اشکان زودفکر، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، گفت: فشار روانی (پنیک) ایجادشده پس از جنگ، در روزهای اول بازگشایی بازار، سرمایهگذاران را به فروش آبشاری داراییهای باارزش خود سوق داده بود. برای رفع این مشکل حمایتهای بازارساز و تزریق امید و ایجاد حاشیه امن برای سرمایه گذاران از طریق ابزارهای مالی موجود ضروری بوده است. یکی از بهترین ابزار موجود نیز اوراق اختیار فروش تبعی است که در حال حاضر نیاز اصلی بازار است.
حفظ نقدینگی در بازار
این کارشناس بازار توضیح داد: اوراق تبعی در شرایطی که سرمایهگذاران شاهد ارزش بالای سهام بسیاری از شرکت های بورسی هستند با پوشش احتمال زیان ناشی از ریسک سیستماتیک نه تنها باعث حفظ نقدینگی موجود در بازار خواهند شد بلکه سبب ورود شریان نقدینگی به بازار می شود و به تبع آن نقدشوندگی را در بازار افزایش خواهد داد.
آموزش سرمایهگذاران خرد
اشکان زودفکر در عین حال، توضیح داد: تجربه گذشته نشان میدهد موفقیت این اوراق در درجه اول به آموزش سرمایهگذاران خرد درباره ماهیت و نحوه اعمال این اوراق وابسته است زیرا سرمایهگذاران کلان و باتجربه معمولاً در چنین شرایطی تمایلی به فروش سهام خود با این قیمتها را ندارند، اما سهامداران خرد، که اغلب تحت تأثیر رفتار تودهوار به فشار فروش دامن میزنند، نیازمند آموزش و آگاهیبخشی هستند.
شفافیت کامل در اطلاعرسانی
او تاکید کرد: ناشران اوراق تبعی نیز برای حفظ اثربخشی این ابزار باید شفافیت کامل در اطلاعرسانی داشته باشند و قیمت اعمال را با توجه به واقعیتهای تورمی کشور و حجم عرضه بهگونهای تعیین کنند که هم برای سرمایهگذاران جذاب باشد و هم برای ناشر قابل اجرا، از طرفی نیز در بازاری با صدها نماد معاملاتی، انتشار اوراق باید بهگونهای باشد که طیف گستردهای از سهام، بهویژه سهام شرکتهای بنیادی را پوشش دهد تا اثر آن بر روی تابلوی سبز و قرمز بورس و اعتماد عمومی بازار مشهود شود.
این مدیر دارایی تاکید کرد: مهم است که ناشران شرکت های بنیادی با تکیه بر بنیاد بنگاه اقتصادی خود، در چنین شرایطی با قاطعیت ارزش سازمان خود را به رخ بازار سرمایه کشور بکشند و حامی آن باشند.
مانع نوسانهای غیر منطقی
زودفکر افزود: به یقین این اوراق چنانچه در زمان مناسب منتشر شوند علاوه بر ایجاد تعادل در بازار، مانع نوسانهای غیر منطقی شده و سد خروج نقدینگی از بازار مولد سرمایه به بازارهای سفتهگری و غیرمولد و حتی حفظ ارزش پول ملی خواهد شد.