[راضیه زرگری] تصمیمات قلدرمآبانه ترامپ برای سرنوشت غزه و آوارگانش و نسخه غیرانسانیای که رئیسجمهور آمریکا برای کوچاندن آوارگان غزه از سرزمین مادریشان پیچیده است، کشورهای عربی را به واکنش اضطراری واداشته است؛ بهطوری که قدرتهای عربی منطقه درصدد برگزاری نشستهای فوری برای مقابله با طرح ترامپ برای غزه برآمدهاند. در همین رابطه؛ یک اجلاس مردمی آنلاین، به میزبانی سازمان غیردولتی «شورای عرب» طرح دونالد ترامپ برای جابهجایی اجباری فلسطینیها را با تأکید بر اینکه «فلسطین فروشی نیست»، مردود اعلام کرد.
برگزاری نشست 5جانبه کشورهای عربی برای مقابله با طرح ترامپ در ریاض
به علاوه رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد نشستی ۵ جانبه در ریاض برای مقابله با طرح ترامپ درباره غزه برگزار خواهد شد. این نشست در تاریخ 20 فوریه در پایتخت عربستان برگزار خواهد شد. ایسنا در این باره نوشت: «عربستان رهبری تلاشهای فوری عربی برای ایجاد طرحی درباره آینده غزه و مقابله با طرح «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای کوچاندن مردم غزه را بر عهده دارد. قرار است ایدههای اولیه طی نشستی در ریاض با حضور عربستان، مصر، اردن، قطر و امارات در ۲۰ فوریه بررسی شود. منابع اعلام کردند پیشنهادها احتمالا شامل صندوق بازسازی نوار غزه با رهبری کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و توافقی برای کنار گذاشتن جنبش حماس است.
رویترز: عربستان از طرح ترامپ برای غزه ترسیده است
براساس گزارش رویترز عربستان و همپیمانانش در منطقه بهخاطر طرح ترامپ برای پاکسازی غزه از فلسطینیها و اسکان بیشتر آنها در اردن و مصر دچار ترس شدهاند. این در حالی است که قاهره و امان با این طرح مخالفت کردهاند و بیشتر کشورهای منطقه نیز معتقدند که این طرح ثبات را بر هم میزند. منابع اعلام کردند ترس و نگرانی عربستان بیشتر شده است چرا که این طرح شامل مخالفت با درخواست عربستان برای تشکیل کشور فلسطین بهعنوان شرط عادیسازی روابط با اسرائیل خواهد بود.
پیشنهاد مصر برای تشکیل کمیته فلسطینی حکمرانی در نوار غزه
بهگفته منابع عربی، چهار پیشنهاد درباره آینده غزه ارائه شده اما بهنظر میرسد که هماکنون پیشنهاد مصر پایه و اساس تلاش کشورهای عربی برای ایجاد جایگزینی برای ایده ترامپ است. منابع امنیتی مصری اعلام کردند تازهترین پیشنهاد مصر شامل تشکیل کمیته فلسطینی برای حکمرانی در نوار غزه بدون مشارکت حماس و همکاری بینالمللی در بازسازی غزه بدون کوچاندن فلسطینیها و تلاش برای اجرای راهحل تشکیل دو دولت است. بهگفته یک منبع دولتی عربی، نمایندگان عربستان، مصر، اردن، امارات و قطر و فلسطینیها این طرح را در ریاض قبل از مطرح شدن آن در نشست سران عربی در ۲۷ فوریه بررسی خواهند کرد و بهنظر میرسد «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان نقش اساسی در این راستا داشته باشد.
آیا کشورهای عربی اهرمی بر سر آمریکا دارند؟
دویچهوله در تحلیلی با این عنوان که آیا کشورهای عربی میتوانند جلوی طرح ترامپ برای غزه را بگیرند، نوشت: «اول باید دید چه کار از دست آنها برمیآید؟ اردن یکی از نزدیکترین متحدان ایالات متحده در منطقه است و در شرایط فعلی نگران است که اگر 2میلیون فلسطینی از غزه مجبور به ورود به مصر شوند، 3میلیون فلسطینی ساکن کرانه باختری اشغالی، که هم مرز با اردن است، در رتبه بعدی قرار خواهند گرفت. مصر گفته است که اگر اسرائیل بخواهد فلسطینیها را به شبه جزیره سینا سوق دهد، به پیمان صلح طولانی مدت خود با اسرائیل پایان خواهد داد. به اذعان دویچه وله بهنظر میرسد طرح بهاصطلاح «عادیسازی روابط عربستان با اسرائیل» نیز دیگر در دستور کار آمریکا نیست...در ماههای اخیر، سعودیها همواره گفتهاند که با این امر موافقت نمیکنند مگر اینکه مسیر روشنی بهسوی تشکیل کشور فلسطین باز شود. با این حال این خبرگزاری آلمانی تأکید کرده است درحالیکه کشورهای عربی با طرح ترامپ مخالفت کردهاند اما هیچیک از آنها نمیخواهند با ترامپ درگیر شوند.
واقعیت منطقه اجازه تحقق طرح ترامپ را نمیدهد
«برایان کاتولیس»، کارشناس ارشد مؤسسه خاورمیانه مستقر در واشنگتن، میگوید: «اهرم واقعی، قبل از هر چیز، واقعیت است. واقعیت منطقه اجازه تحقق طرح ترامپ را نمیدهد؛ مسائل لجستیکی قابل توجهی وجود دارد مثل حضور مداوم حماس در غزه.» کاتولیس استدلال کرد که دومین نوع اهرمی که کشورهای عرب دارند اتحاد فزاینده آنها در مخالفت ایده اخراج مردم غزه از این باریکه و فشار برای راهحل دو کشوری است.
مخالفت با طرح ترامپ در سایه اجتناب از درگیری مستقیم
به نوشته دویچهوله «احمد عبودوه»، کارشناس روابط خارجی در اندیشکده چتم هاوس، گفت: «هیچیک از کشورهای عربی نمیخواهند در مسیر درگیری با ترامپ قرار بگیرند. بنابراین آنچه آنها [مصریها] اکنون میکوشند انجام دهند این است که یک جبهه متحد عربی تشکیل دهند و با افراد همسوی خودشان، کسانی که هنوز در وزارت خارجه، پنتاگون و کنگره آمریکا هستند، صحبت کنند تا بر رئیسجمهور فشار بیاورند.» عبودوه به دویچهوله گفت که آنها میخواهند نشان دهند که این موضوع بزرگتر از مصر و اردن است و به علاوه در تلاش برای جلب حمایت اروپا هستند.