صنعت چای، نیازمند توجه ویژه
صاحبخبر - مختار خوشگو / فرسوده بودن بیش از۵۰ درصد ماشینآلات کارخانههای چای سازی، کمبود نیروی فنی، نبود آزمایشگاه کنترل کیفی و اتوماسیون خط تولید، بستهبندی نامناسب و همخوانی نداشتن ظرفیت کارخانهها با برگ سبز چای تحویلی، از مهمترین مشکلات پیش روی صنعت چای در گیلان است که رفع آنها همت مسئولان را میطلبد. کشاورزان چایکار روستاهای «چلک» و«کتشال» شهرستان لاهیجان که مرکز تولید چای گیلان و در اصل کشور است، معتقدند: برای اینکه تولید چای در این شهرستان رونق بگیرد، نیازمند حمایت مسئولان مربوطه از کشاورز از زمان کاشت تا برداشت، نوسازی باغهای چای و بهینهسازی بوتهها برای بهبود سطح کیفی چای ایرانی است، باید شرایطی فراهم شود تا کشاورزان مجبور نشوند برای بهبود وضعیت زندگی، زمینهای کشاورزی خود را رها کرده یا تغییر کاربری دهند. «صفر رستمی» از چایکاران این منطقه نیز نسبت به شرایط جدیدی که دولت فراهم کرده و برگ سبز چای را با قیمت مناسب تر نسبت به سال گذشته خریداری میکند، امیدوار است و میگوید: با این اقدام که دولت امسال در پیش گرفته کشاورزان نسبت به سالهای گذشته امیدوارتر و با انگیزه بهتری مشغول به کار شدهاند. درهمین حال، «حمید آقاجانی» از کارخانه داران چای درلاهیجان با اشاره به اینکه نحوه تولید چای در کارخانهها به روش متداول سنتی دنبال میشود که شامل پلاس، مالش، تخمیر، خشک و درجهبندی است، میگوید: با درنظر گرفتن این موارد باید منابع مطمئن به منظور تهیه چای پیشبینی و چگونگی تأمین چای مصرفی کشور را نیز شناسایی کرد. وی در مورد کیفیت چای ایرانی میافزاید: چای ایرانی از نوع هیبرید چینی آسامی است و در مناطق معتدل بهعمل میآید و جزو چایهای باکیفیت از نظر عطر و طعم دنیاست که از حیث رنگ دهی 60 تا 65 درصد مرغوبیت چایهای مناطق گرمسیری دارد. از طرفی، بهدلیل استفاده نشدن از هرگونه سموم دفع آفات نباتی در مراحل تولید برگ سبز، چای ایران از خالصترین و سالمترین چایهای دنیا بهشمار میرود. این کارخانه دار چای، کمبود مواد اولیه مطلوب را از مهمترین موانع تأثیرگذار بر توسعه کسب و کار در صنعت چای میداند و میگوید: پرداخت بموقع مطالبات چایکاران، جلوگیری از ورود انواع چای خارجی و فرهنگسازی مصرف چای داخلی میتواند نقش مهمی در رونق تولید و مصرف چای ایرانی در بین مردم داشته باشد.∎