به گزارش خبرنگار مهر، احمدرضا لاهیجان زاده شامگاه یکشنبه در نشست خبری خود در نمایشگاه هفته دولت استان خوزستان اظهار کرد: از حدود سه سال پیش مطالعات زمین پزشکی در استان خوزستان را شروع کرده و چون خوزستان خیلی وسعت داشت و اعتبار مورد نیاز آن سنگین بود این استان را اولویت بندی کردیم.
وی افزود: شهرستان اهواز را به خاطر صنعتی بودن، شهرستان ماهشهر برای پتروشیمی ها، آبادان و خرمشهر برای صنعت، دزفول، شوش و اندیمشک را انتخاب کردیم.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان تصریح کرد: رسوب رودخانه کارون هم در این مطالعات است ولی نمونه برداری ها ادامه دارد، نتایج به دست آمده نشان می دهد در برخی پارامترها استانداردهای مناسبی در خاک نداریم. نتایج نشان داد که در برخی پارامترها به دلیل برخی آلایندگی ها از استاندارد خارج شده و حتی در برخی موارد نیز از میزان استانداردهای جهانی هم بیشتر است.
لاهیجان زاده اضافه کرد: در شورای حفاظت از محیط زیست کارون نیز این مطالعات را ارائه می دهیم. میزان جیوه در خور موسی ماهشهر از میانگین جهانی بالاتر است و حتی برخی از ماهی ها نیز به این عنصر آلوده هستند.
به گفته وی، ترکیبات آلی و برخی فلزات سنگین در آب اهواز موجود بوده است. البته بعد از تکمیل اطلاعات و تحقیقات موارد را اطلاع رسانی می کنیم.
لاهیجان زاده عنوان کرد: در ارتباط با سد گتوند خیلی مباحث مطرح شد و با اعتباری که سازمان محیط زیست به ما داد برای چند هدف میزان نمک موجود در مخزن مطالعات انجام دهیم که فاز اول آن انجام شده و در فاز دوم می خواهیم ببینیم چقدر از این نمک وارد رودخانه کارون می شود.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان افزود: زهاب های کشاورزی و مخازن پرورش ماهی نیز تولید نمک دارند البته؛ چند آزمایشگاه خاص برای ایزوتوپ در جهان انجام می دهد که به کمک دانشگاه علوم پزشکی اهواز، صنعتی اصفهان، استرالیا، کانادا، شیراز و آلمان این مطالعه را انجام دادیم که محققان و صاحب نظران زمین شناسی کشور هستند و در گزارش ارائه شده اعلام کردند حدود ۲۰ سانتی متر از این لایه های نمکی در آب حل شده است و ممکن است ده ها سال این حل شدن طول بکشد.
وی بیان کرد: ۱۸۰ میلیون تومان در فاز اول هزینه شد و ۱۸۰ میلیون تومان در فاز دوم هزینه می شود.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان اضافه کرد: مدیریت مخزن به شکل گسترده و با شرایط کامل و همچنین انتقال آب شور از کف مخزن به حوضچه های تبخیری دو پیشنهاد شورای عالی است.
لاهیجان زاده بیان کرد: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری نیز عملا در حال حاضر حضور ۲۳۰ هزار هکتار است. هدایت زهاب های کشاورزی در اراضی جدید زهکشی شده که به سمت رودخانه جراحی و کرخه هدایت شدند و این مهمترین مسئله است. مشاور آنها باید اعلام کند که به کجا برود و اگر زهاب ها به این شکل هدایت شود اولین چیزی که تحت تأثیر قرار می گیرد ضربه به کشاورزی است.
وی تصریح کرد: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری توافق همه جانبه بین وزارت جهاد کشاورزی و نیرو است و رعایت الزامات زیست محیطی در این طرح برای ما اهمیت دارد و کاری به متولی آن نداریم. به آنها مهلت دادیم که با کارهای درون دستگاهی خود این الزامات را رعایت کنند و چند روز پیش هم اعلام کردند که خود جهاد نصر قراره مطالعات لازم را انجام بدهد. اگر قرار باشد از کسی شکایت کنیم از جهاد نصر به عنوان مجری شکایت می کنیم.
عبور پروژه ها از مناطق حفاظت شده
لاهیجان زاده در ارتباط با بحث عبور پروژه ها از مناطق حفاظت شده گفت: در شورای عالی محیط زیست و هیئت دولت قوانین تکمیلی داریم و هر گونه واگذاری عرصه و تغییر کاربری در مناطق چهارگانه محیط زیست ممنوع است و مجلس آن را مصوب کرد. اما پروژه هایی مثل عبور خط لوله گاز در شورای عالی محیط زیست با تمهیداتی اجازه صادر می شود ولی آن هم با سخت گیری های فراوان.
وی عنوان کرد: سال گذشته یک پروژه آبرسانی به منطقه میشداغ داشتیم از همان کانال قدیم و در ادامه آن هم چند مخزن جدید راه اندازی کردیم و امسال با وجود اینکه دمای هوا به ۵۳ درجه رسید و به صورت غیر رسمی تا ۵۷ درجه هم اعلام شد ولی حتی یک مورد تلفات آهو نداشتیم و الآن وضعیت خوب است و مردم منطقه و تشکل های مردم نهاد هم دارند کار می کنند.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان در ارتباط با گوزن زرد ایرانی گفت: در خوزستان دو سایت تکثیر کرخه و دز داریم. خوشبختانه تلفات نداشتیم ولی دیواره سایت کرخه تخریب شد و خیلی از آنها وارد جنگل شد ولی باز هم آنها را برگرداندیم به مناطق حفاظت شده برگرداندیم.
لاهیجان زاده افزود: با فولاد اکسین هم به لحاظ آلایندگی مشکلی نداریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: یک موتور سوار با سه نفر ترک موتور برای شکار با اسلحه وارد منطقه ای شدند و بر حسب اتفاق رئیس منطقه در گشت بود تعقیب و گریزی صورت می گیرد که در آخرین مرحله یکی از افراد از فاصله نزدیک به سمت جلوی پای مأمور ما شلیک می کند و یک ساچمه به پا و یکی به دست رئیس محیط زیست اصابت می کند و فرار می کنند ولی چون شناسایی شده بودند با همکاری نیروی انتظامی در کمتر از یک ساعت هر سه نفر دستگیر شدند.
۲۲ دلیل علمی صدمه انتقال آب از سرشاخه ها
لاهیجان زاده افزود: ۲۲ دلیل کاملا علمی و مستند وجود دارد که انتقال آب از سرشاخه ها به اقتصاد کشور و آینده خوزستان لطمه وارد می کند. کشور آمده با هزینه چند هزار میلیارد تومان تعداد زیادی سد روی رودخانه کارون بنا کرده که یکی از اهداف سدسازی و توجیهات آنها که در خیلی از موارد در راستای محیط زیست نیست ولی یکی از دلایل مطرح همیشگی آنها تولید انرژی برق آبی که آن را انرژی پاک مطرح می کنند، است.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: بحث کشاورزی و دبی رودخانه کارون که در مقطع اهواز به زیر ۲۵۰ مترمکعب در ثانیه می رسد و توان خودپالایی را از دست می دهد.
فاضلاب پتروشیمی مارون آلوده است
وی اضافه کرد: اصلاح فرآیند در نیروگاه رامین، پتروشیمی، فولاد و نفت از سوی محیط زیست ابلاغ شده و همه دارند کار می کنند. فاضلاب پتروشیمی مارون آلوده است که در حال ساخت تصفیه خانه است و ۸۰ درصد پیشرفت دارد.
لاهیجان زاده بیان کرد: تعیین تکلیف بحث مشکلات تنفسی به دانشگاه علوم پزشکی اهواز واگذار شد که تحقیقات و مطالعات خوبی انجام داد و در آخرین جلسه ۱۰ روز قبل شورای سلامت ایدنی اعلام کرد که عامل اصلی گرده افشانی گیاهی است. فلزات نفتی و ذراتی نشأت گرفته از خودروها نیز آن را تشدید می کند و یکی از گیاهانی که خیلی گرده افشانی می کند کونوکارپوس است که اوج گل دهی آن آبان ماه است و همزمان با بارندگی شده که باعث متراکم شدن گرده و حالت انفجار و تولید میلیون ها ذره می کند که وارد دستگاه تنفسی می شود. اهواز اشباع شده از این یک نوع گیاه و تراکم در این مبحث در مسائل زیست محیطی خیلی مهم است.
۹۰ درصد آتش سوزی های استان عمدی است
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان تصریح کرد: آتش سوزی را از سه جنبه توضیح می دهم، حدود ۳۰ کیلومتر مسیر جنگل سوخته هم داشتیم و دیدم که هیچ اقدامی برای خاموشی آن انجام نمی شد و گفتند که بخشی از آتش سوزی جزیی از طبیعت است در استرالیا.
وی در ادامه افزود: زنجیره تعریف شده اکولوژیک جنگل و خود آتش سوزی هم یک منافعی برای جنگل دارد و آن از بین بردن آفات است. در آمریکا سالیانه حداقل ۱۰ میلیون هکتار دچار آتش سوزی می شود.
لاهیجان زاده گفت: ۹۰ درصد آتش سوزی های استان خوزستان عمدی است و امکانات خاموش کردن آتش در کشور و به ویژه در استان خوزستان فوق العاده ضعیف است.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان در پایان عنوان کرد: سازمان محیط زیست فقط ۱۰ درصد عرصه های طبیعی کشور را دارد که درصد کمی از آن جنگل است و بیشتر در اختیار منابع طبیعی است ولی محیط بانان ما همیشه در آتش سوزی ها صف اول هستند.