شناسهٔ خبر: 71446364 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

چابهار، بهشت گمشده ایران

چابهار یکی ازشهرهای بندری ایران است که هوایش همیشه بهاری است وبه همین دلیل هم هست که به آن«چهار بهار» هم می‌گویند. سفر به چابهار در زمستان تجربه‌ای بسیار لذت‌بخش است. چون باورتان نمی‌شود در سرمای زمستان ؛ منطقه‌ای از ایران آب‌و‌هوای بهشتی داشته باشد. این شهر در جنوب شرقی استان سیستان‌و‌بلوچستان قرار دارد و از آنجا که جزو منطقه آزاد تجاری است به‌عنوان فعال‌ترین بندرگاه کشور هم شناخته می‌شود.

صاحب‌خبر -
 
چابهار (یا به قول بومی‌های این منطقه چهبار) در سال‌های اخیر به‌واسطه سرمایه‌گذاری‌ها و تبلیغات خوبی که مسافران و محلی‌های منطقه از آن در فضای مجازی داشته‌اند خوب به مردم معرفی شده و خیلی‌ها دل‌شان می‌خواهد از نزدیک از خاک قرمز و مریخی، دریاچه صورتی، جنگل حرا،  مرجان‌های قرمز و همه و همه مناظر طبیعی بکر و تنوع فرهنگی این شهر لذت ببرند اما سفر به این منطقه نیاز به اطلاعات دقیقی دارد. بنابراین پیش از تصمیم‌گیری برای سفر به بندر چابهار، دیدن جاذبه‌های بندر و خوردن خوراکی‌های خوشمزه آن، چمدان‌تان را ببندید و با ما همسفر شوید تا این‌بار بندر چابهار را از نگاهی متفاوت به شما معرفی کنیم. 

 معرفی بندر چابهار 
برای سفر به بندر چابهار اول باید با ویژگی‌های این شهر آشنا شوید و بگوییم که چه فرهنگ و آداب و رسومی دارد. طبق اسناد تاریخی، چابهار از قدیم، شهری پراهمیت برای ایران محسوب می‌شده که ساکنانش از اقوام سیستانی، بلوچ و کرد تشکیل شده‌اند و اتفاقا از معدود اقوامی هستند که هنوز به فرهنگ و آداب و رسوم‌شان پایبند مانده‌اند.هنوز هم در گوشه و کنار شهر مردان چابهاری با لباس‌های بلند و رنگارنگی از جنس ساتن و حریر در حال رفت‌وآمد هستند یا اگر در کوچه پس‌کوچه شهر گشت بزنید بچه‌هایی را مشغول چوب بازی، سرخ پری، زرد پری و اشکاتیلی می‌بینید یا مثلا شنیده‌‌اید که می‌گویند در قدیم هفت شبانه‌روز جشن عروسی می‌گرفتند. خب حالا این شنیده را می‌توانید در چابهار، به عینه ببینید که چطور آنها مراسم عروسی‌شان را با تشریفات خاص در طول چند شب همراه با آیین‌ها و سازهای محلی مختلف مثل تنبور، دو تار، سرنا و بانگ، قیچک و بانچو برگزار می‌کنند. 
 
راه‌های مختلف سفر به چابهار
برای سفر به چابهار، محدودیت خاصی ندارید.ماشین شخصی،قطار، هواپیما، اتوبوس‌های متعددجزو وسایل نقلیه‌ای هستندکه می‌توانید با آنها خودتان را به این منطقه برسانید. بنابراین، هر فردی با توجه به بودجه، شرایط و تعریفی که از سفر دارد، می‌تواند یکی از این موارد را برای سفر به چابهار انتخاب کند. البته سریع‌ترین و سرراست‌ترین روش سفر به این شهر ساحلی استفاده از هواپیماست. این انتخاب به‌ویژه برای کسانی‌که محدودیت زمانی دارند توصیه می‌شود. از تهران که در نظر بگیرید، ۱۴۶۰کیلومتر تا چابهار فاصله هوایی داریم. چیزی حدود ۲ تا ۳ ساعت.سفر با ماشین شخصی هم جذابیت‌های خاص خودش را دارد. اگر مبدا را تهران در نظر بگیرید در راه رسیدن به مقصد با عبور از شهرهای مختلف ازجمله کاشان، اصفهان، کرمان و بم و دیدن مناظر بسیار زیبا و دیدنی، تجربه‌ای جذاب و متنوع از نظر جغرافیایی و فرهنگی به‌دست می‌آورید. فاصله تهران تا چابهار با ماشین شخصی تقریبا۱۸۰۰کیلومتر از نزدیک‌ترین مسیر است که شامل مسیرهای بزرگ‌راهی و غیر بزرگراهی می‌شود. یعنی با توقف و استراحت کوتاه بین‌راهی حدودا ۲۰ ساعت را باید پشت فرمان بنشینید. 
از دیگر راه‌های سفر به چابهار، استفاده از خطوط قطار است که آن‌هم حدودا ۱۹ ساعت طول می‌کشد. هرچند مسیر ریلی مستقیمی از تهران به چابهار وجود ندارد، اما اگر تمایل دارید با قطار سفر کنید، چند گزینه برای شما وجود دارد. اولین گزینه این  است که با قطار به بندرعباس بروید و سپس از آنجا با اتوبوس راهی چابهار شوید. 
دومین راه، رفتن به کرمان یا زاهدان است. به این شکل که با قطار به یکی از این شهرها بروید و بعد با اتوبوس به سمت چابهار حرکت کنید و راه سوم که مدتی است راه‌اندازی شده، استفاده از مسیر ریلی سیستان است. شما می‌توانید سوارشدن به قطار سیستان تا چند ایستگاه قبل از رسیدن به بندر اقیانوسی پیاده شوید و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به چابهار بروید.حالا اگربخواهید خیلی ارزان به چابهار بروید باید سوار اتوبوس شوید. اتوبوس‌های تهران به مقصد چابهار ازترمینال جنوب؛ البته دراین حالت سفر شما کمی طولانی می‌شود اما در عوض حسابی می‌توانید از زیبایی‌های مسیر لذت ببرید. فاصله تهران تا چابهار با اتوبوس حدودا ۲۳ ساعت است. 

چه سوغاتی بخریم؟ 
هیچ سفری بدون خرید یادگاری و سوغاتی‌ کامل نمی‌شود. پس اگرقصد سفر به چابهار را دارید از صنایع‌دستی‌های آن مثل سفالگری، گلیم‌بافی، چادربافی، آینه‌دوزی، سکه‌دوزی، حصیردوزی و به‌خصوص سوزن‌دوزی غافل نشوید. سوزن‌دوزی از هنرهای قدیمی زنان این منطقه است که در آن طرح‌های زیبایی را روی لباس و پارچه‌های مختلف می‌اندازند. 

چه غذایی بخوریم؟
از لذت‌های سفر، کشف طعم‌های جدید وآشنایی با فرهنگ غذایی آن منطقه است. درشهر چابهار با انواع و اقسام غذاهای محلی روبه‌رو می‌شوید که مزه‌اش تا همیشه زیر زبان‌‌تان می‌ماند. یکی از مهم‌ترین این غذاها «تنورچه» است. برای پخت این غذا گوشت را با ادویه‌های جنوبی و هندوستانی یا به سیخ می‌کشند یا به شکل کامل در تنور کباب می‌کنند و بعد با پلو یا به تنهایی می‌خورند. 

فهرست برخی جاذبه‌های مهم گردشگری چابهار 

اماکن تاریخی
موزه محلی چابهار
روستای باستانی تیس
گورستان جن تیس
ساختمان تلگراف‌خانه
قلعه پیروز گت

اماکن زیارتی 
مسجدجامع دزک
مسجدجامع تیس
مسجد خاتم الانبیا
حسینیه سیستانی ها
آرامگاه سید غلام رسول

اماکن طبیعی
روستای درک
جنگل‌های حرا
غارهای بان مسیتی
درخت مکرزن
کوه‌های مریخی

اماکن تفریحی
تالاب لیپار
کوه گل‌افشان
اسکله رمین
اسکله کنارک
دکه بازار چابهار