شناسهٔ خبر: 71430781 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

همشهری آنلاین حاشیه‌هایی ممیزی سریال‌های ایران را بررسی می‌کند

رقابت «تاسیان» و «آبان»؛ قصه عاشقانه تاریخی بازی را می برد یا یک ملودرام عاشقانه

در حال حاضر ۲ سریال «آبان» و «تاسیان» در ۲ پلتفرم نمایش داده می‌شوند که جزو سریال‌های اصلی نمایش خانگی هستند و به نوعی در رقابت برای جذب مخاطب هستند. سریال «تاسیان» در حالی دومین قسمتش پخش شد که ساترا همچنان اصرار دارد این سریال بدون مجوزی برای پخش از پلتفرم نگرفته و اصلاحات را نادیده گرفته است.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین: ماجرای پخش برخی از سریال‌ها از پلتفرم‌ها و واکنش دیرهنگام ساترا بعد از صدور چند بیانیه از سوی برخی از افراد، قصه امروز و دیروز نیست. اینکه سریالی قسمت اولش پخش می‌شود و بعد از حواشی، ساترا بیانیه می‌دهد و اگر سریال خارجی باشد عنوان می‌کند که نظارت بر سریال‌ها پساپخشی است. وقتی قسمت اول «تاسیان» که قصه تاریخی دارد به نمایش درآمد، برخی، واکنش‌هایی به سریال نشان دادند، اما استفاده از کلاه‌گیس یا حضور بازیگران خارجی بی‌حجاب در سریال‌های ایرانی حتی تلویزیون رایج است. مصداقش سریال «روزهای ابدی» به کارگردانی جواد شمقدری است.

رقابت «تاسیان» و «آبان»؛ قصه عاشقانه تاریخی بازی را می برد یا یک ملودرام عاشقانه


ساترا تفاوت سریال تلویزیون و نمایش خانگی را می‌داند
گذشته از ساخت یا کیفیت سریال «تاسیان» با بازی بابک حمیدیان، ‌رضا بهبودی، پانته‌آ پناهی‌ها، مهران مدیری، صابر ابر، هوتن شکیبا، ‌محمدرضا شریفی‌نیا و ... هنوز قضاوت و نقد زود است. با این حال ساترا در اطلاعیه‌ای عنوان کرده که این سریال بدون مجوز این سازمان تولید و منتشر شده است. در ادامه این بیانیه آمده که «تاسیان» به‌دلیل عدم‌اصلاح ایرادات هنوز موفق به دریافت مجوز انتشار نشده و رسیدگی به تخلف عوامل تولید و سکوی انتشاردهنده در دست پیگیری است.
به‌طور حتم مشکلات موجود که ساترا مطرح کرده طی جلساتی حل خواهد شد، اما نکته قابل تامل این است که ساترا به‌ عنوان یک سازمان که تنظیم‌گر است، ‌می‌داند سریال‌ها و رئالیتی‌شوهای تولیدشده در شبکه نمایش خانگی با تلویزیون متفاوت است. به‌نظر می‌رسد ایجاد حواشی برای سریال‌ها از سوی افرادی باعث می‌شود حواشی زیادی هم برای سریال و سازندگانش و هم ساترا ایجاد شود.
درباره کارگردان «تاسیان»
تینا پاکروان، فیلمنامه‌نویس و کارگردان سینماست که در شبکه نمایش خانگی سریال‌ «خاتون» را کارگردانی کرد؛ سریالی که به تاریخ معاصر می‌پرداخت. او در دومین سریالش باز هم به تاریخ معاصر پرداخته؛ سریالی که داستانش در دهه ۵۰ و قبل از انقلاب بر می‌گردد و داستان عاشقانه‌ای دارد. در این سریال پاکروان سعی کرده در طراحی لباس و لوکیشن‌ها به سال‌ ۵۶ نزدیک‌تر شود و بازیگران اصلی از توربان و کلاه‌گیس استفاده می‌کنند. به تصویر کشیدن صحنه‌های مشروب‌خوری در قبل از انقلاب هم عین واقعیتی است که به هر حال باید نشان داده شود و به‌طور حتم نمی‌توان از شربت و آب خوردن تصاویر قبل از انقلاب را ساخت.

رقابت «تاسیان» و «آبان»؛ قصه عاشقانه تاریخی بازی را می برد یا یک ملودرام عاشقانه


ساختارشکنی در قصه و بازی‌ها
دومین سریالی که این روزها از پلتفرم تازه متولد شده، پخش خود را آغاز کرده، سریال «آبان» است. تا به حال ۴ قسمت سریال پخش شده، سریالی به کارگردانی رضا دادویی و تهیه‌کننده‌ مجید مولایی که در آن شهاب حسینی، امین حیایی، لاله مرزبان، میرسعید مولویان، مینا ساداتی، بهاره کیان افشار، رضا اخلاقی راد، مریم سعادت، بهزاد خلج، منوچهر زنده‌دل، حمید ابراهیمی و رحیم نوروزی بازی می‌کنند. این سریال در داستان و بازی‌ها توانسته قابل دفاع باشد و بازی امین حیایی به‌خصوص قابل توجه است. رضا دادویی، کارگردان تئاتر و سینما است که در «آبان» قصه ملودرام و عاشقانه‌ای را آغاز کرده و به نوعی در داستان توانسته با انگشت گذاشتن روی یک موضوع جدید از سریال‌های امروزی کلیشه‌ای دور باشد. سریال‌هایی در چند سال اخیر به‌ خاطر جذابیت دست روی داستان‌های جنایی می‌گذارند و یا به تاریخ رجوع می‌کنند.
هر چند این سریال حواشی نداشته، اما تولد پلتفرمش با حواشی همراه بوده، اما «آبان» توانسته آغاز خوب برای این پلتفرم رقم بزند.