شناسهٔ خبر: 71468506 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

عصر یک روز سرد زمستانی است وکرمان هوای سردی دارد قرار است به نمایشگاه فرش دستباف کرمان برویم که قرار است آغاز به کارش را در اولین روز از آخرین ماه سال شاهد باشد.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران، مرضیه السادات حسینی راد؛ مجریان برگزاری نمایشگاه تیمی جوان هستند که منتظرآمدن مسئولین مدعو هستند سالن خواجوی کرمانی محل برپایی غرفه‌های بزرگ فرش است که از شهر‌ها وحتی استان‌های دیگر به کرمان آمده‌اند ودر سالن شهدای مس کلکسیونی از فرش های نفس گیر بسیار زیبا توسط اتاق بازرگانی وتولیدکنندگان فرش به نمایش درآمده است. 

افتتاحیه که برگزار می‌شود متوجه شکاف بین نظرات مسئولین با فروشندگان وتجارصنعت فرش می‌شوم، درحین سخنرانی معاون استاندارکه درباره کیفیت فرش دستباف انتقاد می‌کند یکی از غرفه داران وتولیدکنندگان فرش اعتراض می‌کند ومی گوید اتفاقا اکنون فرش دوران آزمون وخطا را گذرانده وهنوز بافته‌های عالی درحوزه فرش دستباف داریم که ازتولیدات گذشته قوی‌تر هستند.


 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

توکلی رییس اتحادیه فرش ایران یکی از کسانی بود که در افتتاحیه نمایشگاه فرش صحبت می‌کند.

وی می‌گوید: عمدتا امروزفرش‌های ایران بافته می‌شوندبرای صادرات، در موزه‌هایی مانند موزه ویکتوریا هم از آثار فرش ایران داریم ومتاسفانه صادرات ما هم مساله داروسدبزرگی بنام تحریم مانع صادرات فرش هست.

مشتری اصلی فرش ایران، آمریکا بود

توکلی به واقعیت تلخی اشاره می‌کند، مشتری اصلی فرش ایران آمریکایی‌ها هستند وبه سبب تحریم‌ها اولین چیزی که تحریم شد همین فرش ایران بود وهیچ روشی برای دور زدن تحریم ها نداریم چرا که اغلب نیاز به کشور واسط برای معاملات داریم واغلب نیز نقدی معامله نمی کنند.

 وی خواستار ارتقا کیفیت و نواوری در طرح وبافت است واظهار می‌کند: البته تغییر دربافت باید در کنار حفظ هویت فرش باشد، البته ما طراحان بسیارخوبی داریم می‌توان نقش‌هایی تهیه کرد که متناسب با سلیقه بازار جهانی است.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

وی با اشاره به اینکه انجمن صادرکنندگان فرش در استان کرمان نداریم بیان کرد: از صنف فرش فروشان کرمان درخواست می‌کنم که اتحادیه را فغال تر کنند.

توکلی از زمانی می‌گوید که فرش ایران درحین بارگیری به فروش می‌رفت وهیچ قالی دستبافی روی زمین نمی‌ماند و اضافه می‌کند: قبلا معاملات به حدی بالا بود که بارجلوی تولیدی قبل از بارگیری پیش فروش می‌شد ولی امروز باید مسافربری فرش را جابجا کرد که همان هم خریدار ندارد.

 آقای پایدار پیش کسوت صنعت فرش کشورکه از استان فارس آمده است نیز می‌گوید: هنر نزد ما امانت است چه چشم‌ها ودست‌هایی تلاش می‌کنند تا فرش ما دلربایی کند وبازرگانان ما ستاره‌های درخشانی هستند که این صنعت ملی را به جهان معرفی می‌کنند.

وی خواستار تغییر نوع نگاه به فرش دستباف به عنوان یک هنرنیاکان می شود واظهار می‌کند: باور کنید هیچ کدام از تجار ما احتیاج به کارندارند با این شرایط بلکه دین خود را به مملکت ادا می‌کنند.

خانواده ده میلیونی صنعت فرش کشور

وی افزود: بخش خصوصی در هرشرایطی با کشور همراه بوده است وماعلاوه برگرفتاری‌های خودمان، ایجاد خیریه‌ها و نخبگان را نیز حمایت کردیم در واقع خانواده فرش حدود ۱۰ میلیون عضو دارند برای پدران و درگذشتگان این صنعت صلواتی باید فرستاد.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

وی با انتقاد ازعدم آگاهی مردم درباره فرش دستباف می‌گوید: باید مردم را با فرش آشتی بدهیم دراین راستا حمایت می‌خواهیم از استان‌ها و کاش وجود مواد سرطان زا درفرش ماشینی رابه مردم بگوییم.

پایدار تصریح کرد: حداقل حمایت دولت باید این باشد که دستور داده شود کادو‌هایی که داده می‌شود از فرش دستباف بدهند.

اما نماینده بخش خصوصی استان کرمان یعنی طبیب زاده رییس اتاق بازرگانی کرمان نیز می‌گوید: ما افتتاح نمایشگاه فرش وآغاز معاون اقتصادی جدید استاندار کرمان را به فال نیک میگیریم و امید که حرکت جدی در فرش کرمان باشند وازحسن زاده که پای کارفرش بودندنیز قدردانی می‌کنیم.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

وی افزود: عصاره فرش کرمان از لحاظ نیروی انسانی پیشکسوتان جوانان و مدیرانی که دراین جمع هستند ومیطلبد میثاق وتوافقی اینجا امضا شود تا فرش کرمان را به روز‌هایی برگرداند که برتارک تاریخ بود.

طبیب زاده گفت: فرش کرمان هنوزشهرت جهانی دارداما تبلیغات کم است بنابراین باید توافقی بشوددراین نمایشگاه تا فرش به شهرت گذشته برگردد.

رییس اتاق کرمان افزود: پایه گذاران اتاق کرمان مدیران وپیش کسوتان فرش بودند و ما این میراث را از آنها داریم و رییس کمیسیون فرش ما به شدت مسائل فرش را دنبال می‌کند، ماقالی‌های بسیار فاخری در نمایشگاه به نمایش گذاشته ایم که خواهش می‌کنم هنرمندان طراحی فرش، اصحاب رسانه نسبت به نمایشگاه و آثار به نمایش گذاشته شده و قدمت آنان توجه کنند.

 طبیب زاده افزود :خوشبختانه استاندار جدید تجربه خوبی در زمینه فرش دارند وهمه آماده‌ایم تا گذشته فرش را تکرار کنیم.

بازدید از نمایشگاه آغاز می‌شود به سبب تعداد کمتر غرفه‌ها به نظر می‌رسد با نمایشگاه کوچکی رو‌به‌رو باشیم، اما تنوع رنگ‌ها به حدی نفس گیر وزیباست که این نقیصه را می‌پوشاند.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

یکی از فرش فروش‌های بازارکرمان که به نظر می‌رسد به معاون استاندار انتقادی داشته است، می‌گوید: اکنون صادرات ممکن نیست درگذشته دختر‌های کرمانی حتما یک قالی کرمانی روی جهازشان بودولی اکنون فرش ماشینی جای قالی زیبای کرمان را گرفته است.

عباس شعاعی تصریح کرد: من یکی از کسانی بودم که معترض به وضعیت فعلی هستم حتی بازار داخلی هم فرش دستباف نمی‌خواهد چرا که مردم از نظر اقتصادی تحت فشار هستند.

از قصه پدری که دو قالی کرمان را برای فروش آورده می‌گوید که دخترش فرش ماشینی را ترجیح می‌دهد چرا که حمایت نشده است از تولید فرش، اکنون مساله‌ای بنام بیمه‌های سنگین قالی بافان نیز کارفرما‌های تولید فرش را تا حتی یک دهم کمتر کرده است چرا که مقرون به صرفه نیست از طرفی هم بافنده زندگی اش با قالی بافی نمی‌چرخد.

وی ازتولید فرش‌های ۱۵۰ تا ۱۷۰ جفت در کرمان می‌گوید و اینکه قالی کرمان بهترین فرش دستباف است چرا که کیفیت تولید بالاتری دارد.

نمایشگاه آنقدر زیباست که متوجه گذشت زمان نمی‌شویم، یکی دوستانم درخصوص گرمای خوب فرش دستباف و انرژی مثبت فرش دستباف می‌گوید و اشاره می‌کند اگر مردم می‌دانستند چقدر فرش دستباف در سلامت جسم و روح موثر است هرگز فرش ماشینی را درخانه خود نمی‌انداختند.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

در راهروی اصلی نمایشگاه یکی از تولیدات خاص فرش توجهم را جلب می‌کند، آقای طهرانی از شهرستان انارآمده است.

به شدت ازنحوه مدیریت وتولید فرش در استان کرمان نقد دارد.‌

می‌گوید در انار اتحادیه فرش که نداریم، اما کار‌های حوزه فرش زیرنظر اتحادیه آرایشگران است!

تعجبم را که می‌بیند می‌گوید: ما ۱۳۰۰ بافنده دربیش از. کارگاه قالی بافی داریم که ۷۳ نفر از بافنده‌ها بیمه هستند و بنده ۵ سال متوالی تولید کننده برتر استان بودم.

راست آزمایی نه در بخش بیمه ونه در تسهیلات نشده است وما امروز شاهد هستیم خانمی که راننده آژانس است وبیمه بازنشستگی قالی بافی دارد.
طهرانی تصریح کرد: اغلب بافنده‌ها در روستا‌ها هستند وعلی رغم زجر زیاددر شغلش بیمه نیست کاش فرش متولی خودش را داشت در استان کرمان فقط شهرستان‌های انار وراور تولید دارند ما ۳ هزار تولید کننده دایمی داشتیم و ۷۰۰ بافنده فصلی در ۱۷ کارگاه و ۴۰۰ دارخانگی تولدی می‌شوند.
ما هر فرشی که بازار بپسندند تولید می‌کنیم هم باید کیفیت را درنظر داشت هم قیمت مناسبی برای مردم ایجادکند.

وی بیان کرد: اکنون فرش دستباف چمدانی صادر می‌کنند که مقرون به صرفه نیست.

 

فرش دستباف کرمان نمایشگاهی از رنگ‌ها وعاشقانه‌ها

 

وی از فروش فرش راضی است ومی گوید: رنج قیمتی جفت فرش ۶ متری ما ۹۰ میلیون هست تا قیمت‌های بالاتر هم داریم، اما کیفیت فرش ما به سبب گره دار بودن از برخی تولیدات نهاد‌ها بهتر است.

حرف برای گفتن زیاد است ترجیح می‌دهم بین فرش‌هایی که هرکدام ثمره زحمت چندصد هزار انسان زحمتکش هستند قدم بزنم وعطرخوش مهربانی شان را حین نقش خوانی در ذهنم مجسم کنم.

لاکی، مشکی، زرشکی، زردش و. نمونه اصطلاحاتی است که در حین حاشی خوانی (آوازی که قالی بافان در حین نقشه خوانی می‌خوانند تا دیگران نقشه را جلوببرند) بکار می‌رود.

یادکودکی و چای تازه دمی که کنار قالی‌های دستباف بی بی می‌خوردم وبی بی با دستان چروک ولی معطربه بوی پشم تازه رنگ شده اش تند وتند رج‌های قالی را جلو می‌برد، کجاست بی بی چی شد اون قالی؟ خدا می‌دونه