گروه گوناگون هر ساله در جهان شاهد بروز و شيوع انواع مختلفي از بيماريهاي ناشناخته هستيم كه هزاران هزار انسان را درگير كرده و ميتواند از يك كشور به كشورهاي ديگر برسد. امروزه اين شيوع بيماريها به دليل ارتباط گسترده كشورها با يكديگر، جديتر شده است چراكه ميتواند از طريق صادرات كالاهاي مختلف و محصولات كشاورزي نيز به مناطق ديگر منتقل شود.
اين بيماريها، گاهي در زمانهاي دور بوده و به دليل ريشهكن نشدن آنها باز هم بروز پيدا ميكند كه در اين صورت شايد شبكه بهداشت و درمان با آمادگي بيشتري با آن مواجه شود و گاهي نيز براي نخستين بار، ويروس يا عامل ناشناختهيي باشد كه به تازگي در منطقهيي شيوع پيدا ميكند. اين موارد علاوه بر مسائل بهداشتي و نگرانيهايي كه ايجاد ميكند، هزينههاي مالي زيادي بر كشورها تحميل ميكند.
اين هزينهها شامل هزينه تحقيقات در زمينه شناسايي بيماري، آگاهسازي مردم و اطلاعرساني، دارويي و درمان و... ميشود. همچنين در زمان شيوع بيماري مواردي مانند كاهش ورود گردشگر، مسافر و سرمايهگذار نيز ميتواند خسارتهايي به آن كشورها وارد كند. به عنوان مثال بعد از شيوع ويروس زيكا، آمارها نشان ميدهد كه كشورهايي مثل مكزيك با حدود 15ميليارد دلار، بيشترين خسارت را در زمينه كاهش ورود توريسم به خاطر ترس از شيوع ويروس زيكا پرداخته و همچنين برزيل كاهش زياد ورود گردشگر را بر اثر شيوع اين بيماري تجربه كرده است. البته اين آمار در برزيل مربوط به قبل از برگزاري بازيهاي المپيك 2016 است.
ويروس زيكا براي نخستين بار سال ۱۹۴۷ در بدن يك ميمون درحوالي جنگل زيكا (Zika) در نزديكي درياچه ويكتوريا در اوگاندا شناسايي شد. برخلاف آنچه كه تصور ميشود، ويروس زيكا قديميتر از چند سال اخير است. انتشار اين ويروس تا سال 2007 به آفريقا و 2007 در ميكرونزي از جزاير اقيانوس آرام بود و در ماه مه 2015 به برزيل راه يافت و تا سال 2016 اين بيماري در 20منطقه از قاره امريكا شيوع پيدا كرد. سازمان جهاني بهداشت بعد از اين شيوع گسترده در فوريه ۲۰۱۶ آن را يك وضعيت اضطراري بهداشت عمومي در عرصه بينالمللي اعلام كرد. در آماري كه برخي سايتهاي خبري از آخرين آمارهاي «سازمان بهداشت جهاني» ارائه كردهاند از سال 2011تا فوريه 2016 تعداد كشورهاي درگير اين ويروس افزايش يافته است.
در سال 2007 كه آغاز شيوع اين ويروس بوده نزديك به 2يا 3كشور درگير اين ويروس شده بودند. اين درحالي است كه در سال 2014 تعداد اين كشورها به بيش از 10 رسيد. البته اين تعداد در آغاز سال 2015 افزايشي نداشت. در ماه فوريه تعداد كشورهاي درگير از ماه ژانويه بيشتر و نزديك 15كشور شيوع اين ويروس را تجربه كردند. اين تعداد در ماه بعد تقريبا ثابت ماند و در ماههاي آوريل، مه و ژوئن تقريبا بيش از 15كشور در ليست مبتلايان قرار گرفتند.
در جولاي 2015 ويروس زيكا در نزديك به 20كشور جهان شيوع پيدا كرد. اين تعداد در آگوست و سپتامبر 2015 ثابت ماند و در اكتبر تقريبا 20كشور درگير اين بيماري شدند. از اين ماه به بعد تقريبا افزايش كشورهاي مبتلا به ويروس رشد چشمگيري را تجربه كرده است. به طوري كه در نوامبر 2015 تعداد اين كشورها به تقريبا 25كشور رسيد و در ماه دسامبر نزديك به 30كشور را درگير خود كرد.
تا آخر 2015 با وجود اين افزايش هنوز هم ويروس زيكا به عنوان بحران بهداشتي جهان مطرح نبود. بعد از شيوع گسترده و افزايش چشمگير تعداد كشورها در سال 2016 همانطور كه پيشتر اعلام شد، اين بحران به عنوان يك وضعيت اضطراري جهاني عنوان شد. در ژانويه 2016 تعداد كشورها با افزايشي غافلگيركننده در طول يك ماه به بيش از 45كشور رسيد و در ماه بعد بيش از 50 كشور مبتلا به اين ويروس شدند.
بعد از شيوع گسترده و افزايش چشمگير تعداد كشورها در سال 2016 همانطور كه پيشتر اعلام شد، اين بحران به عنوان يك وضعيت اضطراري جهاني عنوان شد. سازمان بهداشت جهاني در اين سالها در تلاش براي دستيابي به راهحلي جهت كنترل اين بيماري است و بيشتر از هرچيزي رعايت نكات بهداشتي در سفر به كشورهايي كه مبتلا به اين ويروس هستند را توصيه ميكند. بر اين اساس گردشگران ميتوانند با رعايت نكات بهداشتي كه از سوي مراكز درماني كشورهاي مبدا اعلام ميشود از ابتلا به ويروس زيكا در امان بمانند و تا حد امكان مانع انتقال اين بيماري به كشور خودشان شوند.
نگاهي به آخرين آمارهاي سازمان جهاني بهداشت
نيش «زيكا» در جان 50 كشور
صاحبخبر -