محصولات معطر مقدار قابل توجهی از آلودگی هوای ناسالم داخلی را تولید میکنند.
به نقل از نیو اطلس، بر اساس یک مطالعه جدید، استفاده از محصولات معطر در داخل ساختمان، ترکیب شیمیایی هوا را تغییر میدهد و به همان اندازه آلودگی هوا تولید میکند که اگزوز خودروها در بیرون تولید میکنند.
محققان میگویند تنفس این ذرات نانو اندازه میتواند پیامدهای جدی برای سلامتی داشته باشد.
وقتی اصطلاح «آلودگی هوا» را میشنوید یا آن را حس میکنید، به احتمال زیاد به چیزهایی مانند کارخانهها و اگزوز خودروها فکر میکنید. این نوعی از آلودگی است که بیرون از خانه شما وجود دارد، اما آیا به این فکر کردهاید که چگونه با استفاده از محصولات به ظاهر بیضرر مانند شمعهای معطر و عودها به آلودگی هوای داخل محل زندگیتان کمک میکنید؟
تحقیقات جدید توسط محققان دانشگاه پردو (Purdue)، جدیدترین مجموعه از مطالعات انجام شده را بررسی کرد که چگونه محصولات معطر (در این مورد، شمعهای بدون شعله) منبع قابل توجهی از نانوذرات هستند که به اعماق ریههای ما نفوذ میکنند و خطر بالقوهای برای سلامت تنفسی ایجاد میکنند.
نصرت جونگ (Nusrat Jung)، استادیار مهندسی ساخت و ساز در دانشکده مهندسی پردو، گفت: اگر از محصولات تمیزکننده و رایحهدرمانی مملو از عطرهای شیمیایی برای بازسازی محیط جنگل در خانه خود استفاده میکنید، در واقع مقدار زیادی آلودگی هوا داخل خانه ایجاد میکنید که نباید در آن تنفس کنید.
مومهای معطر به عنوان جایگزینی بدون شعله، بدون دود و غیر سمی برای شمعهای سنتی به بازار عرضه میشوند که راهی مطمئنتر برای ایجاد بوی خوش در خانه یا محل کار معرفی میشوند. محققان برای ارزیابی صحت این ادعاها به شکلی جامع، نانوذراتی را که هنگام گرم شدن مومها در یک خانه کوچک تشکیل میشوند، اندازهگیری کردند. این خانه کوچک در واقع یک آزمایشگاه مهندسی معماری بود که برای آزمایش بهرهوری انرژی یک ساختمان طراحی و مهندسی شده و پر از حسگرهایی است که تأثیر فعالیتهای روزمره را بر کیفیت هوای داخل خانه نظارت میکنند.
براندون بور (Brandon Boor)، دانشیار مهندسی عمران در دانشگاه پردو و از نویسندگان این مطالعه میگوید: برای درک چگونگی تشکیل ذرات معلق داخل خانه، باید کوچکترین نانوذرات تا یک نانومتر را اندازهگیری کنید. در این مقیاس، ما میتوانیم اولین مراحل تشکیل ذرات جدید را مشاهده کنیم، جایی که عطرها با ازن واکنش میدهند و خوشههای مولکولی کوچکی را تشکیل میدهند.
محققان از تحقیقات قبلی خود میدانستند که تشکیل نانوذرات جدید توسط تِرپِنها (terpenes) که ترکیبات معطری هستند که بوی چیزهایی مانند گیاهان را تداعی میکنند و از مومها آزاد میشوند و با ازن جو داخلی واکنش میدهند، آغاز شد. آنها دریافتند که فعالیتهایی مانند تمیز کردن کف و سطوح با یک ماده تمیزکننده غنی از ترپن، استفاده از خوشبوکننده هوا با رایحه مرکبات، یا استفاده از محصولات مراقبت شخصی معطر مانند دئودورانت داخل خانه، منجر به انتشار ترپن در هوای داخل خانه در عرض پنج دقیقه میشود. ضمن اینکه استفاده از پخش کننده اسانس یا حتی پوست کندن مرکبات نیز باعث افزایش تدریجی ترپنها میشود.
در این مطالعه جدید، گرم کردن موم معطر به طور قابل توجهی به تعداد ذرات جدید تشکیل شده در هوای داخل خانه، بهویژه ذرات کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر کمک کرد. غلظتهای جوی حاصل بیش از یک میلیون نانوذره در سانتیمتر مکعب بود که با غلظتهای ساطع شده از شمعهای سنتی، اجاقهای گاز و موتورهای دیزلی قابل مقایسه است.
محققان میگویند زمانی که مومهای بدون عطر گرم میشوند، انتشار ترپن قابلتوجهی وجود ندارد.
آنها همچنین نسبت دوز رسوبی در دستگاه تنفسی را بررسی کردند که روشی مفید برای مطالعه آلودگی هوا است که تعداد ذرات رسوب شده در دستگاه تنفسی را در طول زمان اندازهگیری میکند.
محققان دریافتند که تشکیل ذرات جدید که با استفاده از مومهای معطر داخل خانه ایجاد میشود، میانگین رسوب در دستگاه تنفس را برای ذرات ۱.۱۸ تا ۱۰۰ نانومتری ۲۹ میلیارد در دقیقه تولید میکند. این معادل حدود ۴۸۳ میلیون ذره در ثانیه است.
اکثر ذرات معطر تشکیل شده از موم مذاب در مجاری هوایی فوقانی رسوب کردند. اندازه کوچک آنها به این معنی است که میتوانند بین سلولها مهاجرت کنند و وارد جریان خون شوند و به طور بالقوه به اندامهایی مانند مغز برسند.
در حالی که دانشمندان کاوش در مورد تأثیر ترپنهای استنشاقی بر سلامت انسان را آغاز کردهاند، هنوز چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد که تنها از طریق تحقیقات بیشتر میتوان آنها را کشف کرد. با این حال در حال حاضر، یافتههای این مطالعه میتواند به طراحی ساختمان و سیستمهای تهویه کمک کند.
جونگ میگوید: تحقیقات ما نشان میدهد که محصولات معطر به طور فعال شیمی هوای داخل خانه را تغییر میدهند و منجر به تشکیل نانوذرات در غلظتهایی میشوند که میتوانند پیامدهای سلامتی قابلتوجهی داشته باشند.
وی افزود: این یافتهها باید در طراحی و بهرهبرداری ساختمانها و سیستمهای گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع در نظر گرفته شود.
این مطالعه در مجله Environmental Science & Technology Letters منتشر شده است.
منبع: ایسنا