شناسهٔ خبر: 71570007 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

معاون علمی، فناوری رئیس جمهور:

هوش مصنوعی در ایران از نظریه به کاربرد رسیده است

در نخستین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی در سالن همایش‌های دانشگاه شهید بهشتی، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، با نگاهی جامع به تاریخچه و چالش‌های پیش روی هوش مصنوعی، بر ضرورت هم‌افزایی دانشگاه، شرکت‌های دانش‌بنیان و اقتصاد در رشد این حوزه تأکید کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، در نخستین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی در سالن همایش‌های دانشگاه شهید بهشتی، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، با نگاهی جامع به تاریخچه و چالش‌های پیش روی هوش مصنوعی، بر ضرورت هم‌افزایی دانشگاه، شرکت‌های دانش‌بنیان و اقتصاد در رشد این حوزه تأکید کرد و برنامه‌های بلندمدت از تولید محتوا تا پیاده‌سازی دستیارهای دیجیتال را معرفی کرد.

در اولین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی که در سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد، دکتر حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، با ارائه دیدگاهی جامع از جایگاه مهندسان، تاریخچه و مسیر تحول هوش مصنوعی، چشم‌اندازهای تحول دیجیتال در کشور را ترسیم کرد.

حسین افشین با تأکید بر ارزش خلاقیت مهندسان، گفت: در دانشگاه‌ها ابتدا به عنوان کارشناس تربیت می‌شویم؛ اما مهندس واقعی کسی است که خلاقیت و دانش را در کنار هم قرار می‌دهد. ممکن است فردی دکترا داشته باشد، ولی مهندس خلاق نخواهد بود.

معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اشاره کرد: نقش مهندس در تلفیق علم و خلاقیت از اساسی‌ترین عوامل پیشرفت در هر حوزه فناوری است.

او افزود: هوش مصنوعی به عنوان یک بسته از سال ۱۹۵۰ میلادی مطرح شد و اولین بار در سال ۱۹۵۶ میلادی در کنفرانسی مشابه کنفرانس امروز، کلمه «هوش مصنوعی» به گوش رسید. در ایران نیز اگر به تاریخچه نگاه کنیم، سال‌های اولیه (تا حدود ۲۰۱۰) شاهد شکست ترندهایی بودیم، اما از آن پس با موضوعاتی چون خودروهای خودران، هدایت در پزشکی و مدیریت ترافیک، جهش نمادینی آغاز شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان با نگاهی به سال ۲۰۲۵ اظهار داشت: ما ۱۴ سال است که در باب این حوزه صحبت می‌کنیم و اکنون زمان آن رسیده که از کلام به عمل برسیم.

افشین بر اهمیت دانشگاه به عنوان منبع اصلی علم تأکید کرد و خاطر نشان ساخت: خاستگاه علم در دانشگاه است؛ نطفه هر ایده و مسئله علمی باید در دانشگاه بسته شود. اما نکته مهم اینجاست که امروز خبر و اطلاعات از محتوا جلوتر حرکت می‌کنند و ما به خطر شبه‌علم نزدیک می‌شویم. لذا متولیان علمی – دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان – باید هسته‌های فناوری را به محتوا و کاربرد تبدیل کنند.

در ادامه، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به نقش اقتصاد در شکوفایی هوش مصنوعی اشاره کرد و تصریح کرد: از سال ۱۹۵۰ تا امروز، هوش مصنوعی در ایران به دلیل عدم ورود اقتصاد به ماجرا جنب و جوش نداشته است. برنامه من این است که برای دولت و وزارتخانه‌ها دستیارهای مختلفی تولید کنیم؛ به گونه‌ای که هر شرکت دانش‌بنیان، پس از ارائه الگوریتم و داده‌های خود، بتواند تحت آزمایش‌های شفاف و اخلاقی قرار گیرد.

افشین به برنامه های آینده اشاره کرد و گفت: ما در نظر داریم از سال ۱۴۰۴، یک میلیون دانش‌آموز به صورت آنلاین و از طریق بازی‌های آموزشی، هوش مصنوعی را یاد بگیرند. این برنامه شامل دوره‌های ۸ ماهه برای دانش‌آموزان ۶ تا ۱۵ ساله، دانشگاهیان و فعالان شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد بود.

وی نمونه‌هایی از موفقیت‌های حاصل از بکارگیری هوش مصنوعی را نیز اینگونه عنوان کرد: چاه‌های نفت سپهر و جفیر که مجهز به سیستم‌های هوش مصنوعی شده‌اند، نیروگاه برق شریعتی مشهد در زمینه تامین و نگهداری، بهره‌برداری و سرمایه‌گذاری در اولین پالایشگاه و پتروشیمی، همگی دستاوردهایی هستند که نشان می‌دهد هوش مصنوعی می‌تواند در بخش‌های مختلف صنعت نقش موثری ایفا کند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین بر اهمیت حوزه سلامت به عنوان یکی از چالش‌ها و فرصت‌های مشترک جهانی تأکید کرد و گفت: برای حرکت در فناوری جدید، چهار گام اصلی وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها، شناسایی و تطبیق حوزه‌های آموزش و سلامت است. با وجود اینکه آموزش حضوری همچنان از بهترین روش‌ها به شمار می‌رود، لازم است در کنار آن، هوش مصنوعی به عنوان ابزاری مؤثر در ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی به کار گرفته شود.

افشین خاطر نشان کرد: این کنفرانس، که در سه مرحله با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف و برنامه‌های آتی برگزار می‌شود، نشانه تلاش مستمر ما برای تبدیل گفتار به عمل و رشد پایدار هوش مصنوعی در کشور است.

وی افزود: کنفرانس امروز موجبات ایجاد انگیزه و امید به آینده‌ای روشن در مسیر تحول دیجیتال و هم‌افزایی میان دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان و دستگاه‌های دولتی را فراهم می کند.

بیشتر بخوانید:

معاون علمی رئیس جمهور همچنین به نقش رویداد پل‌تاک اشاره و اظهار کرد: پل‌تاک می‌تواند نقش ارتباط و حلقه وصل بین حاکمیت و بخش خصوصی را در حوزه هوش مصنوعی ایفا کند. اولین کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی و رویداد پل‌تاک هوش مصنوعی از امروز ۷ اسفند ۱۴۰۳ شروع شده و تا فردا میزبان اساتید، دانشجویان و علاقه‌مندان هوش مصنوعی است.