همشهری آنلاین- احمدرضا مومنی : به گفته علیرضا زمانی تهرانپژوه، میرزاعیسی تفرشی معروف به «میرزاعیسی وزیر» از اهالی خیابان وحدت اسلامی در حوالی محله امیریه از واقفان معروف تهرانی فرزند میرزا موسی وزیر بود. به دستور ناصرالدین شاه بعد از مرگ پدرش میرزا عیسی خان بر صندلی وزارت تهران یا همان نایب الحکومه نشست. هنوز مهر حکم وزارتش در تهران خشک نشده بود که شاه برای زیارت راهی مشهد شد و پسرش کامران میرزا نایبالسـلطنه را کـه دوازده سـال بیشتـر نداشـت، حاکـم تهـران کـرد و میرزاعیسی را که فرد امینی بود، پیشکارش کرد. از ایـن زمـان بـه بعـد میرزاعیسی به «میرزاعیسی وزیر» معروف شد.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
اما هیچوقت بخت همراه میرزا عیسی خان وزیر نبود. به قولی با همه نیات خیر خواهانهاش اغلب دچار بد اقبالی میش، چراکه قحطی در سراسر ایران، افزایش قیمت نان و خوابار، آشوب و اعتراضات مردمی، شیوع بیماری وبا و... همه این وقایع درست زمانی اتفاق افتاد که میرزا عیسی خان بر صندلی وزارت تهران نشسته بود.
این تهرانپژوه درباره علت مرگ و موقوفات مرحوم میرزا عیسی خان وزیر تعریف میکند: «میرزا عیسی خان وزیر بر اثر بیماری وبا از دنیا رفت. البته در زمان شیوع این بیماری، رجال و اعیان و هر آن کس که خارج از تهران برای خود جا و مکانی داشتند، از این شهر رفتند اما میرزا عیسی خان وزیر در تهران و کنار مردم ماند تا به داد مردم برسد که وبا به او امان نداد. میرزاعیسی خان وزیر از شیخ هادی نجمآبادی، از روحانیان محبوب آن روزگار خواست تا بعد از مرگش، با ثلث اموالش مسجد و مدرسه و بیمارستانی بسازد. شیخ هادی نجمآبادی بعد از فوت او بانی ساخت مسجد و مدرسه شد و مطابق وقفنامه میرزاعیسی، از ثلث اموالش این کار را آغاز و خودش امامت جماعت مسجد را برعهده گرفت. در مدرسه میرزاعیسـی وزیـر افـراد معروفـی مثل علیاکبـر دهخدا، حــاج میرزاابوالفضـل نجمآبـادی، ناظمالاسـام کرمانـی، نویسنده کتاب تاریخ بیداری ایرانیان، و ملکالمتکلمین تحصیل کردند. ساخت بیمارستان وزیری، و... از مهمترین موقوفات میرزا عیسی خان وزیر برای پاتیتختنشینان بود.»