شناسهٔ خبر: 75384023 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

فوق تخصص قلب:

مصرف روغن‌ نامرغوب بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد

کرمانشاه - ایرنا - فوق‌تخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه بیماری‌های قلبی و عروقی امروزه از مهم‌ترین علل مرگ و میر در کشور است به ارتباط مستقیم این بیماری با نوع تغذیه ناسالم به ویژه مصرف روغن‌های نامرغوب اشاره کرد و گفت:‌ اصلاح الگوی تغذیه می‌تواند از بخش بزرگی از این بیماری‌ها پیشگیری کند.

صاحب‌خبر -

پرفسور معصومعلی معصومی روز شنبه به مناسبت روز جهانی غذا در گفت و گو با ایرنا؛ سلامت را فقط نبود بیماری ندانست، بلکه به‌معنای رفاه کامل جسمی، روحی و اجتماعی دانست که بدون آنها در جامعه هیچ پیشرفتی پایدار نخواهد ماند.

وی ادامه گفت: قلب انسان در طول شبانه‌روز بیش از ۱۰۰ هزار بار تپش دارد و حدود ۱۰۰ هزار لیتر خون را پمپاژ می‌کند و این عضو حیاتی بدن مانند سایر بافت‌ها نیاز به تغذیه سالم دارد و هرگونه اختلال در جریان تغذیه می‌تواند به تصلب شریانی و تنگی عروق و در نهایت سکته قلبی منجر شود.

پرفسور معصومی با تشریح ساختار عروق کرونر قلب توضیح داد: ایجاد رسوبات چربی در دیواره رگ‌ها از سنین پایین آغاز می‌شود و به مرور با افزایش سن، جریان خون را محدود می‌کند تا جایی که با انسداد بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد، سکته قلبی یا حتی در صورت پارگی عروق در کمتر از یک ساعت منجر به مرگ شود.

این استاد دانشگاه در ادامه عوامل خطر بیماری‌های قلبی را به ۲ گروه قابل کنترل و غیرقابل کنترل تقسیم کرد بیان کرد: سن، ژنتیک و سابقه خانوادگی از عوامل غیرقابل کنترل هستند اما استرس، فشارخون بالا، کلسترول زیاد، سیگار، تغذیه ناسالم، چاقی و کم‌تحرکی از عوامل قابل کنترل‌اند که با تغییر سبک زندگی می‌توان جلوی بخش بزرگی از این بیماری‌ها را گرفت.

پرفسور معصومی گفت: در استراتژی های پیشگیری از بیماری‌های قلبی باید سه سطح پیشگیری ابتدایی برای جلوگیری از ایجاد عوامل خطر، پیشگیری اولیه برای شناسایی و کنترل این عوامل و پیشگیری ثانویه برای درمان و جلوگیری از عود بیماری در نظر داشته باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش مصرف روغن‌های جامد صنعتی (ترانس) را از عوامل اصلی بروز بیماری‌های کرونری دانست و اظهار کرد: اسید چرب «ترانس» یکی از خطرناک‌ترین ترکیبات در صنایع غذایی است که در قرن بیستم به عنوان عامل اصلی اپیدمی بیماری‌های قلبی شناخته می شود که مصرف تنها یک تا دو درصد چربی ترانس می‌تواند خطر بیماری قلبی را تا ۳۵ درصد افزایش دهد.

پرفسور معصومی افزود: در سال‌های گذشته میزان چربی ترانس در روغن‌های مصرفی کشور بیش از ۶۰ درصد بود اما با تلاش‌های علمی و سیاست‌های بهداشتی، اکنون به کمتر از یک درصد رسیده است با این حال، هنوز روغن کاملا سالم و استاندارد در بازار وجود ندارد و بیشتر روغن‌های مایع فعلی تعادل لازم بین چربی‌های اشباع و غیراشباع را ندارند.

وی تأکید کرد: در یک روغن سالم باید حدود ۵۰ درصد چربی غیراشباع (مانند روغن زیتون و کانولا)، ۳۰ درصد چربی تک‌غیراشباع و تنها ۱۰ درصد چربی اشباع وجود داشته باشد، در حالیکه بیشتر روغن‌های موجود از اسیدهای چرب پالم و ترکیبات ناپایدار تشکیل شده‌اند که در حرارت بالا تخریب می‌شوند و خاصیت سرطان‌زایی پیدا می‌کنند.

این متخصص قلب در ادامه خواستار تقویت نظارت‌های کیفی بر تولید روغن و مواد غذایی شد و گفت: لازم است آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت روغن در استان‌ها ایجاد شود تا میزان اسید چرب ترانس، آنتی‌اکسیدان و ترکیبات اشباع به‌صورت دقیق و شفاف برای مردم اعلام شود.

پرفسور معصومی با اشاره به سابقه فعالیت علمی در زمینه پیشگیری از بیماری‌های قلبی بیان کرد: «انجمن مردمی پیشگیری از بیماری‌های قلبی» در کرمانشاه نقش مؤثری در آگاه‌سازی مردم و کاهش میزان ترانس روغن‌های خوراکی داشت و می‌توان با احیای این انجمن و مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد، گام بلندی در ارتقای سلامت عمومی برداشت.

وی همچنین با انتقاد از نبود استاندارد کافی در برخی فرآورده‌های لبنی و غذایی گفت: برخی از کارخانه‌ها به‌دلیل اجبار اقتصادی و نبود نظارت کافی از روغن‌های دامی قاچاق یا تاریخ‌گذشته در تولید استفاده می‌کنند که این موضوع سلامت مردم را به خطر می‌اندازد و باید برخورد جدی با آن صورت گیرد.

این متخصص قلب تاکید کرد سلامت جامعه در گرو آگاهی مردم، شفافیت در تولید و نظارت علمی بر فرآورده‌های غذایی است و تا زمانی که تغذیه سالم به فرهنگ عمومی تبدیل نشود، نمی‌توان از کاهش بیماری‌های قلبی سخن گفت.