سید مرتضی صفوی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اهمیت تغذیه در دوران سالمندی اظهار کرد: در حال حاضر به دلیل اینکه کیفیت زندگیها بهتر شده سن سالمندی رو به افزایش است و باید خانوادهها سعی کنند به تغذیه سالمندان توجه جدی داشته باشند، تغذیهای که برای سلامت سالمندان مناسب باشد، یعنی انتخاب غذا برای سالمندان بسیار مهم است، بعضی از مشکلاتی که سالمندان دارند مانند دندانهایی که سالم نیستند و حالت نفخ و مشکلات گوارشی پیدا می کنند و یا پوکی استخوان از مشکلاتی است که در گروه سالمندان وجود دارد.
وی افزود: تغذیه سالمند با توجه به اینکه افزایش سن سالمندان نیاز آنها را به انرژی کمتر کرده و تمایل به مصرف غذای کمتر دارند و اگر انتخاب غذا به درستی صورت نگیرد میزان دریافت مواد مغذی ضروری در گروه سالمندان پایین تر از حد مطلوب قرار می گیرد و لازم است که به این نکته توجه جدی شود.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: در واقع پیر شدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیتهای فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه است و به نظر می رسد که بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند یا حداقل آنها را تخفیف دهد، به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان مسائل پزشکی، بهداشتی و وضع تغذیه سالمندان است.
رعایت اصول تغذیه ای سالمندان؛ سلامت و نشاط یشتر
وی با تاکید بر اینکه با افزایش سن سالمندان تمایل کمتری به مصرف غذا دارند، گفت: اگر انتخاب غذای سالمند درست صورت نگیرد می تواند دریافت مواد مغذی ضروری پایین تر از حد مطلوب باشد و به سالمندان آسیب وارد کند، بنابراین توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیهای اهمیت دارد. رعایت اصول تغذیه ای سالمندان باعث می شود که فرد سالهای عمر خود را با سلامت و نشاط بیشتری طی کند و کمتر در معرض بیماریهای شایع مانند فشارخون بالا، چربی خون، دیابت و پوکی استخوان قرار گیرد.
صفوی با اشاره به اینکه تغذیه سالمندان و عدات غذایی مطلوب آنها در پیشگیری از بروز بیماریها بسیار موثر است، اظهار کرد: در نتیجه اگر اصول تغذیه سالمندان رعایت شود کمتر در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریها قرار می گیرند و کیفیت زندگی آنها خوب می شود. در عوامل جسمانی تغذیه سالمندان مانند کاهش کل انرژی مورد نیاز، بیماریهای مزمن، بی اشتهایی، تغییر حس چشتایی، خرابی دندانها، ناتوانی جسمی، مشکلات گوارشی و تداخلات دارویی و تداخل غذا و داروها خیلی مهم است.
وی تاکید کرد: تاثیر مشکلات روحی و روانی در نوع تغذیه سالمند مانند افسردگی و تنهایی و از دست دادن همسر تاثیر گذار است و از موارد تاثیر گذار دیگر در انتخاب نوع تغذیه عده ای از سالمندان مشکلات اقتصادی آنها است که درآمد کمتری داشته و کمبود امکانات برای تهیه و طبخ غذای مناسب را دارند و گاهی اوقات زندگی در آسایشگاهها و خانه سالمندان شرایطی است که می تواند شرایط زندگی سالمندان را متفاوت کند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص اینکه در این سنین رعایت اصل تنوع در برنامه غذایی بسیار مهم است، گفت: باید به عادت های غذایی و شیوه زندگی یک فرد سالمند توجه شود و برای جلوگیری از مشکلات عاطفی و احساسی سالمند بهتر است که به عادتهای غذای آنها احترام گذاشت و هر گونه تغییری را با ملایمت و تفاهم به وجود آورد که آسیبی به سالمندان وارد نشود.
خوردن مواد پر فیبر به سالمندان توصیه میشود
وی تصریح کرد: سالمندان برای خانوادهها بسیار اهمیت دارند و در اصل فرتوت شدن، پیر شدن و سالخوردگی شرایط خاص خود را دارد و یکی از مشکلات سالمندان بیماری یبوست است و در برای اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات حدود ۸ تا ۱۰ لیوان در روز و خوردن مواد پر فیبر مثل نان تهیه شده از گندم کامل و میوههایی مثل آلو، آلوز زرد، گلابی، سبزیها توصیه می شود به خصوص مصرف میوهها با پوست به دلیل داشتن فیبر کمک زیادی به سلامت سالمندان می کند.
صفوی با هشدار به گروه سالمندان گفت: سالمندان از غذاهای پرچرب و سرخ شده، سس مایونز و سبزیهای نفاخ مانند کلم، گل کلم و پیاز زیاد استفاده نکنند، توصیه می شود که تعداد وعدههای غذایی سالمندان افزایش پیدا کند و هر وعده مقدار غذای کمتری مصرف شود و به طور معمول پنج وعده در روز سالمندان غذا با حجم کم را بخورند و سالمندانی که جویدن غذا برای آنها مشکل است مصرف غذاهای نرم مانند انواع پورهها، گوشت نرم، سوپ و آش که حاوی حبوبات زیاد نباشد و خوردن آّبمیوه توصیه می شود.
وی خاطرنشان کرد: بعضی از سالمندان احتمال دارد مبتلا به فشار خوان بالا باشند و رژیم غذایی کم سدیم و در صورت نیاز کاهش وزن به آنها توصیه می شود و برای تنظیم رژیم غذایی به منظور کاهش وزن داشتن رژیم غذایی اصولی به سالمندانی که اضافه وزن دارند توصیه شده و اینکه حتماً با متخصص تغذیه مشورت کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی توصیه کرد: رژیم غذایی سالمندان باید دارای مواد غذایی غنی از ویتامین ها و املاح به خصوص کلسیم و آهن باشد و مصرف شیر و لبنیات، غذاهای گوشتی، سبزیها و میوهها به گروه سالمندان بسیار تاکید می شود.