گروه سیاسی دفاعپرس، موجودات تراریخته یا تغییریافته ژنتیکی Genetically Modified Organism)) یا به اختصار GMO، به موجودات زنده اعم از گیاه، حیوان یا میکروارگانیسمهایی گفته میشود که با استفاده از روشهای زیست فناوری نوین و مهندسی ژنتیک، در ساختار ژنی آن تغییراتی ایجاد شود به گونهای که این تغییر از طریق روشهای سنتی اصلاح نژاد یا نوترکیبیهایی که بطور طبیعی اتفاق میافتد امکان پذیر نباشد؛ با استفاده از این فناوری میتوان ژن مدنظر را از یک موجود زنده به موجود دیگر انتقال داد. این اصطلاح در واقع ریشه در دستکاری ژنتیک محصولات مصرفی اعم از پوشاک و تغذیه دارد.
سه تهدید عمده جهان
با این توضیح باید گفت که امروزه تهدیدات زیستی را در کنار تغییرات اقلیمی و جنگهای هستهای سه تهدید عمده برای آینده جهان میدانند؛ بدین ترتیب برخی دانشمندان حوزههای زیستی، محصولات غذایی تراریخته (GMO) را به عنوان دستهای از تهدیدات زیستی سهل الوصول در دنیا محسوب میکنند که باعث سلطه غذایی ابرقدرتها و به خطر انداختن امنیت ملی کشورهای ضعیف میشود؛ مطلب کاملا واضح در این خصوص این است که کشورهای سلطه گر نفوذ خود به سایر ملل را با ابزارهای بیوتروریسم از طریق غذا و دارو اعمال میکنند.
نیاز انسان به غذا از جمله مهمترین و حیاتیترین نیازهای روزمره اوست که از بدو تولد تا مرگ، وی را همراهی میکند و هیچ کس از این قاعده مستثنی نبوده به همین جهت از دیرباز انسان در پی زندگی سالم و طولانیتر با روش تغذیه سالم بوده است؛ رشد، طول عمر، سلامتی، آرامش اعصاب و روان، تولید مثل، خلق وخوی افراد و... همه به نوعی با تغذیه صحیح و سالم ارتباط مستقیم دارند.
در قرآن کریم ۲۵۰ آیه بطور مستقیم و بیش از ۷۰۰ آیه به طور غیرمستقیم به صراحت در باب غذا و امنیت غذایی سخن گفتهاند، از جمله شاخصترین این آیات عبارتند از آیات ۵۷ و ۱۷۲ سوره بقره، ۱۶۰ اعراف و ۸۱ طه که با لفظ تکراری عبارت زیر در ۴ آیه مختلف به این موضوع میپردازد: «کُلوا مِن طَیّباتِ ما رزقناکُم» یعنی از نعمتهای پاکیزهای که به شما دادهایم بخورید...
همچنین در آیه ۲۴ سوره عبس خداوند به انسان میفرماید: «فَلیَنظُرِالانسانُ الی طَعامِه» یعنی انسان باید به غذاى خویش بنگرد و در آن دقت کند؛ مفسران عقیده دارند منظور از این آیه نگاه ظاهری و سطحی به غذا نیست بلکه هدف تفکر عمیق از تاثیرات حیات بخش آن در روح و روان بشری است.
طبق آموزههای قرآنی و دینی، رعایت الگوی سالم تغذیه و نقش آن در سلامت جسمی و روحی افراد همواره مورد تاکید بوده است. بقراط در بیش از دو هزار سال پیش خطاب به شاگردانش عنوان میدارد: بگذار غذای تو داروی تو باشد و داروی تو غذایت.
جمعیت جهان با گذشتن از مرز ۸ میلیارد نفر، باعث شده تا از حدود دو سال پیش، ضرورت رسیدگی به مشکلات گرسنگی و امنیت غذایی به عنوان یکی از مولفههای امنیت ملی کشورها، اهمیت بالایی برای دولتمردان در سراسر جهان بیابد. پیش بینیها حاکی از آن است که در سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به بیش از ۹ میلیارد نفر افزایش خواهد یافت و مطابق آمارها هم اکنون از هر ۷ نفر در جهان یک نفر به غذای سالم و کافی دسترسی ندارد و دچار سوء تغذیه است. این در حالی است که سازمانهای بین المللی از جمله سازمان بهداشت جهانی (WHO) با شعار امنیت غذایی از مزرعه تا سفره یکی از مدعیان دفاع از حقوق جوامع در این خصوص است.
نخستین محصول تراریخته در جهان از حدود ۳۰ سال پیش به سمت تجاری سازی و کشت گسترده پیش رفت به نحوی که هم اکنون سطح زیرکشت این محصولات به بیش از ۲۰۰ میلیون هکتار در جهان رسیده که کشور آمریکا به تنهایی ۴۰ درصد آن را به خود اختصاص داده است.
نظر موافقان و مخالفان کشت تراریخته
در حالی که عمدهترین محصولات تراریخت در جهان شامل محصولات سویا، ذرت، پنبه و کلزا میشود، این سئوال را بوجود میآورد که چرا این رشد فزاینده را در جهان شاهد بودهایم؟
موافقان سیاست توسعه و کشت محصولات GMO در پاسخ به این سئوال به دلایلی هم چون افزایش کمی محصول و تامین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد، کاهش هزینههای زراعی و افزایش سود آن، بهبود ارزش غذایی، کاهش استفاده از سموم، حفظ تنوع زیستی موجودات، احیاء مراتع و جنگل ها، تولید محصولات مقاوم به خشکی و ... اشاره میکنند.
اما در مقابل، مخالفین نیز دلایلی مانند ایجاد مخاطرات زیست محیطی مثل ایجاد آفات جدید، انتقال ژنهای مقاومت به گیاهان وکاهش تاثیر علف کشها به مرور زمان، کاهش تنوع زیستی و از آن مهمتر تاثیر سوء بر سلامت انسان و حیوانات از جمله ایجاد تومورهای سرطانی، ناباروری، ایجاد واکنشهای حساسیت زا، مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ها، افزایش مرگ و میر حیوانات و در نتیجه انقراض آنان را ذکر میکنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در باب تراریخته فرمودند: اگر ضرر معتنابهی ندارد فی نفسه اشکالی ندارد؛ همچنین ایشان در مفاد سیاستهای ابلاغی به سازمان حفاظت محیط زیست به صراحت به توسعه محصولات سالم و ارگانیک تاکید میکنند.
بسیاری از دانشمندان حوزه فرآوردههای کشاورزی در اروپا اظهار کردند که نمیتوانیم محصولات تراریخته را از آن جهت تضمین کنیم که هیچ آسیبی به مردم نمیرسانند، از طرفی با فشارهای اقتصادی و سیاسی کمپانیهای بزرگ حامی محصولات GMO در جهان، این موضوع موجب الزام به برچسب گذاری تراریخته در این کشورها شد.
در ایران نیز بر اساس مصوبات قانون ایمنی زیستی، دولت مکلف است تا روی این محصولات، برچسب تراریخته را الصاق کند چرا که این مهم از حقوق مسلم مصرف کنندگان محسوب میشود.
نظریه «کسینجر»
«هنری آلفرد کیسینجر» استراتژیست ارشد و صهیونیست آمریکایی در سال ۱۹۷۴ و پس از جنگ ویتنام، «انرژی» و «غذا» را دو اهرم کاربردی کنترل ملتها معرفی کرد و به آمریکاییها اعلام کرد که اگر نفت را کنترل کنند، دولتها را تحت کنترل در میآورند و اگر غذا را کنترل کنند، مردم را تحت سیطره خواهند گرفت؛ لذا هم اکنون بخش اعظمی از تجارت محصولات پرخطر دستکاری ژنتیک (تراریخته) در اختیار شرکتهای صهیونیستی ـ آمریکایی «مونسانتو»، «راکفلر»، «دوپونت» فرانسه و «سینجنتا» سوئیس است.
در واقع پس از طرح سیاست کنترل غذا توسط هنری کیسینجر مطالعات عمیق و راهبردی روی بذرهای اصیل در کشتگاههای کهن در آسیای جنوب شرقی از جمله فیلیپین و هند توسط بنیاد راکفلر انجام پذیرفت و نتیجه آن ابداع فناوری نوین تولید و تجارت محصولات تراریخته با کمک کمپانی مونسانتو بود.
بنیاد راکفلر کمپانی تراریخته مونسانتو را حمایت و برنامه کنترل غذا و کنترل جمعیت را به عنوان انقلاب سبز اجرا کرد؛ بنیاد راکفلر برای اجرای پروژه خطرناک کنترل بذرهای جهان و توسعه تراریختهها در آسیا بیش از ۶۰ سال پیش مرکز تحقیقات بین المللی برنج (IRRI) در فیلیپین را ایجاد کرد.
آنها به این نتیجه رسیدند که بهترین روش توسعه تجارت محصولات GMO، نفوذ در دولتها و همراه ساختن دولتمردان با سیاستهای خود است و این در حالی لست که برخی مخالفان تولید و فروش بذرهای دستکاری شده ژنتیکی، سودهای کلان تا ۸۰ برابری را برای سرمایهگذاران و واردکنندگان این محصولات تخمین میزنند.
رضا ترابی خراجی پژوهشگر زیست فناوری پزشکی
انتهای پیام/ 231