حراست و حفاظت از بناهای تاریخی ایران زمین برای معرفی به نسل های آینده امری ضروری است و حال آنکه این بناهای تاریخی با نیم نگاهی به گذشته باشکوه نه چندان دور و نیم نگاهی به آینده نامعلوم سرنوشت مبارکی برای هویت فرهنگی جامعه نمی توان متصور شد .
در عصری که کشورهای بدون شناسنامه تاریخی با جمع کردن میراث کشورهای دیگر برای خود بدنبال هویت سازی هستند؛ مجموعه های ارزشمند تاریخ کهن ایران باستان و آثار فاخر قدیمی به عنوان بخشی از هویت جامعه ما از نبود و کمبود اعتبار زخم خورده و در حال نابودی هستند.
با وجود اینکه در بیشتر نقاط کشور برای ثبت آثار و مکان های قدیمی گام برداشته می شود و حتی در بسیاری از موارد با توجیهاتی آثار نه چندان مطرح از قبیل مدارس یا ژاندارمری ها را با قدمت چند دهه ای در فهرست آثار ملی قرار می دهند، تلاش قابل توجهی برای حفاظت از بناهای تاریخی صورت نمی گیرد.
مسوولان مربوطه باید در معرفی صحیح اهمیت آثار به جای مانده از میراث نیاکان و بزرگان به عنوان میراث فرهنگی کشور بکوشند و ارزش نگاهبانی هر اثری را نمایان سازند که بدون آنها اصالت و ریشه شان پنهان و ناپیدا خواهد بود.
چنانچه ملتی از گذشته خود اطلاعی نداشته باشد و یا نسبت به آن بی تفاوت باشد به یقین نسبت به هویت فرهنگی که باید حفظ شود توجه و دلبستگی لازم را ندارد که عواقب این اقدام دیرهنگام باعث می شود از هم پاشیدگی فرهنگی رخ دهد.
ایران اسلامی با توجه به فرهنگ و تمدن اصیل بناهای تاریخی منحصر به فردی دارد که شهرستان کنگاور در این بین با توجه به دارا بودن 116 اثر ثبت شده ملی به عنوان یکی از مراکز مهم تمدنی در کشور از آن یاد می شود.
کنگاور به علت بی توجهی های چند دهه گذشته بخصوص دهه اخیر، سبب شده تا بناهای تاریخی شهرستان بیشتر در معرض خطر نابودی قرار بگیرند و بطوریکه خانه ساری اصلانی در معرض تخریب قرار دارد و به بازسازی و مرمت فوری نیاز دارد.
خانه تاریخی ساری اصلانی از جاذبه های کرمانشاه و کنگاور است که در بین برج های سیمانی و نافرم گمشده و بازدید از آن چندان آسان نیست، خانه ساری اصلانی با اینکه ثبت ملی شده ولی سالهاست، رها شده ؛ این بنا از نظر سلامت در وضعیت مطلوبی نیست و اگر بزودی چاره ای جهت حفظ و مرمت آن اندیشیده نشود شاهد از دست رفتن آخرین بازمانده خانه های تاریخی و سنتی در کنگاور خواهیم بود.
کمبود اعتبار که همیشه پای ثابت بیشتر کاستی ها در اجرا و یا نگهداری پروژه ها اعلام می شود دامنگیر آثار تاریخی کنگاور نیز شده است بطوری که مسوولان اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آن را اصلی ترین مشکل برای بازسازی و مرمت این بناها ذکر می کنند.
با وجود مشکل همیشگی کمبود اعتبار و منابع مالی می توان با استفاده از ظرفیت و توان بخش خصوصی به نوعی جبران کرد و آن هم مردمی که علاقه مند به تاریخ و فرهنگ غنی ایران زمین هستند.
*خبرنگار ایرنا در کرمانشاه
حفظ میراث نیاکان – مجید رحمتی*
بناها و بافت های تاریخی به عنوان میراث باقی مانده از نیاکان و پدران ما نمادی از فرهنگ و تمدن ایران زمین هستند که برای حفظ ارزش های تاریخی در آینده مستلزم، حفاظت، مرمت و احیای آنها هستیم.
صاحبخبر -