به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست مطبوعاتی که امروز صبح برگزار شد در سخنانی، اظهار داشت: از ملت بزرگ و فهیم ایران بخاطر مشارکت بسیار عالی و اثربخش در مراسم بزرگداشت ۲۲ بهمن قدردانی میکنیم. امیدوارم بتوانیم قدردان ملت بزرگ ایران باشیم.
وی ادامه داد: در سطح منطقه و بین المللی تحولات بسیاری داشتیم. آقای عراقچی امروز در عمان هستند. اجلاس اقتصادی خزر در تهران در حال برگزاری است. امروز سفر وزیر خارجه سودان به تهران را داریم.
در سطح عالی در مراسم تشییع شهید حسن نصرالله شرکت میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به پروازهای تهران و بیروت و شرکت مقامات ایرانی در مراسم تشییع شهید نصرالله گفت: ما در سطح عالی در مراسم تشییع شهید حسن نصرالله شرکت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: ما مواضع خود را مطرح کردیم صحبتهای خوبی بین آقای عراقچی و همتای لبنانی انجام و تأکید شد ایران و لبنان با توجه به سابقه روابط و منافع متقابل بهترین تصمیم را بگیرند و اجازه ندهند طرفهای ثالثی که خیر و صلاح دو کشور و منطقه را نمیخواهند تأثیرگذاری کنند. گفتوگوها ادامه دارد و امیدواریم به راهحل معقول که منافع مردم ایران و لبنان را تأمین کند، برسیم.
بقایی درباره سخنرانی وزیر امور خارجه در اجلاس اقیانوس هند و دیدارهای آن با تعدادی از همتایان و فراخوان این کشورها به تقویت همکاریهای منطقهای برای تقویت امنیت دریانوردی و موضوع توسعه مکران، اظهار داشت: این اجلاس مهمی بود و فرصت و سکویی است برای رایزنی درباره راههای تقویت تعاملات و روابط در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری بین کشورهای ساحلی اقیانوس هند.
وی گفت: این ساحل مهم دروازه ورود ما به دنیاست و برای ما اهمیت است. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای توسعه این منطقه انجام شده است. برای اینکه این اتفاق بیفتد نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی هستیم و از این رویدادها برای معرفی ظرفیت مکران و ضرورت تقویت امنیت منطقهای با حضور همه کشورهای دخیل در منطقه استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: بدون وجود امنیت برای همه کشورها امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. بازخوردهایی که داشتیم مثبت بوده است. عراقچی در حاشیه با همتایان خود از کشورهای دیگر گفتوگوهای خوبی داشته و امیدواریم این گام به عنوان تدابیری که دستگاه دیپلماسی برای گسترش روابط با کشورهای پیرامونی حتی خارج از منطقه به گسترش روابط کمک کند.
سرنوشت مردم سوریه باید به دست خود مردم سوریه تعیین شود
بقایی در مورد اظهارات شیبانی مبنی بر دریافت پیامهای از سوی دولت موقت سوریه، گفت: سرنوشت مردم سوریه باید به دست خود مردم سوریه و بدون دخالت مخرب خارجی تعیین شود. در رابطه با مباحث دوجانبه، به دقت تحولات را رصد میکنیم و رفتار و گفتار را پیگیری میکنیم و با توجه به عملکرد طرفهای مقابل گامها را برمیداریم. ایران به عنوان کشوری ریشه دار و استوار در منطقه غرب آسیا با اتکا به توانمندیهای خودش و با تکیه بر پیوندهای عمیق دوستی با کشورهای همسایه از هر فرصتی برای تأمین منافع ملی و منطقه استفاده میکند و اجازه نمیدهد شرارتهای طرف ثالث بر ارتباط کشورهای همسایه تأثیر بگذارد.
میانجیگری عربستان میان ایران و آمریکا گمانهزنی رسانهای است
وی در مورد میانجیگری عربستان میان ایران و آمریکا گفت: گمانه زنیهای را ما هم از رسانهها شنیدهایم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین وضعیت پرونده قتل ۲ شهروند ایرانی در فرانسه گفت: حمایت اتباع در خارج از کشور وظیفه ذاتی ماست. چند هفتهای است از این موضوع خاص میگذرد و انتظار داریم دولت فرانسه اطلاعاتی در اینباره به ما بدهد. چیزی که ما شنیدهایم در مرحله تحقیقات است. از طریق سفارتمان در فرانسه پیگیر این موضوع هستیم.
رایزنی تلفنی پوتین و ترامپ در مورد برنامه هستهای ایران
بقایی در مورد رایزنی تلفنی پوتین و ترامپ، و گفتگو در مورد برنامه هستهای ایران، گفت: طبیعی است ما با روسیه در خصوص موضوعات مختلف در حال رایزنی هستیم. موضوع هستهای یکی از موضوعات است. در این مورد خاص هم البته موضوع را با دوستان روس پیگیری کردیم و حتماً در رابطه با مباحثی که صورت گرفته، پیگیری خواهیم کرد.
وی درباره اظهارات مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مورد برنامه هستهای ایران، تصریح کرد: ایران طی سه دهه گذشته با جدیت حقوق و تعهدات خود را طبق ان.پی.تی مدنظر داشته و هر آنچه به عنوان برنامه هستهای صلح آمیز ایران در حال انجام است بر اساس حقوق غیرقابل تفکیک ایران به عنوان عضو ان.پی.تی انجام شده و در این مسیر هیچ سستی به خودمان راه نخواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تهدیدات ترامپ بر بریکس گفت: شکل گیری نهادهای بین المللی و سازمانهای چندجانبه بر اساس ارزیابی دقیق کشورهای آن انجام میشود. قرار نیست یک سازمان و نهادی به قوت و استحکام بریکس که سالهای سال منافع اعضای خودش را تأمین کرده و فرصت و مجمعی فراهم کرده، دچار مشکل شود. قطعاً کشورهای عضو بریکس با شناخت منافع خودشان امروز مهمتر از سالهای گذشته به مسیر همکاری خودشان ادامه خواهند داد.
هر تحول مثبتی درباره توقف جنگ در اوکراین مورد حمایت ما است
سخنگوی وزارت خارجه در مورد مذاکره در مورد اوکراین در عربستان گفت: در مورد بحران اوکران، ما از هر تحول مثبتی که منجر به توقف جنگ و کشتار و تخریب شود، حمایت میکنیم. امیدواریم منازعه در اوکراین هر چه سریعتر خاتمه یابد.
وی در مورد اختلاف نظر میان آمریکا و اروپا در کنفرانس مونیخ، تصریح کرد: درباره اختلاف نظرها در دو سوی آتلانتیک موضوعی است که به خودشان مربوط است. کنفرانس امنیتی مونیخ یکی از موضوعات برجسته همین اختلاف نظرها بود. جامعه بین الملل باید تلاش کند که اختلاف نظرها بین قدرتهای مختلف موجب آسیب و تخریب ساختارهای بین المللی نشود. ایران با چشم باز همه تحولات را رصد میکند.
سخنگویوزارت خارجه درباره بازداشت دو تبعه انگلیسی در کرمان اظهار داشت: تا جایی که به وزارت خارجه مربوط میشود از این مسئله مطلع شدیم و برای دیدار کنسولی سفیر با اتباعشان هماهنگ کردیم. درباره جزئیات موضوع چون بحث قضائی است پیشنهاد میکنم از سخنگوی قوه قضائیه پیگیری کنید.
ویدر پاسخ به سوالی در مورد آیا اینکه ترامپ دنبال مذاکره محرمانه با ایران است، گفت: این را باید از همان طرفها بپرسید.
وزارت خارجه پیگیر پرونده قتل تبعه ایرانی در سوئد است
بقایی در پاسخ به سوال مهر مبنی بر آخرین وضعیت پیگیری پرونده قتل تبعه ایرانی در سوئد، اظهار داشت: وزارت خارجه برای پیگیری حقوق اتباع در خارج از کشور اهمیت قائل است. در ابتدای امر از طریق سفارتمان در استکهلم ورود و سعی کردیم از مراجع ذیربط سوئد درباره ماهیت این جنایت اطلاعات لازم را کسب کنیم با سفارت سوئد در ارتباط هستیم و درخواست داریم اطلاعات لازم به جمهوری اسلامی ایران داده شود. آمادهایم هر کمکی برای انجام تحقیقات قضائی صورت دهیم.
بقایی در مورد رایزنی ایران برای عدم صدور قطعنامه در نشست آتی شورای حکام آژانس گفت: دیپلماسی امر جاری و منظم است و ما هم از طریق نمایندگی دائم ایران در وین و مراوداتی که با طرفهای دیگر داریم از جمله در سطح مدیران سیاسی ملاحظات و مباحث خود را مطرح میکنیم و این مراودات دوسویه است و در کنشها و واکنشهای طرفها تأثیر میگذارد.
دیپورت ایرانیان در آمریکا از نظر بینالمللی ناموجه است
وی در مورد واکنش وزارت خارجه به دیپورت ایرانیان در آمریکا گفت: همان ابتدا موضع خود را اعلام کردیم. از لحاظ بین المللی این کار ناموجه و مردود است و هم از جهت انسانی قابل توجیه نیست. دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن آمادگی خود را برای کمک به هموطنان اعلام کرد. هم از طریق سفارت آکردیته ایران در پاناما و هم دفتر حفاظت منافع در واشنگتن پیگیر هستیم و امیدواریم هر کمکی از دستمان بربیاید انجام دهیم.
بقایی درباره لغو پروازهای ایران به لبنان گفت: رابطه ما با لبنان دوستانه است و تلاش داریم این موضوع را از طریق ارتباط خوب با دولت و ملت لبنان حل کنیم. مباحثی که در رسانهها شنیدیم درباره توقف پروازها خیلی مستند نیست.
گروسی در چارچوب مسئولیتهای این نهاد به عنوان نهاد فنی نظر بدهد
سخنگوی وزارت خارجه درمورد اظهارات گروسی مدیرکل آژانس که گفته است زمان برای رسیدن به توافقی به منظور مهار برنامه هستهای ایران رو به پایان است، گفت: مدیرکل آژانس باید در چارچوب وظایف و مسئولیتهای این نهاد به عنوان نهاد فنی نظر بدهد و کنش داشته باشد. اظهارنظرهای سیاسی کمک کننده نیست. فراتر از وظایف و مسئولیتهای مدیرکل آژانس تلقی میشود. امیدواریم در این مسیر تجدیدنظر صورت بگیرد و در چارچوبهایی که طبق اساسنامه آژانس و قوانین ذیربط اعطا شده، اعلام نظر کند.
حرفهای آمریکاییها درباره مذاکره را نمیتوان جدی گرفت
بقایی در مورد اظهارت نماینده آمریکا در خاورمیانه که از آمادگی برای گفتوگو با ایران سخن گفته است، افزود: این حرفها را نمیشود جدی گرفت چون حرف باید با عمل متناسب باشد. نمیشود از یک طرف تهدید به از بین بردن کنید و از طرف دیگر ادعا کنید که طرفدار گفتوگو و صحبت هستید. این حرفها با عمل همخوانی ندارد و مملو از تناقض است و ما نمیپذیریم.
روابط ایران بدون تاثیرپذیری از عوامل مخرب ادامه مییابد
وی درباره گمانه زنی رسانهها مبنی بر خودداری چین از تحویل محمولههای نفتی، گفت: روابط چین و ایران روابط مستحکمی است. این روابط از حیث تاریخی و منافع متقابل مهم است و دو کشور نسبت به منافع متقابل آگاه هستند. این روابط بدون تأثیر پذیری از عوامل مخرب ثالث ادامه خواهد داشت.
امیر قطر حامل پیامی از آمریکا نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر امیر قطر و آیا اینکه ایشان حامل پیامی از آمریکا است یا خیر گفت: خیر.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد برگزاری اولین همایش نخبگان افغانستانی در ایران، گفت: بخشی از کار سخنگویی دیپلماسی عمومی و فرهنگی است. با مراجع ذیربط در این مورد تعاملات خوبی داریم و کمک میکنیم به اینکه از ظرفیت نخبگان افغانستانی برای ثمردهی و کمک به توسعه افغانستان و هم استفاده در جامعه میزبان بهره برداری لازم را داشته باشیم.
وی در مورد دریافت حقابه ایران از افغانستان گفت: موضوعات فنی را مد نظر قرار میدهیم. آنچه که نقل قول شده از سفیر ما در کابل دقیق نبوده است. چیزی که او گفته این بود که در تعاملاتی که با طرفهای افغان داشتیم این بود که برای حل موضوع حقابه از چیزی فروگذار نخواهیم کرد. ما موافقتنامه مشخصی در مورد هیرمند داریم. این یکموضوع ثابت با افغانستان هست.
انتصاب ساعی نشانگر حضور پررنگ خانمها در وزارت خارجه است
بقایی در مورد انتصاب خانم ساعی به عنوان مشاور در امور بانوان وزیر خارجه گفت: این انتصاب نشانگر حضور پررنگ خانمها در وزارت خارجه است. شرح وظایف ایشان تسهیل حضور خانمها در دستگاه دیپلماسی است و رابط با سایر دستگاههای ذیربط است که به نوعی متولی موضوع ارتقای جایگاه خانمها در سطوح مدیریتی و دولتی در کشور هستند.
با عدم شرکت در اجلاس مونیخ چیزی از دست ندادیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره عدم شرکت ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ، اظهار داشت: شاهد هستید که آقای عراقچی در حال حاضر در مسقط حضور دارد و حضور عراقچی نشان میدهد که اهمیت این اجلاس از مونیخ برای ما مهمتر بوده است. عدم شرکت ایران در این نشستها به منزله محروم کردن آنها از حضور بازیگری فعال و مهم مثل ایران است. اجلاس مونیخ عمدتاً متمرکز بر اختلافات و مسائل امنیتی بین آمریکا و اروپا بوده است و خیلی فکر نمیکنم ما چیزی از عدم شرکت در این اجلاس از دست داده باشیم. اجلاسهایی از این دست طی سالهای اخیر کارکرد اولیه خود را تا حدودی از دست دادند و به ابزار سیاسی برای فشار و احیاناً جایزه دادن به برخی کشورها و بازیگرانی که مدنظر برگزار کنندگان آن نشستهاست، تبدیل شده است.
بقایی در مورد طرح اجباری آمریکا برای کوچاندن مردم غزه، گفت: ۱۶ ماه نسل کشی در غزه با حمایت آمریکا و برخی کشورهای غربی انجام شد اما نتوانست مردم غزه را از خانه اجدادی شأن بیرون کند. مردم غزه نشان دادند ریشه در خاک دارند و اجازه نمیدهند جنایات علیه بشریت از این حق طبیعی خود دست بکشند. طرح آمریکا همان هدف را که پاکسازی قومی و امحاء فلسطین است را دنبال میکند. این طرح از لحاظ انسانی، حقوقی و ژئوپلیتیکی مردود است. ایران خواستار برگزاری اجلاس فوق العاده کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی شد که در نیمه دوک اسفند برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اجلاس کشورهای حاشیه خزر گفت: این اجلاس در سطح نخست وزیران ۵ کشور ساحلی خزر خواهد بود کت البته تاجیکستان هم شرکت دارد. تمرکز این نشست بر اقتصاد است. تقویت همکاریهای اقتصادی و تجاری در حوزه انرژی، محیط زیست در دستور کار قرار دارد که به میزبانی معاون اول رئیس جمهور در قالب چند نشست تخصصی برگزار میشود.
سخنگویوزارت خارجه در واکنش به تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار داشت: در دنیایی که حاکمیت قانون مبنای عمل باشد این نوع تهدیدها نقض آشکار قوانین بینالمللی است و بیانگر چنین تهدیدی باید مورد مواخذه قرار گیرد. تهدید دیگران نه تنها نقض منشور ملل متحد است بلکه پاسخش این است که هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.
بقایی درباره اقدامات یمن علیه رژیم صهیونیستی برای دفاع از فلسطین گفت: همه کسانی که دغدغه فلسطین را دارند و از ابتدا با نسل کشی در غزه مخالفت کردند در نهایت امنیت و ثبات در منطقه برای آنان مهم است. اتهاماتی که به یمن زده شده باطل است و ریشه مشکلات، تداوم اشغالگری و نسل کشی در فلسطین اشغالی است که متأسفانه به شکلی دارد خودش را نشان میدهد. طرحی که میخواهند به پیش ببرند قطعاً با مخالفت منطقه و خود فلسطینیها منجر خواهد شد.
وی درمورد میانجیگری روسیه بین ایران و سوریه، گفت: امر جدیدی نیست اینکه ما گفتیم از طریق دوستان با سوریه در ارتباطیم. ما با کشورها و طرفهای مختلف در ارتباط بودیم. برای برداشتن گامهای مناسب، باید ارزیابی داشته باشیم.
بقایی درباره دور جدید گفتگوهای ایران و کشورهای اروپایی، گفت: مدیران سیاسی ۳ کشور اروپایی و هماهنگ کننده اروپایی با معاونت سیاسی و بینالملل در ارتباط هستند و در مورد زمان و مکان گفتگوها در حال مشورت هستیم.
وی در مورد تهدیدهای آمریکا علیه آفریقای جنوبی افزود: در اینکه از ابتدای طرح موضوع آمریکا و اسرائیل فشار زیادی را برای اخلال در روند دادرسی وارد کردند تردید نیست. این رویکرد مورد انتقاد قرار گرفت زیرا به مثابه حمایت از جنایت بینالمللی است. از آن طرف، آفریقای جنوبی و بقیه کشورهایی که در این مسیر قدم گذاشتند بر اساس احساس مسئولیت بود و تصور نمیکنم این فشارها باعث شود این دولتها از مسیر و باور اصولی خود دست بکشند. همین دیروز اتحادیه سران آفریقا برگزار شد و اغلب آنان خواستار تسریع در رسیدگی به جنایات رژیم شدند و درخواست کردند روند عادی سازی با رژیم صهیونیستی متوقف شود. این یک خواست بینالمللی است و قرار نیست این مطالبه ریشه دار با ارعاب در آن خدشه ایجاد شود.
ایکائو اجازه ندهد هوانوردی کشوری از سوی رژیم صهیونیستی تهدید شود
وی درمورد اخلال رژیم صهیونیستی در امنیت هوانوردی گفت: در بیانیه سخنگویی به تهدیدات رژیم علیه هوانوردی کشوری تاکید کردیم و ایکائو نباید اجازه دهد هوانوردی کشوری از سوی رژیم مورد تهدید قرار بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد ارتقای مراودات تجاری با عربستان گفت: توسعه روابط اقتصادی لازمه آن ایجاد زمینه سیاسی و اعتماد متقابل است که در این دو سال به خوبی پیش رفته است. سطح مراودات دیپلماتیک و حوزههای دیگر بین دو کشور طبق روند مورد نظر به پیش رفته است. این یکی از موضوعات جدی در دستورکار است.
انتهای پیام/ ۱۳۴
∎