شناسهٔ خبر: 71412051 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

نشست سخنگوی وزارت امور خارجه|

بقایی: میانجیگری عربستان میان ایران و آمریکا گمانه‌زنی است/ واکنش به ممنوعیت پرواز‌های ایرانی به لبنان

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تاکید بر اینکه میانجیگری عربستان میان ایران و آمریکا گمانه‌زنی است، با اشاره به تحولات لبنان گفت که عراقچی و همتای لبنانی او تاکید کردند که به طرف‌های ثالث اجازه مداخله ندهند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین تحولات عرصه سیاست خارجی طی روز‌های گذشته پاسخ داد.

بقایی این نشست را با قدردانی از ملت ایران به‌دلیل مشارکت عالی و اثربخش در مراسم ۲۲ بهمن آغاز و اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم خدمتگزار خوبی برای مردم ایران در دستگاه دیپلماسی باشیم.

وی بیان کرد که در روز‌های گذشته در حوزه دیپلماسی منطقه‌ای و بین‌المللی تحولات مهمی رخ دادند؛ وزیر امور خارجه امروز هم در عمان حضور دارد؛ اجلاس کشور‌های حاشیه دریای خزر در تهران در حال برگزاری است؛ وزیر خارجه سودان برای رایزنی‌های دیپلماتیک در تهران حضور دارد.

رایزنی خوبی بین عراقچی و همتای لبنانی انجام شد

بقایی درباره حضور مقام‌های کشورمان در مراسم تشییع پیکر شهید سیدحسن نصرالله، گفت: ما در سطح عالی در تشییع پیکر سیدحسن نصرالله شرکت می‌کنیم.

وی همچنین اشاره کرد: درباره پرواز هواپیمای ایرانی به بیروت، مواضع خود را بیان کردیم؛ رایزنی خوبی بین عراقچی و همتای لبنانی انجام و تاکید شد طرفین باید براساس منافع متقابل بهترین تصمیم را بگیرند و به طرف‌های ثالثی که خیرخواه ۲ ملت و منطقه نیستند، اجازه مداخله ندهند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: رابطه دوستانه‌ای با لبنان داریم و ترجیح می‌دهیم از اقدام متقابل حرف نزنیم و موضوع را با رابطه خوب فیمابین حل کنیم؛ دلایل مطرح‌شده برای توقف پروازها قانع‌کننده نیست؛ این پروازها بخشی از رابطه خوب و دیرینه ۲ کشور و دارای اهمیت است؛ امیدواریم که در تصمیم‌گیری نهایی درباره این موضوع منافع و صلاح لبنان و هر ۲ کشور درنظر گرفته شود. 

واکنش به خبر میانجیگری عربستان میان ایران وآمریکا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به گمانه‌زنی‌ها درباره میانجیگری عربستان میان ایران و آمریکا، گفت: این یک گمانه‌زنی است و ما هم این موضوع را از رسانه‌ها شنیدیم. 

وی با اشاره به آنچه شرط آمریکا برای مذاکره هسته‌ای خوانده شده، یادآوری کرد: این حرف‌ها گفته می‌شود، اما مهم این است که ایران طی سه دهه گذشته با جدیت حقوق و‌ تعهد‌های خود را مدنظر داشته است؛ هر آنچه به‌عنوان برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران انجام شده، براساس حقوق موجود در ان‌پی‌تی بوده است.

شکایت آفریقای جنوبی و دیگر کشور‌ها از رژیم صهیونیستی یک وظیفه و مسئولیت انسانی بود

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره اعمال فشار به آفریقای جنوبی و دیگر کشور‌های شرکت‌کننده در شکایت علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری و شایعه‌های مطرح‌شده درباره پیشنهاد مبالغ کلان به آفریقای جنوبی برای انصراف از این شکایت، گفت: در این موضوع که از ابتدای شکایت، آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد اختلال در رسیدگی به این شکایت در دیوان بین‌المللی دادگستری و دیوان بین‌المللی کیفری تلاش زیادی کردند، تردیدی نیست و این رویکرد از طرف بیشتر کشور‌ها و قاطبه جامعه بین‌المللی مورد انتقاد قرار گرفت، چرا که این رفتار به مثابه همدستی در شنیع‌ترین جنایت‌های بین‌المللی است.

وی با بیان اینکه در اینکه فشار‌ها در این زمینه کماکان ادامه دارد تردیدی نیست، اظهار کرد: اما از طرفی دیگر آفریقای جنوبی و دیگر کشور‌ها که گام در این مسیر گذاشتند، براساس احساس مسئولیت هم طبق حقوق بین‌الملل و هم براساس یک وظیفه و مسئولیت انسانی بود؛ من تصور نمی‌کنم این فشار‌ها باعث شود که این کشور‌ها از باور و مسیر اصولی خود دست بکشند.

بقایی اضافه کرد: اخیرا اجلاس سران اتحادیه آفریقا برگزار شده و صحبت‌هایی که در آنجا مطرح شد؛ اغلب کشور‌ها با صراحت و شفافیت خواستار تسریع در رسیدگی به جنایت‌های رژیم صهیونیستی شدند و درخواست کردند که روند عادی‌سازی روابط با این رژیم و هرگونه همکاری با اسرائیل مادامی که اشغالگری و ارتکاب جنایت ادامه دارد، متوقف شود؛ بنابراین این یک خواست بین‌المللی است و قرار نیست که این مطالبه ریشه‌دار و جدی در سطح بین‌المللی با ارعاب و تهدید برخی طرف‌ها خدشه‌دار شود.

موضع ما درباره سوریه تغییر نکرده است 

بقایی در بخشی دیگر در پاسخ به اظهارات مقام‌های ایرانی و سوریه‌ای درباره روابط تهران و دمشق، با بیان اینکه موضع ما درباره سوریه تغییر نکرده است، گفت: سرنوشت مردم سوریه باید توسط آن‌ها و فارغ از دخالت خارجی تعیین شود؛ ما تحولات را با دقت رصد کرده و رفتار و گفتار طرف‌ها را پیگیری می‌کنیم، اما تعطیلی نداریم و با توجه به عملکرد طرف مقابل برای روابط تصمیم می‌گیریم.

وی درباره روابط اقتصادی ایران و عراق اظهار کرد: ایران کشوری ریشه‌دار در غرب آسیا است و با اتکا به توانمندی‌های خود و پیوند‌های عمیق دوستی از هر فرصتی برای تامین منافع ملی و ثبات منطقه استفاده می‌کند و از شرارت‌های طرف‌های ثالث برای تاثیرگذاری بر روابط ایران و کشور‌های منطقه ممانعت می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآوری کرد: ما از همان روزهای نخست تحولات سوریه اعلام کردیم از طریق دوستانمان با مقام‌های جدید سوریه در ارتباط هستیم؛ ما می‌خواهیم اوضاع را بهتر ببینیم و تحلیل کنیم تا بتوانیم گام‌های مناسب و مقتضی خود را در رابطه با سوریه انجام دهیم.

قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه همچنان تحت پیگیری است

بقایی درباره پیگیری قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه، گفت: این موضوع حمایت از اتباع ایران در خارج از کشور است که وظیفه ذاتی وزارت امور خارجه است.

وی اضافه کرد: این موضوع خاص همچنان تحت پیگیری است و خواستار اطلاعات دقیق‌تر درباره حادثه ازسوی فرانسه هستیم؛ چنین مواردی باید در هر کشور پایبند قانون باید بررسی دقیق شده و حکم برایش صادر شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: فرانسه اعلام کرده که تحقیقات در حال انجام است.

با روسیه درباره موضوع‌های مختلف به‌صورت مستمر رایزنی می‌کنیم 

بقایی در بخشی دیگر درباره گفت‌وگوی روسیه و آمریکا در موضوع ایران، گفت: طبیعی است که ما با روسیه درباره موضوع‌های مختلف به‌صورت مستمر رایزنی می‌کنیم؛ موضوع هسته‌ای هم یکی از موضوع‌هایی است که ما درباره آن صحبت می‌کنیم.

وی یادآوری کرد: در این مورد خاص هم ما موضوع را با دوستان روس مطرح کردیم و پیگیر هستیم و حتما درباره مباحث صورت‌گرفته با روس‌ها در گفت‌و‌گو خواهیم بود.

سه کشور اروپایی و هماهنگ‌کننده اروپایی با وزارت امور خارجه در ارتباط هستند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نشست بعدی ژنو، گفت: مدیران سیاسی سه کشور اروپایی و هماهنگ‌کننده اروپایی با معاونت سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در ارتباط بوده و درباره زمان و مکان دور بعدی گفت‌و‌گو‌ها رایزنی می‌کنند.

بریکس به‌دلیل فرازوفرود‌های بین‌المللی دچار مشکل نمی‌شود 

بقایی در بخشی دیگر درباره تهدید‌های ترامپ علیه بریکس، اظهار کرد: شکل‌گیری نهاد‌های بین‌المللی و سازمان‌های چندجانبه براساس ارزیابی دقیق کشور‌های تاسیس‌کننده و منافع جمعی و متقابل ناشی از تاسیس نهاد انجام می‌شود و قرار نیست نهاد و سازمان قدرتمندی مانند بریکس که سال‌ها منافع اعضای خود را تامین و فرصت برای تعامل آن‌ها را فراهم کرده است، به‌دلیل فرازوفرود‌های بین‌المللی دچار مشکل شود.

امیدواریم منازعه در اوکراین خاتمه یابد 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره موضع ایران در مورد مذاکرات روسیه و ترامپ در موضوع اوکراین، گفت: درباره بحران اوکراین ما از هر تحول مثبت و هر ابتکار منجر به توقف جنگ و کشتار و تخریب کشور‌ها حمایت می‌کنیم و امیدواریم منازعه در اوکراین خاتمه یابد. 

وی اضافه کرد: درباره اختلاف نظر  در فرا آتلانتیک، باید گفت که این موضوع به خودشان مربوط است و در کنفرانس مونیخ هم این اختلاف نظر‌ها برجسته شد؛ جامعه بین‌الملل باید تلاش کند که اختلاف نظر‌ها بین کشور‌های مختلف به آسیب به حاکمیت قانون منجر نشود. 

بقایی تاکید کرد: ایران با چشم باز تحولات را رصد می‌کند و بر تامین منافع ملت ایران متمرکز می‌ماند.

تهدید‌های نتانیاهو علیه ایران نقض قوانین بین‌المللی و منشور ملل متحد است

بقایی در بخشی دیگر درباره تهدید نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی علیه ایران، گفت: در یک دنیای ایده‌آل با حاکمیت قانون، این تهدید‌ها نقض قوانین بین‌المللی و منشور ملل متحد است و گوینده آن باید در سطح بین‌المللی مورد مواخذه قرار بگیرد.

وی تاکید کرد: در رابطه با ایران به چنین تهدید‌هایی باید گفت که هیچ غلطی نمی‌توانید بکنید.

اتهام‌های آمریکا علیه ایران را رد می‌کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اتهام‌زنی‌های آمریکا علیه ایران، گفت: ما این اتهام‌ها را رد کرده و بی‌اساس می‌دانیم.

وی تاکید کرد: همه این ادعا‌ها با هدف ایجاد فضای منفی علیه ایران در سطح بین‌المللی مطرح می‌شوند.

بقایی درباره تاثیر رایزنی‌های ایران بر موضع اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای عدم ارائه گزارش فصلی به شورای حکام، گفت: دیپلماسی امری مستمر است و کاری نیست که فی‌البداهه یا در زمان خاصی انجام شود؛ از طریق نمایندگی ایران در وین و مراودات با طرف‌های دیگر ملاحظات و مباحث خود را مطرح می‌کنیم.

وی اضافه کرد: این مراودات در تحولات و موضع‌گیری دیگر طرف‌ها تاثیر می‌گذارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات نماینده ترامپ درباره مذاکرات، اظهار کرد: حرف‌هایی مانند اظهارات نماینده آمریکا را نمی‌توان جدی گرفت، زیرا حرف باید با عمل متناظر باشد؛ این حرف‌ها مملو از تناقض و تزویر است.

سفر امیر قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا نخواهد بود

بقایی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا سفر امیر قطر به ایران برای میانجیگری میان ایران و آمریکا خواهد بود، گفت: خیر سفر امیر قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا نخواهد بود.

وزارت امور خارجه اهمیت زیادی برای تامین حقوق اتباع خود قائل است 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره قتل شهروند ایرانی در سوئد، گفت: وزارت امور خارجه اهمیت زیادی برای تامین حقوق اتباع خود قائل است.

وی یادآوری کرد: ما از ابتدای امر از طریق سفارت در استکهلم به موضوع ورود کرده و تلاش کردیم اطلاعات لازم را درباره ماهیت جنایت را کسب کنیم؛ با سفارت سوئد در ایران هم در ارتباط هستیم؛ برای همکاری قضایی با دولت سوئد هم آمادگی داریم.

اقدام آمریکا علیه شهروندان ایرانی از نظر انسانی و قانونی ناموجه است

بقایی درباره ایرانیان اخراج‌شده از آمریکا، گفت: درباره ایرانیان دچار مشکل‌شده در آمریکا موضع خود را بیان کردیم و دفتر حفاظت منافع در واشنگتن برای کمک به هموطنان اعلام آمادگی کرد.

وی یادآوری کرد: اقدام آمریکا از نظر انسانی و قانونی ناموجه است؛ موضوع را از طریق سفارت اکردیته ایران در پاناما و دفتر حفاظت منافع در واشنگتن پیگیری می‌کنیم.

امیدواریم گروسی در موضع خود تجدیدنظر کند 

بقایی درباره اظهارات رافائل گروسی، گفت: مدیرکل آژانس باید در چارچوب مسئولیت‌های این نهاد فنی اظهارنظر کند و اظهارنظر‌های سیاسی کمک‌کننده نیست و امیدواریم گروسی در موضع خود تجدیدنظر کند.

گردهمایی کشور‌های حاشیه اقیانوس هند نشست مهمی بود

بقایی درباره رایزنی‌های عراقچی در عمان و تقویت همکاری‌های منطقه‌ای برای امنیت دریایی، گفت: گردهمایی کشور‌های حاشیه اقیانوس هند نشست مهمی بود که برای تقویت روابط کشور‌های حاشیه اقیانوس در زمینه‌ای مختلف برگزار شد؛ ساحل اقیانوس هند برای ما اهمیت دارد، چون دروازه ورود ما به دنیاست.

وی اضافه کرد: در سال‌های اخیر توسعه مکران اهمیت زیادی یافته و اقدام‌هایی در این زمینه انجام شده است؛ سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای اهدافمان در مکران نیاز است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: چنین نشست‌هایی نه فقط مواضع ما در قبال امنیت منطقه را تبیین می‌کند، بلکه می‌تواند سرمایه لازم برای مکران را تامین کند؛ دیدار‌های عراقچی با همتایان در حاشیه نشست مفید بوده و امیدوارم گامی موثر برای گسترش با کشور‌های همسایه، پیرامونی و دیگر کشور‌های دوست باشد.

اتهام‌ها علیه آفریقای جنوبی و لاهه بی‌اساس هستند

بقایی درباره فشار آمریکا بر آفریقای جنوبی و دیوان بین‌المللی کیفری و دادگستری، گفت: آفریقای جنوبی به‌عنوان قربانی آپارتاید در مسیر عدالت حرکت می‌کند؛ آفریقای جنوبی و کشور‌های شرکت‌کننده در شکایت علیه رژیم صهیونیستی تحت فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار دارند، اما من فکر می‌کنم آن‌ها بر مواضع خود ایستادگی می‌کنند.

وی اضافه کرد: درباره اتهام‌های مطرح‌شده علیه ایران و آفریقای جنوبی باید بگویم که ما روابط خوبی داریم؛ درباره اتهام‌ها علیه لاهه هم باید بگویم که این اتهام‌ها بی‌اساس هستند و جامعه بین‌المللی باید در مقابل این اتهام‌ها بایستد، چون جنگ با قوانین بین‌المللی در جریان است.

واکنش ایران به رویکرد ترامپ در قبال سازمان‌های بین‌المللی

بقایی در بخشی دیگر درباره رویکرد ترامپ در قبال سازمان‌های بین‌المللی، گفت: یکی از نگرانی‌های عمده در دوره‌ای که جهان با نوعی یک‌جانبه‌گرایی مواجه است، تصعیف نهاد‌ها و سازمان‌های بین‌المللی است که به کشور‌های در حال توسعه آسیب می‌زند.

وی اضافه کرد: برخورد نامناسب با موافقت‌نامه‌های بین‌المللی، خروج از سازمان‌های بین‌المللی بازگشت به دوره‌ای است که حقوق بین‌الملل جایگاهی نداشت؛ کشور‌ها باید از تخریب دستاورد‌های ۸۰ ساله تمدن انسانی از حیث ایجاد سازوکار‌های مورد نیاز برای زیست مسالمت‌آمیز اقدام جمعی انجام دهند.

روابط ایران و چین بسیار مستحکم است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و چین، گفت: روابط ایران و چین هم از حیث تاریخی و هم از حیث منافع متقابل و اشتراک نظر در موضوع‌های مختلف بسیار مستحکم است؛ طرفین به دور از رویکرد‌های مخرب طرف‌های ثالث به روابط خود ادامه می‌دهند.

عراقچی همزمان با کنفرانس مونیخ در نشست عمان شرکت کرد 

بقایی در بخشی دیگر درباره عدم حضور ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ، گفت: عراقچی همزمان با کنفرانس مونیخ در نشست عمان شرکت کرد؛ عدم شرکت ایران در چنین نشست‌هایی محروم کردن جامعه بین‌المللی از حضور بازیگر مهمی مانند ایران است؛ ضمن اینکه نشست مونیخ بر اختلاف‌های اروپا و آمریکا متمرکز است و ما چیز زیادی را از عدم حضور از دست ندادیم.

وی اضافه کرد: در همین حال، چنین اجلاسی در سال‌های اخیر کارکرد اساسی خود را از دست داده‌اند و به ابزار اعمال فشار و دستیابی به اهداف برگزارکنندگان تبدیل شده‌اند.

موضوع‌های فنی را در گفت‌و‌گو با حکومت سرپرست افغانستان درنظر داریم

بقایی در بخشی دیگر درباره پیگیری موضوع حقابه ایران، گفت: موضوع‌های فنی را در گفت‌و‌گو با حکومت سرپرست افغانستان در نظر داریم؛ برداشت آزاد از اظهارات سفیر ما در افغانستان انجام شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: وی گفت طرف افغانستانی گفته که در تامین حقابه از هیچ اقدامی دریغ نمی‌کنند؛ طرف افغانستانی پیش‌تر هم تاکید کرده بود که تامین حقوقی را فراتر از موضوع حقوقی، یک موضوع انسانی می‌دانند.

سطح مراودات دیپلماتیک ایران و عربستان روند موردنظر را طی کرده است

بقایی درباره روابط ایران و عربستان، گفت: لازمه توسعه روابط اقتصادی ایجاد زمینه سیاسی و اعتماد متقابل است که در این ۲ سال پیش رفته است.

وی یادآوری کرد: سطح مراودات دیپلماتیک ۲ کشور روند موردنظر را طی کرده است؛ هیئت‌های دیپلماتیک میان طرفین تبادل شدند.

ایران تماس‌های مستمری را برای جلب توجه به توطئه آمریکا علیه غزه انجام داد

بقایی درباره اقدام‌های ایران برای جلوگیری از طرح ترامپ درباره غزه، گفت: ۱۶ ماه نسل‌کشی در غزه با سکوت آمریکا و غرب انجام شد، اما نتوانست مردم غزه را از سرزمین آبا و اجدادشان بیرون کند.

وی اضافه کرد: درحال حاضر ما درباره غزه با پاکسازی قومی در پوشش راهکار سیاسی مواجه هستیم؛ این از لحاظ انسانی و حقوقی و ژئوپلتیک مردود است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ایران به‌عنوان کشور عضو سازمان همکاری اسلامی و سازمان ملل تماس‌های مستمری را با مقام‌های مختلف برای جلب توجه به این توطئه انجام داد و خواستار برگزاری نشست فوق‌العاده کشور‌های اسلامی شد؛ این نشست با تمرکز بر تحولات غزه در نیمه اسفند برگزار می‌شود.

اجلاس دریای خزر در سطح نخست‌وزیران پنج کشور ساحلی خزر خواهد بود 

بقایی درباره نشست دریای خزر در تهران، گفت: این اجلاس در سطح نخست‌وزیران پنج کشور ساحلی خزر خواهد بود؛ تاجیکستان به‌عنوان مهمان و ناظر در این اجلاس شرکت کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: تمرکز این نشست و در مجموع مجمع اقتصاد و همکاری‌های اقتصادی در زمینه‌های انرژی و محیط زیست است؛ معاون اول رئیس‌جمهور میزبان این نشست است که در قالب چند پنل تخصصی درباره گذرگاه‌های مواصلاتی و ... برگزار می‌شود و احتمالا مصوباتی درپی خواهد داشت.

انتهای پیام/