاضر در سالن از قشر دانشجویان نبودند و سهم دانشجویان در سالن بسیار کم بود.
این فعال دانشجویی اضافه کرد: البته بحث ما بسیار کلانتر از این است و این جلسه یک مصداق کوچک از این نوع اقدامات است. در کل بنای مسئولان ما به پاسخگویی نیست و تنها میخواهند یک شوی تبلیغاتی برگزار کنند و اساساً چیزی با عنوان حل مسئله و پاسخگویی برای آنها مطرح نیست.
وی گفت: ما در اعتراض به چنین برخوردی یک نامه اعتراضی هم داشتیم، نماینده بسیج دانشجویی نیز در آن روز در اعتراض به چینش و برنامهریزیای که صورت گرفته بود از سخنرانی در مقابل رئیسجمهور خودداری کرد و زیر بار اینکه با چنین چینشی سخنرانی کند؛ نرفت و فقط به رئیسجمهور اعلام کرد دلیل چنین کاری نوع برنامهریزیهایی بوده که توسط مسئولان وزارت علوم صورت گرفته است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور خاطرنشان کرد: با مخالفت بسیج دانشجویی برای سخنرانی مقابل رئیسجمهور سراغ بقیه اتحادیهها هم رفتند و آنها نیز چنین مسئلهای را نپذیرفتند، لذا میتوان گفت جلسه روز دانشجو یک جلسه یکسویه بود و حتی از جلسات سال قبل هم خیلی با کیفیت کمتر و خروجی ضعیفتری برگزار شد.
سلیمی در قسمت دیگری از سخنانش در خصوص ماهیت اصلی روز دانجشو، اظهار داشت: استکبارستیزی جزو اصول اصلی انقلاب است. البته برخی الآن تلاش دارند ، استکبارستیزی و آمریکاستیزی را جزو اصول جعلی روز دانشجو جلوه دهند و بگویند استکبارستیزی برآمده از مردم نبوده و حاکمیت و سران انقلاب آن را به انقلاب وصل کردند.
وی گفت: متأسفانه برخی آقایان استکبارستیزی و این آرمان را برای انقلاب دارای اصالت نمیبینند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: یکی از بینات روشن این مسئله که استکبارستیزی برآمده از مردم است، بحث 16 آذر است. از سالها قبل از انقلاب دانشجویان در بیانیهها و عملکرد خود به مسئله استکبارستیزی تأکید کردند و 16 آذر نیز به واسطه خون دادن تعدادی از دانشجویان در اعتراض به ورود نیلسون به کشورمان اتفاق افتاد. با این حال برخیها تلاش میکنند ماهیت استکبارستیزی 16 آذر را کمرنگ کنند ولی ماهیت و شأن نزول 16 آذر مشخص است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی یادآور شد: جنبش دانشجویی امروز با چند آفت مواجه است، اگر بخواهیم جنبش دانشجویی را در یک سرفصل تمیز و در یک شرایط باثبات آسیبشناسی کنیم، مثلاً بعد از فوت امام تابهامروز، خیلی از بازههای کمی وجود دارد که تشکلهای دانشجویی روی ریل صحیح خودشان حرکت کرده باشند.
وی ادامه داد: مثلاً بعد از فوت امام(ره) یک نگاه تزاحمی به جنبش دانشجویی وجود داشت و آنچنان علاقهای نداشتند که فعالیتهای سیاسی در دانشگاه انجام شود که باعث شد حضرت امام آن لعن معروف را به کار ببرند و بگویند خدا لعنت کند کسی را که نمیخواهد دانشجو سیاسی باشد.
سلیمی گفت: در دوره اصلاحات هم از آن سوی بام افتادند و اینبار تشکلهای دانشجویی را به ابزار سیاسی صرف به نفع جناحها و احزاب تبدیل کردند و اتفاقی که برای دفتر تحکیم وحدت رخ داد ناشی از همین مسئله بود.
وی خاطرنشان کرد: در دوران احمدینژاد هم ارتباط رئیسجمهور با دانشگاه بسیار ضعیف شد و احمدینژاد ارتباط بسیار کمی با فضای دانشگاه داشت.
این فعال دانشجویی گفت: یکی از آفتهای دیگر این است که فعالان تشکلهای دانشجویی در یک فضای گلخانهای و ویترینی ایزوله قرار دارند و مطالبات خود را از آنجا مطرح میکنند و نوعاً به ادبیات مشترکی نمیرسند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی بیان کرد: جنبش دانشجویی و مردم یک فعالیت دوسویه دارند. یعنی جنبش دانشجویی هم باید بتواند به مردم خط بدهد و هم اینکه از مردم خط بگیرد. اولین آفت تشکلهای دانشجویی این است که از مردم فاصله گرفتند و به درد مردم نخوردند.
وی افزود: در سالهای اخیر نقاط قوت جنبش دانشجویی که کم هم هست، جایی است که مطالبات مردمی با مطالبات دانشجویی گره خورده و توانسته باهم همافزایی داشته باشد. اگر جنبش دانشجویی در زمانی که مردم نیاز دارند به مسئله مردم نرسد، مسلماً زمانی که بخواهد در جامعه تأثیرگذار باشد موفق نمیشود.
سلیمی تاکید کرد: رسانهزدگی هم یکی از آفتهای دیگر جنبش دانشجویی است. متأسفانه این حجم گسترده رسانه در سطح کشور دو آفت را برای جنبش دانشجویی ایجاد کرده، یکی اینکه صرف فعالیت در فضای مجازی باعث شده که جنبش دانشجویی مقداری از فضای واقعی دور باشد و احساس میکنم که با بیانیه دادن و مصاحبه کردن توانستهاند وظیفه خود را انجام دهند و نکته بعدی اینکه متأسفانه این رسانهها هستند که برای جنبش دانشجویی خط تعیین میکنند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی افزود: یعنی رسانهها سرفصلهایی دارند که جنبش دانشجویی را به سمت آنها میکشد و قطعاً دانشجویانی هم که میخواهند فعالیت رسانهای کنند سعی میکنند در قالب این سرفصلها حرکت کنند و در نتیجه خروجی این کار باعث کوتوله بار آمدن فضای جنبش دانشجویی میشود.
وی تاکید کرد: آفت سوم هم مربوط به جایگاه دانشگاه و دانشجو در جامعه میشود. حدود 30 سال پیش وجهه دانشجویان در جامعه بسیار اثرگذارتر از امروز بود که رشد بیش از حد دانشجو باعث شد جایگاه دانشگاه و دانشجو تنزل پیدا کند و همین مسئله باعث شده جنبش دانشجویی هم افول داشته باشد.
سلیمی اظهار داشت: جنبش دانشجویی امروز به مسائل تخصصیتر نگاه میکند، به طور مثال در رابطه با قراردادهای نفتی و بانکی و چالشهای مختلفی که در رابطه با آنها دغدغه داشتند ورود خوبی کردند.
وی گفت: نسل جدید جنبش دانشجویی قطعاً باهوشتر از نسل قدیم است اما نیازمند طرح نقشههای جدیدی است که بتواند در جامع تأثیرگذارتر باشد.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در ادامه خاطرنشان کرد: ما اگر به یک مسئله باور داشته باشیم باید تبعات آن را هم بپذیریم ولی متاسفانه جنبش دانشجویی با تبعات و و لوازمی که دارد بیننهادهای کشور و مسئولان پذیرفته نشده است.
وی تاکید کرد: جنبش دانشجویی انقلابی بنای خود را بر این گذاشته که به نظام کمک کند، مسئولین نظام هم باید این ظرفیت را به رسمیت بشناسند که متاسفانه این گونه نیست.
سلیمی گفت: متاسفانه برخی از مسئولان اخیرا برخوردهای قضایی را یاد گرفتهاند و تا یک حرف و عملی به مذاق آنها خوش نباشد، سریعا برخورهای قضایی روی میآورند. به طور مثال در استان قزوین به جرم درج علامت تعجب جلوی سخن رئیس جمهور دانشجویان دادگاهی شد، یا در آذربایجان شرقی از تعدادی از دانشجویان به خاطر برخی مقالات که در نشریه داشتند از طرف فرمانداری شکایت شده است.
وی گفت: ما اگر نتوانستیم قشر دانشجویی کشور را اغنا کنیم و نتوانستیم پاسخ ذهن آنها را بدهیم در آینده با مشکل جدی روبرو خواهیم شد. به اعتقاد ما مسئولان نظام و قوای سهگانه باید برای پاسخ به سوالات دانشجویان برنامهریزی کنند.
سلیمی خاطرنشان کرد: امام(ره) فرمود: «ما از سرنگونی نظام ترس نداریم، ما از انحراف نظام میترسیم،»، به اعتقاد بنده مردم از نظام ناامید شوند خیلی بهتر از این است که نظام مردم را دور بزند.
وی گفت: به نظر ما بهتر این است که انتقادات به نظام از طرف انقلابیها مطرح شود. دلسوزان نظام اگر انتقادی هم دارند به قصد معالجه آن را بیان میکنند، اگر ما مشکلات و انتقادات را نگوییم زمانی که از دهان ضد انقلاب این انتقادات بیرون بیاید دیگر کاری نمیتواند کرد.
این فعال دانشجویی افزود: گاهی اوقات یک حرف حق ممکن است پازل دشمن را تکمیل کند، اینجا اصل مطالبه را نباید حذف کرد و بایستی شیوه را تغییر داد نه اینکه ما در کل بیخیال مطالبه شویم.
سلیمی خاطرنشان کرد: ملاک اینکه یک شکل دانشجویی خوب عمل کرده است نه تعداد برنامههای است که انجام داده نه گزارش کارهایی است که میدهد. اگر یک تشکل دانشجویی توانست به این سوال که اگر نبود چه مشکلی برای مردم ایجاد میشود و حالا که هست چه گروهی از مشکلات نظام، انقلاب و ملت باز کرده است. پاسخ به این سوال مشخص میکند که تشکل دانشجویی چقدر مفید بوده است.
وی در خاتمه گفت: مقام معظم رهبری فرمودند که بسیج دانشجویی باید مجموعهای باشد که برای رفع نیازها نظام از هر نوع و در هر زمان آماده باشد انشاءالله ما بتوانیم به این مطالبه رهبری جامع عمل بپوشانیم.
* کوهیمقدم: سخنان رئیسجمهور در جمع دانشجویان عوامفریبانه بود/ روحانی میدانست در دانشگاههای تهران کسی در تائیدش سخنرانی نمیکند
اسماعیل کوهیمقدم دبیر اتحادیه دفتر تحکیم وحدت در این میزگرد با اشاره به حواشی مراسم روز دانشجو در دانشگاه سیستان و بلوچستان، گفت: متاسفانه روحیه نقدپذیری در مسئولان جمهوری اسلامی وجود ندارد و بیشتر بنای آنها برگزاری یک شوی تبلیغاتی و استفاده سیاسی از مراسم است.
وی افزود: مراسمی که امسال به مناسبت روز دانشجو با سخنرانی رئیسجمهور برگزار شد با سال قبل تفاوتهایی داشت. البته برای تشکلهای دانشجویی واضح است که چرا رئیسجمهور و تیم ریاست جمهوری تصمیم گرفتند جلسه به اینصورت برگزار شود.
کوهیمقدم خاطرنشان کرد: چون رئیسجمهور و تیم ریاست جمهوری میدانستند در دانشگاهها موافقان سال گذشته را هم ندارند چنین تصمیمی گرفتند. یعنی کسانی که سال گذشته در تأیید رئیسجمهور صحبت کردند، امسال خصوصاً بعد از اتفاقاتی که برای انتخاب وزیر علوم رخ داد دیگر در تأیید رئیسجمهور صحبت نمیکنند.
وی ادامه داد: آنها نیاز داشتند یک زمین بازی جدید را انتخاب کنند. برای همین رئیسجمهور جایی را غیر از پایتخت برای سخنرانی انتخاب کرد. البته حضور در دانشگاههای شهرستان بسیار خوب است ولی این سؤال مطرح است که چرا این انحصار 4 سال پیش نشکست و چرا در دولت قبل رئیسجمهور یک بار هم به دانشگاههای خارج از تهران نرفت.
این فعال دانشجویی ادامه داد: میتوان این مسئله را بهعنوان فرار روبه جلوی رئیسجمهور دانست، در مراسم روز دانشجو به بهانه اینکه زمان کم است به نمایندگان تمام تشکلها وقت سخنرانی داده نشد درصورتیکه سال گذشته با اینکه همه تشکلها سخنرانی کردند در مجموع یک ساعت هم نشد.
دبیر دفتر تحکیم وحدت ادامه داد: اگر برای دولت نقد و آزادی بیان مهم است، چرا حتی حاضر نشد یک ساعت هم وقت برای دانشجویان کشور در نظر بگیرد. اگر آقای روحانی تصمیم گرفته حرف دانشجویان شهرستانی را بشنود پس چرا در سیستان و بلوچستان به آنها اجازه صحبت نمیدهند؟
کوهیمقدم اضافه کرد آقای روحانی در مراسم روز دانشجو مطالبی را در خصوص اتحادیه «تادا» بیان کرد. آقای روحانی و تیم ریاست جمهوری همین الآن در حال ضایع کردن حق 4 اتحادیه دانشجویی هستند و این اتحادیهها از حقوق خودشان برخوردار نیستند. حال اگر آقای رئیسجمهور میخواهد با «تادا» هم همینگونه برخورد کند چه نیازی دارد که چنین مطالبی را بیان کند.
وی افزود: البته به نظر میرسد برخوردها با تادا مانند برخوردهایی که با اتحادیههای ما شده، نخواهد بود. وقتی میبینیم رئیسجمهور اینگونه از تادا دفاع میکند نشان میدهد میخواهند به هر طریقی شده این اتحادیه را فعال کنند زیرا آقای روحانی به طیفی از دانشجویان نیاز دارد که بتواند بهعنوان ستاد انتخاباتی در دانشگاه فعال باشند و از انها استفاده کند.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: درخواست ما از رئیسجمهور این است که یکبار بگوید از سال گذشته تاکنون در دانشگاهها چه کارهایی انجام داده، اینکه مشکلات را بیان کنیم دردی از دانشگاه دوا نمیکند. در مجموع سخنان آقای رئیسجمهور در مراسم روز دانشجو در جمع دانشجویان بسیار عوامفریبانه بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اینکه گفته میشود جنبش دانشجویی از فضای مردمی فاصله گرفته درست است ولی اگر ما قصد بلند کردن علم عدالتخواهی داریم باید ابتدا آن را داخل دانشگاه بلند کنیم.
این فعال دانشجویی ادامه داد: ما ابتدا باید بتوانیم در دانشگاه تأثیرگذار باشیم و باید از فضای دانشگاه شروع کنیم. متأسفانه اکنون جنبش دانشجویی از فضا و کف دانشگاه هم فاصله دارد.
وی گفت: جنبش دانشجویی فعلی بعد از دهه 70 هیچ وقت مسائل کشور و مردم را مسائل خودش ندانست. این مسئله دلایل متفاوتی دارد. یکی اینکه نسل اول انقلاب اجازه نداد برخی از مسائل به نسلهای بعدی منتقل شود. یکی اینکه افراد فکری و اندیشهساز ارتباط کمی با فضای دانشگاهی دارد.
دبیر دفتر تحکیم وحدت اظهار داشت: متأسفانه امروز خلاء افرادی مانند شهید بهشتی را حس میکنیم. افرادی که بخواهند برای جنبش دانشجویی تلاش کنند و یک کار را به سرانجام برسانند.
کوهیمقدم در ادامه خاطرنشان کرد: سید عباس نبوی از پیشکسوتان جنبش دانشجویی میگوید اگر جشن دانشجویی نتوانست آن جایگاهی که در انقلاب اسلامی را دارد، پیدا کند عاقبت انقلاب اسلامی در ایران همانند انقلابهای نافرجام کشورهای دیگر خواهد شد.
وی افزود: جنبش دانشجویی به عنوان یک بدنه بیدار و مطالبهگر و مرتبط کننده مردم با حاکمیت یک نقش محوری را میتواند ایفا کند.
دبیر دفتر تحکیم وحدت گفت: مسئولان از قدرت و ظرفیت جشن دانشجویی و دانشجویان در کشور کاملاً غافل هستند. مسئولان باید از فضای دانشجویی برای رفع مشکلات مردم کمک بگیرند و البته جنبش دانشجویی نباید در این راستا به بازیچه احزاب تبدیل شود.
وی در ادامه اظهار داشت: هر زمانی با تشکلهای دانشجویی منتقد دولت برخورد شده به تبع آن با تشکلهای دانشجویی موافق دولت هم برخورد شده است. نمونه بارز این مسئله هم در مراسم روز دانشجو که با حضور رئیس جمهور برگزار شد دیدیم
کوهی مقدم در پایان سخنان خود از خبرگزاری فارس برای برگزاری میزگردهای دانشجویی قدردانی کرد و ادامه چنین برنامههایی را برای پیشرفت جنبش دانشجویی موثر دانست.
* اخگرپور: دولت مراسم روز دانشجو را مهندسی کرد/ مسئولان آموزش عالی در دولت قبل مانع رشد جنبش دانشجویی شدند
حسین اخگرپور دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان هم در این میزگرد با اشاره به حواشی مراسم روز دانشجو که با حضور رئیسجمهور در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد، گفت: متأسفانه نهتنها رئیسجمهور بلکه قاطبه مسئولان اعتقادی به پاسخگو بودن در برابر جنبش دانشجویی ندارند.
وی ادامه داد: سالهای قبل هم شاهد بودیم که در برنامهای که در روز دانشجو در دانشگاه تهران با حضور رئیسجمهور برگزار شد، یک مهندسی خاص صورت گرفته بود و شاهد برنامهریزیهای خاص مسئولان وزارت علوم در این برنامه بودیم.
اخگرپور تاکید کرد: امسال نیز مسئولان وزارت علوم قبل از برنامه از ما خواستند که نماینده خود را برای سخنرانی مقابل رئیسجمهور مشخص کنیم ولی چند روز بعد در تماس دیگری که با مسئولان وزارتخانه داشتیم، گفتند که قرار نیست هیچکدام از نمایندگان اتحادیههای مجوزدار دانشجویی سخنرانی کنند و قرار است از تشکلهای داخل دانشگاه سیستان و بلوچستان سخنرانی داشته باشند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: متاسفانه خود مسئولان وزارت علوم هم که باید بانی اصلی مراسم روز دانشجو باشند تا عصر روز چهارشنبه گذشته هیچ خبری از کم کیف اجرایی برنامه نداشتند. این نشان میدهد دستهای پشت پرده در حال برنامهریزی برای روز دانشجو است و آنها قصد دارند با شیوههای مختلف سخنرانی دانشجویان در روز 16 آذر را امنیتی کنند.
وی ادامه داد: متأسفانه ما شاهد این بودیم که در رابطه با سخنرانی دانشجویان یک چینش عجیب صورت گرفت و درنهایت نمایندگان تشکلهای حامی دولت توانستند در مقابل رئیسجمهور سخنرانی کنند.
اخگرپور اظهار داشت: اینها قبل از برگزاری جلسه میگویند یک تریبون به تشکلهای موافق دولت و یکی هم به مخالفان دولت میدهیم. از نماینده ما نیز خواسته بودند در این مراسم سخنرانی کند ولی آنها نیز زیر بار چنین موضوعی نرفتند، حتی نماینده تشکلهای دانشجویی دانشگاه آزاد هم زیر بار این موضوع نرفت که بهعنوان نماینده موافق یا مخالف دولت در این مراسم سخنرانی کند.
دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان بیان کرد: ما مخالف دولت نیستیم، ما منتقد خیرخواه دولتیم و انتقاداتی هم که داریم برای این است که مشکلات برطرف شود. اگر دولت انتقادات را بشنود و به آنها عمل کند درنهایت بهنحو نظام اسلامی خواهد بود.
اخگرپور در قسمت دیگری از سخنانش در رابطه با چرایی افول جریان دانشجویی، تاکید کرد: برای اینکه بخواهیم بدانیم افول جریان دانشجویی چرا ایجاد شده است باید ابتدا به شکلگیری جنبش دانشجویی بپردازیم.
وی با اشاره به شکلگیری جنبش دانشجویی در ایران و اروپا گفت: جنبش دانشجویی باید در وهله اول مطالبهگری کند تا فضای دانشگاهی کشور را تا جایی که میتواند برمبنای فضا و الگوی اسلامی جلو ببرد و بعد از آن مطالبات دیگر را پیگیری کند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: مشکل دیگری که در فضای جنبش دانشجویی وجود دارد، به مسئولان و دولتمردان بازمیگردد که به جنبش دانشجویی دید درستی ندارند و تاکنون هیچ استفادهای از نظرات و انتقادات جنبش دانشجویی که در قالبهای مختلف به مسئولان ارائه میشود نکردند.
وی افزود: انتقاد دیگری که وارد است به فعالان دانشجویی ابتدای انقلاب برمیگردد. جنبش دانشجویی میگوید بحث تعهد و تخصص و اجرائیات و عمل باید مکمل هم باشند. افرادی که یک روز در قالب جنبش دانشجویی فعالیت داشتند امروز تا چه میزان به جوانگرایی در دولتها و نظام اعتقاد دارند. آنها باید ابتدا خودشان رویکردهایشان را عوض کنند و بعداً از جنبش دانشجویی گلایه کنند.
دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان تصریح کرد: یکی از مشکلات دیگر، بحث تلقین رویکرد رادیکالی در فضای دانشجویی است. مسئولان یک فضای رادیکالی برای خودشان متصور میشوند و با توجه به رسانهها و هجمههای تبلیغاتی و فضاسازیهای سیاسی که در داخل دانشگاهها دارند، به هر کسی که بخواهد مطالبهگری داشته باشد انگ افراطیگری میزنند.
دبیرکل در ادامه به مدیریت فضای دانشگاهها در دولت یازدهم و دوازدهم انتقاد کرد و گفت: متأسفانه در دولت قبل شاهد یک فضای امنیتی و سیاسی در فضای دانشجویی و دانشگاهی بودیم. در برخی از موارد هم دیدیم که نهادهای خارج دانشگاه همانند استانداریها، فرمانداریها در دانشگاه دخالت میکردند. حتی در یک مورد فرمانداری در برنامههای دانشجویی دوربین فیلمبرداری میفرستاد.
وی ادامه داد: روحانی میگوید همه دانشگاهها باید استقلال خود را حفظ کنند، ولی اولین مجموعهای که استقلال دانشگاه را زیر سئوال برده، دولت و دولتمردان بودهاند. متأسفانه معاونت فرهنگی وزارت علوم در این دوران به معاونت سیاسی تبدیل شده بود و کاملاً داشتند دانشگاهها را مدیریت میکردند. این دیدگاه که دانشگاه از بیرون مدیریت شود باید تغییر پیدا کند.
این فعال دانشجویی افزود: رئیس جمهور میگوید هم تفکرها برای ما محترم هستند ولی هنوز فراموش نکردیم که 16 آذر سال قبل وزیر ارشاد آن دوره دانشجویان منتقد را همانند فرقانی و رجوی خواند.
وی اظهارداشت: آقای روحانی در روز دانشجو گفت دانشجوی امروز صدائی رساتر دارد و بدون لکنت زبان حرف میزند، حتماً به همین خاطر است که دولت به شکل مهندسی شده و امنیتی تربیون را از دست دانشجو میگیرند. دولت فقط در حد شعار یکسری حرفها را میزند ولی به آن عمل نمیکند.
اخگرپور یادآور شد: دولت یازدهم مسئولان آموزش عالی مانع رشد جنبش دانشجویی شدند که امیدواری این رویکرد تغییر کند.
وی در پایان با اشاره به اظهارت رئیسجمهور در خصوص ستاره دار کردن دانشجویان، خاطرنشان کرد: آقای روحانی در جمع دانشجویان میگوید ستاره برای دانشجو نیست، ستاره برای آسمانهاست، ما هم اعتقاد داریم این حرف درست است و باید بگوییم آقای روحانی ستاره برای جاسوس هستهای هم نبود که شما آن به سینه جاسوس هستهای زدید.
* تواناراد: دیوارکشی و نردهکشی دانشگاه توسط دولت در روز دانشجو/ دولت حداقل به برخی از شعارهای انتخاباتیاش عمل کند
سعید تواناراد دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل هم ادامه این در میزگرد در خصوص وضعیت جنبش دانشجویی در سالهای اخیر گفت: بنده تصور میکنم جنبش دانشجویی در مجموع رشد داشته است. در تاکیدات و بیانات رهبری هم که نگاه کنیم، ایشان مجموعاً به بالندهتر شدن و جهش رو به جلوی دانشجویان انقلابی از منظرهای مختلف اشاره دارند.
وی افزود: اما آنچه وجود دارد این است که شاید جنبش دانشجویی به آن صورت که شایسته بوده و توقع میرفته، نتوانسته پرشتاب حرکت کند. یعنی شتاب داشته ولی شتاب کافی نبوده است.
تواناراد اظهار داشت: این مسئله دلایل مختلفی هم داشته است. یکی اینکه بازیگران و کنش گران جامعه افزایش پیدا کردند. یک روزی بود که فقط دانشجویان بودند و چند شبکه صدا و سیما برای پوشش و حمایت از آنان. امروز زمین بازی شلوغتر شده است.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: متاسفانه در دورهای بخشی از جنبش دانشجویی از هویت اصلی خود جدا شد و به جریانات سیاسی وابستگی پیدا کرد و استقلال خود را از دست داد، این هم از مواردی بود که جنبش دانشجویی را به حاشیه کشاند.
وی گفت: مثالش هم پدیده نظامی تحکمی سابق در فتنه 78 و قضایای کوی دانشگاه است که دانشجویان را به ناحق درگیر مسئله حاشیهای کرد.
دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل اضافه کرد: به اعتقاد ما راه حل این مشکل «نوگرایی» در نگاه جنبش دانشجویی نسبت به اجتماع و سیاست است. همان شعار نوگرایی در حکومت و پایبندی به حاکمیت که ما به آن اصرار داریم. این در واقع بازگشت به همان خط اصیل امام خمینی (ره) است. گفتمان نوگرایی امام(ره) موجب نجات ما است.
تواناراد در ادامه در خصوص سخنرانی رئیسجمهور در جمع دانشجویان در سیستان و بلوچستان هم افزود: متاسفانه چند روز قبل ما متوجه شدیم که به اتحادیههای دانشجویی اجازه سخنرانی در حضور آقای روحانی داده نشده است. آنچه توقع میرفت این بود که دولت لااقل به حداقلیترین شعارهای دوران انتخابات عمل میکرد!
وی گفت: اینها در انتخابات میگفتند که اگر دیگران قدرت بگیرند خیابانها را دیوار میکشند و جامعه را تقسیم میکنند. ولی ما متاسفانه شاهد بودیم که خود آنها دانشگاه را دیوارکشی و نردهکشی کردند.
این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: رفتار نهاد ریاست جمهوری در مراسم روز دانشجو بسیار توهینآمیز بود. این که به بزرگترین بخشهای جریان دانشجویی که منتقد عملکرد ضعیف دولت هستند، تریبون داده نشود، نهایت بیتدبیری و تنگنظری آقای روحانی را نشان می دهد.
وی گفت: صحبتهای ایشان با عملکردشان متفاوت است و باید بگویم که امروز دانشجویان متوجه شدند که ایشان در موارد مختلف به راحتی خلاف واقع سخنرانی میکند. به این تفاوت در حرف و عمل، هم میتوان گفت «دروغ» و هم «نفاق» که البته امیدواریم هیچکدام صحت نداشته باشد.
دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در ادامه در خصوص ماهیت اصلی روز دانشجو، تاکید کرد: اگر به تاریخچه این روز در گذشته نگاه کنیم، روشن است که اصلیترین انگاره مرتبط با این روز، بحث استکبارستیزی و حقطلبی جنبش دانشجویی است.
وی افزود: اینجا نکتهای که اهمیت دارد این است که استکبار را فقط نباید خارجی نگاه کنیم. شاخههای استکبار امروز در داخل هم فعال هستند. رفتاری هم که مستکبرانه باشد، باید مورد هجوم دانشجویی باشد.
تواناراد ادامه داد: مثلا زمانی که حقی پایمال میشود و مسئولین در مواردی حتی ناخواسته مستکبرانه و در خارج از ولایت الهی عمل میکنند، باید مقابل آنها صفآرایی کرد و حق را احقاق کرد. به طور مثال در مورد همین بحث دانشجویان دانشگاه صنعت نفت، آنچه که عیان است، غیرقانونی و ناحق بون عمل وزارت نفت و اصرار غیرعقلانی آقای زنگنه است بر اینکه که دانشجویان را با زور سر جای خود نشاند. کار را از اعتراض صنفی به یک مسئله امنیتی تبدیل کردهاند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: بنده دیشب شاهد بودم که این بندگان خدا چطور مظلومانه در هوای سرد تهران برای احقاق حق خود در برابر وزارت نفت تجمع کرده بودند. دیوان عدالت اداری هم به نفع آنان رأی داده است. اما مشکل رفتار مستکبرانه آقای زنگنه با این دانشجویان است.
وی گفت: دانشکده را تعطیل کردهاند، دانشجویان را از خوابگاه بیرون کردهاند و آب و برق و غذا را دریغ میکند. آیا این غیر از استکبار است؟ غیر از خود برتربینی است؟ بنده فکر میکنم فلسفه جنبش دانشجویی هم به همین استکبارستیزی است.
دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل افزود: امروز تجلی تمام استکبار، در آمریکا است و باید با غربزدگان داخلی که موجب رفتارهای مشابه هستند هم باید ستیز کرد.
وی در خاتمه گفت: امیدوارم که جنبش دانشجویی اصیل بتواند با عملیاتهای مشترک و به صورت متحد، خط خود را از یک بار مصرفها و دولت ساختهها جدا کرده و به مطالبات دانشجویان و جامعه نزدیکتر شوند.
* معتمدینژاد: سیاستگذاریهای غلط مسئولان جریان دانشجویی را به عمله تبدیل میکند/ 16 آذر باید زمان پاسخگویی مسئولان باشد
محمدجواد معتمدینژاد دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی هم در میزگرد « 16 آذر و دغدغههای جنبش دانشجویی» گفت: در مراسم روز دانشجو خوی استکباری در شخص آقای روحانی تجلی پیدا کرد. وی در یک سخنرانی کاملاً تشریفاتی با عدهای از دانشجویان صحبت کرد و سخنان خود را گفت و هیچ پاسخگویی را از وی ندیدیم.
وی ادامه داد: پاسخگوی مدنظر ما صرفاً یک پاسخگویی تشریفاتی نیست. مسئولان جمهوری اسلامی مسئولانی هستند با اختیارات زیاد و در عین حال پاسخگویی بسیار کم. یعنی اصلاً پاسخگو نیستند، حتی در این نشستهای خبری و جلساتی هم که با سایرین میگذارند، آنگونه که باید پاسخگو نیستند.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: مسئول یعنی کسی که مورد سؤال واقع میشود، مسئول باید خودش را در معرض سؤال عموم مردم و دانشجویان قرار دهد نه اینکه صرفاً یک مراسم تشریفاتی برگزار کنند و یک عده بیایند حرف بزنند و آن هم حرف خودش را بزند.
وی گفت: متأسفانه مسئولان سایر قوا نیز در این رابطه آنگونه که باید پاسخگو نیستند. وقتی که مسئولان خود را در معرض نقد قرار ندهند، دخالت مردم در حکومت هم ضعیفتر میشود و وقتی به اینجا برسیم صرفاً از حکومت اسلامی یک پوستهای بیشتر نخواهیم داشت. این پاسخگوییها باید به درستی صورت گیرد و 16 آذر باید زمان پاسخگویی مسئولان باشد.
این فعال دانشجویی اضافه کرد: جنبش دانشجویی در ایران در عین رخوت و بی تفاوتی، در حال حاضر یکی از جریانات موثر در کشور است. نحوه مواجهه مسئولان ما اعم از شخص رئیسجمهور و سایرین با این جریان مؤثر چگونه است؟ چقدر از نظرات آنها استفاده میکنند و چقدر به جنبش دانشجویی بها میدهند که باید گفت تقریباً هیچ و فقط در مواردی که میخواهند از جنبش دانشجویی استفاده ابزاری کنند، جنبش دانشجویی برایشان مهم میشود.
معتمدینژاد افزود: ما برخورد گازانبری آقای روحانی را در سال 94 فراموش نمیکنیم. آقای رئیسجمهور که روز گذشته مطالبی را که برایش از قبل نوشته میشد را میخواند، سال 94 کجا بود؟ آن سالی که با تشکلهای مختلف آن برخورد نامناسب صورت گرفت و 40 دانشجو دستگیر شدند؟
دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی ادامه داد: ما بیتوجهی دولت به جنبش دانشجویی را فراموش نمیکنیم. همین امروز تعدادی از دانشجویان دانشگاه نفت به خاطر یک مطالبه قانونی دچار مشکلاتی شدند. ولی رئیسجمهور در شعار میگوید فضای آزاد در دانشگاهها برای ما مهم است.
وی گفت: متاسفانه جنبش دانشجویی امروز جمعبندی درستی از معضلات و مشکلات کشور و نظام ندارد و تبع آن نمیتواند مواجه درستی با مسائل داشته باشد.
معتمدینژاد تاکید کرد: با نگاه به عملکرد تشکلهای دانشجویی میبینیم یکسری از کارهای پراکنده انجام میدهند که یک نقطه را هدف قرار نگرفته یا هدف قرار نمی دهند و سیاستگذاری مسئولان از دلایلی است که روی این مسئله تاثیر گذاشته است.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: سیاستگذاریهای غلط در کف دانشگاه، جنبش دانشجویی را به بیراهه میبرد، این نوع سیاستگذاریها جریان دانشجویی را به یک عمله تبدیل میکند.
معتمدی تصریح کرد: یکی از آفتهای اصلی جنبش دانشجویی، تبدیل شدن جنبش دانشجویی به سکوی پرتاب است، این شرایط باعث میشود که دیگر یک دانشجوی مبارز اسلامی تربیت نشود.
وی گفت: در این شرایط است که دانشجویی باید حرف آز آرمانها بزند، به وضع موجود قانع میشود، در این شرایط است که دانشجوی ما با کت و شلوار میآید و حرفهای خوب میزند، حرفهایی که حاکمیت خوشش بیاید.
این فعال دانشجویی ادامه داد: در این شرایط حرفها و مطالبه های اصیل و برآمده از دل انقلاب و مردم زده نمی شود. در این صورت است که جنبش دانشجویی که باید یک جنبش چابک، پویا و تاثیرگذار باشد، به یک جریان پیرو پاتال، چاق و به دردنخور تبدیل خواهد شد.
وی یادآور شد: جنبش دانشجویی باید در مقام جهتدهی به حاکمیت باشد نه یک توجیهگر وضع فعلی حاکمیت، نه اینکه البته فقط نکات منفی را بیان کند، جنبش دانشجویی باید هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف را ببیند. در این زمان است که جنبش دانشجویی میتواند به جامعه و نظام کمک کند.
* طاهری: رئیسجمهور در دیدار با دانشجویان ثابت کرد طاقت شنیدن نقد را ندارد
محمد صادق طاهری عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی در ادامه این نشست گفت: متأسفانه روالی در جمهوری اسلامی حاکم شده که مسئولان خودشان را جدا از مردم میبینند یا فرضاً خودشان را بالاتر از مردم میدانند.
وی افزود: در جلسه اخیر رئیسجمهور با دانشجویان حتی ثابت شد که طاقت شنیدن صدای نقد را هم ندارند. متأسفانه دولتی که از آزادی دم میزد، خودش بزرگترین عامل برای نشنیدن صدای دانشجویان است.
طاهری گفت: ما معتقدیم کسی که در کشور انتقادپذیر نیست، خائن است. زیرا انتقاد باعث رشد و پیشرفت کشور میشود و کسی که انتقادپذیر نباشد، مخالف رشد و پیشرفت کشور است.
وی ادامه داد: آقای رئیسجمهور در جلسه اخیر ثابت کرد که تا چه حد مخالف انتقاد است. یک عده از حامیان خود را آوردهاند تا در مقابلشان سخنرانی کنند و به دانشجویان دیگر توجهی نکردند و این رسماً توهین به دانشجویان است و با گرفتن تریبون از دانشجویان، صدای دانشجو را خفه کردند.
عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی در ادامه خاطرنشان کرد: در دوران انتخابات گاهی دیده میشود برخی از تشکلهای دانشجویی به پیاده نظام احزاب تبدیل میشوند و به دنبال این هستند که جناحهای رقیب را تخریب کنند.
وی گفت: جنبش دانشجویی نتوانسته اولویتها را برای خودش تعریف کند به همین دلیل گاهی به مسائلی میپردازد که اولویت نیست.
طاهری تصریح کرد: براساس تأیید رهبر معظم انقلاب دانشجو باید تحلیلگر باشد تا تحلیلگر، ولی متاسفانه برخیها این تحلیلگری دانشجو را نمیپسندند. که این توهین به دانشجو است.
این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: جنبش دانشجویی در سالهای اخیر مقداری محافظهکار شده است و خط قرمز پوشالی را برای خودش درست کرده است که این خطوط قرمز باعث شده نتواند درست عمل کند.
طاهری در ادامه گفت: جنبش دانشجویی استکبار ستیزی و به دنبال نابودی استکبار است. برای جنبش دانشجویی استکبار داخلی و خارجی هم فرقی ندارد و باید با استکبار مبارزه کند.
وی در پایان سخنان خود از برخی اقدامات در قوه قضاییه هم انتقاد کرد و ابراز امیدواری کرد که مشکلاتی هم که در قوه قضاییه وجود دارد رفع شود.
انتهای پیام/
∎