شناسهٔ خبر: 10226603 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

گزارش جماران از آخرین تحولات در پی قطع روابط ایران و عربستان؛

قطع رابطه بحرین و سودان/ پیشنهاد وساطت مسکو/ انتقاد سفیر عمان از ریاض

صاحب‌خبر -

 اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان نقطه آغازی بر تیره ترین دوران روابط ایران با حکومت آل سعود شد.

به گزارش جماران، پس از آنکه شیخ نمر باقر النمر علی رغم مخالفت های گسترده منطقه ای و بین المللی توسط عربستان به شهادت رسید، موج محکومیت ها از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران، مسئولان، علما و مراجع و گروههای سیاسی آغاز شد.

ساعاتی بعد مقارن شنبه شب جمعی از افراد خودسر به سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسول گری این دولت در مشهد حمله کرده و با پرتاب کوکتول مولوتف، ورود به ساختمان و تحریب وسایل، به این دو مکان دیپلماتیک خساراتی را وارد کردند.

در پی این حادثه، 24 ساعت بعد وزیر خارجه عربستان سعودی خبر از قطع رابطه این دولت با ایران داد و از دیپلماتهای کشورمان درخواست کرد تا ظرف 48 ساعت، خاک این کشور را ترک کنند.

 

 الجبیر:ماجرای سفارت‌مان در تهران را به سازمان ملل گزارش دادیم

وزارت امور خارجه عربستان اعلام کرد که به شورای امنیت سازمان ملل و چند سازمان منطقه‌ای در رابطه با ماجرای تعرض به سفارتش در تهران گزارش داده است.

به گزارش جماران، وزارت امور خارجه عربستان بامداد روز دوشنبه با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد در رابطه با تعرض به سفارت این کشور در تهران به شورای امنیت سازمان ملل، شورای همکاری خلیج (فارس)، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی گزارش داده است.

بر اساس این گزارش، عصر روز شنبه جمعی از معترضان به اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان روبروی سفارت ریاض در تهران تجمع کردند که این اعتراضات به بروز خشونت‌هایی علیه سفارت‌خانه عربستان منجر شد.

عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان در پی این حادثه اعلام کرد ریاض روابط دیپلماتیکش با ایران را قطع کرده است.

عربستان همچنین از دیپلمات‌های ایرانی خواسته است ظرف 48 ساعت خاک کشورش را ترک کنند.

حسین امیرعبداللهیان معاون عربی آفریقایی وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این حادثه گفت: عربستان سعودی با اعلام تصمیم به قطع رابطه با تهران نمی تواند بر خطای بزرگ اعدام رجلی دینی سرپوش گذارد.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه هیچ آسیبی به دیپلماتهای سعودی در تهران و مشهد وارد نشده است، افزود: عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنی ها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد، با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند.

وی با اعلام اینکه ریاض در مذاکرات هسته‌ای صلح آمیز ایران و شش کشور تلاش کرد نقش مخرب و غیرسازنده ایفا کند، گفت: اکنون نیز خطای راهبردی جدید مقامات سعودی اعدام آیت الله شهید شیخ نمر النمر رجل عالیقدر دینی است که به جهان اسلام و نه یک کشور خاص، تعلق دارد.

امیرعبداللهیان افزود: ایران یکی از امن ترین کشورهای منطقه است و همه دیپلماتها در امنیت کامل به وظایف خود ادامه می دهند.

 

امارات سطح روابط دیپلماتیک خود با ایران را کاهش داد

  امارات عربی متحده روز دوشنبه در پیروی از عربستان اعلام کرد که تصمیم گرفته است سطح روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی ایران را کاهش داده و روابط را در سطح کاردار با تهران حفظ کند.

به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری رسمی امارات وام، وزارت امور خارجه امارات با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این کشور همچنین تصمیم دارد شمار دیپلمات های ایران در امارات را کاهش دهد.

در این بیانیه آمده است: امارات همچنین سیف الزعابی سفیر این کشور در تهران را فراخوانده است.

عربستان یکشنبه شب در پی اعدام آیت الله نمر باقر النمر رهبر شیعیان این کشور و برای فرار از این جنایت اعلام کرد که روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع می کند، دولت بحرین نیز در تبعیت از ریاض امروز (دوشنبه ) روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد.


بحرین و سودان با ایران قطع رابطه کردند

 رسانه های عربی از قطع رابطه بحرین و سودان با ایران خبر دادند.

 به گزارش جماران به نقل از انتخاب ، بحرین و سودان به دنبال پیروی از سیاست های عربستان سعودی، امروز صبح قطع روابط دیپلماتیک با ایران را اعلام کردند.

 وزیر خارجه بحرین گفت: از هیئت دیپلماتیک ایران خواسته ایم که ظرف 48 ساعت خاک بحرین را ترک کند.

 مسئولان سودان نیز ضمن اعلام حمایت از عربستان سعودی از اخراج سفیر ایران خبر دادند.

 

واکنش آمریکا به قطع رابطه سیاسی عربستان با ایران

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به تصمیم عربستان برای قطع روابط دیپلماتیک با ایران اعلام کرد که واشنگتن از رهبران منطقه می‌خواهد که گام‌های مثبتی برای کاهش تنش بردارند.

به گزارش جماران به نقل از تسنیم، جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در سخنانی در خصوص رخدادهای اخیر بین ایران و عربستان اعلام کرد: «ما معتقدیم که تعامل دیپلماتیک و گفت‌و‌گوی مستقیم برای حل اختلافات بسیار اساسی است و ما همچنان از رهبران منطقه می‌خواهیم که گام‌های مثبتی برای کاهش تنش بردارند».

شب گذشته بود که عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی در یک نشست خبری از قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران خبر دارد.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته در تماس‌های جداگانه تلفنی با تعدادی از وزرای خارجه کشورهای منطقه، آقای بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی ضمن اعلام محکومیت اقدام غیر انسانی و مخالف موازین بین المللی حقوق بشر در اعدام فجیع شهید شیخ نمر عالم مظلوم و شجاع سعودی، آن را گام دیگری در ادامه سیاست‌های تفرقه افکنانه و حمایت از تروریست‌های افراطی دانست که منطقه و جهان را به خاک و خون کشیده است.

 

برادر شیخ نمر حمله به سفارت و کنسولگری عربستان را محکوم کرد

برادر شیخ نمر با تشکر از ابراز همدردی مردم در خصوص شهادت این عالم برجسته، حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان را محکوم کرد.

به گزارش جماران، انتخاب به نقل از خبرگزاری فرانسه نموشت: محمد نمر، برادر شیخ نمر باقر النمر، روحانی برجسته شیعه امروز با تشکر از ابراز همدردی همگان در خصوص شهادت این عالم مجاهد، حمله به سفارت و کنسولگری عربستان را محکوم کرد.

 وی در حساب توییتر خود نوشت: از ابراز عواطفی که در خصوص شهادت شیخ نمر صورت گرفت و ناشی از وجدان بیدار همگان بود، تشکر می کنیم؛ اما با تجاوز به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران و مناطق دیگر مخالف هستیم و آن را محکوم می کنیم.

 وی در ادامه افزود: "ما کشورمان را دوست داریم." این اظهارات پس از آن بیان می شود که بیانیه ای از سوی خانواده شیخ نمر با عنوان " درخواست برای تحویل پیکر شهید نمر" منتشر شد و در آن آمده بود: گروه های امنیتی به ما اعلام کردند مرحوم شهید آیت الله نمر باقر النمر در گورستانی نامشخص و بدون اجازه خانواده دفن شده است و پیکر او به خانواده اش تحویل داده نمی شود."

 

پیشنهاد مسکو برای وساطت میان ایران و عربستان

بنا بر گزارش خبرگزاری دولتی روسیه، یک دیپلمات ارشد روس اعلام کرده است که مسکو حاضر است برای از بین بردن اختلافات میان عربستان و ایران پادرمیانی کند.

به گزارش جماران به نقل از ایسنا، یک دیپلمات ارشد روسیه به این خبرگزاری گفت: روسیه روابط خوبی را در چارچوب گروه وین که هدف آن دستیابی به یک راه‌حل برای بحران سوریه است با هر دو کشور دارد و این موضوع می‌تواند به حل اختلاف پیش آمده میان تهران و ریاض از طریق وساطت مسکو کمک کند.

هم‌چنین به گفته یک منبع وزارت امور خارجه روسیه، قطع روابط دیپلماتیک بحرین با ایران نمی‌تواند موجب تفاهم مشترک شود و بهتر است دو طرف گفت‌وگو کنند.

 

سخنگوی وزارت خارجه: دنبال از سرگیری روابط با عربستان نیستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی مطبوعاتی‌اش به موضوع قطع رابطه ایران و عربستان پرداخت.

حسین جابری انصاری درباره برنامه دولت عربستان برای ارسال پرونده حمله افراد ناشناس به سفارتخانه این کشور به شورای امنیت گفت: «در حالی‌ که عربستان خود را در انزوا می‌بیند و افکار عمومی جهان نیز با این کشور همراهی نمی‌کند، تلاش دارد برای اقدامات خود پشتوانه منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کند. اما جمهوری اسلامی به وظایف خود عمل کرده و در برخورد با افرادی که قانون‌شکنی کرده بودند اقدامات لازم و دستگیری انجام شده است.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره اقدام شب گذشته (یکشنیه) عربستان درباره قطع رابطه با کشورمان گفت: «دولت عربستان سعودی حیات و منافع خود را در ایجاد درگیری و تنش در منطقه می‌داند و در سالیان اخیر سیاست‌هایی را در منطقه داشته که به تنش‌آفرینی کمک کرده است.»

وی همچنین در پاسخ به این پرسش گفت: «ایران به وظایف خود عمل کرده است و دولت عربستان با موج آفرینی سیاسی قادر نخواهد بود که سیاست خود را تحمیل کند. مواضع اولیه برخی کشورها هم حاکی از همین امر است.»

وی افزود: «عربستان از گروه‌های تروریستی موجود در سرزمین ایران حمایت کرده است و تلاش برای تنش‌آفرینی در منطقه و تحمیل جنگ یمن و پیگیری ناامنی را در تعدادی از کشورها ادامه می‌دهد. عربستان تلاش می‌کند با فرافکنی مشکلات خود را حل کند.»

سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امورخارجه افزود: «آخرین اقدام آن‌ها سخن گفتن با زبان سرکوب و اعدام شهید باقر نمر بود.»

جابری انصاری تصریح کرد: «اتفاقی که برای سفارت عربستان افتاد، نخستین اتفاقی نیست که در دنیا درباره مراکز دیپلماتیک می‌افتد. آنچه مهم است اینکه دولت مقابل به تعهدات خود عمل کند که جمهوری اسلامی به وظایف خود برای جلوگیری از احساسات عمل کرد.»

وی سپس به حمایت های کشورهای غربی از اقدامات عربستان پرداخت و گفت: «ما فکر می‌کنیم جامعه بین‌المللی با اتخاذ سیاست‌های مناسب به عربستان اجازه می‌دهد سیاست ناامنی در منطقه را پیش ببرد.»

به‌ گفته معاون وزیر امور خارجه، «آنچه در برخی از کشورهای منطقه، همچون عربستان وجود دارد این است که نظام قانونی عربستان متعلق به دورانی است که زمان آن گذشته است. واقعیت این است که با زبان گلوله و سرکوب و نقض گسترده حقوق بشر، مطالبات مردمی را پاسخ دادن، سیاست عقیمی است که پیامد منفی دارد.»

سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین درباره اقدامات انجام شده درباره حمله به سفارت عربستان گفت: «وزارت امورخارجه و نهادهای امنیتی و نظامی تدابیر لازم را برای کنترل حادثه و برخورد قانونی برای برخورد با متخلفان انجام داده‌اند. جمهوری اسلامی، اقدامات لازم برای حفظ حرمت و مراعات قوانین بین‌المللی را انجام داده است و انجام می‌دهد.»

او تصریح کرد: «اقدام دولت عربستان هم در حالی انجام شده است که همه امور تحت کنترل بود و تهدیدی متوجه دیپلمات‌های سعودی نبود. عربستان به دنبال سیاست نابخردانه خود و افزایش تنش در منطقه است.»

جابری انصاری در پاسخ به این پرسش که آیا دولت عربستان تماس‌هایی با برخی کشورهای منطقه برای قطع رابطه با ایران انجام داده است، گفت: «دولت عربستان به‌دلیل اینکه احساس می‌کند در فضای منظقه‌ای و بین‌المللی در نوعی انزوا قرار دارد، سیاست تنش را در دستور کار خود قرار داده و در همین چارچوب، فشارهایی بر برخی از دولت‌ها وارد کرده است.»

وی افزود: «جمهوری اسلامی ایران، سیاست آشکار و شفافی را در زمینه گسترش تعامل با کشورهای جهان دنبال می‌کند.»

سخنگوی وزارت امورخارجه درباره اقدامات بین‌المللی انجام شده در واکنش به اقدامات عربستان، گفت: «جمهوری اسلامی خود را در انزوا احساس نمی‌کند. جمهوری اسلامی سیاست قانونمند خود را دنبال می‌کند و پیگیری سیاست‌های مبتنی بر تنش‌آفرینی خط قرمز ایران است. دولت عربستان سیاست‌هایی را دنبال می‌کند که شکست خورده است. در عراق از همه توان برای برهم زدن وضعیت عراق استفاده کردند اما در چند روز گذشته سفارت خود را در عراق بازگشایی کردند که نشانه شکست است.»

وی تاکید کرد: «ایران در مسیر تنش‌آفرینی که خواست دولت عربستان است حرکت نمی‌کند.»

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امورخارجه در پاسخ به این پرسش که آیا کشوری برای ترمیم مناسبات میان ایران و عربستان در روزهای اخیر میانجی‌گری کرده است، توضیح داد: «اگر سیاست‌های عربستان مبتنی بر منطق بود هیچ نیازی به میانجی‌گری نبود. تا زمانی که سیاست عربستان بدین شکل باشد، امکان روابط دیپلماتیک وجود ندارد. ما از همه امکانات و ظرفیت‌های دیپلماتیک خود و روابط با کشورهای عربی و غیر عربی منطقه و جهان استفاده می‌کنیم که از تنش‌آفرینی جلوگیری شود.»

آلمان، ایران و عربستان را به گفتگو دعوت کرد

سخنگوی دولت آلمان از ایران و عربستان سعودی خواست مسیر گفتگو را در پیش گیرند.

به گزارش جماران به نقل از انتخاب، خبرگزاری رویترز در خبری فوری اعلام کرد سخنگوی دولت آلمان از ایران و عربستان سعودی خواست مسیر گفتگو را در پیش گیرند.

سخنگوی دولت آلمان گفت از هر گونه طرح دولت آلمان برای اعمال تحریم علیه عربستان سعودی بی اطلاع است.

سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان نیز روز دوشنبه گفت این کشور رویدادهای عربستان سعودی را با توجه به مسئله صادرات سلاح پیگیری می کند و این رویدادها در سیاست محدودیت کننده این کشور در زمینه صادرات سلاح تاثیر خواهد گذاشت.

اقدامات برخی کشورها در منطقه به ضرر مسلمانان و به سود صهیونیست‌ها است

رئیس مجلس شورای اسلامی٬ گفت: در شرایط کنونی اقداماتی در منطقه صورت می‌گیرد٬ که به ضرر امت اسلامی و به سود صهیونیست‌ها است و مسئله تروریسم در منطقه یک معضل بزرگ است.

 سعود بن احمد البروانی سفیر عمان در ایران٬ صبح امروز (دوشنبه 14 دی ماه) با دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرد.
دکتر لاریجانی در این دیدار با اشاره به سابقه تاریخی و دیرینه جمهوری اسلامی ایران و عمان٬ گفت: سطح روابط دو کشور در سال‌های متمادی بسیار مثبت و گسترده بوده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: خوشبختانه کشور عمان تحت مدیریت سلطان قابوس، مشی عاقلانه‌ای را درباره مسائل مختلف داشته و روابط دو کشور در حوادث مختلف هم به خوبی پیش رفته و امروز این تعاملات پایه اطمینان بخشی برای آینده منطقه ایجاد کرده است.

وی بر لزوم گسترش روابط اقتصادی دو کشور ایران و عمان تأکید کرد و گفت: اخیرا خوشبختانه سطح روابط اقتصادی دو کشور گسترش چشمگیری داشته است.

دکتر لاریجانی با ابراز نگرانی نسبت به مسائل و تحولات منطقه‌ای٬ افزود: متأسفانه در شرایط کنونی اقداماتی در منطقه صورت می‌گیرد٬ که به ضرر امت اسلامی و به سود صهیونیست‌ها است و مسئله تروریسم در منطقه یک معضل بزرگ است.

رئیس قوه مقننه با اشاره به حمله عربستان به مردم یمن٬ گفت: دولت سعودی به این مسئله توجه ندارند که حمله به یمن موجب گسترش تروریسم در این کشور می‌شود٬ از طرف دیگر اخیرا عربستان شیخ نمر عالم برجسته دینی و برخی دیگر از افراد را اعدام کردند٬ که این موضوع اثر نامطلوبی را در میان مسلمانان گذاشته و در ایران نیز باعث تأسف و ناراحتی مردم شد.

دکتر لاریجانی گفت: قطعا اعدام یک عالم دینی برای خود عربستان نیز خوب نیست و این اقدام هیچ توجیهی ندارد.

وی ادامه داد: البته با اقدامات خودسرانه چند روز گذشته که در مقابل سفارت عربستان رخ داد٬ مخالف بوده و پیگیر آن هستیم.

دکتر لاریجانی افزود: از طرف دیگر اقدام امروز دولت سعودی در قطع روابط با ایران٬ کار و سیاست اشتباهی است٬ زیرا شاید یک عده دست به کاری بزنند٬ اما این مسئله دلیل مناسبی برای قطع روابط نیست٬ به طوری که در چند سال اخیر در کشورهای اروپایی چندین بار به سفارت ایران حمله کردند٬ اما ما هیج اقدامی برای قطع روابط نکردیم.

در این دیدار همچنین سعود بن احمد البروانی سفیر عمان در ایران٬ روابط دو کشور ایران و عمان را بسیار گسترده، دوستانه و دیرینه خواند و گفت: روابط دو کشور از گذشته در مسائل سیاسی و اقتصادی بسیار مثبت بوده و امیدوارم همانند مناسبات سیاسی٬ مسائل اقتصادی دو کشور نیز گسترش بیشتری پیدا کند.

وی روابط اقتصادی دو کشور ایران و عمان در یک سال اخیر را مثبت ارزیابی کرد و افزود: در چند وقت اخیر فعالیت هیأت‌های اقتصادی و اتاق‌های بازرگانی دو کشور بیشتر شده و حتی دو نمایشگاه تولیدات ایرانی در آینده در عمان برگزار می شود.

سفیر عمان در ایران٬ با اشاره به وضعیت کشورهای منطقه از جمله سوریه٬ یمن و عراق٬ تصریح کرد: در شرایط کنونی به جای تشدید بحران‌ها٬ نیازمند آرامش در منطقه هستیم.

وی با اشاره به اقدام عربستان سعودی در قطع رابطه با جمهوری اسلامی ایران٬ گفت: به طور حتم این اقدام هر علتی هم که داشته باشد٬ به دور از حکمت بوده و روش نادرستی است.

البروانی افزود: به نظر من عربستان با اقدام اخیر خود به‌دنبال فشار بر ایران و تحت الشعاع قرار دادن توافق هسته‌ای است.

زیباکلام: حمله کنندگان قصد ضربه زدن به سیاست خارجی روحانی را داشتند

در همین زمینه دکتر صادق زیباکلام در گفت و گو با خبرنگار جماران، در خصوص حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران اظهار داشت: کسانی که به سفارت عربستان حمله کردند، قصد حمله زدن به عربستان نداشتند بلکه قصد ضربه زدن به سیاست خارجی روحانی داشتند.

وی افزود: آنها قصد داشتند تا به سیاست تنش زدایی که توسط ظریف دنبال می شد ضربه بزنند و با این اقدام خود به تصویری از ایران که بعد از برجام بهبود یافته بود، ضربه زدند.

موثقی: عربستان می خواهد ایران را با غرب رو در رو کند

سید احمد موثقی استاد دانشگاه تهران نیز در گفت و گو با جماران، اظهار داشت: نزدیکی ایران و آمریکا به واسطه توافق هسته ای و دیپلماسی فعال و عقلانی ایران در دوره جدید، کشور هایی مانند عربستان، رژیم صهیونیستی و ترکیه را عصبانی کرده است. دیپلماسی عقلانی و توأم با تدبیر ایران در منطقه این کشورها را وادار به عقب نشینی و مواضع غرب و مسائلی مانند اسلام و ایران هراسی را تصحیح کرده است. به همین جهت عربستان در مقابل این موفقیت های ایران سعی دارد با اقداماتی که در سوریه و یمن انجام می دهد و اقدام اخیری که انجام داده است، ایران را به عکس العمل وادار کند تا دستاورد های ایران را زیر سوأل ببرد و یک بار دیگر ایران را با غرب رو در رو کند.

موثقی با ابراز تأسف از هجوم به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد، خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی حرکتی که از سوی جریان های افراطی داخلی در تهران و مشهد بر علیه سفارت و کنسولگری عربستان انجام شد، در جهت سیاست های خصمانه عربستان علیه ایران قرار گرفت و بهانه دست این کشور داد. این حرکت نه تنها کمکی به محکومیت عربستان نکرد بلکه به جای محکومیت عربستان در افکار عمومی موجب تضعیف جایگاه احیا شده ایران در افکار عمومی جهان شد و به محکومیت ایران انجامید.

بیگدلی: قطع رابطه می تواند عواقب ناگواری داشته باشد

همچنین علی بیگدلی کارشناس مسائل منطقه در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، گفت: از آنجایی که ایران و عربستان به عنوان دو قطب قدرت در منطقه دارای تاثیرگذاری بسیار هستند نهایتا این عمل با هیچ منطق دیپلماتیکی قابل توجیه نیست و قطع روابط ما با عربستان می تواند عواقب ناگوار و بیشماری برای منطقه داشته باشد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در حال حاضر با بروز بستر های بحرانی در منطقه کشورهای خاورمیانه از جمله قطر و ترکیه (که وضعیت را آلوده تر می کنند) به دنبال یارگیری هایی به نفع عربستان هستند و این خود موجب پیامد های ناگوار در منطقه است.

برچسب‌ها: